Dodaj do ulubionych

Zarzad powierzony

15.03.11, 15:26
Witam.
Mam pytanie do expertów czy do zmiany sposobu zarządu z włascicielskiego na powierzony potrzebna jest zgoda wszystkich włascicieli + notariusz. Dziekuje .
Obserwuj wątek
    • balanger4 Re: Zarzad powierzony 15.03.11, 15:57
      Pomijając sedno pytania proszę powiedzieć dlaczego właściciele chcą się wyzbyć "wywalczonego" po tylu latach prawa decydowania o swojej własności i nie chcą sami zarządzać swoim majątkiem tylko przekazać go w ręce "fachowców" czasami zwanych szubrawcami. Po co żeśmy komunę obalali?
    • koziorozka Re: Zarzad powierzony 15.03.11, 16:52
      wystarczy zwykła uchwała (czyli większość udziałów) + notariusz
      • balanger4 Re: Zarzad powierzony 15.03.11, 19:13
        Pozwalam sobie za pośrednictwem portalu ZARZĄDCA nie zgodzićsię z Tobą Koziorożka:

"...Art. 18 ust. 2a stanowi co prawda, że właściciele mogą podejmować w zakresie sposobu zarządu uchwały, które winny być protokołowane przez notariusza, jednak w przepisie tym wyraźnie zastrzeżono, że uchwała ta może dotyczyć wyłącznie zmiany „ustalonego” w trybie art. 18 ust. 1 sposobu zarządu.
        Treść powyższych przepisów jednoznacznie wskazuje, że modyfikacja ustawowego sposobu zarządu zawsze wymagać będzie umowy właścicieli, a więc zgody wszystkich właścicieli, o ile nie zostało to uczynione na etapie wyodrębniania lokali.
        Uchwała w przedmiocie sposobu zarządu, nawet jeżeli zaprotokołował ją notariusz, nie może wywoływac skutków prawnych, ponieważ na takie rozwiązanie wyraziła zgodę jedynie większość właścicieli, podczas gdy konieczne było osiągnięcie porozumienia w tej kwestii przez wszystkich właścicieli w drodze umowy, w dodatku zawartej w formie aktu notarialnego...
        " - źródło: www.zarzadca.pl/komentarze/834-okreslenie-sposobu-zarzadu-wymaga-zgody-wszystkich-wlascicieli-lokali.html
        • koziorozka Re: Zarzad powierzony 15.03.11, 20:29
          dzięki balanger4 - człowiek się całe życie uczy :)
          Jednak to dla mnie nielogiczne, bo uowl używa terminu "uchwała" (czyli głosowanie większością udziałów) a komentator, że to nie "uchwała" a umowa" - może ten ekspert się myli?
          • balanger4 Re: Zarzad powierzony 15.03.11, 21:17
            Dla mnie jest to też skomplikowane ale wyjaśniłem sobie to tak, że zarząd właścicielski jest zarządem ustawowym a zarząd powierzony (art.18) nie jest zarządem ustawowym - co wynika z tego artykułu. Z tego co wiem jest w tej sprawie jakiś wyrok SN też.
            Uchwaly mogą dotyczyć nieruchomości wspólnej (art. 1), wszystko inne wymaga 'uchwał' tzw. 100% (art. 1 ust.2 UoWL - art. 199 kc).
            • govern Re: Zarzad powierzony 16.03.11, 16:08
              Dyskutowany przepis (art. 18 uowl) dotyczy sytuacji w budynkach nowych, gdy SPRZEDAŻ lokali odbywa się sukcesywnie. W tej samej umowie deweloper proponuje POWIERZENIE zarządu osobie prawnej - deweloperowi. Nabywcy chcąc/niechcąc zgadzają się, a potem mają problem. Umowa o ustanowieniu odrębnej właśności lokalu jest bowiem zawierana notarialnie i trudno ją zmienić. Deweloperowi to się opłaca bo ma dodatkowe dochody z zarządzania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka