Dodaj do ulubionych

Sprawozdanie finansowe

25.03.11, 14:05
Witam.
Moje pytanie związane jest z tym czy właściwie przeniesiono wynik za rok 2009 na części wspólnej do roku 2010. Czy Państwo sporządzacie podobne sprawozdania i jak wam się podoba przedstawione za rok 2010 –oceniamy pod względem merytorycznym. Próbowałem przenieść skan ale sie nie udało.
Rok 2009
Przychody 250000,00 koszty 350000,00 wynik -100000,00
Rok 2010
Przychody 350000,00 koszty 360000,00 wynik -10000,00
w tym w rubryce wynik przeniesiony z roku poprzedniego
Przychody 40000,00 koszty 140000,00 wynik -100000,00
Sporzadzający stwiedził ze te 40000,00 to sąprzeniesione pozytki z 2009 a koszty musial dopasować do tego aby wynik był -100000,00
Czy takie ksiegowanie moze być ?
Obserwuj wątek
    • nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 25.03.11, 19:01
      Aby wszystko wyprostować należy zmienić "księgowego" na takiego, który przedstawi sprawozdanie w sposób zrozumiały dla "Kowalskiego"

Jeżeli wynik z 2009 wynosił - 100 000 ( strata) to zwiększa on koszty roku następnego i o tą kwotę należy zwiększyć koszty 2010r. Jeżeli wynik byłby dodatni to zwiększałby przychody roku następnego.

Pożytki i koszty poniesione w celu uzyskania tych pożytków należy dodawać do łącznych przychodów i kosztów danego roku. Różnica miedzy wszystkimi przychodami danego roku i wszystkimi kosztami danego roku stanowi dochód (więcej przychodów niż kosztów ) lub stratę (mniej przychodów niż kosztów).

• highrise Re: Sprawozdanie finansowe 26.03.11, 16:10
        Wynik dodatni nie zwiększa przychodów roku następnego, a wynik ujemny nie zwiększa kosztów roku następnego. Tak mówią na niektórych szkoleniach i to jest chyba błędne nauczanie.

www.highrise.pl

• nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 26.03.11, 20:24
          Błędnie nauczają na szkoleniu czy widzisz błędy w moim wyjaśnieniu ? Dwuznacznie można rozumieć Twoją odpowiedź "highrise"
          • highrise Re: Sprawozdanie finansowe 26.03.11, 21:51
            nk45 napisał:

> Błędnie nauczają na szkoleniu czy widzisz błędy w moim wyjaśnieniu ? Dwuznaczni
            > e można rozumieć Twoją odpowiedź "highrise"

Nie mogę stwierdzić jednoznacznie, że Twoje wyjaśnienie jest błędne, bo taką wiedzę przekazują na niektórych szkoleniach osoby chyba o wysokich kwalifikacjach. Na takim szkoleniu właśnie byłem w ubiegłym roku. Od wyniku finansowego mogę zapłacić podatek
            i z tego powodu oraz zachowania przejrzystości finansowej nie należy łączyć wyniku finansowego z przychodami lub kosztami roku następnego. Moim zdaniem wynik finansowy można łączyć z przychodami lub kosztami w planie gospodarczym, w którym mamy wykazać, że wystarczy nam środków pieniężnych na realizację przedsięwzięcia w przyszłym okresie. To są moje własne przemyślenia i może nie do końca słuszne.

Pozdrawiam
            SJ
            • nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 27.03.11, 10:23
              Do obliczenia wyniku danego roku ( do zeznania podatkowego ) nie dolicza się dochodu lub straty z roku poprzedniego. Do Sprawozdania finansowego, Bilansu oraz Rachunku wyników należy obowiązkowo dodać sumę dochodów lub strat z lat poprzednich (dochód lub strata narastająco).
              • govern Re: Sprawozdanie finansowe 28.03.11, 16:51
                Coś wiem o robieniu wody z mózgu właścicielom lokali (wl). Otóż, osoby te wywodzą się ze spóldzielczości mieszkaniowej. Dla nich wspólnoty mieszkaniowe to złoty interes, bo widzą przeciez że wl są niezorientowani - nie znają tradycji, ani przepisów. To oni zaczeli propagować mylące słownictwo (członek wm, zarząd wm, uchawła wm itp), które wl szybko podchwycili. Dzisiaj wl dyskutują jak rozlicząć śmieci, albo czy zaskarżyc kawałek uchawły - ani się cieszą. A jeśli chodzi o sprawozadnie fiansowe - to wm obowiązuje BEZWYNIKOWE rozliczenie gospodarki. Ewentualną nadyżkę zaliczek nad kosztami zwraca się wl.
                • nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 28.03.11, 23:07
                  Więcej konkretów "govern".

Odpowiedz proszę, czy w Funduszu remontowym też obowiązuje "bezwynikowe rozliczanie" ?

Czy we Wspólnocie przychody muszą się równać kosztom i wynik (dochód danego roku) musi być 0 zł.

W odpowiedzi na pytanie podstawowe: oczywiście, że obowiązek przedstawienia Sprawozdania finansowego powstaje w chwili gdy US się o to upomni. Tak samo jak PIT, który składasz. US wypłaci nadwyżkę podatku ale zaprosi do przedstawienia dokumentów, które potwierdzą roszczenia do zwrotu kasy.

• nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 28.03.11, 23:13
                    Oczywiście, że druga część powinna być do wątku " Jaka podstawa prawna" "govern" tak mnie zaintrygował, że się pomyliłem.
                    • govern Re: Sprawozdanie finansowe 29.03.11, 16:26
                      nk45, twierdzisz, że mój wpis Cię zaintrygował. To dobrze, to już jakiś postęp :)
                  • govern Re: Sprawozdanie finansowe 01.04.11, 16:22
                    nk45, oto profesjonalna odpowiedż: w Funduszu Remontowym nie obowiązuje bezwynikowe rozliczanie, bo Fundusz Remontowy nie jest kontem wynikowym.
                    Jest to też dowód, że nie znasz się na rzeczy.
                    Wobec tego wzywam: NK45, SKOŃCZ TO SWOJE PORADNICTWO.
            • xxxll Re: Sprawozdanie finansowe 27.03.11, 10:28
              highrise napisał:

> Nie mogę stwierdzić jednoznacznie, że Twoje wyjaśnienie jest błędne, bo taką wi
              > edzę przekazują na niektórych szkoleniach osoby chyba o wysokich kwalifikacjach

> . Na takim szkoleniu właśnie byłem w ubiegłym roku.
              > Od wyniku finansowego mogę zapłacić podatek

Bzdury prawią szkolący, szkoda było wydać kasy.... chyba, że chodziło o "zaświadczonko godzinowe" dla licencjonowanych , to rozumiem....

Grupa szkolących wywodzących się z budżetówki (preferujące prowadzenie ewidencji pozaksięgowej wspólnoty wg zasad obowiązujących w sektorze budżetowym) takie teorie głosi , omamia niezorientowanych

Co do podatków.... to wspólnota płaci je tylko od pożytków...
        • govern Re: Sprawozdanie finansowe 01.04.11, 16:47
          hoghrise, to co cytujesz ze szkoleń napewno jest błędym nauczaniem. Dzieje się tak dlatego, że księgowi nie znają prawa własności lokali, a prawnicy nie znają ekonomii :)
      • govern Re: Sprawozdanie finansowe 29.03.11, 16:32
        nk45, wypłumacz "Kowalskiemu" co oznacza Twoje sformułowanie cyt.
        ...KOSZTY PONIESIONE W CELU UZYSKANIA POŻYTKÓW".....
        Podaj proszę przykłady takich KOSZTÓW :)
        • nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 30.03.11, 09:21
          Pożytkiem są np. przychody z wynajmu pomieszczenia wspólnego. Kosztem poniesionym w celu uzyskania tegoż pożytku są poniesione koszty na przygotowanie przez Wspólnotę w/w pomieszczenia do wynajmu. Podobnie z powierzchnią pod reklamę itp.

• abwehrstelle_breslau Re: Sprawozdanie finansowe 30.03.11, 10:15
            nqastępne przykłady KUP z własnej praktyki:

-) wydatki na wynagrodzenie dla zarzącdy przemnożone przez współczynnik przychodu z pożytków do przychodów NW ogółem
            -) odkupienie przez wspólnotę instalacji oświetlenia reklamy wielkoformatowej zainstalowanej przez firmę reklamową z którą zakończono umowę dzierżawy elewacji, w celu udostępnienia jej (instalacji oświetlenia) następnej firmie

• govern Re: Sprawozdanie finansowe 30.03.11, 16:55
            nk45, zastanawiam sie czy jesteś zacofany, czy przebiegły? Może masz interes w tym żeby wymyślać i wypisywać bzdury?
            • nk45 Re: Sprawozdanie finansowe 31.03.11, 22:53
              Na takie wpisy "governa" należy odpowiadać dosadnie : piszesz bzdury jak mało który. Z takim zacofaniem jakie reprezentujesz - lepiej zmień forum. Nic tutaj nie rozumiesz. To nie moja wina, że taki jesteś. Przykro mi. Bye, bye.
              • govern Re: Sprawozdanie finansowe 01.04.11, 16:09
                nk45, zastanów się jakie masz kwalifikacje aby doradzać właścicielom lokali.
                Skłąd czerpiesz tę swoją wiedzę.
                Dla profesjonalistów to oczywiste, że piszesz bzdury (por, inne wpisy).
                Jeśli ktoś wypowiada się w sprawach na których się zna, to jest ŚMIESZNE.
                A ty jesteś ekonomicznym dyletantem. Ja rozumiem, że nie wszyscy znają się na zarządzaniu nieruchomościami. Takie osoby pytają, a ty twierdzisz i wprowadzasz innych w błąd.
                Uważajcie na takich jak on.
    • xxxll Re: Sprawozdanie finansowe kreatywna ksiegowość 27.03.11, 10:19
      To jest typowy przykład kreatywnej ewidencji pozaksięgowej, robiącej wodę z mózgów właścicieli lokali.

Poprawne ewidencjonowanie opisał "nk45"

nk45 napisał:

> Jeżeli wynik z 2009 wynosił - 100 000 ( strata) to zwiększa on koszty roku
      > następnego i o tą kwotę należy zwiększyć koszty 2010r. Jeżeli wynik byłby dodatni
      > to zwiększałby przychody roku następnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka