Dodaj do ulubionych

remont balkonu

24.08.11, 20:24
balkony o ile mi wiadomo są częścią wspólną nieruchomości więc decyzja o ich remoncie powinna zapaść na zebraniu wspólnoty a remont powinien być finansowany z funduszu remontowego.
problem w tym, że tylko 2 balkony na 10 są w bardzo złym stanie (reszcie tez by się remont przydał) i w związku z tym większość członków wspólnoty nie wyraża zgody na ten remont.

właściciele tych mieszkań co mają balkony w złym stanie chcą sami sfinansować remont (i nie chodzi tu o jakieś kosmetyczne zabiegi - właściwie to jest odtworzenie tych balkonów na nowo)

czy na remont tych balkonów muszą mieć zgodę wspólnoty podjętą w trybie uchwały?
To w końcu część wspólna nieruchomości więc chyba tak.

co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: remont balkonu 24.08.11, 21:59
      nie muszą. w szczególności gdy remont przywróci tym balkonom pierwotny stan;

Uchwała SN z dnia 7 marca 2008 r. (sygn. akt III CZP 10/08).
      Właściciel lokalu mieszkalnego ponosi wydatki związane z utrzymaniem w należytym stanie balkonu stanowiącego pomieszczenie pomocnicze służące wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób zamieszkałych w tym lokalu.
      Wydatki na remonty i bieżącą konserwację części budynku, które są elementem konstrukcji balkonu trwale połączonym z budynkiem obciążają wspólnotę mieszkaniową.

• awanturka Re: remont balkonu 25.08.11, 09:39
        remont jest z tych poważniejszych - napewno trzeba balkony wyburzyć w tym znaczeniu, że zostaną tylko stalowe elementy będące jakby szkieletem balkonu. nie wykluczone, że trzeba będzie je zastąpić nowymi i te nowe na zakotwić w ścianie budynku. Więc to przekracza czynności służące utrzymaniu balkonu w należytym stanie
        • jesienna błędny nick! 25.08.11, 11:19
          ten poprzedni post "popełniłam" ja, jesienna.
          Pisałam z laptopa mojej siostry i on zalogował mnie automatycznie jako awanturkę.
    • 333wiosna Re: remont balkonu 25.08.11, 11:15
      o tym twoim przekonaniu-
      • jesienna Re: remont balkonu 25.08.11, 11:23
        > a twoje odczucia nie maja w tym przypadku możliwości zastosowania.

nie pisałam o moich odczuciach, pisałam o tym co wiem, choć nie wiem czy wiem dobrze (stąd - "o ile mi wiadomo" a nie "wiem na pewno")

obok jest robiona elewacja z równoczesnym gruntownym remontem balkonów i wiem, że (tym razem "napewno") napewno finansują to z funduszu remontowego, stąd mój domysł, że to jednak część wspólna.
        • 333wiosna Re: remont balkonu 25.08.11, 15:25
          swoje pomysły opłacaj ze swojego konta...koniec w tym temacie
          • awanturka Re: remont balkonu 25.08.11, 15:46
            > swoje pomysły opłacaj ze swojego konta...koniec w tym temacie

to sformułowanie to taka figura retoryczna tak?
            to akurat nie mój balkon...

• 333wiosna Re: remont balkonu 25.08.11, 19:36
      jeżeli nie twój balkon to po co te posty?????a jak twój to sobie remontuj za swoje pieniądze.........a nie te twoje przemyślenia....robią zwykłym ludziom mętlik i nic więcej...Ja przemyślam sobie swój własny remont ...reszta to części wspólne ......................................
      • awanturka Re: remont balkonu 25.08.11, 21:16
        w zarządzie jestem, póki co nie mamy zarządcy i rządzimy się sami, sami podejmujemy uchwały i sami musimy wiedzieć co i jak, żeby być w zgodzie z prawem.

myślisz, że wymyslam wydumane problemy, żeby mieć czym ludziom na forach głowę zawracać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka