19.06.12, 12:36
Właśnie przeczytałem opinii na temat zarządcy Atrium 21.
Mam mieszane uczucia czy tu pisze konkurencja czy prawdziwi osoby którzy skorzystali z usług bo takie głupoty to w ciemnogrodzie! Podnoszenie czynszu o 60% zastanawiam się jakim cudem?
Prosiłbym kogoś rzetelnego o opinie. Konkurencji ( firmom które zarządzają nieruchomościami) dziękuje i proszę nie dodawać linków polecających własną firmę oczerniając inne firmy. Dziękuje z góry osobom którzy zainteresują moim postem i rzetelnie ocenią firmę.
Obserwuj wątek
    • dorabianie_kluczy_pilotow Re: Atrium 21 20.06.12, 08:39
      jakieś 3-4 miesiące temu zrezygnowali z usług tej firmy mieszkańcy osiedla w Łomiankach
      (osiedle tęcza).
    • maria.kotowska71 Re: Atrium 21 20.06.12, 14:35
      Atrium 21 obsługuje naszą nieruchomość od 2001 roku. Dobrze oceniam pracę administratora jak również całej firmy, w tym księgowości i innych osób obsługujących nasze domy. Egzekucja od dewelopera przebiegała bardzo sensownie i sprawnie przynosząc oczekiwany rezultat. Administrator rzetelnie nadzoruje pracę firm i utrzymuje pozytywne relacje z mieszkańcami.Windykacja prowadzona jest systematycznie i skutecznie. Można liczyć na zaangażowanie i propozycje rozwiązań w nietypowych sprawach.Polecam.
      Maria Kotowska Członkini zarządu wspólnoty „Smyczkowa 12”
    • artur_77_2007 Re: Atrium 21 20.06.12, 20:27
      Jestem członkiem Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej Narwik 8 w Warszawie. Z Atrium 21 współpracujemy od 3 miesięcy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z poziomu usług firmy, która zaczęła od audytu tego co działo się na budynku od początku jego istnienia tj. od 4 lat. Mimo iż nowy administrator wciąż poznaje budynek, kilka spraw niezałatwionych od wielu miesięcy, mamy już za sobą. Do tego pojawiły się pierwsze oszczędności - Atrium to duża firma, która ma upusty u rozmaitych dostawców np. u RWE, o których do tej pory nie mogło być mowy. Są też bardzo aktywni w zakresie analizy zawartych przez Wspólnotę umów, proponując ich, że się tak wyrażę, optymalizację.
      W 60-cio procentową podwyżkę czynszów, wprowadzoną przez Atrium, nie wieżę, chyba, że budynek był kompletnie zaniedbany i niedoinwestowany, ale nie świadczy to źle o nowym administratorze, tylko o starym;)
      • dorabianie_kluczy_pilotow Re: Atrium 21 21.06.12, 11:23
        Atrium to duża firma, która ma upusty u rozmaitych dostawców np. u RWE, o których do tej pory nie mogło być mowy.
        Może i PGNiG ma upusty :D:D:D
      • lesher Re: Atrium 21 21.06.12, 15:30
        > ma upusty u rozmaitych dosta
        > wców np. u RWE, o których do tej pory nie mogło być mowy.

Aaa, to bardzo interesujące.
        Napisz mi proszę jakie upusty udało wam się wynegocjować w RWE.
        Bo wspólnoty mają taryfę G, która jest zatwierdzana przez URE i wydawało mi się, że nie ma możliwości uzyskania jakichś upustów (no chyba, że dzięki założeniu kompensacji energii biernej i zlikwidowania opłat z tego tytułu, ale to nie jest żaden upust).

Napisałbyś coś bliżej o tym?
        • artur_77_2007 Re: Atrium 21 23.06.12, 10:00
          Jasne
          Użyłem pewnego skrótu myślowego;)
          Atrium 21 umożliwia dołączenie do grupy zakupowej, która z kolej umożliwia uzyskanie atrakcyjniejszych cen za dostawę prądu. Zarządzający grupą zakupową na bieżąco analizują rynek i dzięki efektowi skali są w stanie zakupić na rynku większą ilość energii po atrakcyjniejszej cenie. Energia wtedy jest sprzedawana przez wskazaną firmę, z którą podpisuje się podobną umowę jak np. ze STOEN. Również dzięki sygnałowi dla Stoen o przystąpieniu do takiej grupy i korzystniejszej cenie można czasami uzyskać niższe ceny od Stoen :-)
          • lesher Re: Atrium 21 23.06.12, 16:07
            RWE ma w standardowej ofercie (taryfa G11) 0,2759 zł/kWh + VAT za obrót, do tego dochodzi 0,1403 zł/kWh + VAT pobierane przez spółkę dystrybucyjną.
            Czy wynegocjowaliście coś dużo niżej od tego?
            Zużywamy ok. 10 tys. kWh miesięczne, byłoby to warte grzechu?
            • artur_77_2007 Re: Atrium 21 30.06.12, 10:27
              Dokładnych szczegółów nie przytoczę - od tego mamy administratora:) Z tego co pamiętam, dzięki grupie zakupowej nie ma opłaty za licznik, dlatego oferta ta jest korzystna tam gdzie jest ich dużo. Na chwilę obecną obniżka za 1 kWh nie jest oszałamiająca, ale przystąpienie do grupy może zapewnić większe obniżki - ceny energii przecież wciąż rosną. Mamy też gwarancję ceny na co najmniej rok.
              Najbardziej szczegółowych informacji udzielą pewnie organizatorzy grupy z Atrium (kontakt choćby przez stronę www).
              Dla Narwik 8, w każdym razie, Atrium robi znacznie więcej niż zajmuje się energią elektryczną;)
              • lesher Re: Atrium 21 01.07.12, 16:54
                Opłata "za przyłącze" to ok. 45 zł/m-c, więc raczej mało istotna sprawa.
                A w taryfie G też jest "wbudowana" gwarancja ceny do 31 grudnia, bo dopiero od nowego roku może zostać zatwierdzona nowa taryfa przez URE.
                Czy to nie jest przypadkiem marketingowe mydlenie oczu?
    • miloslawkoziarz Re: Atrium 21 21.06.12, 15:20
      Sprawa trochę mnie poruszyła. Myślę, że to głos kogoś sfrustrowanego lub będącego w jakimś konflikcie z tą firmą. Nie wykluczam konkurencyjnej firmy. Takie rzeczy niestety się zdarzają. Wystarczy poczytać inne fora. Występuję z imienia i nazwiska, bo uważam, że jeśli publicznie się wypowiadam to wypowiedź ta powinna być wiarygodna, szanując czytających, siebie i firmę, o której piszę. Jestem członkiem zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej Wrzeciono 63a,65 od 11 lat. Atrium21 administruje i zarządza naszą Wspólnotą nieco dłużej i.... jest normalnie, a wszelkie niedociągnięcia, co przecież zdarza się, sa na bieżąco rozwiązywane. Realia są takie, że ceny podnoszone są głównie przez dostawców mediów. Z konserwatorami lub innymi firmami obsługującymi nieruchomość można negocjować. Nie chcę pisać ,,laurek", ale czy dalej współpracowalibyśmy z Atrium21 skoro na rynku jest aktywna konkurencja? I m.in. dlatego ta krytyka nie jest dla mnie wiarygodna. Pozdrawiam.
    • highrise Re: Atrium 21 24.06.12, 08:53
      Ze swojej strony mogę Pana zapewnić, że jako uczestnik tego forum nie oczerniałem Pana firmy i nie zamierzam tego robić. Życzę właścicielom firmy dużo sukcesów w pracy. Dodam tylko, że link do swojej strony umieszczam wtedy, jeżeli coś mam na tym forum do powiedzenia. Nie umieściłem w żadnym tytule wątku nazwy swojej firmy, jak również nie odpowiadałem na ogłoszenia na tym forum typu - szukam zarządcy. Moim zdaniem ta forma bezpośredniej reklamy na tym forum nie jest najlepsza. Pozdrawiam SJ
      • dorabianie_kluczy_pilotow Re: Atrium 21 25.06.12, 13:02
        Przepraszam że w takiej formie proszę o kontakt.( użytkownik Highrise)
        Proszę się odezwać drogą elektroniczną. dorabianie_kluczy_pilotow@gazeta.pl
    • dorabianie_kluczy_pilotow Re: Atrium 21 25.06.12, 13:04
      a co do Atrium nie oceniam tylko piszę że właściciele osiedla tęczowe zmienili administratora atrium na akacjowa.
    • tomaszcieslak_gd Re: Atrium 21 07.07.12, 13:15
      Witam serdecznie.
      Atrium 21 obsługuje naszą Wspólnotę (147 lokali) od 10 lat. Od 8 lat zajmuję się także naszym osiedlem (8 budynków) które zarządzane jest przez Stowarzyszenie. Od samego początku tzn. od 10 lat jestem w Zarządzie Wspólnoty a od 8 lat pełnię funkcje we władzach Stowarzyszenia, więc poznałem dobrze słabe i mocne strony firmy Atrium 21. Profesjonalizm w działaniu firmy pozwolił utrzymać się jej na naszych nieruchomościach od tylu lat choć było już kilka firm, które oferowały swoje usługi i bardzo chciały przejąć obowiązki od Atrium 21. Bywały też trudne momenty we współpracy między nami lecz zawsze spowodowane były tak zwanym czynnikiem ludzkim w osobie administratora. W takich momentach z bardzo dobrej strony pokazywały się osoby zarządzające Atrium 21 i osobiście uważam, że jest to najsilniejszy element tej firmy. W sytuacjach konfliktowych można usiąść do rozmów na „najwyższym szczeblu” i dojść do porozumienia. Mogę szczerze polecić usługi firmy Atrium 21.

Tomasz Cieślak członek zarządu WM Górna Droga 10 w Warszawie
      • leo_benhauer Re: Atrium 21 19.06.13, 04:36
        są na naszym osiedlu od 4lat. Trzymają się jak tylko mogą, stosując wszelkie chwyty żeby uniemożliwić ich odwołanie. mimo że na osiedlu są rzeczy do zrobienia, których ta firma się nie dotyka. kotłownia zbudowana przez marvipol bucha gorącem tak, że klatka sąsiadująca ma 30stopni temperatury normalnie. a firma atrium nic nie robi!!!! uważa że to jej nie dotyczy, i że sami sobie powinniśmy radzić z developerem. to jest firma która profesjonalnie UCZEPIA się na osieldu i nie daje odwołać. OT ATRIUM 21!
    • leo_benhauer Re: Atrium 21 19.06.13, 04:38
      firma atrium21 jak nikt inny ma rozbudowany "PR internetowy"
      Swego czasu wiele wspólnot zostało nienajlepiej potraktowanych przez tę firmę i odpowiedznie opinie były w internecie. W ostatnich dwóch latach pojawiło się multum wpisów pochwalnych kreowanych przez zarządy wspólnot, o które akurat atrium dba. dba o to , żeby ich nie wyrzucono . wiedzą jak zamieszać, żeby nie można było ich odwołać i żeby przypadkiem poważnych rzeczy nie trzeba było robić. najważniejsze to trawniki robić 5 razy w roku
      • atrium21.pl Re: Atrium 21 03.07.13, 15:50
        Szanowny Panie Leo_benhauer,

Budynek zamieszkiwany przez Pana znajduje się obecnie w 5 roku eksploatacji. Firma Atrium 21 usługę administrowania Pańskim osiedlem zaczęła świadczyć jeszcze w okresie udzielonej przez dewelopera rękojmi. Prowadzone przez naszą firmę działania doprowadziły do wyegzekwowania od dewelopera usunięcia usterek części wspólnych o wartości kilkuset tysięcy złotych, bez konieczności występowania przez Wspólnotę na drogę sądową. Jedną z istotnych uwag kierowanych do dewelopera była m.in. reklamowana przez Pana kwestia wysokiej temperatury na klatce schodowej.

Klatki schodowe, w zamieszkiwanym przez Pana budynku, zgodnie z projektem nie zostały wyposażone w okna. W zależności od klatki znajdują się na niej nieotwieralne przegrody ppoż. lub luksfery. Wentylacja odbywa się w sposób grawitacyjny, poprzez usytuowany na ostatnim piętrze anemostat. Dodatkowo, każda klatka została wyposażona w klapę oddymiającą, która podczas ewentualnego pożaru ulega uruchomieniu i na skutek powstałego podciśnienia usuwa dym zapobiegając jego rozprzestrzenianiu. Nie ma zatem, niestety, możliwości otworzenia na klatce tradycyjnego okna, w celu jej przewietrzenia. Otwieranie w tym celu klap oddymiających prowadziło do uszkadzania siłowników i automatycznego systemu ich uruchamiania, co obniżało bezpieczeństwo ppoż. nieruchomości. Dodatkowo, Państwa budynek nie jest podłączony do miejskiej sieci cieplnej i został wyposażony w relatywnie mało spotykany system logoterm. Są to mini węzełki cieplne zlokalizowane przy każdym z lokali, które na bieżąco podgrzewają wodę lub dostarczają ciepło na potrzeby jego mieszkańców. Ich praca polega na tym, że w każdej chwili powinny być w gotowości dostarczenia czynnika ciepła, o takich samych parametrach do każdego z lokali, bez względu na jego położenie względem kotłowni. Przyjęte przez dewelopera rozwiązanie projektowe ma swoje wady, jednak jest zgodne z obowiązującymi normami, a wielu mieszkańców docenia je, m.in. ze względu na występujący w lokalu programator i możliwość zarządzania zużyciem ciepła lokalu wg indywidualnych preferencji.

Podsumowując, opisywany przez Pana problem nie jest związany z przyleganiem Pańskiej klatki schodowej do pomieszczenia kotłowni – temperatura wewnątrz wszystkich klatek schodowych w zamieszkiwanym przez Pana budynku jest zbliżona, nawet w przypadku znacznego oddalenia od kotłowni. Naturalnie, podczas występujących właśnie, silnych upałów, może być ona wyższa.

Wraz z Zarządem Wspólnoty podjęliśmy szereg działań, aby w sposób maksymalny ograniczyć uciążliwość zgłaszanej przez Pana kwestii. W wyniku rozmów prowadzonych z deweloperem wyegzekwowane zostały liczne działania, bez kosztów poniesionych przez Wspólnotę. Wykonana została m. in. dodatkowa izolacja przewodów instalacji grzewczej, ciepłej wody i cyrkulacji w szachtach zlokalizowanych na klatkach schodowych (pomimo że dotychczasowa odpowiadała obowiązującym dewelopera normom). Ponadto, deweloper wyposażył każdą z klatek w wentylatory mechaniczne oraz dokonał przerobienia drzwi wejściowych w celu wzmożenia cyrkulacji powietrza. Dopasowano także parametry kotłów grzewczych, aby w sposób optymalny ograniczyć temperaturę czynnika grzewczego do lokali w porze letniej, bez uszczerbku na komforcie jego użytkowników. Z deweloperem zostały także umówione prace mające na celu sprawdzenie i naprawę domniemanego przez Pana braku izolacji przewodów grzewczych w Pańskim lokalu – nie wyraził Pan jednak na nie zgody.

Wszystkie powyższe informacje były Panu na przestrzeni ostatnich lat przekazywane wielokrotnie, zarówno jeśli chodzi o wszelkie wyjaśnienia, jak i opis czynności podejmowanych przez Zarząd Wspólnoty i naszą firmę w celu udzielenia Panu pomocy w poruszanej kwestii. Jeśli jednak jakieś sprawy wymagają dalszego wytłumaczenia lub wsparcia z naszej strony, prosimy o kontakt.

Równocześnie informujemy, że nie stosujemy praktyk mających na celu "zamieszanie" i "brak możliwości odwołania". Cieszymy się, że możemy polegać na naszych Klientach, którzy są w stanie własnym nazwiskiem zarekomendować usługi naszej firmy.

Pozdrawiamy
        Atrium 21
        • a.gata.s Atrium 21 06.11.13, 00:54
          Na wątku od jakiegoś czasu zapadła cisza, ale mam nadzieję, że ktoś mi jednak odpowie. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na osiedlu zarządzanym przez Atrium21. Zazwyczaj bronię zarządców nieruchomości, ale wychodzę z założenia, że brak opinii jest złym znakiem (podobno zadowoleni ludzie się nie wypowiadają, ale brak jakiś negatywnych komentarzy przy tylu osiedlach też jest zastanawiający), a tutaj właśnie mam z tym do czynienia. Czy mogłabym prosić o jakieś rzetelne opinie? Tylko proszę o wypowiedź zwykłych mieszkańców, bo również słyszałam, że członkowie zarządów nie są obiektywni w swoich ocenach (nie chcę pisać dosadnie na czym to podobno polega) i o ich szerokiej działalności PR'owej.
          • haneczka_wm Tylko proszę o wypowiedź zwykłych mieszkańców 06.11.13, 22:38
            a.gata.s napisał(a):
            > Tylko proszę o wypowiedź zwykłych mieszkańców, bo również słyszałam, że
            > członkowie zarządów nie są obiektywni w swoich ocenach (nie chcę pisać dosadn
            > ie na czym to podobno polega) i o ich szerokiej działalności PR'owej.

Taką prośbę mógł wystosować ktoś, kto jest dosyć dobrze zorientowany w klimatach wspólnotowych, a więc jest bardzo blisko tematu zarządzania/ administrowania.

Taki ktoś doskonale wie, że zwykli mieszkańcy mają daleko w tyle zajmowanie się czymś, co jest dla nich stratą czasu, o ile nie dotyczy to ich indywidualnych interesów, wymiernych finansów i nie wkracza na ich prywatne terytorium.
            O ile jest wszystko dobrze w ich wspólnotach, albo z pozoru albo rzeczywiście, nie będą tracić czasu na bieganie po forach i zachwalanie swoich wybawicieli. Dlaczego wybawicieli? Bo tylko spokój może być wybawieniem, a jak bardzo jest tego wart dowodzi jego bezcenność.

Zwykli, najzwyklejsi mieszkańcy, wolą zajmować się czymś innym, znacznie przyjemniejszym niż mielenie tematów z zakresu jakości zarządzania, chociażby dlatego, że mają od tego zarząd oraz/lub zarządcę/administratora. Ten drugi element zajmujący się zarządzaniem/administrowaniem nigdy nie pracuje za darmo. Skoro nie pracuje za darmo, to większość właścicieli żyje w błogim przekonaniu, że na sto procent musi to robić uczciwie i z pełnym poświęceniem i oczywiście dla dobra swojego pracodawcy. Takie podejście sprawia, że właściciele sami siebie zwalniają z obowiązku przyglądania się i sprawdzania jak naprawdę prowadzone są ich wspólnoty. Takie podejście mają też niektóre zarządy... i sprawa ich zaangażowania, szczególnie bezpłatnego, jest wtedy bardzo transparentna.

Niestety, to jak naprawdę pracuje zarządca/ administrator są w stanie stwierdzić jedynie aktywne w swojej pracy zarządy wspólnot, bo to one mają bezpośredni kontakt z zarządcą/administratorem i to one są w stanie podsumować oraz ocenić jego pracę, a następnie przedstawić ją właścicielom lokali. Są w stanie - o ile same uczciwie pracują.
            Czasem bywa tak, że to sami właściciele swoją postawą i zachowaniem zniechęcają wartościowych ludzi do tej pracy, bo tak naprawdę... nie wiedzą co czynią. A czasem energicznie przeciwko nim knuje zarządca/administrator niezainteresowany współpracą z ludźmi, którzy wymagają i egzekwują od niego dotrzymywania warunków zawartej umowy, kontrolują i sprawdzają na bieżąco dokumentację wspólnoty oraz sposób załatwiania spraw i obsługę całej wspólnoty, w tym spraw poszczególnych właścicieli lokali.

Dobry zarząd lub/i dobry zarządca/ administrator to właśnie ta odrobina luksusu dla wspólnoty, której z całą pewnością nie da się kupić za pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka