Dodaj do ulubionych

Refaktura za przegląd instalacji gazowej

02.07.12, 09:34
Czy koszt przeglądu instalacji gazowej w mieszkaniu powinien ponosić właściciel mieszkania czy wspólnota jako całość? Czy jest tu podobnie jak z wodociągami, że do licznika część wspólna, potem każdy sobie?

Pytam, bo ponoć w innych wspólnotach właściciele nie są obciążani tymi kosztami.
Obserwuj wątek
    • pawlikp80 Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 02.07.12, 12:11
      przegląd instalacji gazowej jest na całość budynku wm sporządza się z przeglądu potem protokół, obciążani są w kosztach zaliczek które ponoszone są miesięcznie np. w stawce za zarządzanie,administrowanie jest ujęcie tych kosztów za przeglądy budowlane, gazowej, wentylacji, kominiarskie
    • koziorozka Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 02.07.12, 12:49
      Wspólnota rządzi się t y l k o na części wspólnej, a ta kończy się na liczniku
      Czasem wspólnoty dla bezpieczeństwa robią przegląd całej instalacji gazowej (na swój koszt, udziałami) - to zgodne ze zdrowym rozsądkiem, ale nie z prawem
      Zamawianie przeglądu całości a potem refakturowanie na właścicieli to jakiś żart chyba. Dlaczego miałabym płacić za coś, czego nie zamawiałam? A jak mój szwagier ma uprawnienia i zrobiłby mi przegląd za friko, to też bym miała płacić wspólnocie?
      • highrise Do Czajnika 5 02.07.12, 21:30
        koziorozka napisała:

> Wspólnota rządzi się t y l k o na części wspólnej, a ta kończy się na liczniku
        > Czasem wspólnoty dla bezpieczeństwa robią przegląd całej instalacji gazowej (na
        > swój koszt, udziałami) - to zgodne ze zdrowym rozsądkiem, ale nie z prawem
        > Zamawianie przeglądu całości a potem refakturowanie na właścicieli to jakiś żar
        > t chyba. Dlaczego miałabym płacić za coś, czego nie zamawiałam? A jak mój szwag
        > ier ma uprawnienia i zrobiłby mi przegląd za friko, to też bym miała płacić wsp
        > ólnocie?

Mam prośbę do P. Czajnika 5 z dobrego forum Zarządca.eu aby wytłumaczył w/w P. expert, że nie warto szukać oszczędności o obszarze kosztów - przeglądy instalacji gazowej. Nie chciałbym aby za poradą P. expert ktoś stracił życie w wyniku wybuchu gazu. Pzdr SJ

• koziorozka Re: Do highrise 03.07.12, 13:38
          Nie zrozumiałeś
          Też robię przegląd gazowy c a ł e j instalacji z FR, ale ze świadomością, że łamię prawa
          Dalej tak ja pisze brelka - właściciel dostaje info, jakie ma usterki i termin na ich usunięcie (na własny koszt)
          Wątek dotyczy refaktury - uważam, że wspólnota nie ma możliwości jej wyegzekwowania
          • s_mag_s Re: Do highrise 04.07.12, 08:29
            Z funduszu remontowego opłacacie przeglądy?

A do wątku głównego - czemu ma służyć refaktura? Nie da się tego w ramach opłat eksploatacyjnych rozliczać? Media też refakturują? Na zebraniu rocznym takie rzeczy nie są ustalane?
          • highrise Re: Do highrise 04.07.12, 22:34
            koziorozka napisała:

> Nie zrozumiałeś
            > Też robię przegląd gazowy c a ł e j instalacji z FR, ale ze świadomością, że ła
            > mię prawa

Ja, takiej świadomości o łamaniu prawa nie mam. Nie namawiam Pani do zmiany poglądu
            w tej kwestii, bo mogę nie mieć racji. Pzdr. SJ
      • haneczka_wm Zdrowy rozsądek w konflikcie z prawem? 02.07.12, 21:41
        koziorozka napisała:
        > Czasem wspólnoty dla bezpieczeństwa robią przegląd całej instalacji gazowej (na
        > swój koszt, udziałami) - to zgodne ze zdrowym rozsądkiem, ale nie z prawem

Wcale nie czasem, ale w większości wspólnot, które znam tak się robi...
        Właściwie to nawet nigdy nie słyszałam by w moim mieście były stosowane inne rozwiązania.
        I słusznie, bo prawdę mówiąc mam w nosie prawo, które nie ma na uwadze bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku.
    • xxxll Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 02.07.12, 15:00
      A jak jest u was , każda wspólnota sobie rzepkę skrobie...

Uważam, że wykonanie przeglądu instalacji gazowej jest bardzo ważne dla bezpieczeństwa ogółu właścicieli lokali i bieżących użytkowników lokali , dlatego popieram wariant, że robi go Wspólnota , a kosztami obciąża się każdego z właścicieli lokali np. w miesięcznej zaliczce .

Eliminuje to fikcyjne przeglądy np. "szwagra" czy zaprzyjaźnionego fuch mena.
    • brelka3333 Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 02.07.12, 21:18
      W naszej WM przegląd instalacji gazowej był przeprowadzany w całym budynku, także za licznikami, płacone z funduszu remontowego. natomiast usuwanie awarii za licznikiem należało już do właściciela lub najemcy mieszkania.
      Niestety w tym roku, z powodu wejścia do Zarządu pazernego Członka, w jego mieszkaniu nakazano wymienić wszystkie rury gazowe (nam powiedziano,że jest taki nowy przepis= o ile wiem, nadal wszystko co znajduje się "za licznikiem", należy do lokatora)
      Osobiście uważam, że ze względów bezpieczeństwa, powinna być sprawdzana cała instalacja (nie chciałabym wylecieć w powietrze przez nieszczelność kuchenki gazowej jakiegoś sąsiada) bo nie sądzę, że każdy lokator we własnym zakresie, wzywałby ekipę sprawdzającą, ale jeśli chodzi o zapłatę, myślę że kosztami należałoby obciążyć Przeds.Komunalne (mieszkania nie wykupione), natomiast usunięcie awarii za licznikiem- bezwzględnie lokator.
      Będę śledzić Wasze odpowiedzi, może ktoś poda akty prawne.
      • xxxll Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 03.07.12, 15:23
        brelka3333 napisał(a):

> Będę śledzić Wasze odpowiedzi, może ktoś poda akty prawne.

Poczytaj tu
        www.administrator24.info/artykul/id1339,instalacja-gazowa-we-wspolnocie
    • scher Re: Refaktura za przegląd instalacji gazowej 10.07.12, 20:38
      Bardzo dziękuje za wypowiedzi w temacie. Wiele rozjaśniły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka