Dodaj do ulubionych

rozliczenie mediow WM

01.12.14, 23:44
witam, to moj pierwszy raz
czy ktos moze mi wytlumaczyc ponizsze:
rozliczenie roczne "media" w budynku na kwote 49 tys, faktury wystawione na 43 tys
skad taka rozbieznosc? czy ktos moze mi podsunac inna opcje niz ta ktora jako jedyna przychodzi mi do glowy? (nie jestem ksiegowa)
Obserwuj wątek
    • tpi0 Re: rozliczenie mediow WM 02.12.14, 11:53
      Prawdopodobnie zebrano na media w roku 49 tys a koszty wyniosły 43 tys., czyli powinni oddać 6 tys. mieszkańcom. Wyślij mi na priv skan (bez danych osobowych) to powiem coś więcej.
    • serafin666 Re: rozliczenie mediow WM 02.12.14, 11:54
      zeskanuj te rozliczenia i przyślij na moją pocztę ( bohdanwlasenko@o2.pl ) , oczywiście dodaj niezbędne do analizy wyjaśnienia , w szczególności tekst uchwały wspólnoty o zasadach ewidencji i rozliczeń ( art. 22 ust. 3 pkt 10 i art. 29 ust. 1 ustawy o własności lokali )
      • zzom Re: rozliczenie mediow WM 02.12.14, 17:37
        nie mam zadnych danych oprocz info z rozliczenia rocznego ze zaplanowano 49 i wydano 49 z roznica kilku groszy, a ze faktury sa mniejsze wiem bo znajomy mi sprawdzil
        nie wiem jak to ugryzc, po co ktos mialby ukrywac kase, ktorej nie moze sobie przytulic?
        • 3krokodyl Re: rozliczenie mediow WM 02.12.14, 22:05
          Pierwsze proponuję podejść do administracji, jako właściciel masz prawo wglądu do dokumentów. Poproś administrację o pokazanie faktur które rozliczyli i spisz nr i kwoty. Może się okazać, że wszystko ok a znajomy się pomylił. Jeżeli jednak jest jak mówi znajomy napisz pismo o wyjaśnienie różnicy ( kopie pisma niech Ci podbiją ). W przypadku problemów powiadom zarząd i pozostałych właścicieli.
          • zzom Re: rozliczenie mediow WM 02.12.14, 22:20
            3krokodyl to juz przerobione, odmowa okazania czesci dokumentow, zarzad nabral wody w usta, pisemnie nie chca nic wyjasnic...
            • 3krokodyl Re: rozliczenie mediow WM 03.12.14, 14:46
              Może pismo adwokackie z terminem i nakazem okazania dokumentów?
        • haneczka_wm Faktury są mniejsze 02.12.14, 23:04
          zzom napisał(a):
          > nie mam zadnych danych oprocz info z rozliczenia rocznego ze zaplanowano 49 i
          > wydano 49 z roznica kilku groszy, a ze faktury sa mniejsze wiem bo znajomy mi s
          > prawdzil

Tak być nie może.
          Jeśli wydano na media 49 tys. to muszą one mieć pokrycie w wystawionych fakturach dokładnie na tę samą kwotę.
          Może jedna faktura/ ta sama faktura "obskoczyła" dwa wpisy w ewidencji kosztów - tym samym wykazano taki wydatek dla właścicieli w rozliczeniu rocznym (należy sprawdzić księgowanie kosztów), ale wtedy... albo będzie na wyciągu bankowym ujęta dwa razy - albo raz.
          W przypadku dwukrotnego zapłacenia usługodawcy - ten informuje o nadpłacie i... może pytać (albo nie) czy dokonać zwrotu,czy też pozostawić jako nadpłatę.
          I tu jest taki mały myk - ktoś "mocno zainteresowany" podaje usługodawcy konto (ale już nie wspólnoty). Nie ma kasiorki na koncie wspólnoty, a po wyciągu bankowym wynika, że powinna być nadpłata u usługodawcy - tylko, że... dokumentów księgowych usługodawcy właściciel lokalu już nie sprawdza w ramach kontroli prawidłowości wydawanych pieniędzy, a nie wiadomo czy wpadnie na sprawdzenie rozrachunków z tym usługodawcą, bo nie wiadomo jak naprawdę jest prowadzona ewidencja tych rozrachunków. Ślady nieco pozacierane, a rozliczenie zrobione i... wygląda na prawidłowe. :/ Dokąd ktoś bardzo dokładnie się nie przyjrzy i nie sprawdzi, kroczek po kroczu tych operacji.
    • haneczka_wm Skąd taka rozbieżność? 02.12.14, 22:42
      zzom napisał(a):
      > rozliczenie roczne "media" w budynku na kwote 49 tys, faktury wystawione na 43
      > tys
      > skad taka rozbieznosc?

Są dwie możliwości:
      1. Jest to zestawienie zaliczek do kosztów:
      - zaliczki wynosiły: 49 tys.
      - koszty faktycznie poniesione na podstawie otrzymanych faktur: 43 tys.

2. Zestawienie samych kosztów:
      - poniesionych ( wszystkie otrzymane faktury) - koszt całkowity mediów: 49 tys.
      (ale nie wszystkie już zapłacone - czyli część z nich to jeszcze zobowiązanie WM - a
      dokładniej to 6 tys.)
      - do kosztów już faktycznie zapłaconych (przelew gotówki na konto usługodawcy) - 43 tys.

W podsumowaniu: wątpliwości właściciela w odczytaniu rocznego rozliczenia świadczą o braku jego przejrzystości, czyli... należy poprawić czytelność rozliczeń tak, by każdy właściciel mógł je samodzielnie przeanalizować, mając orientację w jego poszczególnych pozycjach.
    • zzom Re: rozliczenie mediow WM 03.12.14, 19:50
      dziekuje wszystkim za odpowiedzi
      mam prawie pewnosc ze rozliczenia nie sa poprawne,bo nie udzielaja odpowiedzi na moje pisma o wydanie dokumentacji, nie wydaja jej, probuja mnie zastraszyc - dostalam zawiadomienie ze obciazaja mnie kosztami naprawy czegos co popsulam - choc tego nie zrobilam...
      adwokat poradzil mi pozew o wydanie rzeczy ewent o powierzenie zarzadu przymusowego, nie wiem tylko czy nie za "cienka" sprawa zeby wygrac, no i poki co nie mam dowodow ze cos jest nie tak, gdyz ich mi nie wydano - pozew o wydanie rzeczy - pol roku? kolejny o zarzad przymusowy ... znow iles tam
      • lesher Re: rozliczenie mediow WM 03.12.14, 20:19
        Możesz postraszyć art. 276 kodeksu karnego:
        "Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

I że złożysz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
        Acz prokuratury najczęściej to zlewają niestety.
    • posesjonat Re: rozliczenie mediow WM 03.12.14, 23:10
      Można domniemywać, że ten zarząd nie jest podmiotem profesjonalnym. Ktoś coś naopowiadał im o dochodach wspólnot mieszkaniowych, więc tworzą fikcyjne rozliczenia aby uniknąć płacenia podatków. Mają świadomość, że podają nieprawdziwe dane w dokumentach i dlatego są nerwowi, odmawiają udzielania informacji, a nawet straszą. Tak można by w skrócie wyjaśnić rozbieżności w ewidencji, ale co z finansami?

To jest właśnie skutek narosłych MITÓW o organizacji wspólnot mieszkaniowych.

• serafin666 Re: rozliczenie mediow WM 03.12.14, 23:53
        jakie podatki !? kto chce opodatkować nadwyżkę zaliczek nad poniesionymi kosztami jest przestępcą ! właściciele płacą zaliczki z opodatkowanych własnych dochodów ! to jest myślenie w stylu Rostowskiego i Szczurka ( i innych urzędników ministerstwa finansów )...
        • posesjonat Re: rozliczenie mediow WM 04.12.14, 18:01
          serafin666, chyba się nie rozumiemy.
          Dlaczego niektóre zarządy wykazują w sprawozdaniach, że suma wpłaconych zaliczek
          równa się sumie poniesionych wydatków podczas gdy faktycznie, jest różnica i to znaczna?
          Dlaczego fałszują dane i straszą właścicieli, którzy się tym interesują?
          Dlaczego nie rozliczają nadpłaty? Co powoduje to bezprawie?

Mylne przekonanie, że jak ujawnią prawdziwe dane, to od tej różnicy zapłacą podatek.
    • posesjonat Re: rozliczenie mediow WM 04.12.14, 18:33
      zzom, napisz do nich pismo.
      Nie żądaj okazania dokumentów, tylko udzielenia informacji. Zwróć się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie na piśmie dlaczego media rozliczono na kwotę 49 tyś. skoro wydatki według faktur wynoszą 43 tyś. co zostało ustalone przez ........(podaj numery faktur, kwoty itp.).
      Określ termin odpowiedzi.
      • ag2697 Re: rozliczenie mediow WM 05.12.14, 18:59
        To zdaje się efekt prowadzenia księgowości wspólnoty na jakimś znakomitym programie komputerowym. Sądząc po wysokości kwoty za media wspólnota liczy kilkanaście lokali. 12 faktur za centralne, 12 za wodę + książeczka opłat za energię elektryczną. Na "kolanie" w 10 min nie ma czego liczyć. Powód różnicy może być bardziej "prozaiczny", z Waszego konta zapłacono (przez pomyłkę) innej wspólnocie. Lepiej sprawdzić bo po trzech latach się przedawni.
        • zzom Re: rozliczenie mediow WM 05.12.14, 20:00
          podalam przykladowa kwote, brakuje "mi" prawie 10tys zl na jednym "mediu", wystapilam o faktury za pozostale media do sprzedawcow, gdyz administ odmowila,
          te brakujace 10 tys moglo zostac rozliczone na tzw strate/czesci wspolne? bo kojarze rozliczenie prawie 10 tys zl na ... poszczegolne mieszkania, kazde mieszkanie zostalo obciazone wg innego "przelicznika" a niektore nie zostaly obciazone w ogole - regulaminu nie widzialam bo go nie udostepnili ale kojarze z zebran info ze zaklada ow regul podzial wg zuzycia w mieszkaniu a nie wg metrazu - stad pamietam ze sa mieszkania ktore nie zuzywaja wogole c.o. wiec pewnie nie partycypuja w kosztach ogrzewania czesci wspolnych ... czyli nadwyzke rozliczyli na czesci wspolne wg jakiegos przelicznika i wykazali zuzycie ktorego nie bylo? jestem kompletnie finansowo-rozliczeniowo niekompatybilna, jak sadzicie? prosze o drogowskaz :)
    • ag2697 Re: rozliczenie mediow WM 05.12.14, 20:39
      Nie bardzo wiem o czym mówimy. Czy to jest wspólnota mieszkaniowa zarządzana przez jakiś podmiot kolejowy będący jednocześnie zarządem? Chyba już nic takiego nie zostało? Jeśli zarząd jest wybrany to udaj się po wyjaśnienie do któregoś z członków zarządu. Jeśli zarząd nic nie może to zbliża się termin zebrania rocznego i trzeba mu podziękować, ale najpierw wypada uświadomić zarządowi, że to wyłącznie on odpowiada (nawet finansowo) za taki stan rzeczy. Zarząd musi mieć wgląd do wszystkiego w tym do sposobu rozliczania mediów. Polecam Ustawę o Własności Lokali.
      • zzom Re: rozliczenie mediow WM 07.12.14, 23:01
        ag2697
        z tego co napisalam wynika ze zarzad wlasc. gra w tej samej druzynie co administrator - skargi do zarzadu nie przynosza skutkow
        mam zaproszenie do biura admin na spotkanie ale szczerze powiem ze nie mam ochoty gdyz zakladam ze beda probowac mnie straszyc niz cos wyjasnic ... czemu zamiast dac mi dokumentacje chcieliby ze mna gadac?
        • zzom Re: rozliczenie mediow WM 17.12.14, 21:41
          dokopalam sie do regulaminu rozliczania mediow, ktorego nie chcieli mi wydac i tak -
          1. Dla lokali koszty zmienne wytworzenia centranego ogrzewania dzieli sie proporcjonalnie w oparciu o wskazania indywidualnych urzadzen pomiarowych.
          czy to oznacza ze jezeli licznik nie dziala i nie pokazuje zuzycia to nie place za ogrzewanie? w regulaminie nie ma wzmianki o awarii licznika i o tym jak nalezy postepowac. Rozliczono mi c.o. znacznie wyzej niz moje jakiekolwiek wczesniejsze zuzycie c.o. w adekwatnych okresach grzewczych.
          Dlatego odmawiano mi wydania tego regulaminu. Nie kwestionowalam rozliczenia calosci c.o. na budynku i dlatego nie obawiali sie mi udostepnic faktury ktore jednak sa nie kompatybilne z rozliczeniem c.o. za rok na budynku.
          Za to okazuje sie ze mamy dwukrotnie wyzsze zuzycie zimnej wody w budynku co wynika z podsumowania przez wodociagi na moja prosbe a zuzycie w porownaniu z rozliczeniem administratora. I tu juz calkiem zglupialam. O co chodzi?

Czy podpowiecie mi o jakie dokumenty mam wystapic zeby cokolwiek zliczyc? Kartoteki lokali plus faktury? Zakladam ze zwroce sie przez sad jezeli mi nie wydadza normalna droga.
          • stary-4 Re: rozliczenie mediow WM 17.12.14, 23:11
            Każdy właściciel winien otrzymać regulamin rozliczania kosztów ogrzewania, regulamin rozliczania wody oraz gazu jeśli jest licznik gazowy wspólny na budynek.
            W/w regulaminy winny być przyjęte uchwałą przez ogół właścicieli. W regulaminach tych
            winny być określone metody rozliczania włascicieli w przypadkach awarii mierników.
            Ponadto winny być zawarte terminy w ciągu których właściciel ma prawo reklamować
            naliczone opłaty i terminy w ciągu którego zarzą (administrator) ma obowiązek udzielić
            odpowiedzi na składaną reklamację. Każdy właściciel ma prawo wglądu do rozliczenia każdego
            członka wspólnoty. Przy rozliczaniu kosztów c.o. każdy właściciel winien otrzymać wykaz sumaryczny za budynek, ile było jednostrk np Ggżuli zużytych w lokalach, cenę jednostkową
            i obciążenie lokalu na podstawie zużytych jednostek. Jeżeli korzystacie z ciepła dostarczanego
            przez przedsiębiorstwo to oprócz kosztów zmiennych występują tzw. stałe związane z mocą
            zamówioną i winy one być rozliczane proporcjonalnie do powierzchni lokalu.
          • stary-4 Re: rozliczenie mediow WM 17.12.14, 23:20
            Co do zimej wody to nie wiem czy na podstawie faktur od wodociągów właściciele winni zapłacić więcej niż wynika to z obciążenia poszczególnych likali przez administratora
            czy obciążenie włascicieli przewyższa obciążenie wspólnoty za dostarczoną wodę?.
            • zzom Re: rozliczenie mediow WM 18.12.14, 00:16
              nie otrzymalam regulaminu bo nabylam mieszkanie pozniej niz wiekszosc, deweloper ani owczesny administr (powiazane spolki ) nie udostepnili mi podjetych uchwal - wowczas jeszcze nie interesowalam sie przesadnie sprawami WM
              w rozliczeniu c.o. nie mam zuzycia na budynku !! i o dziwo pierwszy raz zaliczki zgadzaja sie z kosztami - a wczesniej - przy poprzed admin- byly zwroty, i podane kwoty ogolnego zuzycia i ogolnych zaliczek, z podzialem na zmienne i stale - nowa administracja nie udostepnia takich informacji - mamy je dopiero na rozliczeniu roku - ale ogolnie zaliczka na c.o. bez podzialu na stale i zmienne bez podania ilosci GJ i tak samo c.w.u. - czyli podaja tak aby nie podac nam zbyt wiele
              • serafin666 Re: rozliczenie mediow WM 18.12.14, 10:40
                przestań w końcu biadolić...

art. 460 ( Kodeksu Cywilnego )
                § 1. Zobowiązany do złożenia rachunku z zarządu powinien przedstawić wierzycielowi na piśmie zestawienie wpływów i wydatków wraz z potrzebnymi dowodami.
                § 2. Jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że przedstawione zestawienie wpływów nie jest rzetelne lub dokładne, wierzyciel może żądać, ażeby dłużnik złożył zapewnienie przed sądem, iż sporządził zestawienie według swojej najlepszej wiedzy.
                • zzom Re: rozliczenie mediow WM 18.12.14, 22:43
                  nie sadze abym biadolila, pisze jak jest, szukam podpowiedzi - gdzie tu biadolenie?
                  paragrafy z kc dotycza sytuacji administrator - wlasciciel? jezeli tak to w mojej sytuacji i tak bez sadu sie nie obejdzie bo dobrowolnie admin nie udziela wyjasnien/odpowiedzi
              • mire_k56 Re: rozliczenie mediow WM 18.12.14, 10:41
                zoom - jesteś typową przedstawicielką przeciętnej WM w Polsce, która wykazuje całkowity tumiwisizm, aż do czasu kiedy stwierdzi, że muszę coś dopłacić, to znaczy ,że oszukują.
                wowczas jeszcze nie interesowalam sie przesadnie sprawami WM
                Ale teraz to nadrabiasz.
                nowa administracja nie udostepnia takich informacji - mamy je dopiero na rozliczeniu roku
                bo tak stanowi prawo - ustawa o własności lokali
                i o dziwo pierwszy raz zaliczki zgadzaja sie z kosztami
                może wreszcie są dobrze wyliczone?
                czyli podaja tak aby nie podac nam zbyt wiele
                oczywiście "spiskowa teoria dziejów".
                Niestety jak na każdym tzw. portalu społecznym odzywają się "wujkowie -dobra rada" ,którzy zachęcają do zgłaszania wniosków do prokuratury (bzdura),pozwów do sądu (bzdura), wniosków o zarząd przymusowy (strata pieniędzy).
                Jeżeli regulamin jest nieprecyzyjny to trzeba to poprawić, ale musi się znaleźć kilku chętnych. Z Twoich wpisów wynika ,że jesteś w konflikcie z adminem, a ja domniemywam ,że być może i z innymi sąsiadami.W pojedynkę zawsze przegrasz, nawet jak będziesz miała rację.

• zzom Re: rozliczenie mediow WM 18.12.14, 23:04
                  - co dziwnego ze mam ochote miec swiety spokoj i zyc swoim zyciem? gdyby ludziom przyswiecala uczciwosc nie musialabym wylamywac sie z powszechnie znanego "wdupiemania". chodze na zebrania, zabieram glos w sprawach o ktore mnie ktos pyta, ale nie latalam zagladac w rozliczenia nie widzac w tym celu/sensu/podstaw dopoki nie okazalo sie ze administrator probuje mnie rolowac. Zaczelam wyjasniac i nic nie wyjasnilam w ciagu kilku miesiecy bo admin mial mnie w d... no to teraz nadrabiam bo widze ze nie ma jasnosci/ przejrzystosci i nawet udostepniania dokumentow. To tez jest dziwne?
                  zgadzaja sie zaliczki z kosztami bo nie wykazali podzialu na stale i zmienne tylko sobie napisali ze wyszlo im tyle samo a ze nie moglo to oczywiste bo - ja zaplacilam 2 razy wiecej niz rok wczesniej a zima byla cieplejsza wzgledem poprzedniej, wtedy byla nadplata. Oczywistym jest ze nie moglo sie to im zgodzic i do tego brak podania zuzycia i podzialu na stale i zmienne.
                  To powiedz mi wg Ciebie mam chodzic po mieszkaniach i opowiadac sasiadom o tym co podejrzewam a potem przekonac sie ze oni nic z tego nie kumaja i nie zabiora glosu? Z tego co napisalam wynika ze zarzucam administracji brak realizacji umowy a admin w odzewie zarzucila mi zniszczenie czesci wspolnej. Czy jestem sklocona? Mozna tak to nazwac choc nikogo nie potraktowalam zle, natomiast mnie potraktowano nieladnie. Sasiedzi moi - no coz, jakies 20 proc bierze udzial w zebraniach- sporo mieszkan wynajmowanych, czesc nie wie co to UWL. w pojedynke moze przegram ale nie w sadzie majac dowody, tak?
                  • ag2697 Re: rozliczenie mediow WM 20.12.14, 14:08
                    "Sąsiedzi moi - no cóż, jakieś 20 proc bierze udział w zebraniach- sporo mieszkań wynajmowanych, cześć nie wie co to UWL. w pojedynkę może przegram ale nie w sadzie mając dowody, tak?" Proza życia WM. Póki co dowodów nie masz. Sprawa w sądzie może się ciągnąć, a jak przegrasz to zapłacisz . Tak w zasadzie to przeciwko komu chcesz w sądzie występować? Przeciwko wspólnocie, zarządcy, zarządowi? Zacznij może wyjaśnianie od członków zarządu. Zarząd bezpośrednio odpowiada za zaistniały bałagan, obojętnie czy bierze za swoją pracę jakiekolwiek pieniądze, czy nie. Zarząd (przeważnie) zawiera umowę o zarządzanie z zarządcą (administratorem) i nadzoruje jej wykonanie. Jeśli jest jak piszesz to Zarząd rozwiązuje umowę z wynajętym zarządcą, szuka innego i po przejęciu przez tego innego dokumentacji i sprawdzeniu finansów podejmuje decyzję co z tym zrobić. Oczywiście w ramach czynności zwykłego zarządu.
                    • xxxll Re: rozliczenie mediow WM 20.12.14, 17:31
                      ag2697 napisał:

> Zarząd (przeważnie) zawiera umowę o zarządzanie z zarządcą (administratorem)
                      > i nadzoruje jej wykonanie. Jeśli jest jak piszesz to Zarząd rozwiązuje
                      > umowę z wynajętym zarządcą, szuka innego i po przejęciu przez tego innego
                      > dokumentacji i sprawdzeniu finansów podejmuje decyzję co z tym zrobić.
                      > Oczywiście w ramach czynności zwykłego zarządu.

Rób ta tak dalej

a właściciel będzie szukał swoich pieniędzy, po latach, tylko u którego admina / zarządcy ?

> Zacznij może wyjaśnianie od członków zarządu. Zarząd bezpośrednio odpowiada
                      > za zaistniały bałagan, obojętnie czy bierze za swoją pracę
                      > jakiekolwiek pieniądze, czy nie.

to sie nie sprawdza w realu , Zarząd porusza się w wirtualnym świeci jeżeli chodzi o odpowiedzialność . Nie znam przypadku by którykolwiek członek odpowiedział za zaniedbanie , złe podjęte decyzje , szkody...
                      • zzom Re: rozliczenie mediow WM 21.12.14, 21:50
                        zarzad i zarzadca graja w jednej druzynie, dluuugo mnie w ogole olewali az wreszcie zaczeli sie obawiac po mojej wizycie w siedzibie i zadaniu wydania konkretnych dokumentow, skupili sie na odbijaniu pileczki i szukaniu na mnie haka - stad wnosze ze sie przejmuja a i sasiad mi powiedzial ze sie wystraszyli moich dzialan ... nie majac dokumentow ktorych nie wydali do tej pory ciezko mi zlozyc pozew przeciwko bo to zbyt stresowe chyba ze zaczne od pozwu o wydanie rzeczy ...
                        • serafin666 Re: rozliczenie mediow WM 22.12.14, 15:52
                          zanim zaczniesz działać w try6bie art. 460 KC musisz zrozumieć, że we wspólnocie mieszkaniowej nie może być jednocześnie zarządu i zarządcy... w Twoim wypadku pozwanym musi być wspólnota reprezentowana przez zarząd...

Wyrok SN z dnia 29 września 2010 r., V CSK 52/10, z treści:
                          "Nie może zatem we wspólnocie mieszkaniowej jednocześnie funkcjonować zarówno zarząd, jak i zarządca, co trafnie dostrzegł Sąd Apelacyjny, który w niniejszej sprawie traktuje „zarządcę” jako tzw. administratora, a więc osobę dokonującą wyłącznie czynności faktycznych, ale niebędącą zarządcą w rozumieniu ustawy o własności lokali."

za dużo pleciesz, za mało myślisz...

• ag2697 Re: rozliczenie mediow WM 22.12.14, 19:27
                            "zarzad i zarzadca graja w jednej druzynie" To trzeba to zmienić odwołując Zarząd. Żądasz wyjaśnień od administratora, jeśli nie otrzymasz idziesz do Zarządu wspólnoty. Jeśli Zarząd to olewa odwołuje się Zarząd i tyle. Problem może być w wyborze nowego bo jakoś ludzie się nie pchają na takie funkcje. Sąd jest ostatecznością. Obojętne czy w sądzie wygrasz, czy przegrasz i tak za to płacisz, bo pozywasz wspólnotę, czyli samego siebie.
                            • zzom Re: rozliczenie mediow WM 23.12.14, 18:16
                              Ag2697 i inni dziekuje Wam
                              do zarzadu poszlo kolejne pismo, mysle ze i je oleja :)
                          • zzom Re: rozliczenie mediow WM 23.12.14, 18:15
                            bardzo sluszna uwaga i cenna, dotychczas jednak ciagle znajduje oba zwroty np w necie funkcjonujace - wywnioskowalam ze niby w zaleznosci od tego zakresu administratora jest administratorem badz az zarzadca... pewnie znow plote... ale plote bo nie mam z kim przegadac tematu ... w sumie dołóż mi jeszcze troche bo wtedy sie mobilizuje do roboty :) pozdro i nie wyzywaj sie na karpiu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka