Dodaj do ulubionych

Czy WM może uchwalić likwidację gazowych piecy?

12.03.15, 09:15
służących do podgrzewania wody.Temat może nie jest nowy, ale wobec aktualnego "parcia"
na likwidację tych piecyków , zastępując je instalacją centralnie ciepłej wody-istotne jest naświetlenie zagadnienia od strony prawnej.
Czy można wspołwłascicielom taką operację nakazać i czy ktoś może po prostu nie zgodzić się?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 12.03.15, 12:16
      Po kolei.
      Wspólnota może uchwalić doposażenie budynku w instalację c.w. i podłączenie go do sieci miejskiej.
      Wspólnota kładzie rury tylko w części wspólnej, czyli w mieszkaniu zakłada wodomierz (lub zawór).
      Co właściciel lokalu zrobi dalej to już nie jest sprawa wspólnoty. I nie jej koszt.
      Możesz nic nie robić, możesz podłączyć się do c.w. w kuchni a w łazience zostawić piecyk, możesz zlikwidować całą starą instalację - twój lokal jest twoją sprawą.
      Przy doprowadzaniu wspólnej instalacji do mieszkania mogą powstać szkody. Uchwalcie, że naprawiacie na koszt wspólnoty np. do 5 płytek glazury albo jak tam uważacie.
      • wiseman1 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 12.03.15, 12:50
        koziorozka napisała:

> Wspólnota kładzie rury tylko w części wspólnej, czyli w mieszkaniu zakłada wodomierz
        > (lub zawór). Co właściciel lokalu zrobi dalej to już nie jest sprawa wspólnoty. I nie jej koszt.

Problem tylko w tym że ten właściciel który nie chce się do tej nowej instalacji podłączyć to i tak będzie za tą instalację płacił.

> Możesz nic nie robić, możesz podłączyć się do c.w. w kuchni a w łazience zostawić piecyk,
        > możesz zlikwidować całą starą instalację - twój lokal jest twoją sprawą.

Jednak problem może się pojawić kiedy WM zdecyduje później wymienić instalację gazową zastępując rury o większej średnicy rurami o mniejszej dostosowując ją do mniejszego poboru gazu wynikającego z likwidacji piecyków. Tak więc nawet jeśli właściciel zostawi sobie piecyk i nie podłączy się do tej nowej instalacji to nie będzie miał dość gazu aby korzystać ze swojego piecyka kompielowego.
        Dodatkowym problemem może być konserwacja kanałów spalinowych. WM może próbować odmówić ich konserwacji z racji nie istnienia już piecyków.

Podsumowując, właściciel ma prawo zatrzymać sobie ten piecyk bo WM nie ma prawa nakazać mu jego likwidacji ale jeśli nie będzie proaktywnie kontrolował poczynań WM może się później okazać że nie będzie mógł z niego korzystać z powodów technicznych.
        • ela-007 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 12.03.15, 21:58
          > Jednak problem może się pojawić kiedy WM zdecyduje później wymienić instalację
          > gazową zastępując rury o większej średnicy rurami o mniejszej dostosowując ją d
          > o mniejszego poboru gazu wynikającego z likwidacji piecyków.

Nie uważasz, że sam sobie przeczysz?

Niepotrzebnie straszysz albo nieumiejętnie. Już widzę wspólnotę, która po wysiłku założenia instalacji CWU idzie w kolejne koszty wymiany instalacji gazowej. A nawet jakby bo np. instalacja stara, to i tak ta nowa będzie musiała odpowiadać zapotrzebowaniu. Zakładam, że będzie projektowana przez kogoś z uprawnieniami, a nie przez sąsiadów którzy pieców się pozbyli.
          • wiseman1 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 13.03.15, 10:55
            ela-007 napisała:

> Nie uważasz, że sam sobie przeczysz?
            >
            > Niepotrzebnie straszysz albo nieumiejętnie. Już widzę wspólnotę, która po wysił
            > ku założenia instalacji CWU idzie w kolejne koszty wymiany instalacji gazowej.
            > A nawet jakby bo np. instalacja stara, to i tak ta nowa będzie musiała odpowiad
            > ać zapotrzebowaniu. Zakładam, że będzie projektowana przez kogoś z uprawnieniam
            > i, a nie przez sąsiadów którzy pieców się pozbyli.

Jeśli tak piszesz to znaczy że nie wiele widziałaś.
            To co napisałem wynika z osobistego doświadczenia.
            WM zdecydowała o likwidacji piecyków przy okazji generalnego remontu na który wzięła kredyt.
            W trakcie wymiany instalacji gazowej zapytałem czy mój piecyk będzie miał dość gazu bo widzę że rury które zakładają są znacznie mniejszej średnicy. Wywołało to konsternację wykonawcy a później awanturę z zarządem który chciał mi wmówić że nie mam prawa używać piecyka.
            Wybiłem im to z głowy i musieli zmienić projekt instalacji gazowej bo projektant ją zaprojektował wg informacji od zarządu że nie ma już piecyków.
            • dybko2 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 16.06.15, 16:20
              Czy uchwała odnośnie likwidacji piecyków została zaskarżona ? Nie ? To proszę wykonać!!
              • wiseman1 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 23.06.15, 19:09
                dybko2 napisał:

> Czy uchwała odnośnie likwidacji piecyków została zaskarżona ? Nie ? To proszę
                > wykonać!!
                Czyli jak uchwała zostanie przegłosowana że można sąsiada spod 2 zamordować i zakopać w piwnicy i nikt jej nie zaskarży to znaczy - wykonać.
    • serafin666 Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 12.03.15, 21:43
      nie może;

Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 kwietnia 2009 r. II CSK 600/08 dot. podejmowania uchwał, które ingerowałyby w prawa odrębnej własności lokali. Właściciele lokali nie mogą podejmować żadnych uchwał, które ingerowałyby w prawa odrębnej własności lokali.

powinna to regulować UMOWA wszystkich właścicieli, np.:
      Alternatywny projekt UMOWY WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI – członków wspólnoty mieszkaniowej – dotyczący przeprowadzenia w budynku wspólnoty mieszkaniowej modernizacji polegającej na wykonaniu instalacji ciepłej wody użytkowej ze źródłem zasilania umiejscowionym w węźle centralnego ogrzewania.
      x x x
      Wobec braku możliwości postanowienia o przeprowadzeniu takiej inwestycji w trybie uchwały wspólnoty mieszkaniowej ( Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 kwietnia 2009 r. II CSK 600/08 dot. podejmowania uchwał, które ingerowałyby w prawa odrębnej własności lokali. „Właściciele lokali nie mogą podejmować żadnych uchwał, które ingerowałyby w prawa odrębnej własności lokali.” a także w świetle wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z 7 lutego 2006 r. (sygn. akt I ACa 829/05): „czynności prawne dokonane bez zachowania wymagań z art. 199 KC [a zatem bez koniecznej zgody wszystkich współwłaścicieli lub stosownego orzeczenia sądu ], są bezwzględnie nieważne” właściciele, w trybie UMOWY WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI postanawiają:
      § 1.
      Przeznaczyć środki finansowe gromadzone jako fundusz remontowy ( w wysokości wynikającej z corocznych wpłat zaliczek na wydatki remontowe wynikających z uchwalanych planów gospodarczych ) na wykonanie instalacji ciepłej wody użytkowej.
      § 2.
      Koszty takiej modernizacji obejmą:
      a/ również wydatki związane z przywróceniem stanu początkowego w zakresie estetyki pomieszczeń
      ( w obrębie poszczególnych mieszkań ), w których będą przeprowadzane prace instalacyjne,
      b/ modernizację węzła cieplnego,
      c/ wykonanie projektu modernizacji,
      d/ koszty instalacji nowych pionów i poziomów c.w.u. zarówno w obrębie części wspólnych jak i
      w poszczególnych mieszkaniach,
      e/ wydatki na wynagrodzenie inspektora nadzoru budowlanego
      § 3.
      Koszty wykonania całości prac zostaną rozdzielone po równo na każdego z właścicieli 46 lokali mieszkalnych w budynku wspólnoty mieszkaniowej albo – alternatywnie – koszty prac w obrębie części wspólnych według udziałów w nieruchomości wspólnej ( art. 12 uowl ) a koszty prac w lokalach po równo na każdego z właścicieli 46 lokali mieszkalnych w budynku. § 4.
      Właściciele, na wypadek zbywania swoich mieszkań, zobowiążą ( na piśmie, w dokumentach notarialnych ) swoich następców prawnych do honorowania tej umowy.
      § 5.
      Właściciele do zorganizowania, przeprowadzenia i rozliczenia przedmiotu niniejszej umowy upoważniają każdoczesny zarząd wspólnoty mieszkaniowej. Rozpoczęcie inwestycji wymaga wcześniejszego zgromadzenia 90% jej kosztorysowych kosztów.

Łódź, dnia ………………………………………………. roku
      / data złożenia pierwszego podpisu /

/ na odwrocie – lista podpisów WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI wraz z datami ich złożenia /
      / podpisy właścicieli będą zbierane przez okres 6 miesięcy od daty złożenia pierwszego podpisu /
      / podpisanie umowy zobowiązuje WŁAŚCICIELI do udostępnienia swoich mieszkań dla wykonania niezbędnych prac, zgodnie z przepisami ustawy o własności lokali – „Art. 13. 1. Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra. 2. Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje. /

• pawelec47 dyskusja wrze 14.03.15, 14:31
        Jedno można stwierdzić, że internet wrze od sporów dotyczących likwidacji tzw. piecyków
        gazowych , emocje także buzują w tej dyskusji.Mogę dodać,że największym beneficjentem
        takiej operacji jest firma dostarczająca ciepłą wodę, koszt podgrzania 1m3 wody już przekroczyły 20zł /ale cena 1m3 gazu też będzie szybować/.Dla lokatora oznacza to dwu-
        trzykrotny wzrost opłat za CW.
        Czy jest technicznie możliwe takie kompromisowe rozwiązanie,że w budynku wykonywan
        są wszystkie piony instalacji CW ,a dołączenie poszczególnych lokali odbywa się stopniowo w miarę potrzeb właścicieli?
        Czy jest technicznie dopuszczalne połączenie pionu z wlotem starej instalacji /po piecyku/ przez stalowy wężyk bez potrzeby kucia glazury?
        • koziorozka Re: dyskusja wrze 14.03.15, 19:20
          U moich znajomych takie doposażenie w c.w. odbyło się jakieś 4 lat temu. Do tej pory w prawie 100 lokalowej wspólnocie 2 lokale mają piecyki.
          Z doposażenia zrezygnowało jakieś 10 lokali. Podłączali się przez te lata stopniowo, gdy dojrzeli do remontu łazienki.
          • wiseman1 Re: dyskusja wrze 14.03.15, 22:52
            koziorozka napisała:

> U moich znajomych takie doposażenie w c.w. odbyło się jakieś 4 lat temu. Do tej
            > pory w prawie 100 lokalowej wspólnocie 2 lokale mają piecyki.
            Czy ci 2 właściciele z piecykami płaca za koszty stałe instalacji CWU?
            • koziorozka Re: dyskusja wrze 15.03.15, 11:33
              wiseman1 napisał:
              > Czy ci 2 właściciele z piecykami płaca za koszty stałe instalacji CWU?

Nie wiem, ale uważam, że powinni.

pawelec47 napisał:
              > internet wrze od sporów dotyczących likwidacji tzw. piecyków gazowych

Pierwsze słyszę o sporach. Teoria od lat jest jednolita. Z dotychczasowych odpowiedzi w tym wątku też to wynika.
              • pawelec47 Re: dyskusja wrze 15.03.15, 19:44
                no,cóż widocznie masz dostęp do innego internetu niż ja,bo czytając teksty na ten temat z całej Polski widzę ,że dominują tam wpisy osób, którym próbuje ktoś narzucić natychmiastową wymianę piecyka nie licząc się z rożnymi obiekcjami właścicieli ,którym z różnych powodów taka wymiana w tej chwili nie odpowiada - stąd różne zdania i emocje. A teoria ?Na dobrą sprawę nie
                wiem o jaką teorię wymiany ci chodzi.
        • ela-007 Re: dyskusja wrze 15.03.15, 19:28
          pawelec47 napisał:

> Mogę dodać,że największym
          > beneficjentem
          > takiej operacji jest firma dostarczająca ciepłą wodę, koszt podgrzania
          > 1m3 wody już przekroczyły 20zł /ale cena 1m3 gazu też będzie szybować/.D
          > la lokatora oznacza to dwu-
          > trzykrotny wzrost opłat za CW.

Jak ja decydowałam się na wywalenie pieca łazienkowego brałam przede wszystkim pod uwagę likwidację zagrożenia ze strony tlenku węgla dla moich domowników i siebie. Poza tym odpadły kłopoty z utrzymaniem w technicznej sprawności tego pieca (mężowi odpadło odkamienianie wężownicy i krany z ciepłą wodą już się nie zatykają kamieniem).

> Czy jest technicznie możliwe takie kompromisowe rozwiązanie,że w budynku
          > wykonywan
          > są wszystkie piony instalacji CW ,a dołączenie poszczególnych lokali od
          > bywa się stopniowo w miarę potrzeb właścicieli?

Technicznie jest możliwe tylko kto zapłaci za te instalacje, które nie będą używane? U mnie parę lat trwało żeby znacząca większość sąsiadów przekonała się do tego rozwiązania i żeby można było zebrać pieniądze potrzebne na przeróbkę.

> Czy jest technicznie dopuszczalne połączenie pionu z wlotem starej inst
          > alacji /po piecyku/ przez stalowy wężyk bez potrzeby kucia glazury?

Nie wiem czy dobrze rozumiem twój problem ale u mnie rurka z CWU jest puszczona w miejscu z którego wyjęto rurę gazową i wchodzi do obiegu tam gdzie było wejście wody ogrzanej w piecyku.
          • pawelec47 Re: dyskusja wrze 15.03.15, 19:53
            szkoda tylko ,że wypowiadając się "technicznie" masz o technice widać niewielkie pojęcie , może poprosisz męża o opinię. w tym drugim pytaniu chodzi mi o taką konstrukcję pionu CCW, żeby było możliwe póżniejsze dołączanie się poszczególnych mieszkań . / jakieś odejścia z zaworami czy co?/
            Może poproszę o odpowiedz kogoś , kto jest biegły w sztuce hydrauliki.
            • wiseman1 Re: dyskusja wrze 17.03.15, 19:01
              pawelec47 napisał:

> chodzi mi o taką konstrukcję pionu CCW, żeby było możliwe póżniejsze dołączanie
              > się poszczególnych mieszkań . / jakieś odejścia z zaworami czy co?/
              W całym domu się robi kompletną instalację z wyprowadzeniem rurki z CWU w każdym mieszkaniu.
              W mieszkaniach, w których CWU nie będzie podłączona do instalacji wewnętrznej, ta rurka jest zaślepiona.
              • pawelec47 Re: dyskusja wrze 29.03.15, 18:55
                właśnie chodzi mi oto , czy "ta rurka CWU " to może być taki stalowy wężyk ,który można luzno
                puścić po ścianie dołączając do wlotu instalacji ciepłej wody w lokalu / tam gdzie dołączone było wyjście gorącej wody z piecyka ?
                • wiseman1 Re: dyskusja wrze 29.03.15, 22:29
                  pawelec47 napisał:

> właśnie chodzi mi oto , czy "ta rurka CWU " to może być taki stalowy
                  > wężyk ,który można luzno
                  > puścić po ścianie dołączając do wlotu instalacji ciepłej wody w lokalu
                  > / tam gdzie dołączone było wyjście gorącej wody z piecyka ?
                  To w jaki sposób poprowadzisz w swoim mieszkaniu instalację ciepłej wody zależy od Ciebie.
                  Zastanawiam się co to pytanie ma wspólnego z orginalnym pytaniem na początku?
                  • pawelec47 Re: dyskusja wrze 31.03.15, 14:43
                    Jest próbą znalezienia kompromisu między moimi potrzebami a decyzjami wspólnoty polegającego na możliwości pożniejszego dołączenia się do instalacji CWU właśnie wężykiem bez demolki w łazience, którą własnoręcznie wyłożyłem płytkami z gresu.
          • wiseman1 Re: dyskusja wrze 17.03.15, 18:57
            ela-007 napisała:

> (...) u mnie rurka z CWU jest puszczona w miejscu z którego wyjęto rurę gazową i wchodzi do obiegu
            > tam gdzie było wejście wody ogrzanej w piecyku.
            Troche to dziwne ponieważ instalacja CWU składa się z 2 rurek. Jedna dostarcza ciepłą wodę a druga zapewnia cyrkulację wody aby w kranie była zawsze ciepła woda.
            • allegropajew Re: dyskusja wrze 16.06.15, 01:27
              I to dopiero generuje koszty, ta cyrkuLancja.

Gościula
    • highrise Re: Czy WM może uchwalić likwidację gazowych pie 16.06.15, 06:06
      Koszt podgrzania zimnej wody w kotłowni gazowej wybudowanej w budynku wspólnoty mieszkaniowej, w której jest wytwarzane ciepło do instalacji c.o. wynosi około 18 zł za 1 m3. Opierając się na własnym doświadczeniu mogę stwierdzić, że budowa instalacji centralnej ciepłej wody w budynku i likwidacja indywidualnych piecyków gazowych wiąże się z drobnymi uszkodzeniami ścian na których dochodzi do podłączenia pionowej instalacji ciepłej wody z instalacjami ciepłej wody w lokalach. Przez drobne uszkodzenia rozumiem
      uszkodzenie od jednej do czterech płytek na ścianach, na których zawieszone są piecyki gazowe. Sposób budowy instalacji centralnej ciepłej wody zależy od administratora budynku i projektanta. Obecnie z mojej inicjatywy jest budowana kotłownia gazowa w budynku 1 Maja 15 w Dzielnicy Ursus w Warszawie, w której będzie wytwarzane ciepło, a następnie dostarczane do instalacji c.o. i ccw.

Na marginesie dodam, że obecnie przepisy prawa budowalnego poważnie utrudniają budowanie indywidualnych kotłowni gazowych w budynkach wspólnot mieszkaniowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka