Dodaj do ulubionych

Opłaty na fundusz remontowy.

07.03.17, 07:47
Witam,
Kupiłem mieszkanie z przynależna piwnicą i garaz. Na garaż mam oddzielną księgę wieczystą. Czy powinienem płacić czynsz na fundusz remontowy że wszystkich moich udziałów czy tylko z mieszkania. Dodam że nie wszyscy mieszkańcy posiadają garaż. I czy to jest sprawiedliwe że ja płacę na Fundusz remontowy na rzecz całego bloku z mieszkania plus garażu a inni tylko z mieszkania? czy możemy rozdzielić to na dwa fundusze że z garaży fundusz będzie szedł wyłącznie na remonty garażu i podjazdu a z mieszkania pieniądze będą szły na remonty całego bloku i w koło bloku?
Obserwuj wątek
    • koziorozka zaliczki 07.03.17, 08:36
      Zaliczki płaci się od udziału wykazanego w księdze wieczystej - tak określono w ustawie o własności lokali.
      Tak więc nie o sprawiedliwość tu chodzi, ale o przestrzeganie prawa.
      • 08-fukiel Re: zaliczki 26.03.17, 12:54
        powinnaś była płacić za garaż i mieszkanie wielkością posiadanych twoich udziałów w/g art:17 uowl ale czytając wpisy na forum to WM robią jak im wygodnie raz stosują udziały a raz m2. Bo w/g mnie to nie powinno być płacone do mieszkań garaże powinny być opłacane przez właścicieli którzy mają garaże i winny być te opłaty na oddzielnym koncie FR garaży i z tego konta powinno być opłacane w/g udziałów
      • 08-fukiel Re: zaliczki 26.03.17, 12:58
        to wytłumacz mi czy muszę płacić na FR z którego zarządca opłaca wszystko co mu się podoba uchwała była podjęta że FR ma byc na oddzielnym koncie a on scedował wszystko na jedno konto i nawet sąd to zaakceptował czy czasami nie powinno być jak piszesz płacę od udziałów t/z wydano na remont 10000,00 zł mając 10% udziałów wpłacam na konto FR 1000,00zł i po krzyku, to jak to jest że sądy nawet takie łamanie prawa akceptują.
    • jacek2345678 Re: Opłaty na fundusz remontowy. 11.04.17, 00:30
      Słyszałem, że niektórzy administratorzy robią dwa konta, ale właściwie jak garaż jest lokalem - tak jak lokale mieszkalne tylko użytkowym - to trzeba płacić i za garaż i jeszcze za część wspólną od garażu. Ja się zastanawiałem, czy kupić garaż i kupiłam bez. I nie żałuje, bo płacę mniej niż sąsiad a miejsce się gdzieś znajdzie. Znalazłem artykuł, że za lokal użytkowy nie można płacić mniej niż za mieszkanie. prawomieszkaniowe.com/lokale-uzytkowe-moga-byc-bardziej-obciazone-oplatami-ale-nie-nadmiernie/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka