Dodaj do ulubionych

statut wspólnoty

01.11.04, 12:28
Mam pytanie: czy i kiedy oprócz uchwały wspólnoty mieszkaniowej statut musi
być zatwierdzony przez notariusza.
Obserwuj wątek
    • manzy Re: statut wspólnoty 01.11.04, 13:35
      Chyba tylko jeśli są w nim dopuszczelne odstępstwa od UoWL.
    • serafin666 Re: statut wspólnoty 02.11.04, 22:26
      STATUT WSPÓLNOTY - to jedna z największych bzdur wymyślonych przez autorów
      rozmaitych pseudofachowych poradników ; a dlaczego ? - ponieważ odejście od
      zasad określonych przepisami u.o.w.l. musi być co najmniej podjete uchwałą
      zaprotokołowaną przez notariusza i jest po prostu uchwałą ( osobiście jestem
      stanowczo przeciwny poddawaniu się bez rzeczywistej konieczności procedurom
      notarialnym , a jeżeli już - to w formie umowy wszystkich właścicieli )
      • renata88 Re: statut wspólnoty 02.11.04, 22:47
        Dziękuję.
      • mrozik.jarek Re: statut wspólnoty 02.11.04, 22:54
        serafin666 napisał:

> STATUT WSPÓLNOTY - to jedna z największych bzdur wymyślonych przez autorów
        > rozmaitych pseudofachowych poradników ; a dlaczego ? - ponieważ odejście od
        > zasad określonych przepisami u.o.w.l. musi być co najmniej podjete uchwałą
        > zaprotokołowaną przez notariusza i jest po prostu uchwałą ( osobiście jestem
        > stanowczo przeciwny poddawaniu się bez rzeczywistej konieczności procedurom
        > notarialnym , a jeżeli już - to w formie umowy wszystkich właścicieli )

WIELKIE DZIĘKI
        Długo czekałem na taka opinie.

Pzdr

Mrozik
        • babczyk Re: statut wspólnoty 04.11.04, 18:37
          Przepisy nie nakładają na wspólnotę mieszkaniową obowiązku posiadania statutu,
          choć też nie zabraniają jego uchwalenia. Jednak większość wspólnot go nie ma.
          Wszystkie - i te, które mają statut, i te, które go nie mają - działają na
          podstawie obowiązujących przepisów, z którymi statut taki nie może być
          sprzeczny. Trzeba jednak pamiętać, że wspólnoty mogą być dwojakie: duże i małe.
          Pierwsze powstają w budynkach, gdzie jest minimum osiem lokali, drugie tam,
          gdzie jest ich maksimum siedem. Duże wspólnoty działają przede wszystkim na
          podstawie przepisów ustawy o własności lokali, a w sprawach w niej
          nieuregulowanych - kodeksu cywilnego. Małe wspólnoty obowiązują przede
          wszystkim przepisy o współwłasności dwóch kodeksów: cywilnego oraz postępowania
          cywilnego, choć właściciele lokali mogą także zdecydować się zarządzać swoją
          nieruchomością na podstawie ustawy o własności lokali.

Na pytania odpowiadała EWA BOŃCZAK-KUCHARCZYK, była wiceprezes Urzędu
          Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast oraz autorka wielu publikacji o wspólnotach

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka