renata88 01.11.04, 12:28 Mam pytanie: czy i kiedy oprócz uchwały wspólnoty mieszkaniowej statut musi być zatwierdzony przez notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manzy Re: statut wspólnoty 01.11.04, 13:35 Chyba tylko jeśli są w nim dopuszczelne odstępstwa od UoWL. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: statut wspólnoty 02.11.04, 22:26 STATUT WSPÓLNOTY - to jedna z największych bzdur wymyślonych przez autorów rozmaitych pseudofachowych poradników ; a dlaczego ? - ponieważ odejście od zasad określonych przepisami u.o.w.l. musi być co najmniej podjete uchwałą zaprotokołowaną przez notariusza i jest po prostu uchwałą ( osobiście jestem stanowczo przeciwny poddawaniu się bez rzeczywistej konieczności procedurom notarialnym , a jeżeli już - to w formie umowy wszystkich właścicieli ) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: statut wspólnoty 02.11.04, 22:54 serafin666 napisał: > STATUT WSPÓLNOTY - to jedna z największych bzdur wymyślonych przez autorów > rozmaitych pseudofachowych poradników ; a dlaczego ? - ponieważ odejście od > zasad określonych przepisami u.o.w.l. musi być co najmniej podjete uchwałą > zaprotokołowaną przez notariusza i jest po prostu uchwałą ( osobiście jestem > stanowczo przeciwny poddawaniu się bez rzeczywistej konieczności procedurom > notarialnym , a jeżeli już - to w formie umowy wszystkich właścicieli ) WIELKIE DZIĘKI Długo czekałem na taka opinie. Pzdr Mrozik Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: statut wspólnoty 04.11.04, 18:37 Przepisy nie nakładają na wspólnotę mieszkaniową obowiązku posiadania statutu, choć też nie zabraniają jego uchwalenia. Jednak większość wspólnot go nie ma. Wszystkie - i te, które mają statut, i te, które go nie mają - działają na podstawie obowiązujących przepisów, z którymi statut taki nie może być sprzeczny. Trzeba jednak pamiętać, że wspólnoty mogą być dwojakie: duże i małe. Pierwsze powstają w budynkach, gdzie jest minimum osiem lokali, drugie tam, gdzie jest ich maksimum siedem. Duże wspólnoty działają przede wszystkim na podstawie przepisów ustawy o własności lokali, a w sprawach w niej nieuregulowanych - kodeksu cywilnego. Małe wspólnoty obowiązują przede wszystkim przepisy o współwłasności dwóch kodeksów: cywilnego oraz postępowania cywilnego, choć właściciele lokali mogą także zdecydować się zarządzać swoją nieruchomością na podstawie ustawy o własności lokali. Na pytania odpowiadała EWA BOŃCZAK-KUCHARCZYK, była wiceprezes Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast oraz autorka wielu publikacji o wspólnotach Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś