Dodaj do ulubionych

dotacje dla wspólnot

18.11.04, 13:31
Czy i jeśli tak to w jaki sposób wspólnota może dostać dotacje na remont
instalacji kanalizacyjnej i wodnej, remont klatki?????? Jeśli temat był
poruszany to proszę o odnośniki lub miejsce gdzie mogę znaleźć informacje na
ten temat.
Obserwuj wątek
    • kr2 Re: dotacje dla wspólnot 23.11.04, 08:00
      czyżby temat został już wyczrpany lub tak bardzo nieistotny, że nikt nie che
      zająć stanowiska to są grube pieniądze które wspólnoty mogą wykorzystać
      powiedzcie gdzie są informacje na ten temat!
      • kominek4 Re: dotacje dla wspólnot 23.11.04, 11:18
        No właśnie! Gdzie można znależć te informacje!
        Prosimy o pomoc - tych "dobrze poinformowanych".
        Pomóżcie tym co nic nie wiedzą!!!
        Może jakieś miasta mają swoje rozwiązania i można pójść ich śladem.
      • mooj Re: dotacje dla wspólnot 23.11.04, 11:31
        nic mi nie wiadomo na temat pożytkowania publicznych pieniędzy w opisywany
        sposób
        nie pytasz o instalacje gazowa, o ocieplenie (i szerzej "modrnizacje
        termiczną") a o dokłądanie publicznych pieniędzy do malowania klatek schodowych
        nic mi nie wiadomo o takiej aktywności państwa czy też gmin (i dobrze -jeśli
        takowa jest to niech o tym nie wiem:)
        • agentmk Re: dotacje dla wspólnot 23.11.04, 19:26
          Rzeczywiście można ubiegać się o środki pomocowe UE w ramach tzw. programu
          rewitalizacji obszarów miejskich.( Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego w
          ramach ZPORR) W ramach tych środków Wspólnoty mieszkaniowe mogą ubiegać się o
          dofinansowanie remontów budynków- oczywiście po spełnieniu określonych
          warunków.
          Więcej pod adresem: www.zporr.mgpips.gov.pl lub dla dolnego śląska ;
          www.zporr.dolnyslask.pl (folder:KONKURSY-DOKUMENTY-AKTUALNOŚCI)
          Myślę, że ta informacja WAS usatysfakcjonuje, pozdrawiam ,MK
          • pbabraj Re: dotacje dla wspólnot 24.11.04, 10:34
            Już lepiej starać się o finansowanie w ramach ustawy o termomodernizacji, ale
            to dotyczy tylko ocieplenia ścian i dachu, wymiany okien, i modernizacji co.
            Ja skorzystałem z tego (mała Wspólnota, choć w rozumieniu ustawy to duża) -
            ocieplenie ścian, dachu i modernizacja co. Efekty termomodernizacji już widzę.
            Kredyt spłaca się z oszczędności (czyli żadnych dodatkowych kosztów), zaś
            premia termo pokryła odsetki od kredytu.
            Wiem natomiast z doświadczenia że w przypadku dużych Wspólnot jest to raczej
            nie osiągalne, a to przez wymagania banków. I wogóle bardzo, ale to bardzo dużo
            biegania i załatwiania papierków.
            Prezes WM
            • loreta Re: dotacje dla wspólnot 24.11.04, 12:50
              jestem w zarzadzie malej wpolnoty mieszkaniowej i bardzo prosze o blizsze
              informacje dotyczace modernizacji: czy zmienialiscie istniejaca instalacje na
              plastikowa w nowej technologii i na nowe grzejniki, jaka jest procedura przy
              ubieganiu sie o kredyt, czy trzeba spelnic okreslone warunki itd. Z gory bardzo
              dziekuje za informacje.
              Przy okazji ma rowniez pytanie czy analogiczne mozliwosci istnieja w stosunku do
              np. wymiany instalacji doprowadzajacej wode i gaz?
              • czantoria Re: dotacje dla wspólnot 24.11.04, 13:40
                O kredyty dla Wspólnot najlepiej pytać w Banku BISE - jedynym zabezpieczeniem
                jest konto funduszu remontowego które trzeba u nich założyć (na inwestycję
                trzeba mieć 20% środków).
            • awenidapauliszta Re: dotacje dla wspólnot 06.01.05, 19:23
              nasza wspólnota właśnie zamierza przeprowadzić termomodernizację z kredytem.
              Proszę, skontaktuj się ze mna na pocztę gazety, bo chciałabym Cię podpytać na
              ten temat. Na razie mamy audyt, teraz chcemy wybrać bank, przed nami próba
              podniesienia funduszu remontowego, przetargi ... Nie udaje mi się do Ciebie
              napisać, bo w poczcie nie włącza się adres.
          • awenidapauliszta Re: dotacje dla wspólnot 06.01.05, 19:28
            ale to się tyczy np. zabytkowych kamienic a nie zwykłych bloków. Był tzw
            fundusz zagrożeń na odpadające balkony itp, ale z tego co wiem, już go nie ma.
            Musicie więc albo zwiększyć stawkę zaliczki B, albo uzbierać.
    • vars2 Re: dotacje dla wspólnot 29.11.04, 11:59
      Slyszalem , ze sa dotacje z gmin na usuwanie zagrozen. Dotyczy to glownie
      wymiany instalacji gazowej. Nie wiem, czy jeszcze jest aktualne. moze ktos z
      forumowiczow zna temat?
    • kr2 Re: dotacje dla wspólnot 04.12.04, 09:35
      Chciałam wszystkich poinformować, że te dotacje okazują się całkiem osiągalne.
      W Olsztynie pani konserwator zabytków zrobiła raport o zabytkach (stan
      większości jest opłakany) i przyszło jej do głowy, że można wykorzystać UE i
      jej dotacje na odnowę zabytków m.in tego w którym mieszkam, więc miasto
      przygotowuje plan rewitalizacji. A my będziemy mogli się unbiegać o zwrot 50%
      inwestycji całkiem przyjemna perspektywa.
      • abcd17 Re: dotacje dla wspólnot 04.12.04, 23:11
        kr2 napisała:

> Chciałam wszystkich poinformować, że te dotacje okazują się całkiem
        osiągalne.
        > W Olsztynie pani konserwator zabytków zrobiła raport o zabytkach (stan
        > większości jest opłakany) i przyszło jej do głowy, że można wykorzystać UE i
        > jej dotacje na odnowę zabytków m.in tego w którym mieszkam, więc miasto
        > przygotowuje plan rewitalizacji. A my będziemy mogli się unbiegać o zwrot 50%
        > inwestycji całkiem przyjemna perspektywa.

A dlaczego nie 85%?
        (75% ze ZPORR działanie 3.3 oraz dodatkowe 10% z dotacji celowej MGiP).
        Mówimy oczywiście o remontach elewacji, balkonów, bram, dachów, wymianie okien
        na klatkach schodowych, uporządkowaniu otoczenia.
        Można finansować więcej, ale trzeba zakombinować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka