Dodaj do ulubionych

Kredyt na termomodernizację

24.11.04, 11:57
Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z
kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć
taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora?
Obserwuj wątek
    • asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 12:27
      ewka1 napisała:

> Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z
      > kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć
      > taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora?

Chętnie zrobię audyt ale myślę, żeby Pani ograniczyła zainteresowanie do
      audytorów mieszkajacych w pobliżu - bedzie taniej.
      Pozdrawiam
      • czantoria Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 12:54
        Szukając banków, które skredytowałyby przedsięwzięcia termomodernizacyjne lub
        inne inwestycje we Wspólnotach w zasadzie rozmowy podejmuje tylko Bank BISE dla
        którego jedynym zabezpieczeniem kredytu jest konto funduszu remontowego, które
        należy przenieść do ich banku. Zaciągnęliśmy kredyt inwestycyjny (zakres robót
        nie łapał się do termomodrnizacji) - na budowę kotłowni - proces trwał około 4
        miesięcy - wszystko jest OK. Rozmowy prowadziliśmy z bankiem we Wrocławiu -
        miła szybka i fachowa obsługa (kotłownie już działają)
      • czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 16:31
        Asam11, czy możesz wytłumaczyć mi sens i cel Twojej wypowiedzi?
        • asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 18:35
          czajnik5 napisał:

> Asam11, czy możesz wytłumaczyć mi sens i cel Twojej wypowiedzi?

Wywołany do odpowiedzi nie uchylam się.
          Ta oferta to trochę autoreklama, co trochę mnie peszy, nie sądzę, żeby forum do
          tego służyło; choć z drugiej strony można komuś pomóc, tyle, że to nie pomoc
          bezinteresowna - stąd mieszane nieco uczucia i brak zdecydowania w wypowiedzi.
          Wypowiedź ta miała też na celu zwrócenie uwagi pytającej, i jej podobnym, że
          rzucają oferty do wszystkich, jakby byli przekonani, że świat ogranicza się do
          okolic ich miejscowości. Podać w takiej sytuacji gdzie jest budynek to
          elementarny warunek zapytania. Nie zapłacisz przecież audytorowi ze Szczecina
          za przelot do Rzeszowa, żeby zrobił audyt, nawet jakby to był mistrz w swoim
          fachu.
          Pozdr
      • aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 17:30
        A czy mamy do tego uprawnienia asam11. Bo to raczej wątpliwe. Pozdrawiam
        • asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 18:45
          aura11 napisał:

> A czy mamy do tego uprawnienia asam11. Bo to raczej wątpliwe. Pozdrawiam

Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich nie
          wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określone w
          Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co do
          uprawnień autora.
          Jeśli pytasz czy mamy uprawnienia rozumiane jako kwalifikacje (wiedzę know-how)
          to ja mam, więc razem możemy powiedzieć, że mamy.
          Pozdrawiam
          • aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 20:17
            asam11 napisał:
            > Jeśli pytasz czy mamy uprawnienia rozumiane jako kwalifikacje (wiedzę know-
            how)
            >
            > to ja mam, więc razem możemy powiedzieć, że mamy.

Czy mamy my czy też ja.

> Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich nie
            > wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określone
            w
            > Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co do
            > uprawnień autora.

Bajki to dla dzieci bo audyt energetyczny jest podstawowym narzędziem lub tez
            dokumentem który upoważnia o staranie sie o premie termomodernizacyjna
            przyznawana przez BGK na podstawie Ustawy o wspieraniu przedsiewziec
            termomodernizacyjnych.

I cały czas opowiada osoba pod pseudonimem asam11 bajki dla nie zorientowanych.

Niestety i eksperci sie myla jeśli ten facet za niego uchodzi. A przeciez sam
            zarzucał komuś innemu takiemu jak bohdan, przecież Tobie już nie chodzi o
            meritum tylko o to, żeby komuś, tym
            razem mnie, coś zarzucić, przyłożyć, zdyskredytować. Jak nie ma za co, to sam
            wymyślasz czyjeś poglądy. Czy to zauważyłeś? To jakaś fobia czy uczulenie?

Miłego wprowadzaniu w bład innych.
            • asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 21:04
              aura11 napisał:

> > Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich
              > nie
              > > wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określ
              > one
              > w
              > > Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co d
              > o
              > > uprawnień autora.
              >
              > Bajki to dla dzieci bo audyt energetyczny jest podstawowym narzędziem lub tez
              > dokumentem który upoważnia o staranie sie o premie termomodernizacyjna
              > przyznawana przez BGK na podstawie Ustawy o wspieraniu przedsiewziec
              > termomodernizacyjnych.

To prawda. I co ma z tego wynikać?

> I cały czas opowiada osoba pod pseudonimem asam11 bajki dla nie
              zorientowanych.
              >
              > Niestety i eksperci sie myla jeśli ten facet za niego uchodzi. A przeciez sam
              > zarzucał komuś innemu takiemu jak bohdan, przecież Tobie już nie chodzi o
              > meritum tylko o to, żeby komuś, tym
              > razem mnie, coś zarzucić, przyłożyć, zdyskredytować. Jak nie ma za co, to sam
              > wymyślasz czyjeś poglądy. Czy to zauważyłeś? To jakaś fobia czy uczulenie?
              >
              > Miłego wprowadzaniu w bład innych.

Pochlebiasz mi nad wyraz tak wielką uwaga z jaką śledzisz i pamietasz moje
              wypowiedzi i tym nickiem - podejrzewam specjalnie chyba do polemiki ze mną
              przyjętym.
              Wierz mi: wśród audytorów energetycznych są ludzie różnych wyuczonych
              specjalności, niektórzy kończyli kursy dokształcające w tej dziedzinie,
              niektórzy są na liście ogłaszanej przez Krajową Agencję Poszukiwania Energii,
              inni nie są. Każdy kto potrafi może zrobić audyt i audyt ten będzie tak samo
              ważny. Czy przytaczana przez Ciebie ustawa o wspieraniu ...... stawia jakieś
              wymagania autorom audytu? A rozporządzenie o audycie? A jakies inne akty
              prawne? Nie, nie, nie.
              Nic Ci nie zarzucam, nie przykładam i nie dyskredytuję. Stwierdzam tylko, że
              Twoja zaczepka, na pierwszy rzut oka dosyć sympatyczna jest nieuzasadniona a
              dodany teraz komentarz mocno przesadzony.
    • aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 25.11.04, 18:08
      Zobacz na stronie www.egoterm.pl/index.php gdzie dowiesz sie prawie
      wszystkiego i bez gdybania. Pozdrawiam
    • aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 25.11.04, 18:14
      ewka1 napisała:

> Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z
      > kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć
      > taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora?

Polecałabym szczególnie stronę
      www.audyt-energetyczny.pl/tresc_wybor_audytora.html
    • ewka1 Re: Kredyt na termomodernizację 26.11.04, 11:08
      Dotychczasowe odpowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że kredyt na
      termomodernizację niełatwo jest otrzymać. Dziwi mnie, że, jak napisał jeden z
      internautów, rozmowy podejmuje tylko bank BISE. Tymczasem na stronie
      internetowej Banku Gospodarstwa Krajowego w wykazie banków które udzielają
      kredytów na realizację przedsięwzięć termomodernizacyjnych widnieje aż 19
      instytucji.
      Chcę wam jeszcze wytłumaczyć, dlaczego zapytałam, czy moglibyście polecić
      audytora. Otóż dobry audyt to w zasadzie najważniejsza sprawa przy ubieganiu
      się o kredyt i premie termomodernizacyjną. Jeśli bank nie zatwierdzi audytu,
      nie przyzna kredytu.
      • serafin666 Re: Kredyt na termomodernizację 26.11.04, 12:45
        w Łodzi jest znakomity audytor ( 1 z 25 z uprawnieniami na cały obszar UE ) ,
        pracujący na 1/2 etatu w wojewodzkim funduszu ochrony środowiska , nazywa się
        chyba Hieronim Andrzejewski
    • czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 03.12.04, 11:49
      AURA, niestety, mylisz się, natomiast w tym wypadku ASAM11 ma rację. Ekspertyzę
      typu audyt energetyczny może wykonać każda osoba fizyczna i nie są do tego
      potrzebne żadne uprawnienia. Natomiast czy audyt będzie wykonany dobrze - to już
      inna historia.

Ja uważam, że jeśli ktoś nie zna się na czymś, to niech się za to nie bierze i
      niech robi to, na czym się zna.

Tym bardziej, że od audytu nie zależy np. bezpieczeństwo życia i mienia, tak jak
      ma to miejsce w odniesieniu do np. projektu budowlanego. Co najwyżej Inwestor
      straci trochę więcej kasy niż trzeba. Zresztą audyt i tak jest weryfikowany
      przez BGK (ściślej rzecz ujmując za pośrednictwem BGK).
    • czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 03.12.04, 11:56
      Uważam, że byłoby źle, gdyby wprowadzono obowiązek posiadania specjalnych
      kwalifikacji do sporządzania audytów energetycznych. Powiedziałbym wtedy (dość
      zresztą przewrotnie - bo sam jestem audytorem), że następna banda pryków próbuje
      zrobić sobie korporację, która administracyjnie będzie im zapewniała zleconka,
      bo sami wychowani w komuniźmie nie przywykli do walki o kontrakty na wolnym rynku.

Ciekawe, czy ktoś myśli podobnie, jak ja.
    • dobud Re: Kredyt na termomodernizację 29.05.05, 13:51
      I co, załatwiłaś ten kredyt?
    • edward_sl Re: Kredyt na termomodernizację 30.05.05, 10:24
      wszystkie banki oferują podobne warunki. My zaciagnęliśmy kredyt w BOŚ-u,
      spokojnie nas przeprowadzili przez wszystkie procedury, na koniec otrzymalismy
      premię termomodernizacyjną w wysokości 25% kwoty kredytu. Zacząć jednak trzeba
      od audytu - a wykaz uprawnonych audytorów znaleźć mozna na stronach Banku
      Gospodarstwa Krajowego. Powodzenia.
    • manrob Re: Kredyt na termomodernizację 30.05.05, 18:06
      Zdecydowanie polecam BISE. Bardzo szybko cała procedura została przeprowadzona.
      Oczywiscie audyt jest niezbedny.
      Odradzam BOŚ kóry dyktuje dziwne warunki np. treść uchwał jakie muszą być
      podjęte. Podobne, które Wspólnota podejmie wcześniej sama nie sa przez nich
      honorowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka