ewka1 24.11.04, 11:57 Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 12:27 ewka1 napisała: > Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z > kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć > taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora? Chętnie zrobię audyt ale myślę, żeby Pani ograniczyła zainteresowanie do audytorów mieszkajacych w pobliżu - bedzie taniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czantoria Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 12:54 Szukając banków, które skredytowałyby przedsięwzięcia termomodernizacyjne lub inne inwestycje we Wspólnotach w zasadzie rozmowy podejmuje tylko Bank BISE dla którego jedynym zabezpieczeniem kredytu jest konto funduszu remontowego, które należy przenieść do ich banku. Zaciągnęliśmy kredyt inwestycyjny (zakres robót nie łapał się do termomodrnizacji) - na budowę kotłowni - proces trwał około 4 miesięcy - wszystko jest OK. Rozmowy prowadziliśmy z bankiem we Wrocławiu - miła szybka i fachowa obsługa (kotłownie już działają) Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 16:31 Asam11, czy możesz wytłumaczyć mi sens i cel Twojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 18:35 czajnik5 napisał: > Asam11, czy możesz wytłumaczyć mi sens i cel Twojej wypowiedzi? Wywołany do odpowiedzi nie uchylam się. Ta oferta to trochę autoreklama, co trochę mnie peszy, nie sądzę, żeby forum do tego służyło; choć z drugiej strony można komuś pomóc, tyle, że to nie pomoc bezinteresowna - stąd mieszane nieco uczucia i brak zdecydowania w wypowiedzi. Wypowiedź ta miała też na celu zwrócenie uwagi pytającej, i jej podobnym, że rzucają oferty do wszystkich, jakby byli przekonani, że świat ogranicza się do okolic ich miejscowości. Podać w takiej sytuacji gdzie jest budynek to elementarny warunek zapytania. Nie zapłacisz przecież audytorowi ze Szczecina za przelot do Rzeszowa, żeby zrobił audyt, nawet jakby to był mistrz w swoim fachu. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 17:30 A czy mamy do tego uprawnienia asam11. Bo to raczej wątpliwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 18:45 aura11 napisał: > A czy mamy do tego uprawnienia asam11. Bo to raczej wątpliwe. Pozdrawiam Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich nie wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co do uprawnień autora. Jeśli pytasz czy mamy uprawnienia rozumiane jako kwalifikacje (wiedzę know-how) to ja mam, więc razem możemy powiedzieć, że mamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 20:17 asam11 napisał: > Jeśli pytasz czy mamy uprawnienia rozumiane jako kwalifikacje (wiedzę know- how) > > to ja mam, więc razem możemy powiedzieć, że mamy. Czy mamy my czy też ja. > Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich nie > wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określone w > Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co do > uprawnień autora. Bajki to dla dzieci bo audyt energetyczny jest podstawowym narzędziem lub tez dokumentem który upoważnia o staranie sie o premie termomodernizacyjna przyznawana przez BGK na podstawie Ustawy o wspieraniu przedsiewziec termomodernizacyjnych. I cały czas opowiada osoba pod pseudonimem asam11 bajki dla nie zorientowanych. Niestety i eksperci sie myla jeśli ten facet za niego uchodzi. A przeciez sam zarzucał komuś innemu takiemu jak bohdan, przecież Tobie już nie chodzi o meritum tylko o to, żeby komuś, tym razem mnie, coś zarzucić, przyłożyć, zdyskredytować. Jak nie ma za co, to sam wymyślasz czyjeś poglądy. Czy to zauważyłeś? To jakaś fobia czy uczulenie? Miłego wprowadzaniu w bład innych. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Kredyt na termomodernizację 24.11.04, 21:04 aura11 napisał: > > Jeśli myślisz o uprawnieniach w rodzaju licencji to nie mamy, bo nikt ich > nie > > wydaje. Audyt, obojetnie przez kogo zrobiony ma spełniać wymagania określ > one > w > > Rozporządzeniu i weryfikowany jest tylko co do zgodności z nim a nie co d > o > > uprawnień autora. > > Bajki to dla dzieci bo audyt energetyczny jest podstawowym narzędziem lub tez > dokumentem który upoważnia o staranie sie o premie termomodernizacyjna > przyznawana przez BGK na podstawie Ustawy o wspieraniu przedsiewziec > termomodernizacyjnych. To prawda. I co ma z tego wynikać? > I cały czas opowiada osoba pod pseudonimem asam11 bajki dla nie zorientowanych. > > Niestety i eksperci sie myla jeśli ten facet za niego uchodzi. A przeciez sam > zarzucał komuś innemu takiemu jak bohdan, przecież Tobie już nie chodzi o > meritum tylko o to, żeby komuś, tym > razem mnie, coś zarzucić, przyłożyć, zdyskredytować. Jak nie ma za co, to sam > wymyślasz czyjeś poglądy. Czy to zauważyłeś? To jakaś fobia czy uczulenie? > > Miłego wprowadzaniu w bład innych. Pochlebiasz mi nad wyraz tak wielką uwaga z jaką śledzisz i pamietasz moje wypowiedzi i tym nickiem - podejrzewam specjalnie chyba do polemiki ze mną przyjętym. Wierz mi: wśród audytorów energetycznych są ludzie różnych wyuczonych specjalności, niektórzy kończyli kursy dokształcające w tej dziedzinie, niektórzy są na liście ogłaszanej przez Krajową Agencję Poszukiwania Energii, inni nie są. Każdy kto potrafi może zrobić audyt i audyt ten będzie tak samo ważny. Czy przytaczana przez Ciebie ustawa o wspieraniu ...... stawia jakieś wymagania autorom audytu? A rozporządzenie o audycie? A jakies inne akty prawne? Nie, nie, nie. Nic Ci nie zarzucam, nie przykładam i nie dyskredytuję. Stwierdzam tylko, że Twoja zaczepka, na pierwszy rzut oka dosyć sympatyczna jest nieuzasadniona a dodany teraz komentarz mocno przesadzony. Odpowiedz Link Zgłoś
aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 25.11.04, 18:08 Zobacz na stronie www.egoterm.pl/index.php gdzie dowiesz sie prawie wszystkiego i bez gdybania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aura11 Re: Kredyt na termomodernizację 25.11.04, 18:14 ewka1 napisała: > Kto z was finansował termomodernizację budynku należącego do wspólnoty z > kredytu termomodernizacyjnego? W kórym banku najbardziej się opłaca wziąć > taki kredyt? A może moglibyście polecić dobrego audytora? Polecałabym szczególnie stronę www.audyt-energetyczny.pl/tresc_wybor_audytora.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewka1 Re: Kredyt na termomodernizację 26.11.04, 11:08 Dotychczasowe odpowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że kredyt na termomodernizację niełatwo jest otrzymać. Dziwi mnie, że, jak napisał jeden z internautów, rozmowy podejmuje tylko bank BISE. Tymczasem na stronie internetowej Banku Gospodarstwa Krajowego w wykazie banków które udzielają kredytów na realizację przedsięwzięć termomodernizacyjnych widnieje aż 19 instytucji. Chcę wam jeszcze wytłumaczyć, dlaczego zapytałam, czy moglibyście polecić audytora. Otóż dobry audyt to w zasadzie najważniejsza sprawa przy ubieganiu się o kredyt i premie termomodernizacyjną. Jeśli bank nie zatwierdzi audytu, nie przyzna kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Kredyt na termomodernizację 26.11.04, 12:45 w Łodzi jest znakomity audytor ( 1 z 25 z uprawnieniami na cały obszar UE ) , pracujący na 1/2 etatu w wojewodzkim funduszu ochrony środowiska , nazywa się chyba Hieronim Andrzejewski Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 03.12.04, 11:49 AURA, niestety, mylisz się, natomiast w tym wypadku ASAM11 ma rację. Ekspertyzę typu audyt energetyczny może wykonać każda osoba fizyczna i nie są do tego potrzebne żadne uprawnienia. Natomiast czy audyt będzie wykonany dobrze - to już inna historia. Ja uważam, że jeśli ktoś nie zna się na czymś, to niech się za to nie bierze i niech robi to, na czym się zna. Tym bardziej, że od audytu nie zależy np. bezpieczeństwo życia i mienia, tak jak ma to miejsce w odniesieniu do np. projektu budowlanego. Co najwyżej Inwestor straci trochę więcej kasy niż trzeba. Zresztą audyt i tak jest weryfikowany przez BGK (ściślej rzecz ujmując za pośrednictwem BGK). Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Kredyt na termomodernizację 03.12.04, 11:56 Uważam, że byłoby źle, gdyby wprowadzono obowiązek posiadania specjalnych kwalifikacji do sporządzania audytów energetycznych. Powiedziałbym wtedy (dość zresztą przewrotnie - bo sam jestem audytorem), że następna banda pryków próbuje zrobić sobie korporację, która administracyjnie będzie im zapewniała zleconka, bo sami wychowani w komuniźmie nie przywykli do walki o kontrakty na wolnym rynku. Ciekawe, czy ktoś myśli podobnie, jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Kredyt na termomodernizację 29.05.05, 13:51 I co, załatwiłaś ten kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
edward_sl Re: Kredyt na termomodernizację 30.05.05, 10:24 wszystkie banki oferują podobne warunki. My zaciagnęliśmy kredyt w BOŚ-u, spokojnie nas przeprowadzili przez wszystkie procedury, na koniec otrzymalismy premię termomodernizacyjną w wysokości 25% kwoty kredytu. Zacząć jednak trzeba od audytu - a wykaz uprawnonych audytorów znaleźć mozna na stronach Banku Gospodarstwa Krajowego. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
manrob Re: Kredyt na termomodernizację 30.05.05, 18:06 Zdecydowanie polecam BISE. Bardzo szybko cała procedura została przeprowadzona. Oczywiscie audyt jest niezbedny. Odradzam BOŚ kóry dyktuje dziwne warunki np. treść uchwał jakie muszą być podjęte. Podobne, które Wspólnota podejmie wcześniej sama nie sa przez nich honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś