Dodaj do ulubionych

eksmisja dłużników

22.02.05, 23:55
Reprezentuję wspólnotę mieszkaniową (członek zarządu)i nie mam juz pomysłu
jak walczyć z dłużnikami. Do tej pory stosowałam wezwania do zapłaty, później
kierowałam sprawy do sądu i kiedy już miałam prawomocny wyrok do komornika.
Problem w tym, że komornik przekazuje na konto wspólnoty 30zł/m-cznie, (to
nie pomyłka słownie trzydzieści złoty) a dłużnik jak nie płacił tak nie
płaci. W ten sposób jego zadłużenie rośnie, a ja czuję się bezsilna, boję
się, że jeśli nic nie będę mogła zrobić to takich osób nie płacących zaliczek
na koszty zarządu wspólnoty i remonty będę miała więcej. CO ROBIĆ?

Czekam na porady.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mark-56 Re: eksmisja dłużników 24.02.05, 14:59
      Witam
      W tej sprawie to chyba niewiele da się zrobić ale przeczytaj post nr 3196 taki sam problem wystąpił w jednej wspólnocie.Najlepiej to gdy następny właściciel nie będzie płacił zaliczek to procedura taka jak w ustawie następnie podanie do Biura Informacji Gospodarczej o dłużniku.Aby tam podać dane trzeba podpisać umowę koszt miesięczny to 250 zł i trzeba mieć komputer podłączony do internetu. Jeżleli to nie poskutkuje to uchwała o licytację lokalu a to napewno zmoblizuje właściciela do zapłaty zaległych opłat. Pozdrawiam życzę powodzenia.
      • krystyna1505 Re: eksmisja dłużników 24.02.05, 20:47
        Dziękuje mark-56 za odpowiedź i wsparcie.
        Przeczytałam post 3196. Sytuacja tam opisana jest sytuacja, którą ja już
        przerobiłam, bo już był i sąd, i komornik, i to nie skutkuje.
        Proszę o informacje co daje wspólnocie mieszkaniowej wpis do Biura Informacji
        Gospodarczej o dłużniku oprócz oczywiście ponoszenia kosztów, jak zrozumiałam,
        co miesią po 250 zł za ukazywanie się tego wpisu. Z mojego punktu widzenia to
        znów koszty i nie wiem jakie korzyści. Proszę o ich przedstawienie.
        Myśle coraz poważniej o zlicytowaniu tego mieszkania. Zastanawiam się tylko czy
        wspólnota nie będzie musiała zapewnić lokalu zastępczego dla dłużnika.
        Usłyszałam bowiem, że zmieniły się przepisy prawa cywilnego i nie można już
        wyrzucać na bruk tylko trzeba zapewnić lokal zastępczy.
        Czy ktoś może mi w tym temacie pomóc?
        Pozdrawiam.
        • bald11pl Re: eksmisja dłużników 25.02.05, 00:58
          Współczuję! Faktycznie od 5 lutego br. po poprawkach do k.p.c. wstrzymana została eksmisja na bruk. Nie wiadomo jak w praktyce będzie to interpretowane w powiązaniu z ustawą o własności lokali, gdzie mówi się, że po zlicytowaniu lokalu nie przysługuje prawo do lokalu socjalnego. Ale wydaje mi się, że będzie trzeba rozglądać się za lokalem zastępczym. Chyba, że znowu znajdzie się ktoś odważny i wyprostuje te "poselskie knoty" przez Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu.
          • mark-56 Re: eksmisja dłużników 25.02.05, 16:46
            Witam
            Jeśli podasz do biura informacji gospodarczej to będzie skutkowało tym,że dłużnik nie będzie mógł np. brać kredyt z banku nie podpisze z nim nikt umowy gospodarczej czy innej bo jest na czarnej liście poprostu będzie miał zablokowany dostęp do funduszy bankowych, inwestycyjnych itp.Dane te są sprawdzane przez banki i przedsiębiorców.Znajdź na wyszukiwarce tytuł Biuro informacji Gospodarczej tam zanajdziesz więcej danych i na jakiej zasadzie to działa.Jeśli chodzi o ten przepis o nie wyrzucaniu na bruk lokatorów to już w Strasburgu Polski rząd przegrał sprawę o czynsze i napewno przegra sprawę o eksmisję. To jest dla nas wspólnot poważny problem ten zapis jest nie zgodny z ustawą o własności lokali. Jestem ciekaw jak to będzie rozwiązane.
            Pozdrawiam
            • krystyna1505 Re: eksmisja dłużników 27.02.05, 19:00
              Dziękuję za odpowiedź.
              Wejdę na stronę Biura Informacji Gospodarczej i poszukam szczegółów, choć
              wydaje mi się, że nie chciałabym ograniczać dłużnikowi dostępu do pozyskania
              środków finanowych, które być może przeznaczy na spłatę zadłużenia. W moim
              przypadku są to soby (bo to nie jest tylko jeden dłużnik), które nie prowadzą
              rozległych interesów, a są "przeciętnymi Kowalskimi", którzy albo nigdzie nie
              pracują albo świadczą pracę w formie umowy o pracę.
              Jutro mam roczne zebranie Wspólnoty, być może coś wspólnie ustalimy.
              Informacjami podzielę się na forum.
              Pozdrawiam.
          • krystyna1505 Re: eksmisja dłużników 27.02.05, 19:03
            Dziękuję za odpowiedź.
            Proszę powiedz, gdzie mogę zapoznać się ze zmianami do kpc, i który art.
            dotyczy eksmisji na bruk.
            Pozdrawiam.
            • bald11pl Re: eksmisja dłużników 27.02.05, 21:52
              Na początku małe sprostowanie. W moim poprzednim poście zamiast "nie przysługuje prawo do lokalu socjalnego" oczywiście powinno być "nie przysługuje prawo do lokalu zamiennego".
              Przepisy dotyczące egzekucji zawarte są w art. 1046 kpc. i Rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 26 stycznia 2005 r. w sprawie szczegółowego trybu postępowania w sprawach o opróżnienie lokalu lub pomieszczenia albo o wydanie nieruchomości oraz szczegółowych warunków, jakim powinno odpowiadać tymczasowe pomieszczenie (Dz.U. 2005 nr 17, poz. 15)
              • krystyna1505 Re: eksmisja dłużników 07.03.05, 19:41
                Dziękuję bald11pl za informacje.
                Zadałam mojemu administratorowi sprawdzenie tych informacji i czekam na
                odpowiedź zwrotną, a że mam nie najlepszego administratora to pewnie jeszcze
                trochę poczekam. Póki co na zebraniu rocznym podjęliśmy decyzję o wszczęciu
                procedury licytacji mieszkania, co z tego wyjdzie to się okaże.
                Pozdrowienia.
    • vars2 Re: eksmisja dłużników 14.03.05, 12:42
      A jak prawnie i w praktyce wyglada procedura postepowania o licytacje
      mieszkania? Prosze o informacje.
      • krystyna1505 Re: eksmisja dłużników 14.03.05, 19:19
        Informacje do vars2
        Opowiem co wiem i co do tej pory zrobiliśmy. Po pierwsze na zebraniu rocznym
        podjęliśmy uchwałę, w której wyrażamy zgode na podjęcie kroków prawnych
        zmierzających do licytacji mieszkań zadłużonych właścicieli oraz wyrażenie
        zgody na poniesienie kosztów z tym związanych. Ponieważ skupiliśmy się na
        jednym największym dłużniku skierowaliśmy kolejną sprawę do sądu po otrzymaniu
        kolejnego wyroku i jego uprawomocnieniu skierowaliśmy wniosek do komornika z
        sugestią licytacji mieszkania, gdyż nie ma innych dostępnych środków na
        odzyskanie długu opiewającego łącznie na kilka tysięcy złotych. Komornik
        poprosił o wniesienie opłaty kosztów postępowania komorniczego w wys. 4 tys.
        zł. (wnieśliśmy ją). Poprosiliśmy aby komornik powiedział na co ża 4 tys. Pisma
        jeszcze nie dostałam. Telefonicznie się dowiedziałam, że w tej kwocie mieści
        się rzeczoznawca oraz ogłoszenia w prasie o licytacji. I to by było na tyle.
        Teraz czekam na rozwój sytuacji.
        Pozdrawiam.
        • vars2 Re: eksmisja dłużników 15.03.05, 09:07
          Rozumiem, ze koszty zwiazane z przeprowadzeniem licytacji mieszkania tzn.
          rozprawa sadowa, koszty komornika i inne bede w efekcie refundowane/zwrocone/ z
          naleznosci za zlicytowany lokal. Chyba szukanie lokalu zastepczego dla bylego
          wlasciciela mieszkania nie wchodzi tu pod jakiekolwiek rozwazania. Wlasciciel
          dostaje okreslona kwote pieniedzy /po potraceniu obciazen zwiazanych z
          nieruchomoscia/ i na tym konczy sie sprawa!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka