Dodaj do ulubionych

Faktury od administratora.

29.03.05, 10:49
Czy mam prawo żądać od administratora małej wspólnoty faktur za media
rozliczane z liczników administracyjnych, np. gaz za CO, śmieci,
administrowanie itd?. dziekuje
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: Faktury od administratora. 29.03.05, 19:26
      Ustawa o własności lokali mówi o tym, że każdy członek wspólnoty ma prawo
      kontroli działalności administracji i zarządu. A skoro tak, to ma conajmniej
      prawo wglądu w te faktury i ewentualnie ich odpisania. Co do otrzymania ich
      kopii to już jest sprawa dyskusyjna, bo czytając ustawę literalnie, takiego
      zapisu nie ma. Ja wychodzę z założenia, że skoro mogę odpisać, to powinienem i
      mieć prawo otrzymania kopii, nawet za jakąś tam opłatą. Ale to członkowie
      wspólnot powinni masowo wywierać presję na administratorów i wprowadzić taki
      zwyczaj. Najlepiej w umowach z administratorem zastrzegać to sobie pod rygorem
      zrezygnowania z usług administratora, który będzie to łamał. Przecież to Ty
      zatrudniasz administratora, jesteś jego chlebodawcą i masz prawo żadać, żeby
      stosowal się do Twoich życzeń.
      • leniwy_wiesniak Re: Faktury od administratora. 29.03.05, 21:43
        wprost5 napisał:

> Przecież to Ty
        > zatrudniasz administratora, jesteś jego chlebodawcą i masz prawo żadać, żeby
        > stosowal się do Twoich życzeń.

Dokładnie tak.
        Rachunki są płacone za _Twoje_ pieniądze. I dlaczego niby nie miałbyś mieć
        prawa zobaczyć te faktury na własne oczy?

• ono33 Re: Faktury od administratora. 30.03.05, 15:17
        Prawo, prawem a zycie sobie. Powiedzcie, czy udalo Wam sie kiedys uzyskac po
        kilku prostych slowach to po co przyszliscie do administratora?
        Oni kpia sobie z Waszych grozb. Co wiecej kiedys jeden taki "administrator"
        oskarzyl mnie o pobicie, przedstawil obdukcje jaka zrobil mu kumpel lekarz i to
        nie on mial klopoty - tylko ja.
        Ale nie nalezy dac sobie jezdzic po glowie. Wierze, ze juz za chwile wszyscy
        winni znajda sie tam gdzie ich miejsce, a my bedziemy mogli wynajac rzetelne
        firmy do remontu instalacji, elewacji i wszystkiego co naszej nieruchomosci
        jest potrzebne
        • annb Re: Faktury od administratora. 31.03.05, 08:08
          ono33 napisała:

> Prawo, prawem a zycie sobie. Powiedzcie, czy udalo Wam sie kiedys uzyskac po
          > kilku prostych slowach to po co przyszliscie do administratora?

tak
          nie muszę nawet przychodzić
          wystarczy telefon

• ono33 Re: Faktury od administratora. 04.04.05, 15:14
            annb,
            masz Aniola nie administratora (bynajmniej nie nawiazuje do Alternatywy 4)
            Powiedz kto to taki, moze i my podpiszemy z nim umowe:-)
    • serafin666 Re: Faktury od administratora. 30.03.05, 21:17
      wglądu w faktury budynku - tak ; wystawiania dla Ciebie indywidualnych faktur -
      nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka