ferby26 29.03.05, 10:49 Czy mam prawo żądać od administratora małej wspólnoty faktur za media rozliczane z liczników administracyjnych, np. gaz za CO, śmieci, administrowanie itd?. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wprost5 Re: Faktury od administratora. 29.03.05, 19:26 Ustawa o własności lokali mówi o tym, że każdy członek wspólnoty ma prawo kontroli działalności administracji i zarządu. A skoro tak, to ma conajmniej prawo wglądu w te faktury i ewentualnie ich odpisania. Co do otrzymania ich kopii to już jest sprawa dyskusyjna, bo czytając ustawę literalnie, takiego zapisu nie ma. Ja wychodzę z założenia, że skoro mogę odpisać, to powinienem i mieć prawo otrzymania kopii, nawet za jakąś tam opłatą. Ale to członkowie wspólnot powinni masowo wywierać presję na administratorów i wprowadzić taki zwyczaj. Najlepiej w umowach z administratorem zastrzegać to sobie pod rygorem zrezygnowania z usług administratora, który będzie to łamał. Przecież to Ty zatrudniasz administratora, jesteś jego chlebodawcą i masz prawo żadać, żeby stosowal się do Twoich życzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy_wiesniak Re: Faktury od administratora. 29.03.05, 21:43 wprost5 napisał: > Przecież to Ty > zatrudniasz administratora, jesteś jego chlebodawcą i masz prawo żadać, żeby > stosowal się do Twoich życzeń. Dokładnie tak. Rachunki są płacone za _Twoje_ pieniądze. I dlaczego niby nie miałbyś mieć prawa zobaczyć te faktury na własne oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ono33 Re: Faktury od administratora. 30.03.05, 15:17 Prawo, prawem a zycie sobie. Powiedzcie, czy udalo Wam sie kiedys uzyskac po kilku prostych slowach to po co przyszliscie do administratora? Oni kpia sobie z Waszych grozb. Co wiecej kiedys jeden taki "administrator" oskarzyl mnie o pobicie, przedstawil obdukcje jaka zrobil mu kumpel lekarz i to nie on mial klopoty - tylko ja. Ale nie nalezy dac sobie jezdzic po glowie. Wierze, ze juz za chwile wszyscy winni znajda sie tam gdzie ich miejsce, a my bedziemy mogli wynajac rzetelne firmy do remontu instalacji, elewacji i wszystkiego co naszej nieruchomosci jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Faktury od administratora. 31.03.05, 08:08 ono33 napisała: > Prawo, prawem a zycie sobie. Powiedzcie, czy udalo Wam sie kiedys uzyskac po > kilku prostych slowach to po co przyszliscie do administratora? tak nie muszę nawet przychodzić wystarczy telefon Odpowiedz Link Zgłoś
ono33 Re: Faktury od administratora. 04.04.05, 15:14 annb, masz Aniola nie administratora (bynajmniej nie nawiazuje do Alternatywy 4) Powiedz kto to taki, moze i my podpiszemy z nim umowe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Faktury od administratora. 30.03.05, 21:17 wglądu w faktury budynku - tak ; wystawiania dla Ciebie indywidualnych faktur - nie Odpowiedz Link Zgłoś