Dodaj do ulubionych

problem z sąsiadami

20.07.05, 21:20
Mieszkam w domu 4-rodzinnym we wspólnocie mieszkaniowej. Wszyscy chcemy
adaptować część strychu. Wg. prawa każdy z nas ma po 1/4 części poddasza, ale
chcąc zrobić tam 4 niezależne pomieszczenia musialiśmy postawić mur na
ścianie nośnej, która dzieliła niestety na nierówne części. Kilka lat temu
dwóch sąsiadów bez zgody pozostałych wybrało sobie "swoją" część i zrobili z
niej pokój. Dopiero, kiedy ja chciałam zrobić to samo przejmując tę część,
która pozostała, tamci obliczyli, że moja część będzie większa o 2m kw. Teraz
każą mi płacić za nią (ok 2 tys zł). Czy rzeczywiście muszę to zrobić pomimo,
że to oni pierwsi wybrali część wspólnego poddasza i nie ma możliwości
innego, logicznego
podziału jak ten, różniący o nieszczęsne 2 m na moją korzyść. Jaki są do tego
przepisy, gdzie ich szukać? Proszę, pomóżcie.

Obserwuj wątek
    • xxxll Re: problem z sąsiadami 20.07.05, 21:47
      turystyka5 napisała:

> Mieszkam w domu 4-rodzinnym we wspólnocie mieszkaniowej. Wszyscy chcemy
      > adaptować część strychu. Wg. prawa każdy z nas ma po 1/4 części poddasza, ale
      > chcąc zrobić tam 4 niezależne pomieszczenia musialiśmy postawić mur na
      > ścianie nośnej, która dzieliła niestety na nierówne części. Kilka lat temu
      > dwóch sąsiadów bez zgody pozostałych wybrało sobie "swoją" część i zrobili z
      > niej pokój. Dopiero, kiedy ja chciałam zrobić to samo przejmując tę część,
      > która pozostała, tamci obliczyli, że moja część będzie większa o 2m kw. Teraz
      > każą mi płacić za nią (ok 2 tys zł). Czy rzeczywiście muszę to zrobić pomimo,
      > że to oni pierwsi wybrali część wspólnego poddasza i nie ma możliwości
      > innego, logicznego
      > podziału jak ten, różniący o nieszczęsne 2 m na moją korzyść. Jaki są do tego
      > przepisy, gdzie ich szukać? Proszę, pomóżcie.
      ####
      Czy na adaptacje macie zgodę Wydziału Architektury?
      kto pokrył koszty zminy aktów notarialnych i czy jest uchwała podjęta
      jednogłośnie (100% ZA) o adaptacji strychu na cele mieszkaniowe? Resztę na
      adres e-mailowy.
      >
      • turystyka5 Re: problem z sąsiadami 21.07.05, 20:22

Jesteśmy w trakcje załatwiania wszystkich formalności. Zatrzymaliśmy się na
        etapie, w którym otrzymaliśmy z Urzędu Miasta decyzję o warunkach zabudowy.
        Teraz każdy z nas powinien zebrać zgody pozostałych lokatorów na zabudowę
        części strychu i ten dokument należy dołączyć do wniosku o zezwolenie na
        adaptację.
        Niestety tu się cała sprawa urywa. Sąsiesdi użytkują już swój strych od kilku
        lat bez zgody, ale kiedy ja chciałam załatwić formalności jak należy oni
        powiedzieli, że nie dadzą mi zgody jeśli im nie zapłacę.
        Pisał Pan/Pani, że ciąg dalszy drogą e-mailową. Proszę zatem odpisać na adres:
        turystyka5@wp.pl
        • serafin666 Re: problem z sąsiadami 22.07.05, 06:21
          Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 26.10.95 ( SA/Wr 970/95 ,
          Wspólnota 1996/14/18 )
          " Przepis art. 38 ustawy z 24 czerwca 1994 roku o własności lokali ( Dz. U. Nr
          85 , poz. 388 ) stanowi m. in., iż w art. 21 ustawy z 29 kwietnia 1985 roku o
          gospodarce gruntami wywłaszczeniu nieruchomości (Dz. U. 1991, Nr 30 , poz. 127
          ze zm.) skreśla się ust. 1-6 i ust. 10 .Zmiana ta jest równa zniesieniu
          administracyjno-prawnego trybu rozstrzygania o przebudowie, nadbudowie lub
          rozbudowie domu, a w następstwie tego - odejścia od orzekania w drodze decyzji
          o zmianie wielkości udziałów oraz o odszkodowaniu za zmniejszenie udziałów we
          wspólnej nieruchomości. Tym samym spory tego rodzaju utraciły cechy spraw
          administracyjnych, stając się sprawami cywilnymi, załatwianymi w drodze
          czynności prawnych przez współwłaścicieli budynków. Wynika to także z
          unormowania art. 22 ust. 3 pkt 5 cytowanej ustawy o własności lokali, według
          którego do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu nieruchomością
          wspólną kwalifikuje się również udzielanie zgody na nadbudowę lub przebudowę
          nieruchomości wspólnej oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie
          powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego . "
          • turystyka5 Re: problem z sąsiadami 23.07.05, 10:38
            język prawniczy jest bardzo zawiły i przez to czasami trudny do zrozumienia.
            Tak jest właśnie w tym przypadku. Czy mogłabym prosić o "przełożenie" tego
            tekstu na prostszy, taki, żebym i ja mogła dowiedzieć się jak ten przepis
            mogłabym wykorzystać. Nadal nie wiem, czy sąsiedzi słusznie żądają ode mnie
            zapłaty za różnice w powierzchni - podzielonej przez nich - powierzchni
            strychu. Z góry dziękuję za wyrozumialość i cerpliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka