Dodaj do ulubionych

Wspólny prąd

12.10.05, 08:15
Witam.
Czy ktoś mądry ma sposób na złodzieji prądu z klatek schodowych.Podejrzewamy,
że ktoś z meszkańców kradnie prąd oświetlający wspólne klatki schodowe w
naszym bloku.Założyliśmy już transformator i oświetlenie na 12 V, lecz nadal
jest większy pobór prądu niż wynikałoby to z wartości poboru mocy z
zainstalowanych żarówek.Co z tym zrobić? Jak rozwiązać
problem?Pozdrawiam.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pomyslowydobromil Re: Wspólny prąd 12.10.05, 09:21
      czdar napisał:

> Witam.
      > Czy ktoś mądry ma sposób na złodzieji prądu z klatek schodowych.Podejrzewamy,
      > że ktoś z meszkańców kradnie prąd oświetlający wspólne klatki schodowe w
      > naszym bloku.Założyliśmy już transformator i oświetlenie na 12 V, lecz nadal
      > jest większy pobór prądu niż wynikałoby to z wartości poboru mocy z
      > zainstalowanych żarówek.Co z tym zrobić? Jak rozwiązać
      > problem?Pozdrawiam.Dziękuję.
      ###########################################
      Witam!
      Potrzebne są niezbędne dane, na które trzeba poświęcić trochę wysiłku, by
      utwierdzić się w podejrzeniach.
      1. wg planów instalacji EE trzeba sprawdzić wszystkie odbiorniki podczepione
      pod licznik, tzn. czy odbiornikami są tylko żarówki do oświetlenia klatki
      schodowej i sprawdzić to z rzeczywistością sumując moc odbiorników. A to
      porównać z miesięcznym zużyciem EE wg licznika. (U mnie na jednej linii mam
      automat oswietlenia klatki, u każdego oświetlenie piwnicy, pompę CO, domofon i
      antenę zbiorczą. Comiesięczne odczyty porównywalne do tych z poprzedniego roku
      są z wahaniem do kilku kWh. Nawet założenie na klatce sch.żarówki innej niż 25W
      daje wyraźną różnicę w zużyciu EE. Dlatego jestem w 100% pewien o uczciwości
      współwłaścicieli.)
      2. Jak jesteś pewien, że ktoś kradnie zlecić elektrykowi znalezienie "dziury"
      3. Mając pisemną ekspertyzę elektryka znamy całą prawdę. Jeśli mamy "ptaszka" -
      oferta nie do odrzucenia wystawić rachunek tak jakby to wyliczył ZE plus za
      elektryka. Jak nie zapłaci natychmiast powiększyć mu kłopoty powiadamiając
      organa ścigania i składając pozew sądowy o zapłatę wystawionego rachunku wraz z
      kosztami postępowania.
      Pozdrawiam
      • pulsar10 Re: Wspólny prąd 12.10.05, 10:01
        Ja jeszcze zamontowałem ograniczniki prądowe i zróbłem kilka obwodów (osobne
        zasilanie dla piwnicy, kaltek, strychu, domofonu) to zmniejszyło obciążenia na
        poszczególnych obwodach.
        • mark-56 Re: Wspólny prąd 15.10.05, 13:40
          Witam
          W naszej WM po kradzieży prądu z klatki schodowej przez jednego z najemców zmieniliśmy instalację dzwonkową na 8V, od razu spadły rachunki za prąd. W następnej kolejności zakładamy ograniczniki mocy do 300w na każdą klatkę zarówki 40w na piętro i odzielnie zasilanie domofonów, zasilanie piwnic ograniczenie do 300w lub jeśli to nie pomoże zmniejszamy napięcie do 110v na klatkach i w piwnicach. To daje dobre rezultaty przed kradzieżą prądu.
          Pozdrawiam
          Marek
    • miro_mx Re: Wspólny prąd 15.10.05, 14:04
      Witam
      Ja bym zrobił tak;
      Wstawiłby na podwórku „czujki” z ludzi gdy 80% świateł w mieszkaniach jest
      zapalonych o godz. 20:00 i na dwie sekundy wyłączyłby prąd na klatce, patrząc
      gdzie gaśnie i się oświeca a potem, szukanie lewego podłączenia. Tak długo, aż
      się znajdzie złodzieja (najlepiej w soboty i niedziele).
      Pozdrawiam
      Miro
      • leo51 Re: Wspólny prąd 15.10.05, 15:45
        Dobrym pomysłem jest też zainstalowanie diod i przekształcenie prądu
        zasilajacego obwody administracyjne oświetleniowe w prąd stały.
        Nie dotyczy to obwodów w których pracują np. silniki prądu zmiennego pomp
        cyrkulacyjnych ciepłej wody i innych podobnych odbiorników prądu zmiennego.
        • leo51 Re: Wspólny prąd 15.10.05, 15:57
          Zakłady energetyczne jako jedyne spółki prawa handlowego mogą wystawiać tytuły
          wykonawcze zastrzeżone dla urzędów administracji publicznej, mogą bez sądu
          ściągnąć pieniądze z pensji, emerytury, konta bankowego w przypadku stwierdzenia
          (lub tylko podejrzenia) kradzieży prądu.
          huby.seo.pl/05_energia/57_kradzieze_pradu.htm

OGRANICZNIK MOCY OM100S: Wyłącza nadzorowany obwód po przekroczeniu maksymalnego
          prądu w tym obwodzie. Przykładem zastosowania jest zabezpieczenie instalacji
          oświetleniowej klatek schodowych przed kradzieżą prądu. Ogranicznik mocy w
          obudowie na szynę, z zaciskami śrubowymi. Styk przekaźnika 16A/250V AC. Stopień
          ochrony IP20.
          www.cyfronika.com.pl/central/Przekazniki%20pradowe.htm

STOP ! KRADZIEŻ PRĄDU - Przekształtnik napięcia WNP-2
          - zmniejsza zużycie energii elektrycznej w obwodach administracyjnych o ok. 60%
          - eliminuje nielegalny pobór energii elektrycznej z klatek schodowych i piwnic
          - wydłuża żywotność żarówek na klatkach schodowych i w piwnicach

Przetwornik napięcia WNP-2 zbudowany jest w oparciu o mostek prostowniczy
          Graetz`a i posiada następujące parametry:
          Dop. moc: 7,5 kW
          Dop. prąd: I max 35 A
          Napięcie wejścia: U wejścia ~ 220 V
          Częstotliwość wejścia: 50 Hz
          Napięcie wyjścia: U wyjścia ----
      • alladyn-solar-batt Re: Wspólny prąd 15.10.05, 18:59
        > zapalonych o godz. 20:00 i na dwie sekundy wyłączyłby prąd na klatce, patrząc
        > gdzie gaśnie i się oświeca a potem, szukanie lewego podłączenia. Tak długo,

> się znajdzie złodzieja (najlepiej w soboty i niedziele).
        >
        A jak byś cos tak głupiego zrobił u mnie, to rozbiłbym Ci czaszkę za niszczenie
        dysków twardych i zasilaczy przepięciami w moich 7-miu komputerach zakładając,
        że zasada bezmyślnego działania (bo takim byłoby walenie takiego głupka w łeb-
        bo starszy to bedziesz a madrzejszy już nie)za pomocą dyletanckich ,,sposobów''
        jaką proponujesz raczej nie powinna urosnąć do wzorca. U mnie tez
        tacy ,,specjalisci'' byli, co spowodowało uszkodzenie UPS-a za 7 tys. zł wiec
        im przysoliłem im sądownie odszkodowanie i skończyło się ,,łapanie'' poprzez
        odcinanie ludzi od
        prądu.
        • miro_mx Re: Wspólny prąd 15.10.05, 19:11

Witaj
          To by znaczyło, że Ty jesteś złodziejem i twoje twarde dyski byłyby dowodem.
          Odcięcie prądu, kolego ma być na klatkach schodowych. Czytaj ze zrozumienie.
          Pozdrawiam
          Miro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka