Dodaj do ulubionych

a może na Sri Lankę?

23.09.03, 11:44
witam serdecznie - jak co roku o tej porze zaczynam myśleć o urlopie w
ciepłych, dalekich krajach. W tym roku zastanawiam się nad urlopem na Sri
Lance albo Cape Verde - macie może jakieś doświadczenia, sugestie, sprawdozne
biura podróży, hotele, pogoda? Wersja jest taka raczej dla leniwych - dużo
byczenia się na plaży, nurkowania i kilka wycieczek.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia Re: a może na Sri Lankę? IP: *.tele2.pl 23.09.03, 14:13
      Byłam na Sri Lance w tym roku w maju, tuż przed porą deszczową. Nie wiem czego
      oczekujesz po takim wyjeździe, ale opiszę po krótce co znajdziesz a czego nie.
      Byczenie na plaży jak najbardziej - piękne plaże, ale jeśli nie jest to
      zamknięta plaża hotelowa, to zamordują cię sprzedawcy wszystkiego !
      Nurkowanie - absolutnie nieciekawe miejsce, w zasadzie szczątki zniszonej
      rafy. Ponoć kilkadziesiąt lat temu przeszedł jakich gorący prąd morski i
      zniszczył korale oraz wszystko co w nim żyło. Strata czasu i pieniędzy na
      wynajęcie łódki. Są podobno miejsca idealne do surfowania, ale ja nie surfuje
      więc nie potwierdzę.
      Z pewnością warto zrobić kilka wycieczek. My kupiliśmy jedną
      trzydniową "zbiorczą". Koniecznie trzeba zobaczyć Kandy - święte miejsce
      buddystów, pojechać w góry na plantacje herbaty (nie trzeba kupować, bo w
      puszkach oznaczonym symbolem najlepszej, pakują najgorszy szmelc), trzeba
      wdrapać się na "głowę lwa" - nie pamiętam dokładnej nazwy, ale czyta
      się "sigirija". (przepraszam za to spolszczenie, ale nie mam czasu sprawdzić)
      Trzeba oczywiście zobaczyć stolicę - Kolombo - moim zdaniem jedna z
      najbrzydszych stolic na świecie. Trzeba przejechać się tuk-tukiem (trójkołowy
      motorek pełniący funkcję tańszej taksówki)
      Z pewnością nie możesz spodziewać się szalonej zabawy jak na Karaibach, bo
      tubylcy są raczej mało spontaniczni choć uprzejmi. Ja przyznam szczerze, że
      nie pokochałam ich specjalnie.
      Mieszkaliśmy w miejscowości Hikkaduwa - mało ciekawa i w ogóle mała mieścinka.
      Hotel - Coral Gardens - największy w mieście (i najdroższy) już dawno nie
      powinien być czterogwiazdkowy, bo lata jego świetności minęły ze dwadzieścia
      lat temu a na dodatek mieliśmy bliskie spotkanie z miejscowym szczurem (w
      pokoju - starach pomyśleć co się dzieje w kuchni).
      Wyjechaliśmy z Neckermanem a wycieczkę po wyspie kupiliśmy od ich miejscowego
      przedstawiciela. Było nas troje, dostaliśmy do swojej dyspozycji
      dziewięcioosobowy busik, kierowcę i przewodnika. Wycieczka była SUPER i
      kosztowała nas ok. 200 euro od osoby, w cenę wliczone posiłki, noclegi i
      wstępy.
      Reasumując - Sri Lankę powinno się odwiedzić, bo warto, ale ja już nie chcę
      tam wracać. Za dużo nędzy jak dla mnie (bolało mnie serce na widok staruszków
      błagających choćby o cukierka; nigdy wcześniej nie rozdałam tyle jedzenia i
      pieniędzy). Ludzie za mało się uśmiechają a na wakacjach fajnie jest mieć
      wokół siebie uśmiechnięte buzie. Nie lubię potraw z curry więc i jedzenie mnie
      nie zachwyciło (no może poza zupami - doskonałe). Wyspa jest dobra na
      tygodniowy pobyt. Jeśli mogę coś ci poradzić, to poszukaj oferty która łączy
      zwiedzanie Sri Lanki i odpoczynek na pobliskich Malediwach. Są taki propozycje
      i to jest lepszy pomysł (moim zdaniem).
      O Wyspach Zielonego Przylądka sama myślę, ale jeszcze tam nie byłam. Jesli się
      wybierzesz, koniecznie opisz po powrocie.
      Miłej podróży :-)
      PS. Przed wyjazdem na Sri Lankę koniecznie sprawdź pogodę, żeby nie zaskoczył
      cię tropikalny monsun :-(
      • Gość: rozaliap Re: a może na Sri Lankę? IP: 2.4.STABLE* / *.gov.pl 23.09.03, 14:50
        Dzięki wielkie :) tym bardziej, że myślałam między innymi o Coral Garden...
        trochę mnie zniechęciłaś, nie powiem ale tego typu opinii własnie oczekiwałam!
        Masz może jakieś inne "typy" urlopowe?
        Pozdrawiam
        • Gość: Sylwia Re: a może na Sri Lankę? IP: *.tele2.pl 23.09.03, 17:11
          Wcale nie chciałam cię zniechęcić, bo Sri Lankę naprawdę warto zobaczyć, ale
          hotel rzeczywiście nie jest godny polecenia.
          Ja jestem zapalonym podróżnikiem i wciąż gdzieś mnie ciągnie. Najbardziej na
          świecie kocham Meksyk, ale nie jeżdżę tam z biurem podróży tylko z biletem
          lotniczym (w zupełności wystarczy). Lubię też belizyjskie wysepki, ale tam
          tylko nurkowanie i leniuchowanie, niewiele do zwiedzania.
          W Europie zauroczyła mnie Portugalia, szczególnie polubiłam Albufeirę. Milutka
          mieścinka.
          Nie wiem kiedy chcesz wyjechać, bo jeśli zimą to w Europie może być za
          chłodno. Nie wiem też co już widziałaś.
          Z dalszych krajów fajnie jest na Dominikanie, ale też niewiele do zwiedzania.
          Podobnie na Jamajce, choć ludzie nie tak mili.
          Ja zimą lubię Egipt. Ciepło, najpiękniejsza rafa (szczególnie w Sharm el
          Sheikh), zawsze jest coś jeszcze do zwiedzenia i atmosfera fajna.
          Tyle jeszcze świata do zobaczenia ...
    • rozaliap Re: a może na Sri Lankę? 24.09.03, 10:44
      urlop planujemy na październik/listopad - Europa zatem odpada, bo za zimno. Z
      krajów pozaeuropejskich "zaliczone" już Dominikana, Kuba, Wyspy Kanaryjskie,
      Tunezja - Kenia i w ogóle Afryka odpada, bo nie zdążymy się zaszczepić. Stąd
      między innymi wziął się pomysł na Sri Lankę... Ale wszelkie sugestie i pomysły
      są szalenie mile widziane! Chodzi za nami tez Sharm El Sheikh - z jakim biurem
      podróży warto tam ewentualnie jechać? jakieś godne polecenia hotele?
      Pozdrawiam
      • Gość: Gośka Re: a może na Sri Lankę? IP: *.mech.pg.gda.pl 25.09.03, 15:11
        Jeżeli do Sharm El Sheikh, polecam hotel Laguna Vista Resort. Jest to nowy 5*
        hotel w stylu indonezyjskim z wersją all inclusive. Wyśmienite warunki do
        wypoczynku. Kompleks ma swoją stronę mozna go tam obejrzeć z wielu stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka