Dodaj do ulubionych

jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataje

28.11.05, 22:35
Witam.Mam bardzo wielką prośbę-czy ktoś mógłby mi pomóc zlokalizować
wspólnotę mieszkaniową gdzie mogłabym z mężem zamieszkać,jeden kumpel
usłyszał taki pomysł od kogoś i nie wiem na czym to wogóle polega-będę
wdzięczna za jakiekolwiek informacje i wskazówki,a co do lokalizacji rataj
(mogą też być okolice np.starołęka) to jest to nam konieczne ze względu na
dojazd do prac naszych.Czy sa jakieś warunki płacowe we wspólnotach-ja mam
umowę o pracę na cały etat 1100 brutto,a mąz 1773 brutto też umowa na cały
etat to kwalifikujemy się?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Ola.
Obserwuj wątek
    • dobud Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 28.11.05, 23:25
      JJJJJJJJJEEEEEEEESSSSSSUUUUUUUU!
      Ty patrzysz i nie grzmisz ! :-)

Ola ma chyba na myśli jakąś wspólnotę plemienną, np. sektę ?
      • olabrak Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 28.11.05, 23:33
        dobud napisał:

> JJJJJJJJJEEEEEEEESSSSSSUUUUUUUU!
        > Ty patrzysz i nie grzmisz ! :-)
        >
        > Ola ma chyba na myśli jakąś wspólnotę plemienną, np. sektę ?
        Czym jest wspólnota mieszkaniowa?
        Zgodnie z definicją zawartą art. 6 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o
        własności lokali (tekst jednolity: Dziennik Ustaw z 2000 r., numer 80, pozycja
        903) wspólnotę mieszkaniową tworzy ogół właścicieli, których lokale wchodzą w
        skład określonej nieruchomości. Aby dobrze zrozumieć tę definicję należy
        odpowiedzieć na pytanie, o jakie lokale tu chodzi. Członkiem wspólnoty może być
        nie tylko właściciel lokalu mieszkalnego. Na gruncie ustawy o własności lokali
        dopuszczalne jest także wyodrębnienie i ustanowienie odrębnej własności lokalu
        o innym przeznaczeniu niż mieszkanie. Idąc tym tropem należy stwierdzić, że
        właściciel np. garażu czy sklepu spożywczego, znajdujących się w obrębie
        budynku, w którym wyodrębniono własność lokalu, jest członkiem wspólnoty
        mieszkaniowej.
        nbsp; Ze względu na swój charakter wspólnota mieszkaniowa jest w
        literaturze porównywana do spółki jawnej, unormowanej obecnie w Kodeksie spółek
        handlowych. Porównanie to ma jedynie na celu zobrazowanie pewnych prawidłowości
        rządzących funkcjonowaniem wspólnoty, nie można w żadnej mierze utożsamiać tych
        dwóch tworów. Wspólnota mieszkaniowa jest organizacją powołaną przez ustawę w
        celu umożliwienia prawidłowego funkcjonowania właścicieli lokali w ramach
        jednego budynku, położonego na tym samym gruncie. Wspólnota mieszkaniowa
        istnieje z mocy prawa, nie można zlikwidować jej w drodze umowy lub innej
        czynności prawnej.

• xxxll Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 29.11.05, 20:17
        dobud nie używaj nadaremno .... bo cię pokaże
    • olabrak prosze odpowiadać na pytanie a nie zawracać głowę 28.11.05, 23:30
      jak ktos nie wie jak ma wysławiać się to proszę wogóle nie odpisywać.
      • dobud Re: prosze odpowiadać na pytanie a nie zawracać g 29.11.05, 00:01
        Skoro przytoczyłaś taką piękną definicje i opis wspólnoty mieszkaniowej, to
        chyba łatwo powinno Ci być się domyślić, że aby zostać jej członkiem trzeba po
        prostu.........kupić mieszkanie lub lokal użytkowy w budynku wielorodzinnym, w
        którym wyodrębniono i zbyto samodzielne lokale - nieruchomości lokalowe.

Więc skąd te dziwne pytania w pierwszym poście ?
      • dobud Re: prosze odpowiadać na pytanie a nie zawracać g 29.11.05, 00:03
        Fakt.........zaniemówiłem i język mi kołkiem stanął w gębie...........
        Takich mądrych pytań to daaaaaaaaaaaawno nie słyszałem.
        • mieszkanie.i.wspolnota dobud, nie irytuj się 29.11.05, 02:59
          To przecież dowcip. Ktoś tu najwyraźniej robi z nas sobie jaja. Z nas, a
          bardziej jeszcze z ustawodawcy. I ma sporo racji.
          Bo przecież nazwa "wspólnota mieszkaniowa" jest wadliwa semantycznie. Wspólnotą
          mieszkaniową, według słownika języka polskiego, mógłby być np. "kołchoz",
          jakich wiele powstało w centrum Warszawy po zniszczeniach wojennych: trzy
          rodziny stłoczone w jednym mieszkaniu, ze wspólną kuchnią, wspólną łazienką,
          wspólnym kiblem.
          To, co w 94 roku sejm nazwał wspólnotą mieszkaniową, jest w istocie zrzeszeniem
          właścicieli lokali - niekoniecznie mieszkalnych; znam "wspólnoty mieszkaniowe"
          złożone z samych garaży.
    • nati1011 Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 29.11.05, 15:44
      pasuje mi do tego artykuł z Wysokich obcasów o wspólnotach mieszkaniowych na
      manhatanie. Starsze panie siedzą w zarządzie i aby zamieszkać w takim domu
      trzeba mieć świetlaną przeszłość (no i parę milionów na apartament). Ktoś tam
      został odrzucony bo z teczki wypadł mu rachnek za bieliznę w jakimś
      supermarkecie - a to podobno ujma nieziemska. Jak piłeś na studiach, to też juz
      jesteś skreślony. Podobno nawet wielkie gwiazdy odchodziły z kwitkiem sprzed
      bystrych oczek staruszek - zarządców
    • nati1011 Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 29.11.05, 15:45
      olu a nie chodzi ci czasem o towarzystwo budownictwa społecznego?
      • olabrak Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 29.11.05, 17:18
        Dzięki nati za zainteresowanie-nie chodzi mi o tbsy ale też się dowiaduję cosik
        na te tematy,miałam rozmowę z kumplem i napisal mi"jakby miał wybierać po raz
        kolejny nie zamieszkałby w tbs`ach tylko znalazł jak kolega wspólnote
        mieszkaniową,stowarzyszenie mieszkańców i tam zamieszkał bo on mając ok 40m2
        płaci ok.320 zł czynszu a ten kolega ze wspólnoty mając mieszkanie 58m2 280"nic
        więcej nie był w stanie mi powiedzieć na ten temat i dlatego tutaj piszę by się
        cokolwiek dowiedzieć.Więc proszę nie wyśmiewać się z tego co napisałam bo jak
        tak będziecie robic to nikt nie zwróci sie o pomoc do was ponownie.Pozdrawiam
        Ola.
        • nati1011 Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 30.11.05, 16:20
          tbs - to rodzaj najmu, wspólnota, to przeważnie mieszkanie własnościowe,a le
          nawet najmując lokal we wspólnocie warto dzowiedzieć sie jaka jest.

Aż dziwne jak niewiele osób zastanawia się jaka jest wspólnota, gdzie będa
          mieszkać. A potem płaczą.... bo trzeba remontować, albo nie idzie się
          dogadać....
          Co do kosztów, to tez nie jest to takie proste. zależa one od stanu budynku,
          planowanych prac i td.

Ja bym Ci radziła inną drogę. Szukaj mieszkania, które ci się podoba, ale przed
          kupnem umów się z zarządcą i zarządem. Popytaj jakie są koszty, jakie plany,
          czy nie mają dłużników (w efekcie pozostali musza za nich płacić) i czy
          wspólnota jest zgodna (to ostatnie uważam za najważniejsze). Jeżeli coś będzie
          nie tak (np 30 % nie pąłci) radze powaznie zastanowić się nad kupnem.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

• olabrak Re: jakie wspólnoty mieszkaniowe w Poznaniu,rataj 30.11.05, 17:19
            dzieki nati za odpowiedz,decyzje musimy przezlozyc z mezem w czasie bo chodzimy
            na studia zaoczne i wiadomo jak to jest,moze za 3 latka cos zaczniemy w tym
            kierunku dzialac ale zdecydowani jestesmy na tbs`y.dzieki jeszcze raz-pa ola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka