Dodaj do ulubionych

Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna]

18.03.06, 10:24
Znajoma mówiła mi ostatnio że w jej wspólnocie liczniki wody spisywane są 2x w
roku (na 30.06 i 31.12), zaś rozliczenie mediów dostają tylko raz w roku...
Mam zatem pytanie - czy jest i jeśli tak to gdzie (konkretna
ustawa/rozporządzenie, artykuł, itp.) zapis o obowiązku rozliczania liczników
wody dwa razy w roku?
Pytałem o to znajomych administratorów, każdy wie że rozliczać 2 razwy w roku
trzeba, ale nikt nie potrafi wskazać podstawy prawnej.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 18.03.06, 11:45
      na siłę wyszukujesz bzdury ; ustawa każe koszty rozliczać rocznie ( spisywanie
      liczników jest tylko konieczną czynnością pomocniczą )
    • xxxll Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 18.03.06, 17:40
      Rozliczyć trzeba na koniec okresu rozrachunkowego czyli na 31-12- kazdego roku.

Inne rozliczenia nie mają sensu. Co innego jest kontrola poprawności
      działalności liczników (wodomierzy). Ja robie kontrolne odczyty co kwartał lecz
      nie rozliczam kosztów.
      • amigo9 Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 19.03.06, 00:18
        Rozliczać MUSISZ raz do roku (na koniec roku), ale nic nie stoi formalnie na
        przeszkodzie, żeby to robić, choćby co miesiąc. Z punktu widzenia właściciela
        lokalu było by to najbardziej pożądane (płaci za tyle, ile zużywa). Z punktu
        widzenia Zarządu, który musi dbać o płynność finansową Wspólnoty,
        problematyczne. Bo, już dawałam ten przykład, windykacja trochę trwa, czyli jak
        np. 10 % nie płaci, innych trzeba co miesiąc rozliczyć do 0, to może zabraknąć
        pieniędzy na zapłacenie faktur (no bo windyacja nie trwa niestety 2 tygodnie,
        a"trochę" dłużej).
        U nas w regulaminie (przyjętym Uchwałą) zadecydowaliśmy o rozliczeniu CO, wody,
        ścieków i podgrzania wody (na wszystko mamy indywidualne liczniki) 2 razy do
        roku. Zobaczymy, jak to się będzie sprawdzać.
      • sivyy Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 19.03.06, 12:02
        Dobra, ale czy ktoś może podać podstawę prawną ?
        Chodzi mi o konretną ustawę, artykuł, paragraf, cokolwiek innego gdzie jest
        zapis o tym że rozliczać trzeba raz w roku?
    • miro_mx Re: Kółko różańcowe? 19.03.06, 10:04
      Niuniuś, już bardziej nie mogłeś pieprznąć bzdury!!! Napisz jaka to komisja
      dała ci licencję a pozwie ich do Sądu! A gdzie to w ustawie jest mowa, że za
      koszty o których jest mowa w art. 13.1 należy rozliczać do 31.12?(C.O, woda,
      kanaliza i śmieci)
      Jak chcesz pieprzyć to skorzystaj z „domu publicznego” i nie wprowadzaj ludzi
      w błąd.
      • serafin666 Re: Kółko różańcowe? 19.03.06, 10:35
        tutaj :
        1a. Okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest rok kalendarzowy.
        • amigo9 Re: Kółko różańcowe? 19.03.06, 11:47
          Do miro_mix:
          Nie wiem, do kogo to było, ale litości nie zaczynajcie znowuż.
          A co do meritum dla mnie jest jasne, że zaliczki na media należy rozliczać na
          koniec roku, co oczywiście nie znaczy, że 31.12 ma być to policzone, a ew.
          nadpłaty oddane. Czyżbym się myliła? Nie sądzę...
          • ola19801 Re: Kółko różańcowe? 19.03.06, 12:15
            Witam.
            Tak mylisz się.Należy rozliczenia z właścicielami dokonać jak najszybciej
            najlepiej by było to zrobić w chwili, gdy wpłynie ostatnia faktura za rok np.
            2005. Szczególnie ważne to jest gdy właściciele uchwalą że obciążają się
            odsetkami za opóźnione wpłaty zaliczek gdyż taki stan prawny ma też skutek
            odwrotny ( za opóźnienia w zwrocie nadpłat przez wspólnotę)
            A tak na marginesie do wszystkich uczestników forum używajcie jak najmniej
            sformułowań typu „kółko różańcowe” bo być może doczekacie się kary pół miliona
            złotych za „kółko” lub „różaniec” użyte razem lub osobno.
            • miro_mx Re: Media!!! 19.03.06, 13:27
              Serafin - sądziłem, że masz głowę na karku ale jak czytujesz ustawę to najpierw
              ja przeczytaj, następnie gruntownie przemyśl i rozbierz na czynniki pierwsze a
              zwłaszcza art. 29? O jakich częściach jest tam mowa!!! Mowa jest o -
              Nieruchomości Wspólnej – a NIE o niezależnych mediach zużywanych w lokalach
              należących do właścicieli! Mało tego. Gdzie w ustawie pisze, że za niezależne
              media (c.o, woda, kanaliza i śmieci) mam płacić do 10-tego, każdego miesiąca?

Amigo9 – Jeśli jest dla ciebie jasne, to podaj mi podstawę prawną tego, co
              piszesz?

Ola19801 – Z czego wysnułaś swoje wnioski. Jeśli pomijasz i nie uznajesz art.
              32.2?
              Jeśli kogoś uraziłem „kółkiem różańcowym” to Przepraszam
              Pozd.
              Miro
      • xxxll Re: Kółko różańcowe? 19.03.06, 18:59
        Odpowiadasz na :
        miro_mx

Pimpusiu! zanim zaczniesz straszyć i wytaczać komukolwiek zarzuty z tego i czy
        innego powodu , bądź trzeźwy i nie bierz "dziłaki" , a i z "pieprzenia"
        zrezygnuj bo ci się na mózg przerzuciło.

Jak nie jesteś na haju (alkoholowy, czy innym stanie) to piszesz nawet
        racjonalnie.

Pimpuś! zacznij od abecadła wspólnotowego.
        • miro_mx Re: Wazelina!!! 19.03.06, 20:52
          „Głupa” rżnąć trzeba umieć ale w twoim wykonaniu nie widzę różnicy!
          Tu kupisz wazelinę, do czego nie muszę ci pisać.
          mediweb.pl/sklep/index.php/cPath/1_17_167
          Ps.
          Szkoda mi tylko Tych, co się na ciebie nabierają, marnie skączą!

• xxxll Re: Wazelina!!! 19.03.06, 20:58
            Odpowiadasz na :
            miro_mx

Pimpuś - A co to jest "wazelina" może mnie oświecisz i do czego możan ja
            zastosować w zarządzaniu nieruchomościami?
            • miro_mx Re: Wazelina!!! 19.03.06, 21:04
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=38659460&a=38734679
              • xxxll Re: Wazelina!!! 19.03.06, 21:19
                Pimpuś !!! miro_mx napisał:

Ola & Wilga – Dobre to, ale niesmaczne!
                Nie wiem, dlaczego urażone jest wasze EGO!

Wynika to chyba z stąd, że wiedza wasza jest dla początkująca w sprawie,
                dlatego postaram się wyjaśnić, iż EGO nie idzie w parze z wiedzą.

Umowa na dostarczenie wody na budynek jest podpisana ze WM a nie z P.
                Kowalskim! Więc w granica prawa WM MUSI podjąć uchwałę o sposobie rozliczania
                wody (lub innej sprawy) i postawienia kilka istotnych warunków.

Jednym z nich stanowi, iż podlicznik jest Własnością WM, bo na Wspólnocie ciąży
                obowiązek rozliczania wody! Słoneczko pamiętaj o jednym!

Jeśli podpiszesz z wodociągami umowę indywidualną (o czym mówi Prawo i tak
                powinno być), to licznik będzie stanowić WŁASNOŚĆ wodociągów!!!!!!!! więc,
                dlaczego Tu widzisz swoje EGO do własności? Nie myl pojęcia, Co To Jest
                Własność Właściciela!

Podobna sprawa jest z energetyką czy gazownią tam też macie swoje EGO? Z
                drugiej strony, powiedzcie mi, jaką macie zawartą umowę cywilno – prawną ze WM
                na dostarczenie wody do waszego lokalu?

Zasady przedstawione powyżej są "uczciwe" dla wszystkich z wyjątkiem EGO? To,
                że Polak potrafi, nikogo nie trzeba przekonywać.
                Są osoby, które potrafią „przerobić” licznik w taki sposób, że będzie liczył
                600 litrów wody, zamiast 1000? Ustawa w art. 32.2 pisze: „(…) W wypadku
                zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali
                należy wskazać treść tej "zmiany”. Warto czasem ustawę przeczytać do końca, bo
                tam też są ciekawe rzeczy.
                W cytowanym fragmencie nie ma mowy o nieruchomości wspólnej Więc?
                Pozd.
                Miro

Niuniuś – ty to każdemu bez wazeliny wejdziesz w D…! Więc daruj sobie.

Więc! Pimpuś wniosek jest taki, że WM nie jest producentem (wytwórca) mediów,
                ma jedynie obowiązek je rozliczyć .

• ola19801 Re: Wazelina!!! 19.03.06, 21:07
            Witam.
            Tylko się domyślam, że ostatni z odpowiadających ma mnie na myśli. A jeżeli tak
            to nie żałuje, że biorę udział w dyskusji. Bo po to jest to forum abyśmy
            nerwowość trakcie dyskusji wypracowali najlepsze formy dla właścicieli
            nerwowość nimi zarządzającymi
            W wypowiedzi mojego poprzednika jest aż nadto widoczna
    • majkowa Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 19.03.06, 22:25
      miro_mx napisał:
      Mowa jest o Nieruchomości Wspólnej – a NIE o niezależnych mediach zużywanych w
      lokalach należących do właścicieli! Mało tego. Gdzie w ustawie pisze, że za
      niezależne media (c.o, woda, kanaliza i śmieci) mam płacić do 10-tego, każdego
      miesiąca?

1. Ustawa określa prawa i obowiązki właścicieli lokali należących do wspólnoty
      mieszkaniowej. Mówi o tym art. 1 ust. 1 ustawy.
      W Art. 13. 1. ustawa mówi, że: Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem
      jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie,
      przestrzegać porządku domowego...

Ustawa o zaopatrzeniu w wodę... mówi:
      Art. 6. 1. Dostarczanie wody lub odprowadzanie ścieków odbywa się na podstawie
      umowy o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków zawartej między
      przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym a odbiorcą usług.
      ...
      5. Jeżeli nieruchomość jest zabudowana budynkami wielolokalowymi, umowa, o
      której mowa w ust. 1, zawierana jest z właścicielem budynku lub z zarządcą
      nieruchomości wspólnej.

Właściciele lub zarządcy budynków mają zatem obowiązek rozliczania kosztów wody.

Ponieważ właścicielem budynku jest wspólnota mieszkaniowa, więc to ona ma
      obowiązek (poprzez swój zarząd) rozliczać koszty wody.
      Jak wynika z art. 29 ustawy okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest
      rok kalendarzowy.

Z powyższego wywodu wynika, że lokale we wspólnocie powinny być rozliczane raz w
      roku w dniu 31.12.......

2. W ustawie o własności lokali nie okreslono terminu wpłaty należności do 10-go
      każdego miesiąca.

Wiemy jednak, że w zakresie nie uregulowanym ustawą o własności lokali, stosuje
      się przepisy Kodeksu cywilnego. Art.1 ust.2.
      • xxxll Re: Co ile rozliczenie mediów ? [podstawa prawna] 19.03.06, 22:56
        Odpowiadam na wpis:
        majkowa

Używasz zbyt dużych skrótów , ale rozumiem chcesz dotrzeć do jak największej
        rzeszy właścicieli nie tylko do docentów (serafina, Pimpusia, grandy,
        babczyka ,...)

Z działaczamy spóldzielczymi się nie dyskutuje ich się pop prostu ... olewa,
        ale...

właścicielem budynków sa właściciele poszczególnych lokali do których
        przypisany jest udział w NW.

WM rozlicza tylko te koszty, których nie pokrywają sami właściciele (np:
        podatki od nieruchomosci czy wieczyste, itd - zależy od wspólnoty)

Sprawozdanie finansowe - rozliczeniowe nalezy soprządzic na koniec roku (31-12-
        każdego roku). Jednym ze składników jest rozliczenie kosztów : dotyczacych
        utrzymania lokalu i dotyczących utrzymania nieruchomości wspólnej. Kiedy ???
        Niezwłocznie, kiedy się będzie gotowym, ale nie później niż 31 marca każdego
        roku (związane jest to z innymi sprawami - np:US).

ustawa owl Art. 15.
        1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie
        bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.

2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu
        upominawczym, bez względu na ich wysokość.

cd nie nastąpi
        • wprost5 Czytajcie uważnie i trochę myślcie! 20.03.06, 10:26
          Może się mylę, ale sivyy, inicjatorowi(ce) wątku chodziło moim zdaniem chyba o
          to, jak często należy odczytywać wodomierze i jakie są tego podstawy prawne.
          Tymczasem dyskusja jak zwykle poszła w zupełnie innym kierunku.

Wodomierze powinno się odczytywać jak najczęściej, a to z tego względu, że
          tylko wówczas można szybko stwierdzać duże odchylenia pomiedzy wskazaniami
          wodomierza głównego i suma wskazań lokalowych i szukać ewentualnych tego
          przyczyn. Ze względów jednak oczywistych, praktycznie jest to mało realne i
          musi byc tu jakiś rozsądny kompromis i takim wydaje się odczyt co kwartał
          chociaz znam przypadki odczytywania co miesiąc. I wtedy przy takiej
          częstotliwości odczytów bardzo łatwo wyłapać sytuację, że nagle w jakimś lokalu
          bez racjonalnej przyczyny spadło gwałtownie zużycie wody i wówczas można
          podejrzewać jakieś manipulacje przy wodomierzu. Pojawi się też wtedy zwiększona
          róznica, o której pisałem wczwsniej. Przy odczytach raz na rok nie ma
          praktycznie możliwości ustalenia przyczyn dużej różnicy wskazań wodomierzy.
          Poza tym częste odczyty pozwalają na informowanie bieżace o wysokości opłat do
          pokrycia przez poszczególne lokale i są informacją dla jego właściciela, że coś
          ewentrualnie pownien zmienić w sposobie zużywania wody.

Jak do tej pory, nie jest mi znany żaden akt prawny regulujący częstotliwość
          odczytów wodomierzy. Decyduje tu po prost zdrowy rozsądek!
      • miro_mx Re: Pani Majkowska 20.03.06, 23:40
        Pani Majkowska, jak przeczytałem Pani wywody, aż mi dech zaparło? Nie z powodu
        riposty (która obala mnie na kolana) lecz "dwulicowości" w sprawie poruszanej
        tematyki.

Na moją wypowiedź w/w użyła Pani następujących argumentów, cytuję:
        "1. Ustawa określa prawa i obowiązki właścicieli lokali należących do wspólnoty
        mieszkaniowej. Mówi o tym art. 1 ust. 1 ustawy.
        W Art. 13. 1. ustawa mówi, że: Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem
        jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie,
        przestrzegać porządku domowego...
        ...
        Ustawa o zaopatrzeniu w wodę... mówi:
        Art. 6. 1. Dostarczanie wody lub odprowadzanie ścieków odbywa się na podstawie
        umowy o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków zawartej między
        przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym a odbiorcą usług.
        ...
        5. Jeżeli nieruchomość jest zabudowana budynkami wielolokalowymi, umowa, o
        której mowa w ust. 1, zawierana jest z właścicielem budynku lub z zarządcą
        nieruchomości wspólnej.
        ...
        Właściciele lub zarządcy budynków mają zatem obowiązek rozliczania kosztów
        wody." ... Koniec cytatu.

Wyjaśnienie zagadnienia z pozoru wydaje się O.K!, ale żaden z w/w fragmentów
        nie przedstawia zasad rozliczania oraz terminów rozrachunkowych! Dlatego teraz
        dopuszczę się Plagiatu i zacytuje słowa Pani Majkowskiej! Nie pomyliłem się,
        podpisuję się pod słowami Pani M. Czytamy w sprawie;

" Celem mojego udziału w dyskusji było uświadomienie Wam, że w przypadku, gdy
        nie istnieje umowa pomiędzy administratorem a właścicielem lokalu dotycząca
        Zasad Rozliczeń Mediów dostarczanych do lokalu, to nie ma PODSTAW PRAWNYCH do
        żądania zapłaty za te media ze strony administratora. (dodam - zarządu też)
        Właśnie w takiej umowie umieszcza się Sposób obliczania Zaliczki na media w
        zależności od ogólnej powierzchni lokali w nieruchomości. Określa się TERMINY
        płatności, sposób windykacji oraz wysokość odsetek.
        W UWL NIE MA Jednoznacznie określonego obowiązku zajmowania się przez
        administratora rozliczaniem mediów lokalu. (dodam - zarządu też)
        Wcale się temu nie dziwię, gdyż niektóre media już są rozliczane bezpośrednio z
        dostawcą (gaz, prąd) a niektóre będą rozliczane wkrótce.
        Ustawodawca wiedział o tym i jak sądzę, Celowo NIE umieścił Odpowiednich
        Zapisów w Ustawie, przewidując rychłe likwidacje monopoli (woda, ciepło).
        Koniec cytatu!
        Link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=23474804&a=24491213
        Powyższą sprawę pozostawię bez komentarza!

Cytuję dalej Panią;
        "Ponieważ właścicielem budynku jest wspólnota mieszkaniowa, więc to ona ma
        obowiązek (poprzez swój zarząd) rozliczać koszty wody.
        Jak wynika z art. 29 ustawy okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest
        rok kalendarzowy."
        Z powyższego wywodu wynika, że lokale we wspólnocie powinny być rozliczane raz
        w roku w dniu 31.12.......
        2. W ustawie o własności lokali nie okreslono terminu wpłaty należności do 10-
        go każdego miesiąca. (I z tym się zgodzę)
        Wiemy jednak, że w zakresie nie uregulowanym ustawą o własności lokali, stosuje
        się przepisy Kodeksu cywilnego. Art.1 ust.2."

Jest to kolejny sprytny wybieg, który - ni jaka ma się do omawianej sprawy!
        Mało tego, nic do niej nie wnosi! Proszę nie dopisywać do ustawy czegoś, czego
        tam nie ma, to wstyd oraz sugerować, iż w K.C znajdują się rozwiązania w
        omawianej sprawie.

Więc jakie Państwo wnioski wysnuli?
        Pozd.
        Miro
        • java9 Re: Pani Majkowska 21.03.06, 10:55
          Ja zawsze jeden i ten sam - na ogólnie postawione pytanie zawsze
          znajdzie się ogólna odpowiedź, ale jak zaczyna się drążyć temat
          i dopytywać o szczegóły to wtedy dopiero okazuje się,
          że odpowiedzi są nielogiczne i niekonsekwentne.
        • amigo9 Re: Pani Majkowska 21.03.06, 23:11
          > Więc jakie Państwo wnioski wysnuli?
          Ja wysnułam taki, iż to co było dla mnie jasne, stało się ciemne;) Kajam się:)
    • miro_mx Re: The End! 22.03.06, 11:31
      Czas na podsumowanie i odpowiedź dla założyciela wątku.

W Ustawie o własności lokalu NIE MA zapisów dotyczących:
      Zasad rozliczania mediów tj. Wody, kanalizacji, C. O oraz śmieci!
      Jak również terminów rozliczeniowych!
      Mowa tu jest o lokalach należących do poszczególnych właścicieli (nie mylić z
      nieruchomością wspólną).

Co należy w takiej sytuacji uczynić?
      WM powinna podjąć uchwałę właścicieli (można to również mieć uregulowane w
      Statucie lub Regulaminie WM) określającą zasady dla wszystkich. W tej uchwale
      powinno się znaleźć;

Woda i kanalizacja; Okres rozliczeniowy (roczny, kwartalny), termin płatności
      DO, jak również, co w przypadku jeśli wystąpią różnice (zasady naliczania) oraz
      odsetki za nieterminowe wpłaty i windykacja, należy również określić Czyj jest
      podlicznik. I tu warto zwrócić uwagę na wypowiedź Wprost5.

Centralen ogrzewanie; Okres rozliczeniowy (np. od 01.04.06 do 30.04.07r a
      rozliczenie indywidualne nastąpi do 31.05.07r) „roczny” w systemie grzewczym
      PEC. W jaki sposób naliczane będą płatności np. m2? (podzielnik ciepła,
      ciepłomierz inne). Termin płatności DO, odsetki za nieterminowe wpłaty i
      windykacja. Jeśli lokal zostanie zaopatrzony np. ciepłomierz, czyją jest
      własnością, kto ponosi ciężar za wymianę i.tp. Jak będzie płacone ciepło w
      nieruchomości wspólnej.

Śmieci; Okres rozliczeniowy i sposób naliczania np. od osoby. Termin płatności
      DO, odsetki za nieterminowe wpłaty i windykacja.

Proszę zwrócić uwagę, że kpt. 1a art. 29. 1 jest uzupełnieniem zapisu
      artykułu. Podpunkty tyczą się danego artykułu i nie jest niezależną formułą.
      Cały art. 29 łącznie z podpunktami dotyczy wyłącznie nieruchomości wspólnej!!!

Jeśli coś pominąłem, można uzupełnić.
      Pozd.
      Miro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka