marek567 27.03.06, 09:36 1 stycznia 2006 r. zarzadzanie naszą wspólnotą przejął nowy zarządca. Kto ma złożyć deklarację CIT za ubiegły rok - stary zarządca czy obecny?? Pytam bo panowie nie mogą dojść do porozumienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilga52 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 11:46 Nie jestem prawnikiem, ale biorąc logicznie, za wszystko co dotyczy wspólnoty mieszkaniowej, odpowiedzialnymi są właściciele lokali, nie ma co się sprzeczać bo czas nagli, przyjąć bilans od poprzedniego zarządcy i samemu wypełnić CIT-8 z pomocą obecnego Zarządu. Sprawę przypilnować i załatwić, bo Urząd Skarbowy tylko czeka na takich jak wy, konsekwencje mogą okazać się przykre i kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
madi75 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 13:53 Zawsze delkarację składa zarząd, bez względu czy jest stary czy nowy, najlepiej niech złoży go ten co go zrobił. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marek567 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 20:31 A jesli zarząd "stary" działał do 31 grudnia a "nowy" od 1 stycznia to według ciebie , który zarząd składa ?? Mnie się wydaje, że "stary" stracił pełnomocnictwa do podpisywania dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
natasha261 Re: Kto składa CIT 28.03.06, 09:32 A co jesli umowa o zarzadzanie wygasa 31 marca? Stary zarzadca "czuje sie" (nie ma podstawy prawnej) zwolniony ze skałdania bilansu i daje zarządowi (czyli mnie) tylko CIT8 do podpisania i to 31 marca. Nie chce wczesniej wydać dokumentów wspólnoty więc nawet nie mam jak do tego CIT 8 zrobić bilans! Pomocy, kto za to będzie odpowiadać przez US? Stary Zarządca czy zarząd wspólnoty (cały czas taki sam ale po 1 kwietnia sam zarzadza wspólnotą) Odpowiedz Link Zgłoś
marek567 Re: Kto składa CIT 29.03.06, 15:45 Piszesz o całkiem innej sytuacji. Ja piszę o sytuacji takiej , że "stary" zarządca kończył współpracę ze wspólnotą 31 grudnia a więc w dniu w którym jeszcze niemógł słożyć CIT-u a "nowy" zarządca upiera się , że skoro prowadził wspólnotę w ubiegłym roku to teraz powinien złożyć CIT Odpowiedz Link Zgłoś
xxxil Re: Kto składa CIT 30.03.06, 01:26 Cit-8 w imieniu WM oże składać tylko licencjonowany zarządca nieruchomości, pisz do mnie na skrzynkę gazetową Odpowiedz Link Zgłoś