Dodaj do ulubionych

Kto składa CIT

27.03.06, 09:36
1 stycznia 2006 r. zarzadzanie naszą wspólnotą przejął nowy zarządca. Kto ma
złożyć deklarację CIT za ubiegły rok - stary zarządca czy obecny?? Pytam bo
panowie nie mogą dojść do porozumienia.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wilga52 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 11:46
      Nie jestem prawnikiem, ale biorąc logicznie, za wszystko co dotyczy wspólnoty
      mieszkaniowej, odpowiedzialnymi są właściciele lokali, nie ma co się sprzeczać
      bo czas nagli, przyjąć bilans od poprzedniego zarządcy i samemu wypełnić CIT-8
      z pomocą obecnego Zarządu. Sprawę przypilnować i załatwić, bo Urząd Skarbowy
      tylko czeka na takich jak wy, konsekwencje mogą okazać się przykre i kosztowne.
    • madi75 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 13:53
      Zawsze delkarację składa zarząd, bez względu czy jest stary czy nowy, najlepiej
      niech złoży go ten co go zrobił. Pozdrawiam.
      • marek567 Re: Kto składa CIT 27.03.06, 20:31
        A jesli zarząd "stary" działał do 31 grudnia a "nowy" od 1 stycznia to według
        ciebie , który zarząd składa ?? Mnie się wydaje, że "stary" stracił
        pełnomocnictwa do podpisywania dokumentów.
        • natasha261 Re: Kto składa CIT 28.03.06, 09:32
          A co jesli umowa o zarzadzanie wygasa 31 marca? Stary zarzadca "czuje sie" (nie
          ma podstawy prawnej) zwolniony ze skałdania bilansu i daje zarządowi (czyli
          mnie) tylko CIT8 do podpisania i to 31 marca. Nie chce wczesniej wydać
          dokumentów wspólnoty więc nawet nie mam jak do tego CIT 8 zrobić bilans!
          Pomocy, kto za to będzie odpowiadać przez US? Stary Zarządca czy zarząd
          wspólnoty (cały czas taki sam ale po 1 kwietnia sam zarzadza wspólnotą)
          • marek567 Re: Kto składa CIT 29.03.06, 15:45
            Piszesz o całkiem innej sytuacji. Ja piszę o sytuacji takiej , że "stary"
            zarządca kończył współpracę ze wspólnotą 31 grudnia a więc w dniu w którym
            jeszcze niemógł słożyć CIT-u a "nowy" zarządca upiera się , że skoro prowadził
            wspólnotę w ubiegłym roku to teraz powinien złożyć CIT
    • xxxil Re: Kto składa CIT 30.03.06, 01:26
      Cit-8 w imieniu WM oże składać tylko
      licencjonowany zarządca nieruchomości,
      pisz do mnie na skrzynkę gazetową
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka