Dodaj do ulubionych

Moc zamówiona

03.08.06, 14:11
Nie mogę znaleźć wzoru serafina666 na obliczanie mocy zamówionej. Może ktoś
zna lub napisze jak liczyć ?
Obserwuj wątek
    • babczyk Re: Moc zamówiona 03.08.06, 17:20
      jak sadze to jest to.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=31852505&wv.x=1&a=31992794
      • babczyk Re: Moc zamówiona 03.08.06, 17:26
        Przy okazji i ta strona może Ci sie przydać.

www.isanit.com.pl/forum/forum.php
    • babczyk Re: Moc zamówiona 03.08.06, 17:38
      Jako że się nudzę bo pada, poszukałem za ciebie.

www.isanit.com.pl/forum/show.php?id=114
      • nk45 Re: Moc zamówiona 03.08.06, 18:06
        Dzięki babczyk.
        Szukałem wcześniej prostego wzoru lecz nie znalazłem
        ale teraz przypomniałem sobie wzór serafina :

roczne zużycie ciepła (C.O. + C.W.(GJ)) / 10000 X 1,15 (15% zapasu ) = Moc
        zamówiona (MW)

Może wiesz jak zamienić jednostki GJ na MW ?

• babczyk Re: Moc zamówiona 03.08.06, 18:19
          Przykro mi przyjacielu, ale sam bym chciał wiedzieć.

Może w nastepnym wcieleniu mi sie przyda jako zarzadcy bo teraz jestem tylko,
          włascicielem.

Ale nie zaszkodziło by mi i z tym się zapoznać.
        • xxxll Re: Moc zamówiona 03.08.06, 20:00
          może być tak:

3,6 - współczynnik przeliczeniowy MWh na GJ

• bf44 Re: Moc zamówiona 03.08.06, 20:20
            xxxll napisał:

> może być tak:
            >
            >
            > 3,6 - współczynnik przeliczeniowy MWh na GJ
            >
            • bf44 Re: Moc zamówiona 03.08.06, 20:35

Nie można zamienić enegii(pracy) na moc i odwrotnie .Poproś o czas.
              Ja walkę o zmniejszenie MOCY Zam.wygrałem,lecz ZEC podwyższył nam ceny
              za energię i przesył, obniżył za MOC , ale i tak mamy oszczędności.
              Poszukaj na tym forum, są dobre podpowiedzl,wzory.
              • xxxll Re: Moc zamówiona 03.08.06, 20:44
                wiesz ja, to wziąłem z umowy z firmą FORTU poprzednio MPEC, tam znajduje się
                kilkanaście wzorów :-)
    • wilga52 Re: Moc zamówiona 22.09.06, 13:13
      Może ktoś wyjaśni żeby to zrozumieć.
    • serafin666 Re: Moc zamówiona 22.09.06, 14:08
      to nie tyle wzór, ile praktyczna obserwacja z kilkunastu wspólnot z kilku lat
      ( budynki cegła, z lat 50-ych, bez ociepleń ) :

(ilość GJ w roku podzielona przez 10000) razy 1,10 (góra 1,15) = potrzebna moc
      w MW
      • b-521 Re: Moc zamówiona 22.09.06, 15:19
        drodzy panstwo do mocy to by i doszedł ale kto dojdzie jak obliczają cenę za 1
        jula?I jak im to wszystko URE zatwierdza szczegolnie w tych malych kotłowniach
        ogrzewających jeden mały blok.
    • cartouche Re: Moc zamówiona 22.09.06, 16:30
      Witam

Być może pomocny będzie kalkulator zapotrzebowania na moc cieplną, który
      znajdziesz tu :
      www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/196628gospo/197678porad/197798ciepx/197828kalku/index.jsp.

Dla mojej Wspólnoty wyliczał zapotrzebowanie znajomy fachowiec z ZEC-u na
      podstawie parametrów budynku: (kubatura ogrzewana i łączna budynku, powierzchnia
      pomieszczeń budynku łączna i ogrzewana, rodzaj ścian (współczynnik przenikania
      ciepła), rodzaj okien, drzwi i innych. Wyliczył, że moc zamówioną mam za dużą o
      20 %, a wg. kalkulatora, który znajdziesz na stronie Vattenfalla wyszło mi, że
      mam moc zamówioną zawyżoną o 15 %. Przyjmuję zatem, że dane są jak na nasze
      potrzeby (i przyjęte metody obliczeń - bez szczegółowych fachowych badań) dość
      zbliżone i wystarczające do podjęcia ewntualnej decyzji o zmniejszeniu mocy
      zamówionej o 10%.
      Pozdrawiam
    • serafin666 Re: Moc zamówiona 15.11.06, 09:47
      można praktycznie wyznaczyć moc na podstawie obserwacji i :

Rozporządzenie Ministra Gospodarki1) z dnia 9 października 2006 r. w sprawie
      szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń z tytułu
      zaopatrzenia w ciepło

§ 41. 1. W przypadku wodnych sieci ciepłowniczych przedsiębiorstwo energetyczne
      ustala obliczeniowe natężenie przepływu w przyłączach do poszczególnych węzłów
      cieplnych na podstawie zamówionej mocy cieplnej przez odbiorców dla obiektów
      zasilanych z tych węzłów i różnicy temperatury wody dostarczanej do przyłącza i
      zwracanej do sieci ciepłowniczej w warunkach obliczeniowych na podstawie wzoru:

Nz
      Go = ---------------------------------------------
      • wprost5 Moc zamówiona i cos jeszcze! 15.11.06, 13:46
        Ktos juz napisal, że moc mierzy sie w MW a pobraną energię w GJ. tak wiec
        znając okres pobierania energii i jej wielkość wskazaną przez ciepłomierz można
        obliczyć średnią w tym okresie moc chwilową pobieraną przez budynek. Będzie to
        z reguły dużo mniej niż moc zamówiona, ale trzeba uwzględniać jakiś zapas na
        ekstremalne warunki.
        Sądzę, ze chyba nie było bezpośredniego związku pomiędzy zmniejszeniem mocy
        zamówionej a wzrostem opłat za przesył itp. RTakie stawki dostawcy ciepła
        zatwierdził URE. I tu wyłania się problem braku jakiejkolwiek reprezentacji
        wspólnot wobec dostawców ciepla i chyba trzymających ich stronę URE. Bo nie
        bardzo wierzę, że indywidualnie wspólnoty będa interweniować w URE ws.
        podnoszenia stawek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka