Dodaj do ulubionych

Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku

18.08.06, 20:26
Stan prawny: WM - 10 lokalowa, która kupiła lokale od gminy oraz grunt lecz
po obrysie budynku. Są na to stosowne dokumenty. Wobec powyższych faktów mam
pytanie - jak w tytule.
PS Ostatnio czytałem na ten temat i uwazam, ze obowiązki utrzymania czystości
chodnika należą do gminy. Ale nie mam stosownych przepisów. Gdzie je szukać?
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • marylalysiak Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 18.08.06, 22:36
      Ustawa o utrzymaniu czystości w gminach.
    • serafin666 Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 19.08.06, 02:57
      USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ;
      Art. 5.
      1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
      4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników
      położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się
      wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną
      bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest
      obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny
      postój lub parkowanie pojazdów samochodowych,
      5) realizację innych obowiązków określonych w uchwale rady gminy, o której
      mowa w art. 4.
      • miro_mx Re: Fura piachu! 19.08.06, 11:59

Gutmir teraz wież, dlaczego nie polecałbym Ciebie na zarządcę budynku, jak się
        nie zna elementarnej wiedzy o zarządzaniu to do p……………

Serafin – może byś tak koledze – Gutmir – podpowiedział na CZYJ KOSZT WM ma
        wykonywać tą usługę!

Pozd.
        Miro
        • gutmir Re: Mir_mx 19.08.06, 12:46
          Panie kolego bardzo proszę o uwazne czytanie moich pytan. Zadałem pytanie na
          które udzieliłem sam odpowiedzi -myślę poprawnej, Ale liczę na to, że ktoś
          podpowie mi, że czytał ostatnio na ten temat w czasopismach fachowych - bo ja
          to zrobiłem, ale nie pamiętam w którym. Tam podano nawet orzecznictwo na ten
          temat.
          Ps.
          Jak widzę jest Pan bardzo złośliwy - myślę, że ma Pan taką naturę. Nie
          chciałbym mieć w swojej WM takiego właściciela. Ale zyczę Panu wszystkiego
          dobrego i myślę że stosunek Pana co do mojej osoby kiedyś się zmieni. Chętnie
          porozmawiałbym z Panem - chociażby przez telefon Proszę podać, to niezwłocznie
          do Pana zadzwonię. Pozdrawiam
          • miro_mx Re: Miro_mx 20.08.06, 20:16
            I w tym problem, banalne pytanie, na które udzieliło się banalną tą oto
            odpowiedź; „uważam, ze obowiązki utrzymania czystości chodnika należą do gminy”.
            Jeśli liczysz na to, że ktoś Ci coś podpowie – możesz liczyć na Moją osobę. Więc
            zapoznaj się z tymi linkami i wróć Tu ponownie udzielając poprawnej odpowiedzi.
            Ba wysnuj wnioski oraz swoje spostrzeżenia a przejdziemy na drugiego etapu.
            Oto one
            gu.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=12264&Itemid=144
            Ten wpisz do wyszukiwarki:
            isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19971400941&type=1&name=D9970941.pdf

Pozd.
            Miro
            • bykira Re: Miro_mx 20.08.06, 22:09
              Utrzymanie porzadku chodnika nalezy do własciciela nieruchomości która jest
              przy tym chodniku posadowiona (nieważne że chodnik jest na działce gminnej )
              natomiast naprawy i remonty należą do gminy .Tak wynika z przepisów bodajże
              prawa budowlanego(nie jestem pewna jakie to przepisy ale napewno tak jest)
    • miro_mx Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 22.08.06, 17:09
      Gutmir – żyjesz jeszcze? Lektura za trudna? Czy dałeś sobie pas!
      Pozd.
      Miro
      • gutmir Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 22.08.06, 22:09
        Miro_mx dzięki za lekturę, ale musisz wiedzieć, ja mam inne obowiązki w pracy.
        Zarządzanie, szczególnie WM jest to mój nowy konik, którego rozgryzam. Nie chcę
        popełnić falstartu - szczególnie jeśli chodzi o Twoją osobę. Bo znów wypowiesz
        coś gł....,a tego nie chcę. Cierpliwości. Niebawem się odezwę. Pozdr.
        • gutmir Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 01.09.06, 23:27
          Po przeczytaniu lektury uważam:
          a/zależy to czy między budynkiem a chodnikiem jest nieruchomość gruntowa np.
          trawnik,
          b/jeżeli właścicielem trawnika jest gmina to utrzymanie porządku chodnika
          graniczacego bezposrednio z tym trawnikiem należy do gminy,
          c/jeżeli WM kupiła grunt pod swoją nieruchomość po obrysie - ale ta
          nieruchomość graniczy bezposrednio z chodnikiem(mimo, że jest gminny)
          utrzymanie porzadku należy do WM
          To są moje sugestie po przeczytaniu lekyury. Pozdr
          • serafin666 Re: Chodnik - do kogo należy utrzymanie porządku 02.09.06, 11:42
            to jest od dawna oczywiste, ale praktyka jest przważnie taka, iż - o ile ten
            trawniczek jest wąski - to uprzątamy te chodniki ( skutecznie egzekwując od
            gminy dbałość o ich stan techniczny )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka