Dodaj do ulubionych

Do DOBUDA umowa o projekt bud.

03.10.06, 14:05
Witam
Zwracam się z pytaniem do ciebie czy mogłbyś mi wyjaśnić jeśli to możliwe zapisy w umowie o projekt techniczny na docieplenie budynku.Otrzymaliśmy projekt umowy od zarządcy celem zatwierdzenia go do podpisu, ale mamy pewne wątpliwości co do kilku pkt.tej umowy. Zacytuję te pkt.:
§1 pkt.2.Szczegółowy zakres opracowania z podziałem na etapy, stanowiące przedmiot odrębnego odbioru i zapłaty,zawiera harmonogram prac stanowiący załącznik nr l do niniejszej umowy. Czy ten pkt. dotczy zakresu robót ustalony harmonogramem na terenie budowy,czy etapy opracowywania tego projektu.
Powiązany z tym pkt. jest inny o wynagrodzenie cytuję:
§7 pkt.2.Wynagrodzenie za nadzór autorski płatne będzie według następujących zasad:Potym punkcie następuje pkt.3 cytat:
pkt.3.Wynagrodzenie za wykonaną dokumentację projektową płatne będzie za każdy etap prac oddzielnie w terminie......dni, licząc od dnia otrzymania faktury, przelewem na konto...................czy w tym punkcie również odnosi się do zapłaty za poszczególene etapy robót na podstawie faktur, czy za etap prac związanym z projektem.
Będę wdzięczny za twoje uwagi i wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Marek
Obserwuj wątek
    • dobud Re: Do DOBUDA umowa o projekt bud. 04.10.06, 23:19
      Moim zdaniem, skoro jest to umowa o wykonanie projektu, to podział dzieła na
      części i płatność po wykonaniu każdej z nich dotyczy projektu - przecież to nie
      umowa o wykonanie robót budowlanych.
      Podejrzewam, że jest to jakiś większy projekt i dzieli się umowa np. na 4 etapy:
      1. projekt budowlany w zakresie niezbędnym do wniosku o pozwolenie na budowe
      wraz z wymaganymi opiniami i uzgodnieniami,
      2. projekt wykonawczy, uściślający zakres i technologię robót'
      3. przedmiar robót i kosztorys inwestorski
      4. nadzór autorski w trakcie wykonywania robót.

Tylko zgaduję nie znając pełnej treści umowy wrza z załącznikami.
      • czajnik5 Re: Do DOBUDA umowa o projekt bud. 05.10.06, 07:41
        Jeśli mogę się wtrącić, to dwie kwestie:
        - przedmiar robót jest integralną częścią projektu
        - nadzór autorski wykonuje się na podstawie umowy o dzieło, a prace projektowe
        na podstawie umowy-zlecenia. To są dwa kompletnie różne rodzaje umów i łączenie
        tego w jedną umowę byłoby niezgodne z prawem. :-)
        • krakowianka_ja1 projekt 05.10.06, 09:36
          czajnik5 napisał:
          >a prace projektowe
          > na podstawie umowy-zlecenia. To są dwa kompletnie różne rodzaje umów i łączenie
          > tego w jedną umowę byłoby niezgodne z prawem. :-)

Z czego konkretnie wynika, że projekt nie może być przedmiotem umowy o dzieło?

• serafin666 Re: projekt 05.10.06, 10:19
            dobre pytanie
        • dobud Re: Do DOBUDA umowa o projekt bud. 05.10.06, 10:51
          To jest akurat nieprawda:
          zgodnie z rozporządzeniem o projekcie budowlanym nie musi on zawierać
          przedmiaru. To wola stron co im potrzebne.
          Te umowy to akurat odwrotnie: o projekt to dzieło, o nadzór to zlecenie. A
          czemu niby nie można w jednej umowie zawrzeć tych dwóch, to nijak nie rozumiem.
          Tylko dla każdej z czynności trzeba ustalić warunki. O jakie KONKRETNIE prawo
          chodzi????
          • krakowianka_ja1 projekt 05.10.06, 11:58
            dobud napisał:

> Te umowy to akurat odwrotnie: o projekt to dzieło, o nadzór to zlecenie.

To już bardziej wydaje się logiczne. Chociaż chyba i nadzór może być dziełem
            (rezultat - obiekt zgodny z projektem i sztuką budowlaną).

A może mi ktoś podpowie, podrzuci na skrzynke gazety wzór na umowę o projekt? Z
            góry wielkie dzięki. Też przymierzamy się do modernizacji i szukając "gotowców"
            zauważylismy różne tendencje. Np. dosłownie 1-2 strony ogólników kontra
            kilkanaście (a nawet kilkadziesiąt) stron elaboratów.

• czajnik5 Re: projekt 05.10.06, 12:18
              Rzeczywiście, myślałem odwrotnie, a napisałem, jak napisałem. Za pomyłkę
              przepraszam.

Dlaczego nie można łączyć? No chyba nie ma czegoś takiego, jak "umowa-zlecenie o
              dzieło", prawda? Czytałem swego czasu obszerny artykuł na ten temat, chyba w
              gazecie prawnej, autorstwa prawnika specjalizującego się w prawie budowlanym.
              Jeżeli uda mi się to odgrzebać, to podam konkretnie źródło. Pozdrawiam.
          • czajnik5 Re: Do DOBUDA umowa o projekt bud. 05.10.06, 14:58
            Oczywiście, że nie każdy projekt musi zawierać przedmiar robót, a przynajmniej
            nie wymaga tego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu
            budowlanego. Co racja, to racja. Inaczej jest w przypadku inwestorów prywatnych,
            a inaczej w przypadku zamówienia publicznego. Jeżeli jednak strony umawiają się
            na wykonanie przedmiaru, to jest on integralną częścią projektu. :-).

O jakie KONKRETNIE prawo chodzi? No jasne, podstawa to konkrety. Uwielbiam
            profesjonalistów.

Umowy o prace projektowe są w rozumieniu art. 627-646 k.c. umowami o dzieło.
            Natomiast umowa o nadzór autorski, który ma charakter czynności-serwisu w
            stosunku do dzieła, jakim jest dokumentacja projektowa, jest w myśl art. 750
            k.c. umową zlecenia. :-).

Jeżeli to wyjaśnienie coś pomoże, to fajnie, natomiast jeśli nie, to proszę o
            sygnał.
            • mark-56 Re: Do DOBUDA umowa o projekt bud. 07.10.06, 13:44
              Witam
              Serdeczne dzięki za uwagi jakie tutaj podaliście.Oczywiście je wykorzystamy przy dokładnym doprecyzowaniu umowy już z projektantem.W tej umowie jest rozgraniczenie wynagrodzenia za projekt i za nadzór autorski uważam,że nie ma przeszkód by połaczyć obie czynności.
              Pozdrawiam
              Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka