adwisnie 19.01.07, 08:53 czy należne ale niezapłacone kwoty na FR za 2006 musze zaliczyc do dochodów i wykazac w rozliczeniu podatkowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adwisnie Re: CIT 23.01.07, 15:27 Czy to forum majace pomagac Wspólnotom nawet w sprawach prostych dla znawców? Znajdzie sie jakis łaskawy znawca i odpowie na moje pytanie :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: CIT 23.01.07, 20:25 ustawa podatkowa wskazuje co należy zaliczyc do przychodów podatkowych. Przepraszam Cię wisienko, ale jeżeli masz problem z zaliczeniem , to z takim zapytaniem należy wystapić do Urzędu Skarbowego. oczywiście zapytanie powinno brzmieć trochę inaczej : "czy należy zaliczyć do przychodów podatkowych?" , dochód to różnica przychodów i kosztów podatkowych. sprawy podatkowe nie są proste i brak odpowiedzi wynika z obawy aby nie zaszkodzić. Pozdrawiam anna Odpowiedz Link Zgłoś
adwisnie Re: CIT 24.01.07, 12:17 wiem, ze nic nie wiem, ale i tak dziekuje za odpowiedz. Myslałem, że to proste pytanie dla księgowych- praktyków. Widac nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: CIT 24.01.07, 12:29 Ja też takie pytanie zadałem fiskusowi.Nie mam jeszcze odowiedzi. Czekam cierpliwie. Moim zdaniem wpłaty na fundusz remontowy są przychodem, o których powiadamiasz fiskusa, ale są zwolnione z podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: CIT 24.01.07, 14:33 moim zdaniem : art. 12 ust.1`uopdop - przychodami sa w szczególności otrzymane pieniądze - tutaj zaliczam wpłaty właścicieli, ale art. 12 ust. 3 - za przychody związane z działalnością gospodarczą uważa się przychody nalezne - tutaj zaliczam pozytki wspólnot nawet te nie zapłacone. anna Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: CIT 24.01.07, 16:09 takie bzdury powinno się ścigać zaliczki właścicieli nie są przychodami podatkowymi Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: CIT 24.01.07, 20:59 do serafina sam jestes jedna wielką bzdurą. wyraźnie napisałam : moim zdaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: CIT 24.01.07, 21:10 widzisz wisienko , jak sie odezwie znawca to od razu człowieka zdołuje. dlatego wiele osób nie wypowiada sie bo nie ma ochoty na utarczki słowne. w uzupełnieniu mojego zdania dodam, że w Cit wykazuję tylko wpłaty dotyczące nieruchomości wspólnej. i powtarzam, ja za to odpowiadam. Każdy sporzadzając Cit robi to na własną odpowiedzialność. Więc wystąp o interpretację anna Odpowiedz Link Zgłoś
adwisnie Re: CIT 25.01.07, 13:26 jeszcze raz dziekuję, troszkę mi się rozjaśnia. Co do ekpertów to masz racje....najmądrzejsi ! ale swoją wiedzę trzymają dla siebie ! no... chyba , że im dużżżżżo zapłacisz ! tylko wtedy po co to forum???? i po co zwie sie "eksperckie" , chyba, że eksperci są po to tylko żeby uzmysłowić nam, laikom, że wszystko oddać trzeba w ręce licenzjonowanych zarządcow i wtedy bedzie bez problemów (????). Pozdrawiam (a tak nawiasem to jestem juz dość starą "wisienką") Adam Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: CIT 13.02.07, 21:02 kikibobo nie rozpędzaj się, wspólnota to nie zakład budżetowy czy SM. wpłaty zaliczek nie sa przychodami. Odpowiedz Link Zgłoś
maciak76 Re: CIT 13.02.07, 15:45 Uwzględnia się te przychody w CIT-8 i zalączniku CIT-8/0. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak66 Re: CIT 13.02.07, 21:30 Aktualnie prowadzone są szkolenia dla zarządców i członków zarządu wspólnot, na których wyjaśniane są takie sprawy. Szkolenie kosztuje od 200 do 300 zł. Oto odpowiedź na twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś