eccehomo 19.01.07, 16:08 Ustawa o własności lokali nakazuje rozliczenia przez r-k bankowy. Wielu dostawców, konserwatorów nie zgadza się na regulowanie płatności przelewem. Jak sobie z tym radzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 19.01.07, 22:45 Daj im czek i wyslij na drzewo.... Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 20.01.07, 12:51 Czeków nie ma już w obrocie, zostały zastąpione kartami płatniczymi. Jeśli dostawca usług dla wspólnoty nie zgadza się na uregulowanie należności za fakturę przelewem to znaczy, że faktura może być lipna, np. na nie istniejącą firmę lub firma ma konta pozajmowane przez komornika. W obydwu przypadkach wiarygodność takiego dostawcy jest = 0. Wywóz śmieci, dostawa papy lub cementu dla wspólnoty to nie kiosk z papierosami. W obrocie gospodarczym stosuje się przelewy, rozliczenia bezgotówkowe to standard. Jak nie pasuje to fora ze dwora. No chyba, że usługi są świadczone na czarno przez "ruskich" wtedy proponuję tylko gotówkę bo można gorzko żałować spotkania z afgańcami. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
cogito-44 Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 21.01.07, 11:25 olubek napisał: > Czeków nie ma już w obrocie, zostały zastąpione kartami płatniczymi. > Jeśli dostawca usług dla wspólnoty nie zgadza się na uregulowanie należności za > > fakturę przelewem to znaczy, że faktura może być lipna, np. na nie istniejącą > firmę lub firma ma konta pozajmowane przez komornika. W obydwu przypadkach > wiarygodność takiego dostawcy jest = 0. Z tym bym się nie zgodził. W okresie pomiędy świętami a Sylwestrem była mała awaria ogrzeania. Fachowcy od administratora przyszli i popatrzyli. Uznali,że to grubsza robota i nie zdążą na Sylwestra. Wezwałem Fachowca (przez duże "F"), który zrobił to w pół godziny i zażądał 20,- złotych (słownie: dwadzieścia złotych)tyle, że nie jest vatowcem i może wystwić zwykły rachunek gotówkowy. No i co Ty na to? Miałem czekać na poważną firmę z fakturami, przelewami i bajerami? Odpowiedz Link Zgłoś
maruder8 Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 21.01.07, 13:13 Ten temat już przerabialiśmy na tym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=53041823 Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 21.01.07, 22:38 Cogito-44 - pisałem o poważniejszych zakupach, papa, cement, cegła, comiesięczne opłaty za śmieci, sprzątanie, a nie o wydatkach na znaczek pocztowy czy Fachowca za 2 dychy. Takie wydatki jak zakup 1 (jednej) butelki płynu LIZOL (niech ładnie pachnie, a co tam) można dokonywać płacąc gotówką. Zakupy powżniejszych usług i większych ilości towaru należy dokonywać przelewem. Ale jeśli chcesz co miesiąc biegać z gotówką to Zakładu Oczyszczania Miasta i płacić w kasie to nikt nie broni tylko czy warto? Rozumiałem, że problem polegał na oczekiwaniu od wykonawców zapłat gotówką - to jest problem, od razu przychodzi mi na myśl, że wieją przed komornikami. Płacenie przelewem w przypadku wydatku w wysokości 2 dychy nie ma sensu. xxxll - oczywiście są banki które nadal wydają czeki, ale ciekawe gdzie zrealizuje czek ten co otrzymał zapłatę czekiem? Odpowiedź - tylko w tym banku, który wystawił. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
maciak76 Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 22.01.07, 16:14 a jak jest różnica w płatności przelem między rachunkiem a fakturą? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 21.01.07, 21:04 olubek napisał: > Czeków nie ma już w obrocie, zostały zastąpione kartami płatniczymi. A jaki to kraj, bank? U nas w Polsce mają się dobrze czeki. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 22.01.07, 01:17 "Czeków nie ma już w obrocie, zostały zastąpione kartami płatniczymi." piszesz wyjątkowe bzdury, ja mam czeki do każdego rachunku bankowego ( i mogę je jednoosobowo podpisywać ) Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 22.01.07, 06:49 serafin666 napisał: > ja mam czeki do każdego rachunku bankowego ( i mogę > je jednoosobowo podpisywać ) dobry materiał na korupcję, najpierw te wydumaną, a później ... Odpowiedz Link Zgłoś
akuku3 Re: obrót gotówkowy we Wspólnocie 22.01.07, 14:28 eccehomo napisał: > Ustawa o własności lokali nakazuje rozliczenia przez r-k bankowy. Wielu > dostawców, konserwatorów nie zgadza się na regulowanie płatności przelewem. > Jak sobie z tym radzić? www.zarzadca.com/content/view/301/32/ Przesyłam link, który zawiera odpowiedź na postawione pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś