Dodaj do ulubionych

Do wprost 5

03.04.07, 15:32
Dzięki za odpowiedz.Właśnie jestem po spotkaniu z tymi dwoma wspólnotami i
teraz przynajmiej mam na piśmieże oni nie chcą partycypować w kosztach,ani
zabudowy śmietnika ,ani w opłacie na utrzymanie drogii parkingów jakimi nas
wspólnie WAM obdarzył.Poczęści sprawa śmitnika się wyjaśnibo jedna ze
wspólnot twierdzi ze korzysta zinnego ale już wiem że ten śmietnik będzie
zamknięty i wtedy bedą zmuszeni kozystać z tego na terenie wspólnym.
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: Do wprost 5 03.04.07, 18:50
      Radzę jednak przekonac sąsiadów do wspólnych działań - wypadnie to taniej,
      będzie lepsze wykorzystanie miejsca. Bo trudno sobie wyobrazić budowę altanki
      śmietnikowej przez każdą ze wspólnot z miejscem w każdej z nich na tzw.
      gabaryty. Uważam, że podział kosztów powinien nastąpić proporcjonalnie do
      ilości osób w tych trzech wspólnotach.
      • babczyk Re: Do wprost 5 04.04.07, 16:15
        Jeżeli nie rozumiecie odpowiedzi wprost5 a tylko szukacie dziury w całym, nie
        ma o czym mówić gdyż z reguły jeśli sprawa wyląduje w sądzie, nie macie żadnych
        szans.

W życiu, tylu debilnych wyroków nie spotkałem majac nawet 1000% racji popartymi
        odpowiednimi przepisami, ustawami czy też w tym temacie orzeczonymi, wyrokami.
      • xxxll Re: Do wprost 5 04.04.07, 17:32
        wprost5 napisał:

> Uważam, że podział kosztów powinien nastąpić proporcjonalnie do
        > ilości osób w tych trzech wspólnotach.

...a na czym opierasz taki podział kosztów, ja uważam, że proporcjonalnie do
        posiadanych powierzchni lokali w swych zasobach z uwzględnieniem powiechni
        handlowych - tak jak to ma miejsce w prawie właśnościowym.
        Ilość osób nie jest jednostką stabilną, zmienia sie jak pogoda.
    • ju-2 Re: Do wprost 5 03.04.07, 19:04
      Ja zdaję sobie sprawę ztego ,tym bardziej że obce wspólnoty chcą się dołożyc do
      zabudowy ale nie te które powinny.
      Być może że odnośnie co do współwłasności sprawa skończy się w sądzie.
    • mark-56 Re: Do wprost 5 04.04.07, 16:09
      Witam
      Podobny problem był na naszym terenie z tym że altana śmietnikowa stoi na gruncie jednej ze wspólnot ale korzystały z tego śmietnika kilka wspólnot.
      Dochodziło do podrzucania śmieci z okolicznych domków trzy wspólnoty podjęły decyzję o ogrodzeniu i zamknięciu śmietnika.Koszty zostały podzielone od wielkości pow. użytkowej budynku.Każdy właściciel i najemca dostał klucz od śmietnika i problem z podrzucaniem śmieci znikną.W początkowym użytkowaniu były problemy z zamkami bo je niszczono ze złości.Koszty ponosiliśmy solidarnie ale już jakiś czas jest spokój i wszystko jest ok czysto i schludnie w wokół śmietnika.Taki problem można rozwiązać tylko muszą wszyscy to chcieć.
      W twoim przypadku jest podział geodezyjny działki gruntowej i wydzielenie jej z pozostałej części gruntu.Podejmijcie w tej sprawie uchwałę koszty poniesiecie ale będzie spokój ze śmietnikiem i innymi wspólnotami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka