adwisnie Re: zaległe remonty 14.05.03, 17:49 czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowego wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty nie stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy). Z góry dziękuję za odpowiedż i ewentualne sugestie. Pozdrowienia Adam Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:47 adwisnie napisał: > czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które > powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowego > wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty nie > stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy). Czy wykupujac lokal znał Pan stan techniczny nieruchomości? Czy skorzystal Pan wtedy z bonifikaty? Jak dużej? Bonifikata przy wykupie lokali ma podstawe w tym, ze dotychczasowy wlasciciel uwzglednia swoje zaniedbania remontowe i mowi - obnizymy ci cene za metr o 90%, ale stajac sie wlascicielem lokalu odpowiadasz za stan techniczny (po czesci - zgodnie z udzialem) nieruchomosci wspolnej. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
adwisnie Re: zaległe remonty 19.05.03, 07:07 abcd17 napisał: > adwisnie napisał: > > > czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które > > powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowe > go > > wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty > > nie > > stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy). > > Czy wykupujac lokal znał Pan stan techniczny nieruchomości? Czy skorzystal Pan > wtedy z bonifikaty? Jak dużej? > > Bonifikata przy wykupie lokali ma podstawe w tym, ze dotychczasowy wlasciciel > uwzglednia swoje zaniedbania remontowe i mowi - obnizymy ci cene za metr o > 90%, ale stajac sie wlascicielem lokalu odpowiadasz za stan techniczny (po > czesci - zgodnie z udzialem) nieruchomosci wspolnej. > > Pozdrawiam, > > Na stronie www.afh.getin.pl\poradnik przedstawiono nieco inną opinię. Co Pan o niej sądzi. Mieszkanie wykupiłem w 1978 r. nie wiem czy były wtedy bonifikaty, wykupiłem bo znałem pisma o remontach i wierzyłem że Gmina je wykona. Wtedy ( do 1995r) należało to przecież do Gminy. Bardzo proszę opinię Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
alice10 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:39 Cześć, jestem "nowa" ( na Forum) i mam podobny problem. Czy pozostaje tylko prosić prezydenta miasta o dotacje, jak sugeruje to na stronie internetowej "mieszkanie i wspólnota" p. Kalinowski? Proszę też o odpowiedź na pytanie czy są tematy które lepiej nie poruszać na Forum, bo widzę,że na niektóre pytania zadawane przez uczestników nikt nie chce odpowiedzieć? Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:52 alice10 napisała: > Czy pozostaje tylko prosić prezydenta miasta o dotacje, jak sugeruje to na > stronie internetowej "mieszkanie i wspólnota" p. Kalinowski? Miasto samo powinno wyjsc z propozycjami rozwiazania tego typu problemow. Standardem jest okreslenie narzedzi finansowych pomocy mieszkancom np. w wieloletnim programie gospodarowania zasobem mieszkaniowym gminy lub strategii mieszkaniowej. Moga to byc np. kredyty remontowe brane przez wspolnote, przy ktorych splacie miasto "wychodzi" poza swoj udzial i np. splaca wszystkie lub czesc odsetek przypadajacych na wlascicieli lokali wykupionych. Wtedy wspolnota dostaje pieniadze za darmo juz dzis, a moze je splacac np. przez 5-7 lat z zaliczek na FR. Takich narzedzi jest kilka. > Proszę też o odpowiedź na pytanie czy są tematy które lepiej nie poruszać na > Forum, bo widzę,że na niektóre pytania zadawane przez uczestników nikt nie > chce odpowiedzieć? Tu nie ma zbyt wielu odpowiadajacych. Lepiej uzbroic sie w cierpliwosc. Z pytaniami jest tak jak zawsze - sa latwiejsze i trudniejsze do odpowiedzi a nikt nie jest alfa i omega. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
alice10 Re: zaległe remonty 17.05.03, 13:18 Serdecznie dziękuję za odpowiedż choć nie jest zbyt pocieszająca. Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś