Dodaj do ulubionych

zaległe remonty

14.05.03, 17:44
Obserwuj wątek
    • adwisnie Re: zaległe remonty 14.05.03, 17:49
      czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które
      powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowego
      wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty nie
      stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy).
      Z góry dziękuję za odpowiedż i ewentualne sugestie.
      Pozdrowienia
      Adam
      • abcd17 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:47
        adwisnie napisał:

> czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które
        > powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowego
        > wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty
        nie
        > stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy).

Czy wykupujac lokal znał Pan stan techniczny nieruchomości? Czy skorzystal Pan
        wtedy z bonifikaty? Jak dużej?

Bonifikata przy wykupie lokali ma podstawe w tym, ze dotychczasowy wlasciciel
        uwzglednia swoje zaniedbania remontowe i mowi - obnizymy ci cene za metr o
        90%, ale stajac sie wlascicielem lokalu odpowiadasz za stan techniczny (po
        czesci - zgodnie z udzialem) nieruchomosci wspolnej.

Pozdrawiam,
        • adwisnie Re: zaległe remonty 19.05.03, 07:07
          abcd17 napisał:

> adwisnie napisał:
          >
          > > czy jest jakiś sposób aby wyegzekwować od Gminy wykonanie remontów, które
          > > powinna była wykonać w 1980 roku? Mamy opinie z zaleceniami natychmiastowe
          > go
          > > wykonania remontów z 1976 i 1980 roku. Remonty tak kosztowne, że Wspólnoty
          >
          > nie
          > > stać na ich wykonanie (podbijanie fundamentów i przebudowy).
          >
          > Czy wykupujac lokal znał Pan stan techniczny nieruchomości? Czy skorzystal
          Pan
          > wtedy z bonifikaty? Jak dużej?
          >
          > Bonifikata przy wykupie lokali ma podstawe w tym, ze dotychczasowy
          wlasciciel
          > uwzglednia swoje zaniedbania remontowe i mowi - obnizymy ci cene za metr o
          > 90%, ale stajac sie wlascicielem lokalu odpowiadasz za stan techniczny (po
          > czesci - zgodnie z udzialem) nieruchomosci wspolnej.
          >
          > Pozdrawiam,
          >
          > Na stronie www.afh.getin.pl\poradnik przedstawiono nieco inną opinię. Co Pan
          o niej sądzi. Mieszkanie wykupiłem w 1978 r. nie wiem czy były wtedy
          bonifikaty, wykupiłem bo znałem pisma o remontach i wierzyłem że Gmina je
          wykona. Wtedy ( do 1995r) należało to przecież do Gminy.
          Bardzo proszę opinię
          Pozdrawiam
          Adam
    • alice10 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:39
      Cześć,

jestem "nowa" ( na Forum) i mam podobny problem.
      Czy pozostaje tylko prosić prezydenta miasta o dotacje, jak sugeruje to na
      stronie internetowej "mieszkanie i wspólnota" p. Kalinowski?
      Proszę też o odpowiedź na pytanie czy są tematy które lepiej nie poruszać na
      Forum, bo widzę,że na niektóre pytania zadawane przez uczestników nikt nie
      chce odpowiedzieć?
      Pozdrawiam
      Alicja
      • abcd17 Re: zaległe remonty 17.05.03, 06:52
        alice10 napisała:

> Czy pozostaje tylko prosić prezydenta miasta o dotacje, jak sugeruje to na
        > stronie internetowej "mieszkanie i wspólnota" p. Kalinowski?

Miasto samo powinno wyjsc z propozycjami rozwiazania tego typu problemow.
        Standardem jest okreslenie narzedzi finansowych pomocy mieszkancom np. w
        wieloletnim programie gospodarowania zasobem mieszkaniowym gminy lub strategii
        mieszkaniowej. Moga to byc np. kredyty remontowe brane przez wspolnote, przy
        ktorych splacie miasto "wychodzi" poza swoj udzial i np. splaca wszystkie lub
        czesc odsetek przypadajacych na wlascicieli lokali wykupionych. Wtedy
        wspolnota dostaje pieniadze za darmo juz dzis, a moze je splacac np. przez 5-7
        lat z zaliczek na FR. Takich narzedzi jest kilka.

> Proszę też o odpowiedź na pytanie czy są tematy które lepiej nie poruszać na
        > Forum, bo widzę,że na niektóre pytania zadawane przez uczestników nikt nie
        > chce odpowiedzieć?

Tu nie ma zbyt wielu odpowiadajacych. Lepiej uzbroic sie w cierpliwosc. Z
        pytaniami jest tak jak zawsze - sa latwiejsze i trudniejsze do odpowiedzi a
        nikt nie jest alfa i omega.

Pozdrawiam,
    • alice10 Re: zaległe remonty 17.05.03, 13:18
      Serdecznie dziękuję za odpowiedż choć nie jest zbyt pocieszająca.
      Pozdrawiam
      Alicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka