aga.10 11.06.03, 06:14 Hej! Jak z punktu formalnego i dobrych obyczajow powinna przebiegać procedura rezygnajcji z pełnienia funkcji członka zarzadu w dużej Wspólnocie Mieszkaniowej? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.10 Re: Rezygnacja z Zarzadu 11.06.03, 11:29 Doprecyzuje pytanie: chodzi o sytuacje kiedy jestem członikem zarzadu i chce zrezygnować. W zarzadzie jest nas 4 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mfija Re: Rezygnacja z Zarzadu 11.06.03, 12:18 aga.10 napisała: > Hej! > Jak z punktu formalnego i dobrych obyczajow powinna przebiegać procedura > rezygnajcji z pełnienia funkcji członka zarzadu w dużej Wspólnocie > Mieszkaniowej? Widzę, że to forum zdominowane jest przez zarządców i takie pytania, jak Twoje pojawiają się rzadko. I ja postaram się włączyć do dyskusji jako zarządca zastrzegając, że piszę o WŁASNYCH doswiadczeniach, a nie DAJĘ OBOWIĄZUJĄCĄ WYKŁADNIĘ (to ostatnie pozostawię ekspertom). Otóż sprawę można rozważyć na kilku poziomach. Najpewniejszym sposobem w 100% nie do podważenia i do tego zgodnym z dobrymi obyczajami jest złożenie publicznego oświadczenia wraz z wyjaśnieniami (ustnie na zebraniu Wspólnoty czy też pisemnie w liście do członków Wspólnoty), które to oświadczenie zostanie następnie przyjęte uchwałą Wspólnoty. Przyjęcie takiej metody nie pozostawia żadnej wątpliwości. Teoretycznie wystarczyłoby samo publiczne oświadczenie (bez wyjaśnień i bez uchwały), bowiem nikogo nie można zmuszać do pełnienia jakiejkolwiek funkcji bez jego woli, tyle że w niektórych przypadkach (sąd, rachunek bankowy, sprawy umów) może ono zostać uznane za nieskuteczne i przysporzyć w przyszłości kłopotów. Z własnego doświadczenia wiem, że należy się liczyć z sytuacją, w której rezygnacja z zarządu przez jednego z członków powoduje lawinę rezygnacji pozostałych jego członków. Wtedy pojawia się całkiem inny problem, mianowicie kwestia wyboru nowego zarządu, przekazanie mu wszelkich spraw (umowy, r-k bankowy itd.), ale to chyba nie było przedmiotem pytania. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.10 Re: Rezygnacja z Zarzadu 12.06.03, 07:46 Dziękuje Ci za odpowiedź. Może nasi eksperci jeszcze sprobuja coś dopisać? Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: Rezygnacja z Zarzadu 12.06.03, 19:56 aga.10 napisała: > Dziękuje Ci za odpowiedź. > Może nasi eksperci jeszcze sprobuja coś dopisać? Cos mi sie wydaje, ze eksperci wcielili sie w pseudonimy ulatwiajace im prace (nie ma potrzeby podawania podstawy prawnej czego dopominal sie - na prozno - jeden z uczestnikow). Inna opcja jest taka, ze eksperci uznali porade ktora otrzymalas za w pelni wartosciowa i profesjonalna (czego de facto trudno jej odmowic) i sobie odpuscili. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś