mareczny74 23.08.07, 20:48 Czy podpis w sprawie wzięcia kredytu przez współnote mogę złożyć tylko Ja czy też z żoną. Mieszkanie jest na nas oboje. pozostali lokatorzy juz podpisali Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vikii2 Re: kredyt na remont 23.08.07, 22:20 Mozesz zlozyc Ty ,a dokladnie wlasciciel mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: kredyt na remont 24.08.07, 14:04 Na czym chcesz się podpisywać w sprawie "wzięcia kredytu"? Na uchwale wspólnoty o zaciagnuięciu kredytu, wniosku kredytowym, umowie kredytowej czy wekslu. Co podpisali lokatorzy? Przecież oni nie są stroną umowy kredytowej tylko właściciele. Bardzo proszę o nieco więcej i bardziej precyzyjnych informacji bo nijak nie potrafię pomóc. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
grandy Re: kredyt na remont 25.08.07, 13:59 mareczny74 napisał: > Czy podpis w sprawie wzięcia kredytu przez współnote mogę złożyć > tylko Ja czy też z żoną. Mieszkanie jest na nas oboje. pozostali > lokatorzy juz podpisali > chodzi o umowe kredytową Warunki udzielenia kredytu określa bank i to bank decyduje, czy wystarczy podpis jednego z małżonków. Przypuszczam, że bank będzie wymagał podpisów obojga małżonków. Odpowiedz Link Zgłoś
vikii2 Re: kredyt na remont 25.08.07, 18:11 W Wspolnocie w ktorej jestem ,podjelismy uchwale w ktorej zawarte bylo ,dlaczego bierzemy kredyt w jakiej wysokosci ,udzielilismy pelnomocnictwa zarzadowi do zaciagniecia kredytu.Zawarta " rowniez informacja" o zabezpieczeniu splaty kredytu na jaki okres itd.Wlasciciel mieszkania podpisywal uchwale ,a wspolwlasciciel NIE Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: kredyt na remont 26.08.07, 21:06 mareczny74 - aleś ty wylewny! Oczywiście pisząc lokator myślisz o właścicielu - członku wspólnoty (taka pomyłka). Wspólnota podjęła uchwałę o planie gospodarczym i zaciagnieciu kredytu na jego realizację. Uchwały były podjete jednogłosnie "za". Nie macie zarządu bo jesteście małą wspólnotą i wszyscy członkowie wspólnoty muszą złożyć podpisy na umowie kredytowej i wekslu. Jeśli właścicielem mieszkania jesteś ty wraz z małożonką, co znajduje odzwierciedlenie w księdze wieczystej i nie macie intercyzy - to podpisuje którekolwiek z Was. Jesli natomiast w księdze wieczystej ty figurujesz jako właściciel to podpisujesz tylko ty - no chyba, ze bank obawiając się kłopotów ze spłatą kredytu wyraźnie domaga się uzupełnienia podpisu Twojej małżonki - nawt gdy macie intercyzę. Jeśli jesteście dużą wspólnotą to umowę podpisuje zarząd wspólnoty a nie wszyscu członkowie, a już na pewno nie lokatorzy. Czasami tak się zdarza, że banki dla których kredytowanie wspólnot to zło konieczne domagają się podpisów wszystkich członków w dużych wspólnotach, wtedy podpisujesz tak samo jak w pierwszym przykładzie - zgodnie z zapisem w księdze wieczystej. Nie będę dalej zgadywał jaki przypadek jest w Twojej wspólnocie. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś