Dodaj do ulubionych

RACHUNEK BANKOWY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ

04.07.03, 00:30
Kto jest właścicielem rachunku wspólnoty,na który właściciele wpłacają
należności za zarządzanie i fundusz remontowy? Czy zarząd lub zarzadca jest
jedynie dysponentem tych środków czy też właścicielem?
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • drill4 Re: RACHUNEK BANKOWY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ 04.07.03, 09:33
      Wystarczy zajrzeć do umowy z bankiem i w miejscu nazwa posiadacza rachunku jest
      wpisane - Wspólnota Mieszkaniowa(jej nazwa) a w następnym punkcie są wymienieni
      członkowie zarządu działający w imieniu wspólnoty
      • ewa997 Re: RACHUNEK BANKOWY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ 05.07.03, 07:07
        drill4 napisał:

> Wystarczy zajrzeć do umowy z bankiem i w miejscu nazwa posiadacza rachunku
        jest
        >
        > wpisane - Wspólnota Mieszkaniowa(jej nazwa) a w następnym punkcie są
        wymienieni
        >
        > członkowie zarządu działający w imieniu wspólnoty.
        1 .To są takie przepychanki słowne,proszę jednoznacznie:posiadacz rachunku-
        Wspólnota XYZ to to samo co właściciel rachunku-Wspólnota XYZ ?.TAK?NIE >
        2 .Członek zarządu lub administrator Wspólnoty XYZ działający w imieniu
        wspólnoty którego nazwisko zostało wpisane na tym rachunku jest:DYSPONENTEM
        tych środków czy ich WŁAŚCICIELEM. Wybierz odpowiedź: D/W.
        Z przykrością stwierdzam że właścicielem rachunku bankowego Wspólnoty XYZ
        w której mam znaczące udziały nie jest żaden z właścicieli nieruchomości z tej
        to prostej przyczyny - żaden z właścicieli nie złożył wzoru podpisu na w/w
        rachunku.
        A to jest takie proste-krok 1 :"Kowalski" były pracownik administrujący
        nieruchomością zgłasza prowadzenie działalności w urzędzie-pod nazwą Wspólnota
        XYZ "zarządzanie nieruchomościami".2 .Zakłada rachunek w banku pod
        nazwą "Wspólnota XYZ" ,składa wzór podpisu jako jedyny właściciel.3.Wynajmuje
        lokal,wiesza szyld ,duży,najlepiej koloru czerwonego,zatrudnia parę osób,
        najlepiej na umowe zlecenie.4.Rozsyła książeczki opłat,właścicielom i lokatorom
        wskazując stworzone przez siebie konto.Absolutorium, uchwały Wspólnoty ? Żaden
        problem wystarczy podpis pod uchwałą jednego z właścicieli, reszte informuje
        się w 42 dniu o podjętej uchwale nie dając im praktycznie szans na jej
        zaskarżenie-chyba listem poleconym.I tak to wszystko pięknie funkcjonuje.
        Bank informuje mnie na piśmie że faktycznie posiada rachunek pod nazwą
        Wspólnota XYZ na którym "wykonywane są operacje na rzecz w/w Wspólnoty XYZ". Ze
        względu na tajemnice bankową nie udzieli mi zadnych innych informacji.
        Czy to co napisałem może być prawdą ?.Sam w to nie wierze.
        A wystarczyło zwołać zebranie ogółu właścicieli,podjąć uchwałę o otwarciu
        rachunku,złożyć wzory podpisów w obecności przedstawiciela banku i
        notariusza,no i podpisać jakąkolwiek umowę o administrowaniu ,bo jak można kogoś
        odwołać kto nie ma podpisanej umowy i nie pełni funkcji zarządu?.
        To całe zarządzanie to ,"pic na wode -fotomontarz".Członek zarządu miasta do
        spraw nadzoru właścicielskiego po zapoznaniu się ze sprawą jedynie stwierdził że
        wpłaty których dokonałem były dobrowolne i równie dobrze mogłem ich dokonywać
        na jakikolwiek rachunek .
        Pozdrawiam wszystkich forumowiczów a w szczególności tego "mojego Kowalskiego"
        człowieka którego nikt nigdy nie widział,wprost umieram z ciekawości jak też
        on wygląda.Zostałem "walnięty" na jakieś 10000 zł.Pozdrawiam.
        • abcd17 Re: RACHUNEK BANKOWY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ 06.07.03, 21:21
          ewa997 napisał:

> 1 .To są takie przepychanki słowne,proszę jednoznacznie:posiadacz rachunku-
          > Wspólnota XYZ to to samo co właściciel rachunku-Wspólnota XYZ ?.TAK?NIE >

Wlascicielem (posiadaczem) rachunku jest wspolnota. Dysponentem rachunku jest
          zarzad wspolnoty (jego czlonkowie).

> 2 .Członek zarządu lub administrator Wspólnoty XYZ działający w imieniu
          > wspólnoty którego nazwisko zostało wpisane na tym rachunku jest:DYSPONENTEM
          > tych środków czy ich WŁAŚCICIELEM. Wybierz odpowiedź: D/W.

Czlonek zarzadu jest dysponentem konta w rozumieniu dyspozycji dot. srodkow
          finansowych znajdujacych sie na koncie - na podstawie pelnomocnictwa
          wspolnoty. Czlonek zarzadu nie moze udzielac dalszych pelnomocnictw bowiem nie
          jest wlascicielem rachunku. Administrator moze uzyskac takie pelnomocnictwo
          wylacznie na podstawie uchwaly wspolnoty.

> Z przykrością stwierdzam że właścicielem rachunku bankowego Wspólnoty XYZ
          > w której mam znaczące udziały nie jest żaden z właścicieli nieruchomości z
          tej
          > to prostej przyczyny - żaden z właścicieli nie złożył wzoru podpisu na w/w
          > rachunku.

Wlasciciele nie musieli skladac podpisow na ww. rachunku - wystarczy ze
          podpisali sie pod uchwala i upowaznili zarzad wspolnoty do otwarcia - w
          imieniu i na rzecz wspolnoty - rachunku bankowego.

> A to jest takie proste-krok 1 :"Kowalski" były pracownik administrujący
          > nieruchomością zgłasza prowadzenie działalności w urzędzie-pod nazwą
          Wspólnota
          > XYZ "zarządzanie nieruchomościami".2 .Zakłada rachunek w banku pod
          > nazwą "Wspólnota XYZ" ,składa wzór podpisu jako jedyny właściciel.3.Wynajmuje
          > lokal,wiesza szyld ,duży,najlepiej koloru czerwonego,zatrudnia parę osób,
          > najlepiej na umowe zlecenie.4.Rozsyła książeczki opłat,właścicielom i
          lokatorom
          >
          > wskazując stworzone przez siebie konto.

To patologia. Mozna ich zacytowac znacznie wiecej. Zastanawiam sie gdzie maja
          glowe ci, ktorzy daja sie nabierac na takie chwyty. Nikt nie jest zwolniony z
          nieznajomosci prawa, tym bardziej ze nie jest ono wcale skomplikowane.

> Absolutorium, uchwały Wspólnoty ? Żaden
          > problem wystarczy podpis pod uchwałą jednego z właścicieli, reszte informuje
          > się w 42 dniu o podjętej uchwale nie dając im praktycznie szans na jej
          > zaskarżenie-chyba listem poleconym.

Nie prawda. Jezeli uchwala jest podjeta obiegowka, termin 6 tygodni liczy sie
          od dnia powiadomienia kazdego wlasciciela a nie od dnia zlozenia pierwszego
          podpisu.

> I tak to wszystko pięknie funkcjonuje.
          > Bank informuje mnie na piśmie że faktycznie posiada rachunek pod nazwą
          > Wspólnota XYZ na którym "wykonywane są operacje na rzecz w/w Wspólnoty XYZ".
          Ze
          >
          > względu na tajemnice bankową nie udzieli mi zadnych innych informacji.

Jezeli wplacal Pan pieniadze na obcy rachunek, zgodnie ze scenariuszem, ktory
          pan opisuje, to nie ma sie czemu dziwic.

Dostep do informacji nt. operacji wykonywanych na rachunku ma wspolnota nie
          poprzez poszczegolnych czlonkow (mowimy o duzej wspolnocie), lecz poprzez
          zarzad wspolnoty ktory dziala w jej imieniu. To zarzad wspolnoty ma obowiazek
          udzielic wyczerpujacych informacji czlonkowi wspolnoty zgodnie z uwl.

> Czy to co napisałem może być prawdą ?.Sam w to nie wierze.
          > A wystarczyło zwołać zebranie ogółu właścicieli,podjąć uchwałę o otwarciu
          > rachunku,złożyć wzory podpisów w obecności przedstawiciela banku i
          > notariusza,no i podpisać jakąkolwiek umowę o administrowaniu ,bo jak można
          kogo
          > ś
          > odwołać kto nie ma podpisanej umowy i nie pełni funkcji zarządu?.
          > To całe zarządzanie to ,"pic na wode -fotomontarz".Członek zarządu miasta do
          > spraw nadzoru właścicielskiego po zapoznaniu się ze sprawą jedynie
          stwierdził ż
          > e
          > wpłaty których dokonałem były dobrowolne i równie dobrze mogłem ich
          dokonywać
          > na jakikolwiek rachunek .
          > Pozdrawiam wszystkich forumowiczów a w szczególności tego "mojego
          Kowalskiego"
          > człowieka którego nikt nigdy nie widział,wprost umieram z ciekawości jak
          też
          > on wygląda.Zostałem "walnięty" na jakieś 10000 zł.Pozdrawiam.

Trudno jest mi sie odniesc do czegos, czego nie rozumiem. Jak Pan opisze to
          klarowniej, moze bede mogl pomoc.

pozdrawiam,
    • hansaw Re: RACHUNEK BANKOWY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ 06.07.03, 21:49
      ewa997 napisał:

> Kto jest właścicielem rachunku wspólnoty,na który właściciele wpłacają
      > należności za zarządzanie i fundusz remontowy? Czy zarząd lub zarzadca jest
      > jedynie dysponentem tych środków czy też właścicielem?
      > Prosze o odpowiedź.
      > Pozdrawiam.

Zarząd Wspólnoty zobowiązany jest do otwarcia bieżącego rachunku bankowego dla
      Wspólnoty. Właścicielem rachunku jest Wspólnota Mieszkaniowa, Zarząd jest
      dysponentem, zarządca również może być dysponentem jeżeli taką decyzję
      podejmie ( nie wiem ) Zebranie Właścicieli czy Zarząd. Natomiast ani Zarząd
      ani Zarządca nigdy nie powinni być właścicielami rachunku.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka