Dodaj do ulubionych

POMOCY! - IRR

06.08.03, 12:09
Drodzy forumowicze! Ratujcie.

Zbliza sie termin oddania planu zarzadzania, a ja nie wiem czy dobrze mam
obliczony wskaznik IRR.
Czy ktos móglby sie ulitowac? Przeslalabym dane do obliczen (przeplywy).

Z gory dziekuje
J.

Obserwuj wątek
    • dozorca1 Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 14:00
      youlla napisała:

> Drodzy forumowicze! Ratujcie.
      >
      > Zbliza sie termin oddania planu zarzadzania, a ja nie wiem czy dobrze mam
      > obliczony wskaznik IRR.
      > Czy ktos móglby sie ulitowac? Przeslalabym dane do obliczen (przeplywy).

Proszę do mnie:
      netplus@wp.pl

pozdr./LK
    • mah4 Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 17:26
      Proponuję nie przejmować się przepływami. Zdawałam egzamin w ubiegłym roku.
      Napisałam - jak oceniła Komisja egzaminacyjna - dobrą pracę, nie było w niej
      obliczanych przepływów pieniężnych. Dodam, że był to plan gospodarczy dla
      nieruchomości mieszkaniowej, w przypadku komercyjnej bez IRR-ów nie uda się.
      Byłam przygotowana do uzasadnienia braku obliczeń przepływów, ale nikt z
      członków Komisji nie zarzucił mi braku obliczeń.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie.
      • youlla Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 17:37
        mah4 napisała:

> Proponuję nie przejmować się przepływami. Zdawałam egzamin w ubiegłym roku.
        > Napisałam - jak oceniła Komisja egzaminacyjna - dobrą pracę, nie było w niej
        > obliczanych przepływów pieniężnych. Dodam, że był to plan gospodarczy dla
        > nieruchomości mieszkaniowej, w przypadku komercyjnej bez IRR-ów nie uda się.
        > Byłam przygotowana do uzasadnienia braku obliczeń przepływów, ale nikt z
        > członków Komisji nie zarzucił mi braku obliczeń.
        > Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie.

Dzieki Mah4. Ale nie wiesz, co sie porobilo teraz. Na egzaminach kosza
        niemilosiernie, 60 % ludzi nie zdaje. Nawet prawnicy maja problem z testami.
        Komisja robi odsiew, bo podobno nas za duzo jest.
        Plan ma byc na tip-top, moga cie przylapac na najmniejszej bzdurze, co jest
        dobrym powodem aby stwierdzic, ze nie nadajesz sie na zarzadce.
        Fajnie, nie?
        Pozdrawiam
    • wkrzysiek1 Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 18:19
      Nareszcie:)
      Dziękuję youlla.
      Zastanawiałem sie tutaj na forum, dlaczego mamy taką małą ilość
      licencjonowanych zarządców?
      Brakowało mi takiego głosu jak Twój. Jeszcze raz dziękuje, pozdrawiam i życzę
      powodzenia na egzaminie.
    • jefimik Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 19:14
      Zdawałem niedawno. IRR i NPV warto mieć obliczone, ale niekoniecznie. "Moja"
      komisja akurat nie przywiązywała do tego wagi. Dobrze omówiony temat wskaźników
      finansowych jest w najnowszym "Vademecum zaeządcy nieruchomości" z 2003 roku.
      Najważniejszy jest test. Pytania pozornie proste, ale do wyboru 3 odpowiedzi
      czasem różniące się jednym słowem. Dużo pytań z koniecznym wielokrotnym
      wyborem. Niezbędna znajomość najnowszych zmian w ustawach i rozporządzeniach.
      Są i zadania, np do obliczenia procentu składanego lub dyskonta (na konkretnych
      liczbach). Trochę z Warunków Technicznych..., np: minimalna odległość miejsca
      postojowego samochodu inwalidy od okien (lub wejść). Albo: "czy osobie
      zajmującej lokal bez tytułu prawnego przysługuje dodatek mieszkaniowy? (do tego
      3 niewiele różniące się odpowiedzi). Na ustnym trzeba odpowiedziec na 70%
      pytań, czyli 7 z 10-ciu. Życze powodzenia i pozdrawiam.
      Jan Jefimik

jefimik@wp.pl
      • babczyk Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 20:09
        Moi drodzy.
        Niestety teraz wiem dlaczego mam tak debilnego zarządcę.
        Ten orzeł nawet nie wie jak prawidłowo zwołuje sie zebranie.
        Nie wie co to przegląd roczny czy pięcioletni i co się na to składa.
        Najważniejsze aby bez uchwał wyprowadzić jak najwięcej pieniędzy z FR.
        Dla niego najważniejsza jest budowa chodnika niż konserwacja dachu.
        WIĘC SKŁADAM JUŻ KONDOLENCJE TYM WSPÓLNOTĄ KTÓRYMI BĘDZIECIE ZARZĄDZAĆ.
        A przy okazji, to takich zarządców z nadania jak mój to kazał bym od razu
        zastrzelić bo niestety Komisja Odpowiedzialności Zawodowej jeszcze ich broni.

pozdrowienia
        • youlla Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 20:22
          babczyk napisał:

> Moi drodzy.
          > Niestety teraz wiem dlaczego mam tak debilnego zarządcę.
          > Ten orzeł nawet nie wie jak prawidłowo zwołuje sie zebranie.
          > Nie wie co to przegląd roczny czy pięcioletni i co się na to składa.
          > Najważniejsze aby bez uchwał wyprowadzić jak najwięcej pieniędzy z FR.
          > Dla niego najważniejsza jest budowa chodnika niż konserwacja dachu.
          > WIĘC SKŁADAM JUŻ KONDOLENCJE TYM WSPÓLNOTĄ KTÓRYMI BĘDZIECIE ZARZĄDZAĆ.
          > A przy okazji, to takich zarządców z nadania jak mój to kazał bym od razu
          > zastrzelić bo niestety Komisja Odpowiedzialności Zawodowej jeszcze ich broni.
          >
          > pozdrowienia

Wyjasnij, co zdradzilo nasz debilizm w sferze zarzadzania. Czy to, ze twoj
          zarzadca jest debilny?
        • wkrzysiek1 Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 21:15
          Witam.
          Napisał pan(pani)"Najważniejsze aby bez uchwał wyprowadzić jak najwięcej
          pieniędzy z FR"
          Z tego co wiem, to srodki zgromadzone na rachunku funduszu remontowego moga byc
          wykorzystane wyłacznie na remonty i modernizacje nieruchomości, chyba, ze
          pózniejsza uchwała właścicieli zmieni ich przeznaczenie. Jezeli właściciele
          widza takie postępowanie zarządcy i nie reaguja to nie najlepiej swiadczy o
          działalności np. komisji rewizyjnej w Waszej wspólnocie.
          Napisał pan(pani)"Dla niego najważniejsza jest budowa chodnika niż konserwacja
          dachu"
          Funduszem remontowym dysponuje zarządca, w granicach planu remontów lub
          pełnomocnictwa udzielonego uchwałą włascicieli. Przypominam, ze to własciciele
          powinni brac czynny udzial przy ustalaniu planu rocznego remontów i nadzorować
          jego wykonanie przez zarządce.Tutaj chyba takze sami sobie jesteście winni
          skoro nie potraficie dopilnowac swoich praw.
          Pozdrawiam
          • babczyk Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 21:33
            Niestety dużo żeczy powinno być a nie jest.A to wiem z autopsji.
            Wiem co powinno być i kiedy gdyż poświęciłem tematowi Wspólnot ponad trzy lata
            i kosztowało mnie to trochę pieniędzy i czasu.

Dobrze jest też wszystko zrzucać na mieszkańców wspólnot że się nie interesują
            ale za co bierze w końcu zarządca pieniądze, czy za dobre zarządzanie czy
            za ??????? Nawet mój zarząd to takie same orły jak zarządca,niestety.

Pozdrawiam
            • wkrzysiek1 Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 21:56
              Witam ponownie.
              Na wstepie zaznaczę, ze nie jestem zarządcą. Jestem tylko mieszkancem wspólnoty
              i przewodniczącym komisji rewizyjnej naszej wspólnoty.
              "Dobrze jest też wszystko zrzucać na mieszkańców wspólnot że się nie interesują
              ale za co bierze w końcu zarządca pieniądze, czy za dobre zarządzanie czy
              za ??????? Nawet mój zarząd to takie same orły jak zarządca,niestety".
              Jestem zdania, ze o własne pieniądze należy dbac.Przypominam,że to przecież Wy
              właściciele mieszkan płacicie zarządcy i to Wy powinniscie pilnować, nadzorować
              i kontrolować poczynania zarządcy.Jego oceną powinno byc udzielenie
              absolutorium lub nie na corocznym spotkaniu wspólnoty.My takze mamy
              takiego "mianowanego zarządce".Czasami wydaje mi się, ze wiecej wiem na temat
              zarządzania wspólnotami od niego.Wiem, ze takie numery jak u panstwa w naszej
              wspólnocie by nie przeszly.Reagujemy natychmiast, pilnujemy i bronimy swoich
              praw.Do czego innych mieszkanców wspólnot zachecam.
              Pozdrawiam.
            • youlla Re: POMOCY! - IRR 06.08.03, 22:31
              babczyk napisał:

> Niestety dużo żeczy powinno być a nie jest.A to wiem z autopsji.
              > Wiem co powinno być i kiedy gdyż poświęciłem tematowi Wspólnot ponad trzy
              lata
              > i kosztowało mnie to trochę pieniędzy i czasu.
              >
              > Dobrze jest też wszystko zrzucać na mieszkańców wspólnot że się nie
              interesują
              > ale za co bierze w końcu zarządca pieniądze, czy za dobre zarządzanie czy
              > za ??????? Nawet mój zarząd to takie same orły jak zarządca,niestety.
              >
              > Pozdrawiam

Dlaczego sam/a nie jestes w zarzadzie? Twoje dzialanie konczy sie na
              narzekaniu. Typowe. Lepiej poszukaj dobrego zarzadcy. Nie wszyscy sa tacy, jak
              piszesz wczesniej.
              • babczyk Re: POMOCY! - IRR 07.08.03, 12:54
                Ale narobiło się. Ale tak w skrócie. Zarząd mamy powołany w trybie art.20.W
                zarządzie byłem od pierwszego dnia powstania mojej wspólnoty do marca tego roku
                tj.ok. 2,5 roku. W statucie mamy zapisaną dwuletnią jego kadencję. Pierwszy
                zarząd był 3 osobowy. I powiem szczerze że z tej trójki tylko ja
                interesowałem się zasadą funkcjonowania wspólnot i jakie przepisy ją dotyczą.
                UWL jest tak napisana że trzeba trochę chęci aby zrozumieć interpretację
                niektórych przepisów. Przez ten okres jeden z członków zarządu zrezygnował a
                nasz zarząd powiększył się do 5.Na niewiele się to zdało gdyż ta 3 praktycznie
                się nie udzielała i nigdy ich nie było gdy byli potrzebni. Tak więc pilnowanie
                naszych spraw było na głowach 2 członków zarządu. A mogę powiedzieć że było
                czego pilnować. Poprzednim zarządcą było PKP z którym się rozstaliśmy. Od lipca
                zeszłego roku mamy nowego zarządcę. Sprawdziliśmy go ale okazało że nie do
                końca. Umowę o zarządzanie napisałem ja mając kilka wzorów z internetu. I nasz
                orzeł od samego początku jej nie przestrzegał. Na dzień dobry w ciągu 6 mies
                zrobiła się niedopłata na wodzie w wys 20 000 zł. W dodatku oszustwa na
                kosztorysach, samowolna zmiana planu gosp. Gdy w październiku powiedziałem
                członkom naszego zarządy że trzeba z tej osoby zrezygnować zaczęli nagle ją
                bronić. Dałem z tym sobie spokój czekając do walnego zebrania. I zrobiło się
                wesoło. Zarządca z zarządem zrobili to zebranie niezgodnie z art.32.
                Miała być też ocena pracy zarządcy, którą chciałem przedstawić, ale to zebranie
                zostało tak poprowadzone że nie byłem w stanie tego zrobić. Na owym zebraniu
                wybrany został nowy zarząd całkowicie podporządkowany zarządcy. A co mamy ?
                Nic. Nawet planu gospodarczego. Wszelkie zebrania jakie były do dnia
                dzisiejszego są niezgodne z art. 32 a gdy swego czasu powiedziałem że
                zawiadomienie powinno być na piśmie i najlepiej za potwierdzeniem , zarząd z
                zarządcą stwierdzili że to moja interpretacja. Walne zebranie zaskarżyłem do
                sądu. Na zarządcę złożyłem skargę do Komisji Odpowiedzialności Zawodowej. I
                co .Ano nic.
                Odpisano tak – członek wspólnoty mieszkaniowej niezadowolony z zarządzania
                nieruchomością powinien zwrócić się w tej sprawie do swojego zarządu o
                spowodowanie stosownych zmian. Może również przedstawić swoje problemy na
                zebraniu ogólnym wspólnoty. Wspólnota po przeanalizowaniu przedstawionych
                zarzutów będzie mogła podjąć stosowną uchwałę i wystąpić do Prezesa o
                pociągnięcie do odpowiedzialności zawodowej zarządcy nieruchomości.
                Tak więc widzicie dlaczego jestem jaki jestem. A przy okazji, złożony został
                wniosek do sądu o zarządcę sądowego.

pozdrawiam
                • youlla Re: POMOCY! - IRR 07.08.03, 14:45
                  No i tak powinno byc. Utrzec nosa.
                  A swoja droga, zacznij szukac dobrego zarzadcy, bo sad kaze wam wskazac osobe
                  nowego zarz., ktorego chcecie miec i zaprosi go na rozprawe.
                  Pozdr.
                  • babczyk Re: POMOCY! - IRR 08.08.03, 19:03
                    youlla napisała:

> No i tak powinno byc. Utrzec nosa.
                    > A swoja droga, zacznij szukac dobrego zarzadcy, bo sad kaze wam wskazac osobe
                    > nowego zarz., ktorego chcecie miec i zaprosi go na rozprawe.
                    > Pozdr.

Żecz nie polega na tym, kto kogo, ale kto na czyje zlecenie pracuje i kto komu
                    płaci.Gdybyś wynajęła kogoś do pracy a ten by Cię oszukiwał i nie współpracował
                    to co ? A co mam zrobić to wiem , przynajmniej tak sądzę idlatego nie martwię
                    się o to.Biedni Ci moi eksperci których tak swego czasu molestowałem. Za to
                    przepraszam i DZIĘKUJĘ.

pozdrowienia
                    • dozorca1 debilna ortografia 11.08.03, 08:36

> Żecz nie polega na tym...

Oczy bolą od patrzenia na tę "żecz", zresztą po raz drugi ten sam błąd u tego
                      samego autora. Ratunku !
                      • babczyk Re: debilna ortografia 13.08.03, 22:12
                        dozorca1 napisała:

>
                        > > Żecz nie polega na tym...
                        >
                        > Oczy bolą od patrzenia na tę "żecz", zresztą po raz drugi ten sam błąd u tego
                        > samego autora. Ratunku !

Sądzę panie(i) że dla Ciebie ważna jest ortografia jak cel wypowiedzi.
                        Życze w tym temacie powodzenia. Czekam na jakąś w tym temacie Waszej Wysokości
                        lekturę.

powodzenia
                  • babczyk Re: POMOCY! - IRR 08.08.03, 19:13

Jeśli ktoś ma ochotę niech popatrzy na tę stronę, jest co czytać.

Podziekowania dla Ekspertów.

www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Wspolnota/spis_tresci.html
                    pozdrowienia
                    • babczyk Re: POMOCY! - IRR 08.08.03, 19:34
                      Przepraszam ale to już chyba starość więc zapytam,co to jest wskaźnik IRR i co
                      to NPV. Niestety jestem tylko budowlańcem i w tych sprawach mogę dać jakąś
                      poradę. Zresztą, człowiek całe życie się uczy i tak głupi umiera. A to nie moje
                      stwierdzenie ale w pełni się z znim zgadzam.

pozdrowienia
                      • youlla Re: POMOCY! - IRR 08.08.03, 20:02
                        babczyk napisał:

> Przepraszam ale to już chyba starość więc zapytam,co to jest wskaźnik IRR i
                        co to NPV. Niestety jestem tylko budowlańcem i w tych sprawach mogę dać jakąś
                        > poradę. Zresztą, człowiek całe życie się uczy i tak głupi umiera. A to nie
                        moje stwierdzenie ale w pełni się z znim zgadzam.
                        >
                        > pozdrowienia

To dlaczego zaczales od zbluzgania wszystkich zarzadcow na forum?
                        Na drugi raz moglbys wazyc slowa. Debilny zarzadca nawet tutaj nie zaglada, bo
                        nie zalezy mu na zdobywaniu wiedzy.

P.S
                        NPV - wartosc biezaca netto, czyli roznica miedzy wartoscia inwestycyjna
                        kapitalu, a wydatkami poniesionymi w zwiazku z jej realizacja.
                        IRR - wewnetrzna stopa zwrotu z inwestycji (w %)
                        Pozdr.
                        • babczyk Re: POMOCY! - IRR 09.08.03, 09:39
                          youlla napisała:

> babczyk napisał:
                          >
                          > > Przepraszam ale to już chyba starość więc zapytam,co to jest wskaźnik IRR
                          > i
                          > co to NPV. Niestety jestem tylko budowlańcem i w tych sprawach mogę dać jakąś
                          > > poradę. Zresztą, człowiek całe życie się uczy i tak głupi umiera. A to nie
                          >
                          > moje stwierdzenie ale w pełni się z znim zgadzam.
                          > >
                          > > pozdrowienia
                          >
                          >
                          > To dlaczego zaczales od zbluzgania wszystkich zarzadcow na forum?
                          > Na drugi raz moglbys wazyc slowa. Debilny zarzadca nawet tutaj nie zaglada,
                          bo
                          > nie zalezy mu na zdobywaniu wiedzy.
                          >
                          > P.S
                          > NPV - wartosc biezaca netto, czyli roznica miedzy wartoscia inwestycyjna
                          > kapitalu, a wydatkami poniesionymi w zwiazku z jej realizacja.
                          > IRR - wewnetrzna stopa zwrotu z inwestycji (w %)
                          > Pozdr.

wybacz "youlla" ale z tym co mam do czynienia nie da się rozsądnie postępować
                          nawet jednemu ekspertowi też puściły nerwy.To na wstępie.
                          Widzę że jesteś naprawdę rozsądną osobą i za moją nerwową reakcję przepraszam i
                          sądzę że to się nie powtórzy i będę wdzięczny już za kontakt na prywatnej lini
                          gdyż mogę czegoś nie wiedzieć a informacja w tym temacie jest cenniejsza od
                          pieniędzy.A minus mojej niewiedzy jest jeden, stracę moją własność. To mój
                          adres psmagiel@wp.pl

pozdrawiam
                          • youlla Re: POMOCY! - IRR 09.08.03, 09:53
                            Nie ma sprawy. W razie potrzeby pisz na adres "gazetowy".
                            Pozdr.
                            • babczyk Re: POMOCY! - IRR 09.08.03, 20:14
                              piękne podziekowania.

pozdrowienia.
                              • kaja99 Re: POMOCY! - IRR 12.08.03, 20:44
                                Trochę sie "zrobiło nie na temat", ale fakt jest faktem, iz człowiek nieraz
                                jest bezsilny, żyły sobie wypruwa za innych, osamotniony w działaniu, przy
                                ignoracji członków wspolnoty i przyzwoleniu na nieuczciwość, patrzy na tępotę i
                                cwaniactwo zarządcy,sam przy okazji oberwie, a przy tym naczyta sie, nasłucha
                                jakich to madrych rzeczy wymagają od licencjonowanych zarządców...
                                Ej, zycie...
                                Ale jak w kazdym zawodzie są i tacy z prawdziwego zdarzenia.
                                • babczyk Re: POMOCY! - IRR 12.08.03, 21:14
                                  kaja99 napisała:

> Trochę sie "zrobiło nie na temat", ale fakt jest faktem, iz człowiek nieraz
                                  > jest bezsilny, żyły sobie wypruwa za innych, osamotniony w działaniu, przy
                                  > ignoracji członków wspolnoty i przyzwoleniu na nieuczciwość, patrzy na tępotę
                                  i
                                  >
                                  > cwaniactwo zarządcy,sam przy okazji oberwie, a przy tym naczyta sie, nasłucha
                                  > jakich to madrych rzeczy wymagają od licencjonowanych zarządców...
                                  > Ej, zycie...
                                  > Ale jak w kazdym zawodzie są i tacy z prawdziwego zdarzenia.

Sądzę że to międzyinnymi do mnie, ale takie życie, ale jak sądzę i normalnych
                                  zarządców jest też co niemiara. Powiem tylko , nie życzę Wam takiego zarządcę i
                                  zarząd jaki ja mam. Przepraszam Cię "kaja99" i innych za zamieszanie, ale
                                  poniosły mnie nerwy.

pozdrowienia
                                  • kaja99 Re: POMOCY! - IRR 13.08.03, 09:42
                                    > Sądzę że to międzyinnymi do mnie, ale takie życie, ale jak sądzę i normalnych
                                    > zarządców jest też co niemiara. Powiem tylko , nie życzę Wam takiego zarządcę
                                    i
                                    >
                                    > zarząd jaki ja mam. Przepraszam Cię "kaja99" i innych za zamieszanie, ale
                                    > poniosły mnie nerwy.
                                    >
                                    Rozumiem i współczuję. Dodam jedynie, iż niejednokrotnie "ten, co go nerwy
                                    poniosły" jest oceniany negatywnie przez wspólnotę, a tak na dobrą sprawę mało
                                    kto wnika, czy jest to zwykłe pieniactwo (oj są krzykacze i malkontenci, są),
                                    czy uzasadniony wyraz bezsilności i braku wsparcia ludzi, którzy bądź, co bądź
                                    powinni walczyć o swoje. Przykre.
                                    Życzę powodzenia!
    • abcd17 Re: POMOCY! - IRR 13.08.03, 18:23
      youlla napisała:

> Drodzy forumowicze! Ratujcie.
      >
      > Zbliza sie termin oddania planu zarzadzania, a ja nie wiem czy dobrze mam
      > obliczony wskaznik IRR.
      > Czy ktos móglby sie ulitowac? Przeslalabym dane do obliczen (przeplywy).

Wyslalem na adres gazetowy pomocnik w sprawie analizy inwestycyjnej. Prosze o
      sygnal czy dotarl i czy jest przydatny.

Pozdrawiam,
      • dozorca1 Re: POMOCY! - IRR 13.08.03, 20:46

>
        > Wyslalem na adres gazetowy pomocnik w sprawie analizy inwestycyjnej. Prosze o
        > sygnal czy dotarl i czy jest przydatny.
        >
        > Pozdrawiam,
        >

Ja też proszę, bardzom ciekaw.

LK

netplus@wp.pl
      • babczyk Re: POMOCY! - IRR 13.08.03, 22:01
        abcd17 napisał:

> youlla napisała:
        >
        > > Drodzy forumowicze! Ratujcie.
        > >
        > > Zbliza sie termin oddania planu zarzadzania, a ja nie wiem czy dobrze mam
        > > obliczony wskaznik IRR.
        > > Czy ktos móglby sie ulitowac? Przeslalabym dane do obliczen (przeplywy).
        >
        > Wyslalem na adres gazetowy pomocnik w sprawie analizy inwestycyjnej. Prosze o
        > sygnal czy dotarl i czy jest przydatny.
        >
        > Pozdrawiam,
        >

Ja też proszę
      • youlla Re: POMOCY! - IRR 13.08.03, 22:15
        Bardzo dziękuję. Dotarło i na pewno się przyda.

Pozdrawiam
    • dozorca1 podręcznik ? POMOCY ! 18.08.03, 07:32
      Kandydatom na licencjonowanych zarządców sporządzenie planu zarządzania
      sprawia często kłopoty. O ile jego część opisowa jest dość prosta, to część
      obliczeniowa już niekoniecznie. A wyliczenie np. wskaźnika IRR to chyba
      największa trudność. I myślę, że wina nie musi leżeć wyłącznie po stronie
      kursantów. Podstawową i zalecaną na kursach pomocą w tym zakresie jest książka
      Sobczaka „Plan zarządzania”. Ciekawy jestem czy ktoś – poza adeptami
      matematyki – na jej podstawie jest w stanie obliczyć samodzielnie ten
      wskaźnik ? Wydaje mi się to wręcz niemożliwe. Jest tutaj „suchy” matematyczny
      wzór, a brak jest przykładu - krok po kroku - praktycznego wyliczania tego
      wskaźnika. Winę za niepowodzenia ucznia czasami ponosi również nauczyciel.
      Ciekawa jest też następna sprawa: współczynnik IRR powinno się obliczać
      niemal jednym kliknięciem za pomocą formuły zawartej w excelu. Wpisujemy
      wartości parametrów i wynik sam wyskakuje. I nie jest to jakaś teoretyczna
      konstrukcja, bowiem np. departamenty kredytowe w zachodnich bankach w swojej
      codziennej pracy praktycznie korzystają z tej formuły z excela.
      Za pomocą excela próbowałem obliczyć IRR dla kilku przykładów zawartych w
      książce Sobczaka. Wychodziły mi inne wyniki lub formuła w ogóle nie mogła
      wyliczyć IRR dla podanych w jego książce wartości parametrów.
      Czy więc nie powinniśmy mieć w końcu dobrych i „łopatologicznych”
      podręczników ? Co stoi na przeszkodzie ?

Dozorca

PS’ Polecam wszystkim tekst na temat wyliczania m.in. tego wskaźnika p.
      Macieja Tertelisa, o którym w tym wątku jest mowa: świetny. Dlaczego nie jest
      szerzej spopularyzowany ?
      • abcd17 Re: podręcznik ? POMOCY ! 18.08.03, 19:03
        dozorca1 napisała:

> PS’ Polecam wszystkim tekst na temat wyliczania m.in. tego wskaźnika p.
        > Macieja Tertelisa, o którym w tym wątku jest mowa: świetny. Dlaczego nie
        jest
        > szerzej spopularyzowany ?

Hm.... dziekuje za mile slowo!
        Wszystkich zainteresowanych prosze o wskazanie adresu email.

Pozdrawiam,
        • grudziadz Re: podręcznik ? POMOCY ! 18.08.03, 19:21
          abcd17 napisał:

> dozorca1 napisała:
          >
          > > PS’ Polecam wszystkim tekst na temat wyliczania m.in. tego wskaźnika
          > p.
          > > Macieja Tertelisa, o którym w tym wątku jest mowa: świetny. Dlaczego nie
          > jest
          > > szerzej spopularyzowany ?
          >
          > Hm.... dziekuje za mile slowo!
          > Wszystkich zainteresowanych prosze o wskazanie adresu email.
          >
          poproszę na adres grudziadz@gazeta.pl

Dziękuję

> Pozdrawiam,
          >
        • chomik24 Re: podręcznik ? POMOCY ! 20.08.03, 06:45
          abcd17 napisał:

> dozorca1 napisała:
          >
          > > PS’ Polecam wszystkim tekst na temat wyliczania m.in. tego wskaźnika
          > p.
          > > Macieja Tertelisa, o którym w tym wątku jest mowa: świetny. Dlaczego nie
          > jest
          > > szerzej spopularyzowany ?
          >
          > Hm.... dziekuje za mile slowo!
          > Wszystkich zainteresowanych prosze o wskazanie adresu email.
          >
          > Pozdrawiam,
          >
          poproszę też na adres chomik24@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka