ssj44 03.01.08, 08:38 Może to nie jest wątek związany bezpośrednio ale ciekawy. Na oknach skrapla się woda. Czy jest na to jakiś sposób. Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bykira Re: Okna 03.01.08, 09:27 jest! Wietrzenie czyli uchylanie okien a przynajmniejich rozszczelnianie. Odpowiedz Link Zgłoś
ssj44 Re: Okna 03.01.08, 09:48 Wietrze codziennie, a rozszczelnione sa stale i nic nie pomaga - woda i tak sie skrapla, a im zimniej na podwórku tym więcej Odpowiedz Link Zgłoś
nk45 Re: Okna 03.01.08, 10:44 Winna może być wentylacja. Sprawdź czy przewody wentylacyjne potrafią przyssać np. kartkę ze zwykłej gazety. Jeżeli kratka wentylacyjna nie może utrzymać cienkiej kartki wielkości kratki - to znaczy, że zużyte i wilgotne powietrze z mieszkania nie jest wyciągane przewodem wentylacyjnym. Jeżeli tak jest to należy sprawdzić ( lusterkiem ) czy jest prześwit lub wezwać kominiarza ( może być np. gniazdo ptasie ). Każdy otwór wentylacyjny powinien wyciągać powietrze. Niestety często się zdarza, że mieszkania sa zbyt mocno uszczelnione i o właściwą tzn. grawitacyjną ( niewymuszoną ) wentylację jest wówczas bardzo trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
ssj44 Re: Okna 03.01.08, 11:40 Kratkę wentylacyjna mam tylko w łazience i w kuchni. A problem dotyczy pokoi Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okna 03.01.08, 14:56 Trzeba przyznać, że nie odpuszczasz, ale w gruncie rzeczy lubię takich, którzy drążą temat, aż wydrążą do spodu. Zgodnie z przepisami techniczno-budowlanymi w budynkach mieszkalnych jedno- i wielorodzinnych tak organizuje się przepływ powietrza przy wentylacji grawitacyjnej, żeby nawiew był realizowany do pomieszczeń mieszkalnych i kuchni z oknem zewnętrznym przez nieszczelności, otwory wentylacyjne lub specjalne urządzenia, jak np. listwy nawietrzające itp., natomiast wywiew robi się z kuchni, łazienek, WC i pomocniczych pomieszczeń bezokiennych (składziki, garderoby). Tak więc u Ciebie jest tak, jak być powinno. Wykraplanie wilgoci z powietrza na zimnej powierzchni szyb to normalne zjawisko fizyczne, które zachodzi wtedy, gdy temperatura tej powierzchni jest niższa od tak zwanej temperatury punktu rosy. Nie będę się rozpisywał na temat własności termodynamicznych powietrza wilgotnego, bo nie o to tu chodzi. Po szczegóły odsyłam do literatury technicznej, lub zapraszam do korespondencji na PW. W każdym razie, wentylacja grawitacyjna w zimie raczej nie działa i jedyny sposób wietrzenia, to ten podany wcześniej przez bykirę, ewentualnie zamontowanie wentylacji mechanicznej wywiewnej, pod warunkiem oczywiście, że nie ma przeciwwskazań. Podsumowując: 1. Więcej wietrzyć przez otwieranie okien, intensywnie i krótko; podczas wietrzenia zamykać zawory przy grzejnikach, żeby nie podgrzewać atmosfery wokół budynku. 2. Produkować mniej wilgoci, np. gotować używając przykrywek na garnkach. 3. Umożliwić swobodny przepływ ciepłego powietrza z grzejników tak, aby omywał powierzchnię szyb i w ten sposób je osuszał. Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
ssj44 Re: Okna 03.01.08, 15:05 Niby wszystko pięknie ładnie, tylko stosuje te wszystkie sposoby i nic. Okna sa stale rozszczelnione i nic to nie pomaga, wietrzę też często. Kiedyś u mojego szwagra było to samo po wymianie okien - lało sie jak z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamonka01 Re: Okna 03.01.08, 17:08 Pozwólcie że podłączę się do wątku. Mam okna drewniane trzyszybowe( jedna osobna i dwie razem zespolone) Co roku szyby zewnętrzne ( ta niezespolona ) cholernie parują. Dzisiaj nawet pojawił się w środku okna piękny lodowy wzorek :) Jak temu zaradzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okna 04.01.08, 08:38 uszczelnić wewnętrzne okna tak, żeby powietrze wewnętrzne nie przedostawało się do przestrzeni między oknami. Zainstalować listwę nawietrzającą przy każdym oknie, ale w górnej części (min. 2 metry nad poziomem podłogi), która będzie dostarczać powietrze zewnętrzne z pominięciem przestrzeni międzyokiennej. Pozdrawiam. Kolego ss, trzeba więcej wietrzyć i produkować mniej wilgoci. Może przestań się pocić i nie oddychaj? Przestań się również myć, zmywać naczynia, gotować potrawy i wodę na herbatę. Na pewno nie będzie wilgoci na szybach. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj66 Re: Okna 05.01.08, 00:54 dodam jeszcze potrzebę ogrzewania lokalu. zbyt oszczędne używanie ciepła prowadzi do grzyba na ścianach. wietrzenie nic nie pomoże jeżeli grzejniki zakręcone. Oczywiście na czas wietrzenia zakręcamy, ale potem odkręcamy by utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu w granicach 20 stopni celsjusza Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okna 05.01.08, 10:01 mikolaj66 napisał: > dodam jeszcze potrzebę ogrzewania lokalu. > zbyt oszczędne używanie ciepła prowadzi do grzyba na ścianach. > wietrzenie nic nie pomoże jeżeli grzejniki zakręcone. > Oczywiście na czas wietrzenia zakręcamy, ale potem odkręcamy by > utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu w granicach 20 stopni > celsjusza Zdaje się, że napisałem o tym kilka postów wyżej. Masz jakąś szczególną potrzebę powtarzania po mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj66 Re: Okna 05.01.08, 15:14 > > Zdaje się, że napisałem o tym kilka postów wyżej. Masz jakąś szczególną potrzeb > ę > powtarzania po mnie? Potrafię czytac, czasami nawet ze zrozumieniem, ale w twoim poście nigdzie nie mogę doczytać gdzie jest napisane o odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniach. Nie wszyscy są tak zdolni i wiedzą co to jest termodynamika i jej zasady. Dla niektórych 14-16 stopni w pomieszczeniu, plus ciepłe kapcie i sweterek powinny załatwić sprawę zaparowanych szyb. Odpowiedz Link Zgłoś
olo335 Re: Okna 06.01.08, 13:41 Do czajnika5 jedno zdanie: jesli twierdzisz , ze zima wentylacja grawitacyjna raczej nie działa to dyskwalifikujesz wszystko co napisałeś, Odpowiedz Link Zgłoś
olo335 Re: Okna 06.01.08, 13:48 Jeżeli jest to budynek nowy tzn nie upłynęło 3 lat od momentu odebrania kluczy zgłoś to jako wadę. Nie wnikaj w przyczyny tylko domagaj się jej usunięcia. Zgłoś to na piśmie, z wyznaczeniem terminu odpowiedzi i wyslij do dewelopera.Jeżeli natomiast budynek jest starszy popros fachowca który: 1/ zbada drożność kanału wylotowego wentylacji 2/ zbada nawiew przez rozszczelnione okna 3/ustali ewentualnie inna przyczyne tzw roszenia okien. Proste Ale jak znam zycie to odpuścisz sobie sprawę i do nastepnej zimy. A ze negatywne skutki złej wymiany powietrza będą się kumulowały i tak się nie zorientujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Okna 06.01.08, 13:55 W zimie wentylacja grawitacyjna przeważnie nie działa. Jeśli Ci to poprawi samopoczucie, to dyskwalifikuję wszystko co napisałem. Trzeba po prostu wietrzyć, albo wyposażyć budynek w wentylację mechaniczną. W przeciwnym razie będziemy wiecznie słuchać: "Ratunku, mam wsteczny ciąg w kominie..." itp. Odpowiedz Link Zgłoś
olo335 Re: Okna 06.01.08, 16:17 Wentylacja grawitacyjna zle lub bardzo słabo funkcjonuje w warunkach temperatury powietrza zewnetrznego powyżej 12 stopni Celsjusza. Poniżej tej temperatury, jesli inne warunki sa zachoeane poprawnie zaprojektowana i wykonana wentylacja grawitacyjna budynku mieszkalnego powinna działac.Najprawdopodobniej opisywany tu przypadek to zjawisko zakłócenia działania wentylacji wywołane zbyt małym dopływem powietrza zewnetrznego.Trzeba taki dopływ zapewnić w sposób ciągły a nie sporadycznie wietrzeniem.Jezeli w mieszkaniu o słabym strumieniu powietrza zewnetrznego sa urządzenia gazowe, problem moze być istotny. Głupawi kominiarze sprawdzając jedynie droznośc kanału wylotowego wentylacji każą uchylac podczas takich badań okna.Takie badanie nie daje świadectwa sprawnosci wentylacji czym często deweloperzy i zarządcy sie podpierają. Odpowiedz Link Zgłoś