Dodaj do ulubionych

Płatności

12.08.03, 09:04
Jest wspólnota, wybrano zarządcę, ustalono zaliczki na zebraniu, po czym
nastąpiła cisza. Zarządca(PGM) przez 2,5 mies. nie przedstawił uchwał do
podpisania, ani umowy, nic- nie daje znaku życia.

Czy właściciele muszą płacić, skoro nie ma dokumentu uchwalającego wysokość
zaliczek?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mkl777 Re: Płatności 12.08.03, 14:49
      Jeżeli uchwała o powołaniu zarządu i wysokości zaliczek została podjęta na
      zenraniu wspólnoty mieszkaniowej zarządca nie ma obowiązku pisemnego
      informowania o jej podjęciu. Chyba, że na zebraniu nie usyskano większości
      głosów (licząc udziałami lub głosami w zależności od trybu liczenia głosów)
      wtedy po podjęciu uchwały w trybie zbierania głosów przez zarząd, zarządca
      pisemnie informuje członków wspólnoty mieszkaniowej o przyjęciu bądź odrzuceniu
      uchwały.
      • mkl777 Re: Płatności 12.08.03, 15:18
        Radzę sprawdzić czy zarządca rzeczywiście nie posiada stosownej uchwały. W tym
        celu należy go poprosić o przedstawienie protokółu z głosowania nad uchwałą
        ustanawiające wysokość zaliczek. Zgodnie z art. 29 p. 3 ustawy o własności
        lokali prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu -
        tak więc nie powinien odmówić. W razie innych wątpliwości proszę o kontakt
        mariusz777@o2.pl - postaram się pomóc.

P.S.
        Bez uchwalenia przez wspólnotę wysokości zaliczek na poczet kosztów - ustalenie
        wysokości i pobieranie ich przez zarządcę jest przekroczeniem jego uprawnień.
        Mam nadzieję, że przynajmniej płacicie na konto wspólnoty - ale ja do przyjęcia
        uchwały bym tego nie robił. Jednak w przypadku utraty płynności finansowej
        mozliwe są odcięcia mediów dla wspólnoty. Lepiej sprawę załatwić szybko i
        polubownie.
    • jefimik Re: Płatności 12.08.03, 15:22
      Art. 23 p. 3 Ustawy o Wł. Lok. mówi, iż "o treści uchwały, która została
      podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie , KAŻDY właściciel lokalu
      powinien zostać powiadomiony na piśmie". Jeżeli uchwały zostały podjęte na
      zebraniu to nie ma takiego obowiązku. Każdy właściciel otrzymał powiadomienie o
      zebraniu i mógł przyjść. Jeśli go nie było a uchwała otrzymała ponad 50%
      udziałów to jego wina, że nic nie wie.
    • jefimik Re: Płatności 12.08.03, 15:32
      youlla napisała:

> Jest wspólnota, wybrano zarządcę, ustalono zaliczki na zebraniu,

"ustalenie zaliczek" na zebraniu polega właśnie na podpisaniu uchwały o jej
      wysokości przez obecnych na zebraniu właścicieli posiadających ponad 50%
      udziałów. Jeżeli na zebraniu nie zbierano podpisów to ustalenie zaliczek było
      ustne, czyli nieważne.

po czym
      > nastąpiła cisza. Zarządca(PGM) przez 2,5 mies. nie przedstawił uchwał do
      > podpisania, ani umowy, nic- nie daje znaku życia.
      >

cóż Pani chce jeszcze podpisywać? wszystko powinno odbyć się na zebraniu

> Czy właściciele muszą płacić, skoro nie ma dokumentu uchwalającego wysokość
      > zaliczek?
      >

zarządca powinien przysłać wam książeczki wpłat z ustaloną uchwałą kwotą.

> Pozdrawiam
      Ja również
      • sdkfz1 Re: Płatności 12.08.03, 15:59
        jefimik napisał:

> "ustalenie zaliczek" na zebraniu polega właśnie na podpisaniu uchwały o jej
        > wysokości przez obecnych na zebraniu właścicieli posiadających ponad 50%
        > udziałów. Jeżeli na zebraniu nie zbierano podpisów to ustalenie zaliczek było
        > ustne, czyli nieważne.
        >
        Temacik do dyskusji:)
        Czy w ustawie jest gdzieś zapisana forma czynności prawnej jaką jest podjęcie
        uchwały właścicieli lokali (pomijam uchwałę zaprotokołowaną przez notariusza
        określającą sposób zarządu nieruchomośica wspónlną - sprawa oczywista; jest
        jeszcze zbieranie indywidualnych głosów - też nie powiedziane, że musi postawić
        krzyżyk na kartce:)? Ja nie zauważyłem - tak więc myslę, że mozna zaryzykować
        tezę, iz obowiązują ogólne reguły dot. formy czynności prawnych - art. 73 i n.
        KC.
        Tak więc moim zdaniem uchwała może być niezaprotokołowana ale być jak
        najbardziej ważna i wiążąca.
        Oczywiście osobną kwestią są potem problemy z ustaleniem jej treści (ach ta
        zawodna ludzaka pamięć :)i ludzka skłonność do przeinaczania faktów na sowją
        korzyść. Jasne, że logiczne, sensowne, racjonalne i jak najbardziej wskazane
        jest protokołowanie tego, ale można i bez.

pzdr.
        sdkfz1
      • mkl777 Re: Płatności 12.08.03, 16:01
        jefimik napisał:

> youlla napisała:
        >
        > > Jest wspólnota, wybrano zarządcę, ustalono zaliczki na zebraniu,
        >
        > udziałów. Jeżeli na zebraniu nie zbierano podpisów to ustalenie zaliczek było
        > ustne, czyli nieważne.
        >
        >
        > po czym
        > > nastąpiła cisza. Zarządca(PGM) przez 2,5 mies. nie przedstawił uchwał do
        > > podpisania, ani umowy, nic- nie daje znaku życia.
        > >
        >
        > cóż Pani chce jeszcze podpisywać? wszystko powinno odbyć się na zebraniu
        >
        >
        > > Czy właściciele muszą płacić, skoro nie ma dokumentu uchwalającego wysokoś
        > ć
        > > zaliczek?
        > >
        >
        > zarządca powinien przysłać wam książeczki wpłat z ustaloną uchwałą kwotą.
        >
        > > Pozdrawiam
        > Ja również

Po pierwsze:
        Podczas zebrania nie ma obowiązku podpisywania uchwały - zawsze powinien być
        sporządzany protokół, który podpisuje prezydium zebrania (przewodniczący i
        protokolant). I nie zawsze do prtzyjęcia uchwały jest potrzebne 50% udziałów -
        decyduje tu tryb liczenia głosów.

Po drugie:
        Głosowanie nad uchwałą można rozpocząć na zebraniu i dokończyć w drodze
        indywidualnego zbierania głosów. Głosy oddane na zebraniu są ważne jednak mogą
        być jedynie niewystarczające, do podjęcia bądź odrzucenia uchwały.

Po trzecie:
        Nigdzie nie ma obowiązku wysyłania książeczek opłat - wystarczy zawiadomienie z
        podaniem nr konta i wysokością zaliczek.

• jefimik Re: Płatności ale nie tylko 12.08.03, 18:36
          Tryb podejmowania uchwał przez właścicieli reguluje Art. 23 UWL.

Ustawa nie określa sposobu protokołowania zebrania czy sposobu oddawania głosu
          (podpis czy krzyżyk).
          W tym przypadku było to pierwsze zebranie - wspólnota więc na pewno nie miała
          statutu. Pytająca nie wspomniała, iż głosowano 1 właściciel - 1 głos, więc
          można się domyślać, że decydowała większość udziałów (nie tylko obecnych ale
          wszystkich właścicieli).

Jeżeli po podliczeniu głosów prowadzący zebranie stwierdził, iż uchwała nie
          uzyskała conajmniej 50,01% udziałów to powinien poinformować obecnych, że z
          powodu nieobecności właścicieli dalsze zbieranie głosów odbędzie się drogą
          indywidualnego głosowania a wszyscy właściciele po zakończeniu zbierania głosów
          zostaną pisemnie powiadomieni o wyniku. Jeżeli tego nie zrobił to oznacza, że
          uchwały zostały przegłosowane i są ważne.

YOULLA będąc obecny(a) na zebraniu wie czy i co podpisał. Jeżeli na zebraniu
          podjęto prawidłowo uchwały to nie ma co oczekiwać na potwierdzenie tego faktu.
          Jeśli nie jest pewny co zostało uchwalone należy zwrócić się o udostępnienie
          protokołu z zebrania. Jeżeli popełnił błąd ma 6 tygodni na zaskarżenie uchwały
          w trybie art 25 UWL.

Tryb wpłat na fundusze jest również nieuregulowany w ustawie. Ja podałem tylko
          przykładowy, najczęściej stosowany sposób.

Ma pan całkowitą rację:
          "Nigdzie nie ma obowiązku wysyłania książeczek opłat - wystarczy zawiadomienie z
          podaniem nr konta i wysokością zaliczek."

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: dlaczego wybrano zarządcę a nie został
          wybrany zarząd właścicielski wspólnoty w trybie art. 20 UWL?
          Youlla nie wspomina nic o obecności notariusza na zebraniu więc zarząd
          prawdopodobnie nie został przekazany notarialnie w trybie art. 18 UWL.
          Jeżeli zachodzi sytuacja taka, jaką podejrzewam, to PGM celowo narusza UWL i
          nie wybiera zarządu właścicielskiego wykorzystując niewiedzę właścicieli aby
          mieć "święty spokój" i nadal zarządzać nieruchomością w trybie bezumownym.

Mam pytanie do Youlla: czy istnieje we wspólnocie wybrany zarząd właścicielski
          i czy podpisał on z PGM umowę o zarządzanie?

Obowiązuje interpretacja Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast mówiąca, że:

"Zgodnie z ustawą o gospodarce komunalnej działalność wykraczająca poza zadania
          użyteczności publicznej nie może być prowadzona przez miasto w formie zakładu
          budżetowego. ZGM prowadzi działalność wykraczającą poza zapisy w/w ustawy
          polegającą na gospodarowaniu zasobem mieszkaniowym, który nie stanowi własności
          miasta – dotyczy to głównie zarządzania budynkami wspólnot mieszkaniowych."

Pełna treść tej interpretacji znajduje się w wielu opracowaniach, np w necie w
          Urzędzie Miejskim w Kraśniku:
          m.krasnik.com.pl/m/index.php?aktualnosci=1&um=132

Uwaga:
          Jeśli na zebraniu nic nie było podpisywane to jestem prawie pewny, że zebranie
          to była czysta formalność, aby nikt nie zarzucił PGM, że się nie odbyło.
          Wszystkie sprawy związane z zarządzaniem waszą wspólnotą dawno zostały omówione
          w zaciszu gabinetu dyrektora PGM, a wy dostaniecie powiadomienie ile i gdzie
          wpłacać pieniądze. Tak was traktuje PGM i tylko do do tego jesteście im
          potrzebni.

Namawiam do buntu, czyli lektury UWL i konsekwencji w jej stosowaniu.
          Hasło: "własność w ręce właścicieli"
          Pozdrawiam
          • youlla Re: Płatności ale nie tylko 14.08.03, 11:43
            jefimik napisał:

> Tryb podejmowania uchwał przez właścicieli reguluje Art. 23 UWL.
            >
            > Ustawa nie określa sposobu protokołowania zebrania czy sposobu oddawania
            głosu
            > (podpis czy krzyżyk).
            > W tym przypadku było to pierwsze zebranie - wspólnota więc na pewno nie
            miała
            > statutu. Pytająca nie wspomniała, iż głosowano 1 właściciel - 1 głos, więc
            > można się domyślać, że decydowała większość udziałów (nie tylko obecnych ale
            > wszystkich właścicieli).
            > Jeżeli po podliczeniu głosów prowadzący zebranie stwierdził, iż uchwała nie
            > uzyskała conajmniej 50,01% udziałów to powinien poinformować obecnych, że z
            > powodu nieobecności właścicieli dalsze zbieranie głosów odbędzie się drogą
            > indywidualnego głosowania a wszyscy właściciele po zakończeniu zbierania
            głosów zostaną pisemnie powiadomieni o wyniku. Jeżeli tego nie zrobił to
            oznacza, że uchwały zostały przegłosowane i są ważne.

Nie wspomniałam? To "mała" wspólnota - 4 właścicieli, wiadomo, że wszyscy
            muszą podpisywać uchwały i inne papiery.

> YOULLA będąc obecny(a) na zebraniu wie czy i co podpisał. Jeżeli na zebraniu
            > podjęto prawidłowo uchwały to nie ma co oczekiwać na potwierdzenie tego
            faktu.
            > Jeśli nie jest pewny co zostało uchwalone należy zwrócić się o udostępnienie
            > protokołu z zebrania. Jeżeli popełnił błąd ma 6 tygodni na zaskarżenie
            uchwały w trybie art 25 UWL.
            > Tryb wpłat na fundusze jest również nieuregulowany w ustawie. Ja podałem
            tylko przykładowy, najczęściej stosowany sposób.
            > Ma pan całkowitą rację:
            > "Nigdzie nie ma obowiązku wysyłania książeczek opłat - wystarczy
            zawiadomienie z podaniem nr konta i wysokością zaliczek."
            > Zastanawia mnie tylko jedna sprawa: dlaczego wybrano zarządcę a nie został
            > wybrany zarząd właścicielski wspólnoty w trybie art. 20 UWL?
            > Youlla nie wspomina nic o obecności notariusza na zebraniu więc zarząd
            > prawdopodobnie nie został przekazany notarialnie w trybie art. 18 UWL.
            > Jeżeli zachodzi sytuacja taka, jaką podejrzewam, to PGM celowo narusza UWL i
            > nie wybiera zarządu właścicielskiego wykorzystując niewiedzę właścicieli aby
            > mieć "święty spokój" i nadal zarządzać nieruchomością w trybie bezumownym.
            >
            > Mam pytanie do Youlla: czy istnieje we wspólnocie wybrany zarząd
            właścicielski
            > i czy podpisał on z PGM umowę o zarządzanie?

Oczywiście, że nie ma zarządu i nie ma także umowy, bo taka byłaby z mocy
            prawa nieważna.

> Obowiązuje interpretacja Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast mówiąca, że:
            >
            > "Zgodnie z ustawą o gospodarce komunalnej działalność wykraczająca poza
            zadania
            >
            > użyteczności publicznej nie może być prowadzona przez miasto w formie
            zakładu
            > budżetowego. ZGM prowadzi działalność wykraczającą poza zapisy w/w ustawy
            > polegającą na gospodarowaniu zasobem mieszkaniowym, który nie stanowi
            własności
            >
            > miasta – dotyczy to głównie zarządzania budynkami wspólnot mieszkaniowych
            > ." Pełna treść tej interpretacji znajduje się w wielu opracowaniach, np w
            necie w Urzędzie Miejskim w Kraśniku:
            > m.krasnik.com.pl/m/index.php?aktualnosci=1&um=132
            >
            > Uwaga:
            > Jeśli na zebraniu nic nie było podpisywane to jestem prawie pewny, że
            zebranie
            > to była czysta formalność, aby nikt nie zarzucił PGM, że się nie odbyło.
            > Wszystkie sprawy związane z zarządzaniem waszą wspólnotą dawno zostały
            omówione w zaciszu gabinetu dyrektora PGM, a wy dostaniecie powiadomienie ile
            i gdzie wpłacać pieniądze. Tak was traktuje PGM i tylko do do tego jesteście
            im potrzebni.
            > Namawiam do buntu, czyli lektury UWL i konsekwencji w jej stosowaniu.
            > Hasło: "własność w ręce właścicieli"
            > Pozdrawiam

Wiemy, że ZGK nie ma prawa zarządzać, ale coz tego skoro za to nie grożą żadne
            sankcje.
            Właściciele boją się wziąć zarządzanie na siebie. Układy między właścicielami
            są niedobre, dogadać się trudno, więc z braku laku...
            Nie może być tak, że jeden wł. coś tam chce, a reszta stoi okoniem. Zarządców
            tu nie ma (narazie, może od września), więc komu dać zarządzanie? Sprawa nie
            do ruszenia.
            P.S.
            Nawet zawiadomienia o wysokości zaliczek nie dostaliśmy. Czy w takim razie
            mogę nie płacić?
      • youlla Re: Płatności 12.08.03, 17:39
        jefimik napisał:

> youlla napisała:
        >
        > > Jest wspólnota, wybrano zarządcę, ustalono zaliczki na zebraniu,
        >
        > udziałów. Jeżeli na zebraniu nie zbierano podpisów to ustalenie zaliczek
        było
        > ustne, czyli nieważne.

Otóż to. Nikt niczego nie podpisywał.

> po czym
        > > nastąpiła cisza. Zarządca(PGM) przez 2,5 mies. nie przedstawił uchwał do
        > > podpisania, ani umowy, nic- nie daje znaku życia.
        > >
        >
        > cóż Pani chce jeszcze podpisywać? wszystko powinno odbyć się na zebraniu

Cokolwiek, albowiem niczego nie podpisywałam.

> > Czy właściciele muszą płacić, skoro nie ma dokumentu uchwalającego wysokoś
        > ć
        > > zaliczek?
        > >
        >
        > zarządca powinien przysłać wam książeczki wpłat z ustaloną uchwałą kwotą.

Nie ma wyodrębnionego konta. Nie ma uchwały ustalającej kwotę zaliczek.
        Chyba rozumiecie, że zarządcą jest Zakład Gospodarki Komunalnej, a to wiele
        wyjaśnia.

> > Pozdrawiam
        > Ja również

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka