trawiata1 07.03.08, 14:49 Czyja jest potrzebna zgoda na zabudowę lodży? Właściciel uparcie twierdzi że nie potrzebuje żadnej i niczyjej zgody.Dom jest zarządzany przez wspólnotę mieszkaniową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gossart Re: Samowolna zabudowa loggi 07.03.08, 22:35 Jak chcesz mieć pewność, to zwróć się ze swoimi wątpliwościami do właściwego terytorialnie Wydziału Architektury. Możesz nawet napisać, że to TY chcesz zabudować loggię, przylegającą do twojego mieszkania. Wiadomo, że w przypadku zabudowy loggi, zmieniają się warunki użytkowania, co jednocześnie obowiązkowo warunkuje uzyskanie pozwolenia na budowę. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę, z pewnością trzeba będzie dołączyć trochę pozycji z poniższego zestawu: - wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, - prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, - projekt budownlany w 4 egz. wykonany przez osobę uprawnioną, - ocenę techniczną budynku, - obliczenia konstrukcyjno-wytrzymałościowe płyty balkonowej, - ZGODĘ projektanta na dokonanie zmian, - zgoda właściciela gruntu. Skoro właściciel,tak "namiętnie" twierdzi, że nie potrzebna jest niczyja ZGODA, to zapytaj się, na czym opiera swoją opinię... Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: Samowolna zabudowa loggi 09.03.08, 20:25 W tym "burdlu" przepisów oraz ich nieprzestrzeganiu w życiu dorzuć obowiązek dokumentacyjny posiadania szczepienia przeciw wściekliżnie,paradontozie,sepsie,rtg płuc,ultrasonografie wątroby oraz zaświadczenie od psychiatryka.Z pewnością zestaw dokumentacyjny do zabudowy loggi będzie wystarczający.Tylko rodzi się pytanie gdzie prawo własności/"erga omnes"/.Może już go nie ma ? A może posiadają je tylko współwłaściciele nieruchomości wspólnej pragnący decydować także o wyodrębnionym lokalu.A może własność wyodrębniona została utracona na rzecz "własności kołchozowej".Większość zadecyduje czy masz się załatwiać w pokoju czy w kuchni lub własnym WC. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Właściciel lokalu może aamowolnie zabudować l 09.03.08, 19:38 ...a co z prawami autorskimi projektanta? Jego zgody też nie musi mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Właściciel lokalu może samowolnie zabudować ! 09.03.08, 21:00 Zestaw, który przedstawiłem powyżej w swoim poście, został mi udostępniony przez zaprzyjaźnionego sąsiada z pobliskiej Wspólnoty. Zestaw ten otrzymał właśnie od Wydziału Architektury Starostwa Powiatowego. Dotyczył on właśnie zabudowy loggi... A koledzy mają inne propozycje, to napiszcie... ! Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Właściciel lokalu może samowolnie zabudować ! 09.03.08, 21:10 Zapomniałem dodać, że zabudowa logii dotyczyła jej całkowitego oszklenia. Tak więc w przypadku zabudowy, na elewacji (mieszczą się parami 4 loggie) pojawiła by się na Ip. jedna loggia bez okien (bez przebudowy) i druga loggia z oknami (po przebudowie). Dla mnie asymetryczny koszmarek... Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: Właściciel lokalu może samowolnie zabudować ! 10.03.08, 05:22 Tylko zmienność jest motorem postępu !! Co by było gdyby wszyscy wyglądali tak samo .To dopiero "koszmar". W życiu ważne jest żeby zachować estetykę wyglądu, nie doprowadzać "dewiacji". Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Właściciel lokalu może samowolnie zabudować ! 10.03.08, 07:47 Ale od estetyki wyglądu, fachowcem jest architekt-projektant budynku - w tym elewacji - a nie członek Wspólnoty Mieszkaniowej... Przy takich samowolkach, spada nieraz też cena mieszkania. Nie wszyscy bowiem zamierzają brać udział w popieraniu "radosnej", domorosłej i "zmotoryzowanej" twórczości architektonicznej... Określenie "koszmarek" zapożyczyłem od inżyniera-architekta, projektanta ( o opinię wystąpił Zarząd Wspólnoty) owego 18 - to lokalowego III p. budynku z 4 loggiami, w tym jedną ("idącą z postępem")... Odpowiedz Link Zgłoś
grandy właściciel może samowolnie zabudować balkon 11.03.08, 17:17 Oczywiście, że właściciel lokalu może samowolnie zabudować balkon. Więcej - musi dojść do zabudowy, aby można było tę zabudowę uznać za samowolę budowlaną. W przypadku samowoli budowlanej działania winien podjąć właściwy miejscowo Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego. Nakazać rozbiórkę lub wyegzekwować legalizację wraz z odpowiednią opłatą. Piszę winien - choć z autopsji wiem, że czasami inspektorów PINB trzeba do wykonywania ustawowych obowiązków zaganiać za pomocą prokuratora. Ta służba państwowa jest kompletnie niewydolna, a przez kontrolerów NIK określana jako "obszar zagrożony korupcją". Odpowiedz Link Zgłoś