b-521 08.07.08, 12:34 No kochani to chyba pojdziemy z torbami.Olej opalowy juz 3,40 za litr w kwietniu 2,80.nie wiem jak wy co opalacie olejem ale ja to czarno widze.A Rząd chyba nam nie pomoze.Jak Wy myslicie to rozwiązac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fido85 Sezon na szerszenie 08.07.08, 12:59 Uwaga! Agresywne szerszenie atakują źródło: wiadomosci.onet.pl/1784651,11,item.html Podkarpacka straż pożarna apeluje, aby bez potrzeby nie wzywać jej do usuwania gniazd os i szerszeni. Od początku roku ratownicy z regionu wyjeżdżali do takich akcji już prawie trzysta razy. Owady te bywają agresywne właśnie latem, wabi je na przykład zapach lodów czy perfum. Są one niebezpieczne szczególnie dla ludzi uczulonych na jad. W ubiegłym roku pod Zieloną Górą po ukąszeniu szerszeni zmarły dwie osoby. Dlatego też ludzie kiedy tylko zobaczą osę, czy szerszenia, alarmują straż pożarną. Często jednak bez potrzeby. Strażacy proszą, aby przed ich wezwaniem dobrze się zastanowić i przypominają, że na rynku działają firmy specjalizujące się w usuwaniu gniazd owadów. Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Olej i szerszenie ... 08.07.08, 13:34 b-521 napisał: > No kochani, to chyba pójdziemy z torbami.Olej opałowy już 3,40 za > litr w kwietniu 2,80. Nie wiem jak wy, co opalacie olejem, ale ja >to czarno widzę. A Rząd chyba nam nie pomoże.Jak Wy myślicie to >rozwiązać ? fido85 napisał: >Owady te bywają agresywne właśnie latem, wabi je na przykład zapach lodów czy perfum. A zapach oleju wabi je... ? Odpowiedz Link Zgłoś
qix własny olej 08.07.08, 17:17 może lepiej zasiać trawniki rzepakiem i produkować własny olej? Odpowiedz Link Zgłoś
b-521 Re: własny olej 08.07.08, 17:48 qix bardzo śmieszne.moze bakutil otworze w kotłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
qix Re: własny olej 08.07.08, 17:58 b-521 napisał: > qix bardzo śmieszne.moze bakutil otworze w kotłowni. dlaczego nie pomyślałeś o masarni w kotłowni a wczesniej o ubojni zwierząt?przecież wszyscy chca"jeść"wspólnota też Odpowiedz Link Zgłoś
monika.123 Re: ceny oleju 08.07.08, 19:03 Witam Proponuję przejść na gaz. Zapytać zaprzyjaźnionego projektanta/wykonawcę jakie trzeba ponieść koszty (możliwe, że wystarczy wymiana palnika w piecu). Następnie wystąpić do gazowni o warunki przyłączenia, jeśli gaz jest w okolicy podłączyć się jak najszybciej. Gaz (mimo, że nie ma takiej wartości opałowej jak deklaruje PGNiG) jest blisko 50% tańszy. Inwestycja powinna zwrócić się w max pół roku. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_le_na Re: ceny oleju 08.07.08, 19:24 monika.123 napisała: > Witam > Proponuję przejść na gaz..... ....., jeśli gaz jest w okolicy podłączyć się jak najszybciej. No popieram. Ale przypomniala mi sie niedawna wypowidż jednego z decydentów w sprawie instalacji wod-kan w nowo projektowanym osiedlu mieszkaniowym. tam jest problem z wykupami terenów od osób fizycznych i w związku z tym na razie nie można prowadzic tej instalacji. własciciele dzialek sie denerwuja i wydeptuja ściezki, a na jednym ze spotkań z nimi, ten decydent powiedział: "szanowni panstwo, przeciez kanalizacji nie da sie przeprowadzić drogą radiową" ;))) z gazem tak samo jest a nawet gorzej chyba jak go nie ma w okolicy;) Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: ceny oleju 09.07.08, 08:34 monika.123 napisała: > Gaz (mimo, że nie ma takiej wartości opałowej > jak deklaruje PGNiG Skąd ta teoria? Z moich doświadczeń wynika, że przeważnie rzeczywista wartość opałowa dolna, jak i ciepło spalania są wyższe od deklarowanych w warunkach technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: ceny oleju 09.07.08, 22:17 monika.123 napisała: > Proponuję przejść na gaz. > Gaz (mimo, że nie ma takiej wartości opałowej jak deklaruje PGNiG) > jest blisko 50% tańszy. Inwestycja powinna zwrócić się w max pół > roku. I modlić się by Niedwiediew (Putin) dla "kaprysu" nie zakręcił kurka, o podwyżkach już nie wspomnę (trzy razy w roku (kwiecień, lipiec , październik) :)))) dobre sobie!!! ---------------------------------------------------------------- Quod non est licitum necessitas facit licitum Odpowiedz Link Zgłoś
b-521 Re: ceny oleju 10.07.08, 08:11 a ja chyba oglosze w grudniu 20 stopien zasilania i wyłącze co Odpowiedz Link Zgłoś