01.11.08, 23:13
Mieszkam w kamienicy ktora ma 7 mieszkan w tym 4 lokale sa wykupione.Jeden z
wlascicieli od powstania Wspolnoty Mieszkaniowej nagminnie sprzeciwia sie
uchwalom ktore sa proponowane przez pozostalych.... inwentaryzacja piwnic z
wpisem do aktow notarialnych //nie udostepnia piwnic swoich do wymierzenia//,,
zagospodarowanie terenu w zielen //zada parkingu dla swojej rodziny//,,
osuszanie fundamentow //brak pieniedzy//,,,dzierzawa terenu przylegajacego do
budynku //koszta i brak pieniedzy,,, podniesienie stawek na remonty ( obecnie
1zl ) //brak pieniedzy. Pragne nadmienic iz dany wlasciciel posiada wraz z
matka najwiekszy udzial procentowy z pozostalych wlascicieli mieszkan. Na zlo
wszystkiemu to na dodatek ma wplyw na sasiadke ktora zamieszkuje na tym samym
pietrze ma przeszlo 80 lat namawiajac ja do niepodpisywanie uchwal ze wzgledu
na wysokie koszta jakie poniesie .Rozmowy i przekonywania nasze nie daja
rezultatu. Kamienica niszczeje i przylegly do niej grunt zarasta dziczyzna.
Zgody na uchwalach wynosza 2 TAK ,,, 2 NIE ,gmina popiera nasze uchwaly ale
twierdzi ze potrzebna jest zgoda wszystkich .... Jak mozna zaradzic w takiej
sytuacji gdzie z 2 wlascicielami nie mozna dojsc do porozumienia .??? PROSZE O
POMOC BARDZO PILNE !!!!!
Obserwuj wątek
    • qaqa5115 Re: niezgoda 01.11.08, 23:59
      jesli szukasz kompetentnych informacji nt. wspólnot mieszkaniowych
      to odwiedź Niezależne Forum Wspólnot Mieszkaniowych pod adresem:
      wspolnota.net.pl
      • jax123 Re: niezgoda 02.11.08, 12:13
        Dziekuje za podpowiedz ale odwiedzilem to forum ""Wspolnota.net.pl " i zalogowalem sie otrzymalem meila potwierdzilem i wrocilem na strone forum . Niestety z przykroscia musze przeznacze ze po zalogowaniu sie pokazuje mi wiadomosc ze taki nick nie jest zarejestrowany i mam ponownoie sie zarejestrowac // powtorzylem 2 razy .... i nic. ciagle to samo___________ na liscie u dolu stoi moj nick jako nowo zarejestrowany ???? Nic nie rozumiem ...?? to dlaczego nie moge wstawic mojego tematu ..... jestem nie zarejstrowany __ a na dole gsoci... uzytkownikow jest moj nick ..??
        pozdrwaiam
        • bykira Re: niezgoda 02.11.08, 12:39
          Spróbuj jeszcze raz. W bazie widniejesz jako użytkownik aktywny.
          Zaloguj się
        • xxxll Re: niezgoda u >>jax123<< 02.11.08, 13:44

jax123 napisał:

> Niestety z przykroscia musze przeznacze ze po zalogowaniu sie
          > pokazuje mi wiadomosc ze tak i nick nie jest zarejestrowany i mam
          > ponownoie sie zarejestrowac // powtorzylem 2 razy .... i nic.
          > ciagle to samo___________ na liscie u dolu stoi moj nick jako nowo
          > zarejestrowany ????

Tak to jest jest u prywaciarzy.
          Tam rządzi Towarzystwo Wzajemnej Adoracji . Jedni mogą, inni nie.
          A może ty się logujesz ze zblanowanego kompa?

A tak wracając to twego wątku. Jesteście małą wspólnota więc podlegacie pod Kodeks Cywilny , rozdział współwłasność (art. od 195 do 221).
          Tam jest zapisane, że:

Art. 203.
          Każdy ze współwłaścicieli może wystąpić do sądu o wyznaczenie zarządcy, jeżeli nie można uzyskać zgody większości współwłaścicieli w istotnych sprawach dotyczących zwykłego zarządu albo jeżeli większość współwłaścicieli narusza zasady prawidłowego zarządu lub krzywdzi mniejszość.

----------------------------------------------------------------
          Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
          wyroki sądowe - www.ebos.pl/
          • jax123 Re: niezgoda u >>jax123<< 02.11.08, 13:56
            ... podsunowujac wszystkie Art. i §§§§§ mozna wnioskowac ze bez sadu nic sie
            nie zrobi ,, ciekawe tylko jak dlugo sie czeka na rozpatrzenie przez sad sprawy
            . Z wyczytanych info wnioskuje ze sady sa zawalone roznymi niedomowieniami i
            sprawami mniejszej czy wiekszej wagi w Wspol. Mieszkaniowych.
            • ovvner_wm Re: niezgoda u >>jax123<< 08.11.08, 07:06
              Sąd to lek na ciągłe spory we wspólnocie. Jest wyrok w sprawi i koniec dyskusji.
              Jest to normalne niezależnie czy trwać to będzie trzy miesiące czy trzy lata.
    • batmanj23 Re: niezgoda 07.12.08, 21:39
      Witam Państwa, Studiuję prawo i akurat kończę naukę myślę że mógłbym Państwu
      pomóc jeżeli naświetlili by mi Państwo lepiej sprawę i wasze problemy z Tymi
      Mieszkańcami.

Pozdrawiam Serdecznie

• jax123 Re: niezgoda 13.12.08, 22:31
        Dziekuje za odpowiedz!! bardzo chetnie skorzystam z panskiej pomocy lub rady
        ....zaczne od poczatku w malym skrucie
        W 2005 roku pani.S zajela nielegalnie 3 piwnice po wyprowadzeniu sie jednych z
        lokatorow i rozpoczela przebudowe tej piwnicy:poglebienie ponizej fundamentow
        budynku, dzielenie sciankami na pomieszczenia sanitarne/ubikacja,
        umywalka/podlanczajac sie do rur wodno-kanalizacyjnych,zakladajac urzadzenia
        elektryczne,montujac pompe glebinowa//ktora wlancza sie co jakis czas
        wypompowujac wode gruntowa//wykafelkowala piwnice, wszystko to bez jakiej
        kolwiek dokumentacji , zgody wspolnoty,w.... systemie gospodarczym.Przebudowa
        piwnicy miala na celu stworzenie sklepu spozywczego.Zglosilismy nielegalna
        budowe do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w gminie. Po uplywie 4 miesiecy INB
        przeprowadzil wizje lokalna w piwnicy i wydal decyzje o wstrzymaniu i
        prowadzeniu jakich kolwiek robot budowlanych.
        Pani S. po odczekaniu pewnego czasu przystapila do wykanczania rozpoczetej
        budowy pomimo decyzji o wstrzymaniu.Ponownie wystosowalismy pismo do INB o
        dalszej budowie , odbyla sie nastepna wizja lokalna // juz uczestniczyl zastepca
        INB// ktory ponownie wystosowal decyzje wstrzymania budowy i zdemontowania
        urzadzen sanitarnych i zlikfidowania doplywu wody //bez podlicznikow//i podal
        date do kiedy ma byc usuniete to co zalecil. Pani S wyslala pisemne oswiadczenie
        ze wykonala wszystkie zalecenia wydane przez INB //minelo juz 1,5 roku od czasu
        ostatniej wizyty i pism// Inspektor INB zadowolil sie oswiadczeniem Pani S. i
        nie dokonal kontroli, tlumaczac sie brakiem czasu, ktory jak mi wiadomo jest
        zobowiazany do sprawdzenia prawdomownosci zlozonego oswiadczenia. Ponowne wizyty
        i nie jedno oswiatczenie nasze ze budowa dalej trwa... dobiega konca a takze o
        pozostaniu stanu jaki byl podczas ostatniej wizyty INB nie zmienilo sie NIC ,
        Inspektor wyznaczyl nastepny termin wizji lokalnej z powiadomieniem Pani S. o
        sprawdzeniu stanu faktycznego piwnicy. Niestety Pani S.w tym czasie byla nie
        obecna // poszla z psem na spacer// i nie bylo mozliwosci wejscia do piwnicy. W
        tym samym dniu co miala odbyc sie wizja INB Pani S. zlozyla pismo rano ze nie ma
        klucza do piwnicy poniewaz wynajela ja kolezance , ktora przebywa w USA. Przy
        zamknietych drzwiach do piwnicy zostal napisany raport o nieudanej prubie
        sprawdzenia stanu faktycznego przez INB.Sprawa z piwnica nie jest jeszcze
        rozstrzygnieta mamy koniec 2008 roku , urzad pisze do Pani S. a pani S odpisuje
        i robi swoje od 2005 roku lekcewazac wszystko i prawo "!!!
        W miedzy czasie odbylo sie zebranie wspolnoty mieszkaniowej na ktorej zostal
        wybrany 2 osobowy zarzad // nie otrzymalismy zawiadomienia//uczestniczyly 3
        rodziny, administrator i osoba z urzedu. Na nasze nieszczescie ze wzgledu na
        mala liczbe obecnych Pani S. weszla do zarzadu, zglosila sama swoja
        kandydature//na uchwale brak mojego podpisu//.
        Na dzien dzisiejszy Pani S. decyduje sama nie kontaktujac sie z 2-ga osoba z
        zarzadu o wszystkich uchwalach i wypowiada sie jako wspolnota ,,,, rzada zmiany
        Administracji//uniewaznienie uchwal z przed 2 lat~inwentaryzacja piwnic z
        wpisaniem do Akt notarialnych ~ zagospodarowanie terenu~ osuszanie
        budynku~podniesieniu funduszu remontowego... poprostu wszystko jest na
        UNIEWAZNIENIE podejmujac tez glos starszej pani i prubujac chodzic po urzedach
        wystawia pozostalym lokatorom zla opinie. Pod oknami wydzielila sobie kawalek
        ziemi robiac ogrodek , przeciela ogrodzenie wstawiajac furtke do ogrodka // bylo
        zgloszone bez odzewu// opowiadajac ze jest w zarzadzie i dba o pozadek.Jak mozna
        zastopowac Pania S.??? " 2stycznia jest zebranie wspolnoty, przegladajac kodeks
        prawa cywilnego to wyglada na to ze tylko sad moze rozstrzygnac spory i zniesc
        Pania S.z zajmowanego stanowiska// zarzad// ... czy mam racje
        Bede wdzieczny za mala chociaz rade czy podpowiedz w tej sprawie

Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka