Dodaj do ulubionych

Kość niezgody

22.10.23, 15:42
Hej wszystkim .Mam problem i potrzebuję rady .Mieszkam na jednej posesji z bratem ,każdy ma swój dom ale podwórze i ogród wspólny.Zawsze się świetnie dogadywaliśmy.Rok temu poznał dziewczynę, rozwódkę z 8 letnim dzieckiem ,wprowadzili się do niego .Ogród zamienił się w plac zabaw i zaczęły się nakazy .Rozstawili swój duży basen na kostce którą zakupiłam i położyłam z mężem w celu parkowania auta zaznaczając że to ich rodzinny basen i tylko oni mogą się kąpać .Mój niewidomy pies nagle zaczął im przeszkadzać bo dziecko się boi wyjść z domu ,innych psów się podobno nie boi ,musiałam go uwiązać od mojego domu na 10 metrową linkę żeby nie sięgał poza dom .Po sezonie basen zwinęli i kupili koszykówkę stawiając znów na kostce bo przecież dziecko musi grać .Auta nadal nie mogę parkować przy domu .Relacje z bratem całkiem się popsuły ,unikamy siebie .Cieszę się że układa sobie życie z nową kobietą ale czuję się stłamszona na własnej posesji a mieszkam tu ponad 40 lat .Psa mam od 4 lat i zawsze chodził sobie luzem po posesji .Dogadać się z bratem już nie mogę bo liczy się tylko to czego chce dziecko jego dziewczyny .Czy zostaje mi tylko sąd i podział działki z przysłowiowym murem w tle ? Co radzicie ?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Kość niezgody 22.10.23, 16:27
      Podzielic. Po dobroci u notariusza albo sadownie.
      i to szybko, bo nie wiadomo, co jeszcze nowej rodzinie brata zacznie przeszkadzac...
    • enith Re: Kość niezgody 22.10.23, 16:51
      Dzielić formalnie zanim stosunki między rodzeństwem totalnie się posypią. Obydwoje macie pełne prawo używać posesji według własnego uznania, ale też w taki sposób, żeby nie robić kłopotu tej drugiej osobie. Skoro kłopot jest (straciłaś miejsce do parkowania, twój pies ma ogród, ale musi siedzieć uwiązany), to formalny podział posesji i postawienie płotu jest jedyną sensowną opcją. Porozmawiaj z bratem, wytłumacz, jak się czujesz i spróbujcie załatwić podział polubownie. Jak będzie robić kłopoty, pozostaje ci sąd.
    • eriu Re: Kość niezgody 22.10.23, 20:57
      Idź do sądu jak najszybciej. Kto jest w tej chwili oficjalnie właścicielem działki? Bo pamiętaj, że jeśli brat to wg prawa może sprzedać cześć swojej działki razem z Twoim domem.
      • blondyneczka12345 Re: Kość niezgody 22.10.23, 21:45
        Jesteśmy współwłaścicielami
        • alpepe Re: Kość niezgody 09.11.23, 13:28
          Tylko podział sądowy. To się nie zmieni, ta baba się rządzi, ale nie musi twoim kosztem.
    • larix_decidua77 Re: Kość niezgody 12.11.23, 22:38
      Dlaczego macie wspólne podwórko? Nie da się postawić płotu? Przy najlepszych stosunkach bym tak nie chciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka