tiki.tak 27.03.09, 10:35 Mam 2 pytania: 1) Płacicie czy nie? 2) Jakie znacie orzecznictwa w tej sprawie? (US, IS, WSA, NSA)? Dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiki.tak Grandy? 27.03.09, 10:43 "Właściciele lokali nie zapłacą żadnego podatku. Otrzymają zwrot nadwyżki wpłaconych zaliczek nad kosztami w części pokrytymi innymi przychodami - co nie podlega opodatkowaniu. W tej sprawie odsyłam do lektury SIP Ministerstwa Finansów" (cyt. z wątku o lokatach) A co z nadwyżkami, których źródłem są inne przychody wspólnoty (tzn. nie pochodzące z zaliczek)? Czy mógłbyś przytoczyć konkretne stanowisko MI? Dawniej sprawa była jednoznaczna, jeśli przychód z innych źródeł był wydatkowany na utrzymanie nieruchomości (nie wnikając w terminologię) - podatku nie było. Teraz wynika, że jednak chyba płacić go trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdazal Re: podatek za odsetki od lokat 10.04.09, 19:50 Z podatkami to mówiąc najprościej jest tak: jak pieniądze wpłaca właściciel na poczet kosztów utrzymania lokalu, są bez podatku - wszystkie inne dochodu już z podatkiem . Dochody otrzymane od banku ( lokaty itp ) , od firm wynajmujących pomieszczenia (nawet jeżeli właścicielem firmy jest właściciel lokalu ) - płacimy podatek Odpowiedz Link Zgłoś