Dodaj do ulubionych

Remont łazienki

24.09.24, 09:09
Potrzebuję Waszej pomocy. W ciągu najbliższego roku muszę zrobić remont łazienki, bo instalacje mi się sypią. Dotychczas remontami zajmowałem się mój ex, ja tylko wybierałam płytki 😉 i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Do wymiany wszystkie instalacje, sufit podwieszany, przeniesienie kaloryfera, wymiana piecyka gazowego itp. Czy najpierw muszę poszukać ekipy czy odwrotnie, najpierw wyruszam do jakiegoś sklepu gdzie ktoś zrobi mi jakiś zgrabny projekt? Na co zwrócić uwagę? Przeraża mnie i ten remont i koszt, ale nie mam wyjścia. Tylko, że zupełnie nie wiem od czego zacząć, w jakiej kolejności.
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:13
      możesz szukać tego i tego. Na dobre ekipy jednak trochę się czeka. Pooglądaj sobie najpierw np. na pintereście łazienki jakie ci się najbardziej podobają, zastanów się czy chcesz wannę czy prysznic, a potem szukaj sklepów gdzie robią wizualizacje.
      • milupaa Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:28
        Nie polecam żadnych projektów ze sklepów.
        • nenia1 Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:33
          nie wiem, nie miałam, autorka o nich pisze więc chyba nie myśli o zawodowej projektantce, zwłaszcza że jak dodaje "przerażają ją koszta".
          • milupaa Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:42
            Łazienka? Projekt małej łazienki u projektanta z prawdziwego zdarzenia to może być koszt ok 1000 - 1500 zł. Na same płytki wyda więcej.
            • nenia1 Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:55
              ja z tobą nie polemizuję, tylko uściślam że odnoszę się do tego ci napisała autorka, podkreślając wagę kosztów.
    • aqua48 Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:22
      Najpierw projekt potem ekipa która podejmie się realizacji bez opowiadania co chwilę - "pani to się tak nie da, zrobimy inaczej/lepiej/prościej". Ale jeśli chcesz przenosić kaloryfer, to musisz się najpierw zorientować czy projekt będzie w ogóle możliwy do realizacji i czy nie potrzebujesz dodatkowych pisemnych pozwoleń od administracji budynku na takie zmiany. Nawet jeśli mieszkanie jest własnościowe.
    • milupaa Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:27
      Zacznij od poszukania dobrego projektanta wnętrz. On cie przez wszystko poprowadzi, przeważnie mają zaufane ekipy, sklepy i stolarzy. Jeśli się na tym nie znasz stracisz dużo czasu, nerwów i zrobisz błędy.
    • gris_gris Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:35
      Ponieważ na ekipę się czeka, zacznij od tego. W międzyczasie zajmij się projektem, sama lub zamów u kogoś, jeśli wolisz.
    • alba27 Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:40
      Dzięki bardzo, czytam Wasze komentarze i jakoś się uspokajam. Obawiam się, że na profesjonalnego projektanta mnie nie stać. Mam 15tys a resztę i tak będę musiała pożyczyć. Łazienka ok6,5m. Z przeniesieniem kaloryfera nie będzie problemu, już się dowiadywałam.
      • milupaa Re: Remont łazienki 24.09.24, 09:49
        Stać cie, popytaj. Ceny mają różne. Tylko poszukaj kogoś z doświadczeniem i portfolio z realizacjami, a nie wizualizacjami.
        Takiej wielkości łazienka to przeciętnie do 20 000 wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka