lucu2 25.09.02, 10:19 Mój 2-letni pies uwielbia sie tarzać w niezbyt przyjemnie pachnących sustancjach... Robi to nie tylko po kapieli (kąpiel odbywa się raz na 2-3 m- ce). Jak można temu zaradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: Dziwne nawyki psa 25.09.02, 12:28 Chyba już coś pisałem o tym super fajnym psim zwyczaju - mojej suce zawsze przychodzi to do głowy kiedy wybieram się na rodzinną okazję , czy tez sympozjum – jestem ubrany w garnitur i przed wyjazdem wychodzę z nią na spacer – kąpiel murowana. Co z tym zrobić – prawdę mówiąc ja nie robię nic – po prostu się przyzwyczaiłem ale jeśli zdarza się to często rzeczywiście może być problemem. Zachowanie to pozostałość po przodkach , swoistego rodzaju atawizm – idąc na polowanie upodobniamy się zapachowo do zdobyczy – a jak to zrobić najlepiej ? – wytarzać się w jej odchodach. Możesz spróbować podawania tabletek zawierających wyciąg z przedżołądków przeżuwaczy – pomagają na zjadanie za przeproszeniem kup , może będą skuteczne i w tym przypadku – choć nie mogę za to ręczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Dziwne nawyki psa 26.09.02, 07:22 Nie ma ratunku, trzeba się przyzwyczaić ;) Mój obecny kundel nie ma na szczęście tego zwyczaju, nie rusza go najbardziej wonna "psia perfuma". Ale jego poprzednik.... Bezbłędnie namierzał na spacerze zdechłego kreta, zepsutą rybę, czy jakieś inne paskudztwo. Gdy jechaliśmy na działkę (duży sad), wybierał się na okoliczne łąki, gdzie na mur beton była jakas krowia kupa. Wracał w strasznym stanie. Wiecie, co to znaczy kąpać psa na działce? To znaczy grzać wodę, przywiązać psa do drzewa, polewać go garnuszkiem... Kiedyś taki czyściutki, wykąpany, pachnący świeżością urwał się i wytarzał w tej samej padlinie. Wtedy moja mama nie zdzierżyła i walnęła psa deską po tyłku, po czym drugi raz wykąpała i przywiązała na resztę dnia. A raz się zdarzyło, że pies z działki wracał w bagażniku, bo w samochodzie nie dało się z nim wytrzymać - wytytłał się tuż przed wyjazdem i nie bylo już czasu na kąpiel. Ot, uroki posiadania psiaka ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś