Dodaj do ulubionych

Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase?

24.01.06, 15:00
Każdy pies to osobna, odrebna istota, ma swoja osobowośc, wiele zalezy od
wychowania...Rasa daje tylko dość ogólny zarys tego, jaki bedzie pies. Reszta
zalezy od psa i od właścicieli.
Nie zgadzam się zupełnie ze stwoerzdeniami "jamniki są..." albo"owczarki
sa...". Nigdy nie można tak powiedzieć.
Nie daj Boże, ktos sie zasugeruje, kupi np.goldena, golden będzie odbiegal
od "psychicznego wzorca" i wyladuje w schronisku. Bo miał byc łagodny a
warknął...:(
Najbliższy mi przykład - Polski Owczarek Nizinny: wzorzec rasy mówi o tym, że
sa to bardzo mądre, bystre, inteligentne psy. A mój, po matcei ojcu
medalistach, jest kompletnym debilkiem. bardzo go kocham, nie mialam zamiaru
ani go wystawiac ani chwalic się, jakiego mam mądrego psa;) Po prostu
dostalam go na urodziny, bo chciałam pona-futrzaka. jest dużo, dużo glupszy
od mojego drugiego psa- kundla. Poprzedni PON byl mądry, to fakt.
Jak widac, naprawde nie ma co sugerowac sie tym, że pies znajomych, danej
rasy, jest ok, to ja tez soie takiego sprawie. Pes może nie spełnic oczekiwań
i z tym trzeba sie liczyć.
A ja i tak uważam, że kundle schroniskowe sa najlepsze, docenią miłość i
ciepły dom, odwdziecza się...
Obserwuj wątek
    • captroy Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 24.01.06, 15:15
      Przy kupnie psa rasowego,nikt Ci nie zagwarantuje,ze jego cechy beda w 100%
      odpowiadaly wzorcowi.Natomiast masz wieksze szanse sprowadzic sobie do domu
      zwierze,ktore Tobie bedzie najbardziej odpowiadalo.
      Ja znam odwrotna sytuacje do Twojej.Znajomi wzieli psa ze schroniska,a ten
      wcale im sie za to nie odwdzieczyl(pogryzl ich).
      • kalina_p Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 24.01.06, 22:39
        może pogryzł, bo byl po przejściach?
        Wiesz, bardzo, bardzo duze znaczenie ma wychowanie psa, podejście do niego.
        Z jamnika tez mozna zrobic morderce.
        Jak na razie duzo częściej spotykałam "zepsute" złym (w sensie -
        nieodpowiednim) traktowaniem psy rasowe, niz kundle ze schroniska agresywne bez
        powodu:(
    • elunia78 Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 24.01.06, 15:26
      więc mogłaś poprosić o kundelka ze schroniska..jeśli jak piszesz rasa jest Ci
      zupełnie obojętna...i to tylko ogólny zarys.

Zwracamy uwagę na rasę bo chodzi nam o dobro dziecka, dobro psa i zwykłą
      harmonięw domku.

Chcemy poznać własne doświadczenia z pieskami różnych ras. I nikogo nie
      zmuszamy do brania udziłu w forum....jjeśli nie rozumie on jego sensu..

Poza tym wszystkie owszarki niemieckie z jakimi miałam kontakt były prawie
      jak "krople wody" nawet tak samo mruczały - w taki sam sposób broniły
      domowników itp...noooo oczywiście ten mój był najbardziej wyjątkowy;-)

Jeśli to do Ciebie nie przemawia to proszę dowiedz się na własną ręką ile było
      przypadków zagryzień domowników wśrod rottweilerów i amstafów (ile z tych psów
      jest usypianych w wyrokach za agresję) a np wśród labladorów i cavalierów -
      wtedy dalsza nasza tu rozmwa stanie sie zbędna i bezzasadna.
      • kalina_p hmmm 24.01.06, 15:32
        kundelka mam.
        Ale przy takich debatach o rasie własnie o dobro psa sie boję:(
        Może dlatego, że wydaje mi sie, że psa powinni miec ludzie, którzy chca miec
        PSA a nie jakas konkretna rase, o konkretnym kolorze sierści..?
        Wiadomo, że psa agresywnego nie powinno sie brac do dziecka, psy agresywne
        trafiaja sie wśród rasowych i nierasowych - każda osoba w schronisku poradzi,
        którego psa nie brac do dziecka.

Może tez wyczulona na to jestem, bo znam osobe,m która miala spaniela, a jak
        zaczął miec "odpały" - zostal oddany do schroniska a rodzina szukała LEPSZEJ
        rasy:(((
        • elunia78 Re: hmmm 25.01.06, 19:08
          --------------------------------------------------------------------------------
          no cóż może zanim kupili pieska powinni gdzieś poczytać o tym czego się można
          spodziewać po danej rasie....na tym np forum jest wiele postów o tym, że
          spaniele często mają odpały (szczególnie przy nieodpowiednim ułożeniu, a
          niestety większości z nas tylko się wydaję , że wiemy co znaczy dobre układanie
          psa) wtedy uniknęliby oni i piesek problemu.

osobiście psa raczej bym nie oddała do schroniska, chyba, że te "odpały" -
          byłyby groźne dla naszego zdrowia i nic zdaniem fachowców nie dałoby się z nimi
          zrobić.....

ale na samym początku starłbym się wybrać rasę, która nie słynie z "odpałów"
          (jak np cockery), następnie chciałabymmtak psiaka wychować żeby nie było z nim
          problemów....Gdyby się jednak pojawiły starałabym się dowiedzieć dlaczego i je
          rozwiązać...

Niestety czsami oddanie pieska lub uśpienie jest konieczne. Np w przypadku
          poważnch chorób psychicznych w których psy dostaja np. ciężkich psychoz (wtedy
          się męczą a poza tym są groźne)...
        • elunia78 Re: hmmm 25.01.06, 19:30
          Kalina wg mnie jesteś w błedzie, że psa powinien mieć ten kto chce mieć psa a
          nie rasę....A to dlatego, że człowiek dorosły nie powinien ulegać swiom
          zachcianką: "o chce mieć psa i będę go mieć chociażby nie wiem co"

...człowiek dorosły powinien przede wszystkim wziąć pod uwagę czy poradzi sobie
          z psem a jeśli tak to z jakim, bo chyba przyznasz, że różne psy wymagają
          różnych warunków do ....i różnego traktowania (niektóre bardzo a niektóre mniej
          stanowczego i itd...są rasy które muszą mieć wybieg bo męczą się w pzregrzanych
          mieszkaniach)...

Nie wiem czy rozumiesz....tu nie chodzi o to jakiego pieska my chcemy ale dla
          jakiego jesteśmy w stanie stworzyć optymalne warunki życia przynajmniej takie
          żeby się nie męczył z nami a my z nim - bo właśnie to prowadzi do oddawanie
          zwierząt do schronisk...( a przy okazji pies podoba nam się i wydaje się, że
          jego cechy są dla nas pożądane)-

Ja np chciałabym mieć doga de bordoux - ale nie jestem w stanie zapewnić mu
          odpowiednich warunków....podobają mi się cockery ale nie wiem czy umiałabym
          uniknąć "odpałów"....jest wiele ras które bym chciała...ale dla ich i mojego
          dobra nie podejmę się opieki nad nimi....

• kalina_p a co do gryzienia 24.01.06, 15:37
        wśród znanych mi osób (i psów) żaden rottweiler dziecka nie ugryzł, zdarzały
        sie ugryzienia przez male psy, np. yorki...
        • pstryczek3 Re: a co do gryzienia 24.01.06, 15:58
          Wszystko się zgadza, ale są rasy, któych nikt, nawet obcy nie musi się obawiać.
          Np ja bez wahania pogłaskałabym każdego cavaliera i golden retrievera i wiem
          czego się mogę spodziewać po zdecydowanej większości przedstawicieli tych ras.
          Nigdy nie odważyłabym się podejść do obcego jamnika, rottweilera czy nawet
          owczarka niemieckiego, bo to są rasy psów obrończych. Cavalier czy Golden
          niestety nie nadaje się na obrońcę i każdego bandytę czy złodzieja będzie
          traktował jak miłego gościa w domu, ale mogę mieć za to pewność, że nigdy nie
          zareaguje agresją wobec dziecka, czy to swojego czy to obcego.
          Jest jeszcze jedna rasa z psów do towarzystwa, której bym nie ufała: Lhasa
          Apso. Zanjomi mają takiego i pies jest dość mocno zazdrosny o ich małe dzieci,
          chociaż je toleruje i nie jest wobec nich agresywny. Niestety obce dzieci już
          gorzej traktuje i zdarzyło sie kilka razy, że ugryzł dzieci ich znajomych. I z
          tego co wiem od hodowcy tej rasy, Lhasa Apso nie bardzo się nadają na psy
          rodzinne, w której są małe dzieci.
        • lola211 Re: a co do gryzienia 11.02.06, 15:38
          KAlino, tylko ze jak taki rotek ugryzie to dziecko laduje w szpitalu, a po
          ugryzieniu przez yorka co najwyzej troche poplacze.
          • dziunia1602 Re: a co do gryzienia 11.02.06, 15:52
            To też dużo zależy i od rasy psa i też od dziecka,mojej koleżanki syn został
            ugryziony po raz drugi przez goldena,najpierw złapał za rękę teraz ma trzy szwy
            na twarzy.Nie wiem do końca jak rozsądzić czyja to wina,bo dziecko usiadło na
            psa gdy spał,wet twierdzi,że to mechanizm obronny (pomijam fakt iż pierwszy raz
            dziecko zostało pogryzione rok temu i teraz zrobiło dokładnie tak samo) i nie
            można tu winić psa,no ale..... pzreprowadziłam juz dwa razy test na moim psie i
            wprawdzie pierwszy odruch jest zerwanie się na całego ale przy unieruchomieniu
            następowała chwila całkowitego bezruchu - pies czekał co ma dalej zrobić,co
            zrobię ja - nie było mowy o żadnym ataku na mnie a tym bardziej o gryzieniu.
    • sharmilla Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 25.01.06, 17:14
      kalina_p napisała:

> A ja i tak uważam, że kundle schroniskowe sa najlepsze, docenią miłość i
      > ciepły dom, odwdziecza się...

Podpisuję się pod tym wszystkimi 8 łapami (mam 2 psy:))schroniskowo znajdowe

pozdrowienia
      sharmi
    • landrynka8 Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 25.01.06, 19:40
      > A ja i tak uważam, że kundle schroniskowe sa najlepsze, docenią miłość i
      > ciepły dom, odwdziecza się...

Ja tez tak myslę.
    • almamag Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 27.01.06, 21:21
      wybierasz nie tylko rasę ale i odpowiedniego psa; jak nasz mała miała pół roku
      to kupiliśmy labradorkę, wybieraliśmy ją razem z córką z całego miotu
      wybralismy najbardziej zrównoważoną i wiem, że to był dobry wybór bo inne
      spotykane na spacerach są często albo bardziej dominujące albo tchórzliwe i
      boja się np. pisku małej,a nasza suńka nie boi się, pozwala sobie język
      wyciągać itp. wybierając rasę zwiekszyliśmy prawdopodobieństwo że sunia będzie
      taka jak chcielismy, wczesniej miłam kundelki i tu naprawde nigdy nic nie
      wiadomo - mają one swoje charakterki
    • amelia42 Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 29.01.06, 01:22
      Co masz na myśli pisząc pies "mądry" lub "głupi" ? Czy pies mądry tzn, że umie
      czytać, robi doktorat???
      • chalsia Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 29.01.06, 11:18
        Myślę, że potoczne rozumienie określenia "mądry/głupi" pies określa łatwość z
        jaką danego psa można wychować i na ile dany pies jest łatwy w prowadzeniu
        (=reaktywny na polecenia właściciela).
        Chalsia
        • verdana Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 02.02.06, 23:20
          Ja wybrałam mopsa, bo mam małe mieszkanie, niezbyt dużo czasu na spacery z psem
          i nie lubię jazgotu. Kundeli moga być super, ale nie zaryzykowałabym wzięcia ze
          schroniska psa, który urosnie i będzie się w moim mieszkaniu czuł jak w klatce.
    • fankapsiakow Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 07.02.06, 23:23
      Mam wrażenie że luddzie kierują się rasa i tym ze mogą mieć ładnego firmowego
      psiaka ja mam kundeleka wyglądajacego jak szop pracz połączony z lisem i może
      jeszcze fretką jest ze schroniska kosztował 27.50 i mojha sisostrzenica wyciąga
      mu język łapie za ogon a Parówka nawet nie warknie kwetsia wychowania psa a nie
      rasy podejrzewam ze te łagodne jak będą miłay ochotę to i tak ugryzą!!tyle o
      wyższośc rasowców nad schroniskowymi psiakami te drugie mają ogromna przewagę
      kichają jak nikt inny swojego właściciela!!!
      • captroy Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 08.02.06, 04:10
        Co w tym zlego ,ze niektorzy chca miec"ladnego filmowego psiaka"..?!
        Tu nie chodzi chyba o segregacje psow rasowych i mieszancow..Raczej o swiadoma
        decyzje.Poza tym,tam gdzie jest dziecko jest zazwyczaj ograniczony czas
        wolny.Dlatego,jezeli juz wprowadzamy psa do domu,powinien byc to psiak latwy do
        wychowania.Gdy wiemy cos niecos o poszczegolnych rasach,nie wiemy nic o
        predyspozycjach psychicznych psa ze schroniska..tak mi sie bynajmiej wydaje.
        Trzeba chyba tez wziasc pod uwage w tych dyskusjach wiek dziecka.Jezeli to jest
        szkrab w wieku szkolnym,przygarniecie psa schroniskowego ,napewno mialo by
        oddzwiek koedukacyjny..
        Osobiscie pomimo,ze podobaja mi sie bardzo pewne rasy,nie wykluczam,ze byc moze
        kiedys i jakis mieszaniec bedzie krecil sie po moim domu.
        • joanna_poz Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 08.02.06, 10:52
          Zgadzam się całkowicie z tym co napisał(a) Captroy.
          Co w tym złego, ze ktos chce mieć taką rasę, a nie chce innej? NIkt jakos nie
          prowadzi rozważan co w tym złego że ktoś wziął mieszańca zamiast rasowca:)
          rzecz gustu i tyle...
          Ja sama daleka bylam od dopisywania wielkich teorii o wyzszości rasowcow nad
          mieszancami. Wbrew temu co załozyla autorka - nie prowadzilam wielkich rozwazan
          i studiow nad rasami. Powiem wiecej - moja wiedza na temat ras jest na tyle
          mała i pobieżna, że rozpatrywałam tylko dwie - goldena i labradora - wiedząc że
          są one bardzo łagodne i cierpliwe w stosunku do dzieci (a mam 1,5 rocznego
          syna).
          Mamy labradorka, ilość głupot jakie poki co wyprawia jest spora i zapewne
          niejedn kundelek jest od niego mądrzejszy. Ale w jednym zasługuje na medal -
          stosunek do mojego dziecka i za to wszyscy uwielbiamy i kochamy:)
          • dziunia1602 Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 09.02.06, 20:10
            Ja miałam pudla miniaturkę,mój mąż dwa pekińczyki a mamy drugiego spaniela,mój
            mąż zakochał się w tej a nie innej rasie a potem przelazło na mnie (wolałam
            goldena,springera - ale mieszkamy w bloku),każdy ma prawo wyboru i je
            dokonuje,a co do rasy.... tez uważam,że to jest rzecz gustu i możliwości
            przestrzenych dla psa - bo o tym nie wolno zapominać.
            Najważniejsze,że pies jest kochany - a reszta nie ma najmniejszego znaczenia.
    • lola211 Re: Dlaczego tak bardzo zwracacie uwage na rase? 11.02.06, 15:31
      Mnie nie było wszystko jedno jakiego bede miala psa.Nie jestem z tych , ktorzy
      kochaja wszystkie zwierzeta bez wyjatku- przyznaje sie.Pies musi mi sie
      podobac, moze byc mieszaniec, ale ładny (cóz, taka ze mnie estetka;).Mialam
      kiedys takiego- bialy, kudlaty, mial w sobie cos ze szpica, ale moim zdaniem
      byl od tej rasy ladniejszy:).
      Gdy okazalo sie, ze jestesmy gotowi przyjac pod swoj dach pieska zaczelam sie
      zastanawiac jaki mialby byc- przede wszystkim maly(mam duze mieszkanie, ale nie
      wyobrazam sobie by mogl tu przebywac pies wiekszy od sredniego pudla), z
      wlosem, a nie sierscia(bardzo nie lubie psich klakow walajacych sie po domu,
      poza tym z tego co wiem taka szata minimalizuje ryzyko alergii, a moja córka
      jest z grupy ryzyka).Staneło na yorku, ktory owszem, moze sie okazac malo
      cierpliwy, zwlaszcza dla dziecka, ale mysle, ze odpowiednim wychowaniem uda sie
      uniknac wiekszych porazek.W tej chwili nasza suczka ma 3 miesiace, jest
      zywiolowym, wesolym psiaczkiem, kochanym przez nas wszystkich.
      Nie bede ukrywac, ze balabym sie wziac zwierze ze schroniska, z ciezka
      przeszloscia, wiedzac ze takie przezycia moga sie bardzo źle odbic na jego
      psychice.

Dodam, ze oprocz kudlaczy(zwlaszcza bialych) bardzo podobaja mi sie urokliwe
      mopsy czy buldozki francuskie, ale ze wzgledu na rodzaj siersci jednak sie nie
      zdecydowalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka