Dodaj do ulubionych

dieta-kurczak-gazy ??

09.02.07, 17:56
Witam, mój piesek jest od wczoraj na diecie, tzn. kurczak+ryż, jednak od
zawsze po drobiu miał uporczywe gazy. Mam pytanie czym mogę zastąpić drób, i
czy to możliwe że pies jest na mięsko kurczaka uczulony - dlatego te gazy??
Pozdrawiam i dziękuję..
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: dieta-kurczak-gazy ?? 09.02.07, 18:47
      Co to za dieta i dlaczego została wprowadzona??? Ponieważ nic o Twoim psiaku
      nie wiem nie mogę podjąć decyzji, która należy do lekarza prowadzącego.
      Raczej uczulenie nie objawia się gazami. To wynik trawienia zachodzącego w
      przewodzie pokarmowym i być może nierównowagi bakteryjnej w jelitach. Proponuję
      kupić w aptece bakterie kw. mlekowego i podawać jedną dziennie.
      Pozdrawiam - ava
      • zuzina79 Re: dieta-kurczak-gazy ?? 09.02.07, 19:24
        Witam, dwa dni temu psiak wymiotował po każdym posilku (trwało to jeden dzień)-
        przyczyną mogła być podana nowa sucha karma ROYAL DENT. Wczoraj zrobiłam
        pieskowi głodówke - dostawał tylko wodę a dzisiaj postanowiłam dać mu jakiś
        lekki posiłek. Podałam mu piersi drobiowe z ryżem no i zauważyłam że dość często
        oddaje gazy. Ogólnie jest wesoła, ma apetyt. Wcześniej piesek miał burczenie tak
        jakby w jelitach. Piesek ma prawie 4 lata. Jutro spróbuję podać mu sugerowane
        przez Panią bakterie kw. mlekowego. A czy mogę podać mu do posiłku np. siemie
        lniane lub lakcid. Podrawiam
        • avasawaszkiewicz Re: dieta-kurczak-gazy ?? 10.02.07, 14:52
          To troszkę zmienia postać rzeczy. W wyniku wymiotów zmieniła się właśnie flora
          przewodu pokarmowego dobrze jest wówczas wspomóc psiaka właśnie bakteriami kw
          mlekowego, które to odpowiadaja w zołądku za równowagę, czy nawet węgiel. Tak
          więc jak najbardziej możesz podać i jedną i drugą przez Ciebie proponowaną
          rzecz. Choć wolałabym aby siemie nie było mieszane z lakcidem (czyli właśnie
          takimi o jakich wspomniałam bakteriami). Czasami jednak gazy pojawiają sie gdy
          karmimy psiaki czymś nowym, z czym psiak nie koniecznie dobrze sobie radzi.
          Niektóre rzeczy jak np cukry też są gazotwórcze tak jak i inne składniki. Jest
          w pewnym stopniu osobniczo zależne.
          Pozdrawiam - ava
          • zuzina79 Re: dieta-kurczak-gazy ?? 10.02.07, 17:33
            Witam, bardzo dziękuję za pomoc. Piesek czuje się już lepiej, ciagle dostaje
            tylko ryż z drobiem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka