Dodaj do ulubionych

zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek

15.03.07, 15:13
Chciałabym się dowiedzieć jakie zastrzyki mozna zrobić 6 miesięcznym kotkom?
Chodzi mi o konkretne nazwy i które są najbardziej bezpieczne, w jakich
terminach mają być podane. Dodam jeszcze, że kotki nie miały jeszcze
pierwszej rui - czekamy na nią a potem chcemy działać. Sterylizacji na razie
nie chcemy, choć to najbardziej bezpieczna metoda.
Obserwuj wątek
    • lena_zet ech 15.03.07, 15:32
      kotka mojej babci w wieku 7 miesięcy dostała zastrzyk.Po miesiacu była
      sterylizowana-jej macica pokryta była guzkami.Pierwsze co wet zapytał to czy
      czasami nie podawalismy zastrzyków hormonalnych....
      Kotka mojej koleżanki dostawała zastrzyki.Po drugiej rujce zdecydowali się
      sterylizować.Kotka już miała guzy.
      Zastanów się, proszę...
      • mist3 Re: ech 15.03.07, 21:14
        www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
    • anna.jozwik Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 15.03.07, 22:16
      Tak naprawde nie ma "najbardziej bezpiecznych" zastrzykow antykoncepcyjnych dla
      kotek. Wszystkie sa rownie niebezpieczne, bo wszystkie zawieraja bardzo duze
      dawki hormonow w formie depot, czyli ta duza dawka hrmonow jest powoli
      uwalniana i powli wchlaniana przez kolejnych kilka tygodni z tkanki podskornej.
      Zastrzyki hormonalne procz tego ze burza cala rownowage hormonalna organizmu,
      moga spowodowac tez skutki uboczne w postaci cukrzycy czy ropomacicza.
      Nie ma sensu zwlekac ze sterylizacja.
      • marzenia11 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 20.03.07, 15:50
        Dziękuję za odpowiedzi i informacje które akurat znam. Wiem też, że reakcja
        kotek na zastrzyki jest sprawą indywidualną. Znam kilka kotek, które od lat
        dostają zastrzyki i są zdrowe.Chciałam tylko skonsultować konkretne leki, a nie
        pytałam o wady i zalety, które znam. Myślałam, że od Pani doktor otrzymam pełną
        i wyczerpującą informację, ale niestety nie. Szkoda. Pozdrawiam
        • misia007 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 20.03.07, 19:35
          Wydaje mi sie, ze informacja była konkretna i wyczerpująca.
          • marzenia11 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 26.03.07, 18:38
            .. zwłaszcza że prosiłam o nazwy konkretne zastrzyków a nie o wady i zalety
            sterylizacji i zastrzyków.
            • mist3 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 26.03.07, 20:47
              jeśli chodzi ci o konkretnenazwy to idz do weta. forumowy wet i tak ci nazw nie
              poda bo to kryptoreklama. z tym, ze wet Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA, a nie lecacy na
              kase i tak powie ci ze podawanie zastrzykow to zabijanie kotki na raty - badz na
              to przygotowana.
              • marzenia11 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 27.03.07, 20:53
                Dzieki - faktycznie nie przyszło mi do głowy to że na forum nie mozna podawać
                nazw bo może to byc potraktowane jako reklama, choć chyba widziałam tu nazwy
                preparatów, czy karm. Ale rozumiem. Dla mnie prawdziwy i rzetelny wet, z
                prawdziwego zdarzenia to taki który powie mi o wszystkich metodach i przedstawi
                wady i zalety kazdej z nich. Osoby nawołujące chórem do sterylizacji i tylko o
                niej mówiące nie budzą mojego zaufania. I nie jestem jedyną osobą ktora tak
                myśli. Pozdrawiam
                • pixie65 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 28.03.07, 10:51
                  marzenia11 napisała:

Osoby nawołujące chórem do sterylizacji i tylko o
                  > niej mówiące nie budzą mojego zaufania. I nie jestem jedyną osobą ktora tak
                  > myśli. Pozdrawiam

Rozumiem,ze gdyby tu były osoby chórem nawołujące do antykoncepcji
                  farmakologicznej to też nie budziłyby Twojego zaufania? Chodzi o ten "chór",
                  czy FAKTY? A jakie masz zastrzeżenia do sterylizacji? Wbrew naturze...?
    • ca-mila Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 28.03.07, 08:13
      Może zapytaj swojego weta jaki lek poleciłby, a wtedy pytaj o opinie odnośnie
      niego (leku). Może tak łatwiej uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.
      Myślę jednak, że raczej nie ma sensu zwlekać ze sterylizacją, przecież tak
      naprawdę nikt nie ma interesu w przekonywaniu Ciebie do podjęcia tej decyzji,
      skoro i tak ujawniłaś/łeś sie jako osoba odpowiedzialna myśląca o antykoncepcji.
      Co innego gdybyś pisała/ał, że planujesz rozmnożyć dachowca :)
      Naprawdę czytałam mnóstwo historii o zmianach w macicy wywołanych hormonami,
      nawet u bardzo młodych kotek, nawet po jednej dawce hormonów, widziałam też
      mnóstwo zdjęć takich macic po wycięciu :(
      Dlaczego chcesz odłożyć sterylizacje na potem? Przecież sterylizacja wykonana
      wcześnie eliminuje wystąpienie wielu chorób. (m.inn. wg vetservis).
      Skonsultuj się może z kilkoma niezależnymi wetami i ich zapytaj o opinię.
      • mist3 Re: zastrzyki antykoncepcyjne dla kotek 28.03.07, 21:08
        podalam ci linka do wetserwisu - tam pisza o wadach i zaletach kazdej metody
        antykoncepcji.
        a nie mozesz przyjac do wiadomosci, ze czasem trudno znalezc wiele zalet dla
        metody, ktora takich zalet praktycznie nie ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka