jaroburdak 13.07.08, 18:34 Mamy szczeniaka który na lewej tylnej nodze ma 6 pazur. Umieszczony jest powyżej 5 i skierowany do tyłu. Co z tym fantem należy zrobić ? Czy należy jak najszybciej zamieść go do lekarza ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: 6 pazur u psa 13.07.08, 18:58 Pięc palców w tylnych łapach to przypadłość spotykana - jak się niedawno dowiedziałam - u psów które pojawiły się na świecie wskutek "krycia kazirodczego" lub jeśli w przeszłości jego przodkowie krzyżowali się w bliskim pokrewieństwie. 6 pazur to natomiast "dziki pazur" i można je usunąć, ale najlepiej zrobić to gdy pies jest mały. W starszym wieku jest to bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: 6 pazur u psa 14.07.08, 11:58 Co to za rasa??? W jakim szczeniak jest wieku? Czy ów 6ty pazur związany jest z 5tym??? czy ma własną kosteczkę??? Niektóre rasy psów mają 5ty pazur a inne muszę mieć nawet 6 gdyż w przeciwnym razie nie trzymają wzorca rasy. Ja póki zwierze nie zaczepia pazurem, kiedy pazur nie zawija się na tyle aby nie można go było obciąć nie widzę powodu jego usuwania czy to w młodym wieku czy też nie. Znam wiele psów a jak już wspomniałam jest wiele ras, które mają dodatkowy paliczek i 2 dodatkowe pazury w tylnych łapach i nie jest to żadna skaza. Z mojego punktu widzenia życzę mu jak najlepiej z tymi 6cioma pazurami i proszę dać im święty spokój. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś