mirtillo1983 16.01.09, 19:28 Witam wszystkich. Nie mogę zdecydować sie na pieska którą rasę wybrać? Mieszkamy w domku z ogrodem, jest nas 2 ale myślimy o dzieciach już niedługo :) Właścicieli proszę o opinie na temat tych 2 ras. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 17.01.09, 01:07 mirtillo1983 napisała: > którą rasę wybrać? Przy wyborze psa bedziesz sie sugerowac opinia obcych ludzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
mirtillo1983 Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 17.01.09, 08:53 oczywiście, ze nie! Chciałam zapytać po prostu właścicieli piesków tych ras o swoje spostrzeżenia...tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 17.01.09, 11:07 Trochę nie rozumiem Twojego zdziwienia. Ja uważam, że to bardzo dobrze, że pyta. Jak ktoś kupuje psa bo po prostu mu się podoba a potem okazuje się, że kompletnie sobie z nim nie radzi (np. spaniel na dogoterapuetę) to krzyczymy, że wziął psa nie mając o nim zielonego pojęcia a teraz sobie nie radzi. Jak ktoś pyta bo chce dobrze wybrać, to krzyczysz, że kieruje się zdaniem innych ludzi. Eh... Przecież nie napisała "wybierzcie za mnie". Ja pochwalam jak najbardziej pytanie i prośbę o opinie. No więc - z pierwszą rasą nie miałam żadnego kontaktu więc nie powiem nic. Golden jak najbardziej nadaje się do rodziny z dziećmi, ale jeśli najpierw pies a potem dziecko, to należy tak go wychowywać, żeby nie czuł się jak najważniejsza istota w domu, bo po urodzeniu dziecka możecie mieć problem z zazdrością. Zresztą tyczy się to każdej rasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 17.01.09, 11:30 Podobnie jak Tenshii nie miałam styczności ze springerami.Goldeny natomiast to jak najbardziej psy rodzinne.Jednak dużo trudu trzeba włożyć w ich odpowiednie wychowanie.Należy też mieć świadomość jakie ma potrzeby ten pies.Czyli duuużo ruchu,dużo jedzenia i dużo miłości;) Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 19.01.09, 14:01 tenshii napisała: > Trochę nie rozumiem Twojego zdziwienia. > Ja uważam, że to bardzo dobrze, że pyta. Wobec tego odpowiadam: ja bym nie chciala ani jednego, ani drugiego. To tak jakby pytac czy wziac za zone blondynke czy brunetke ;). Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 19.01.09, 16:02 Chybione porównanie. Obie rasy jednak się różnią charakterem, zachowaniem, wymaganiami itp. a nie tylko wyglądem i umaszczeniem. Może w przypadku tych dwóch ras to nie jest jakaś naprawdę znacząca różnica, ale czy w przypadku, powiedzmy retrievera i rottweilera, też byś powiedziała, że to to samo, bo obie nazwy zaczynają się na "r"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry off topic 19.01.09, 17:05 bo w sumie takie pytania trochę dziwne są - z jednej strony swietnie ze ktos zanim kupi psa to pyta (w przypadku mirtillo szuka ona wlascicieli tych dwoch ras i ich opinii na temat psow) z drugiej strony czasem takie pytania wzbudzaja zdziwnienie. i tak w opcji Twojego przykladu czyli retriwera i rottwailera to tez bym sie zdziwila bo to tak odlegle rasy ze troche swiadczy to troche o tym ze osoba poszukujaca psa albo nie wie czego tak naprawde chce albo ma az tak skrajne zainteresowania i potrzeby : ) ja w kazdym razie trochę traktuje takie pytania nieufnie : ) Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: off topic 19.01.09, 18:22 No ja wiem, wiem; retrievera i rottwailera specjalnie połączyłam dla lepszego kontrastu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
huba-art Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 18.01.09, 23:30 obie rasy to psy myśliwskie, jednak springer to piesek z grupy płochaczy i hodowcy w dużej mierze podtrzymują myśliwskie zalety tej rasy. Natomiast golden to pies z grupy aporterów i tutaj od wielu lat poszukuje się cech psa przewodnika , opiekuna , terapeuty. Dobry chodowca potrafi wyodrębnić te cechy u szczenięcia w miocie do trzeciego m-ca życia ,kiedy to piesek może już mieć nowych właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 19.01.09, 17:10 moja krotka opinia jest taka - przy obydwu rasach ogrod to za malo: ) takim psom trzeba sporo ruchu i zajęć. oba psy to psy mysliwskie i pracujace - one uwielbiaja jak maja co robic, wiec za wczasu warto pomyslec czy bedzie sie mialo czas na dlugie spacery polaczone z aportem, lub wrecz na zajecia agility. obie rasy (jak kazde rasy: ) wymagaja odpowiedniego zaanagazowania w wychowanie. goldeny ktore postrzegamy jako inteligentne cieple psy rodzinne sa takie wtedy kiedy je tak wychowamy i poswiecimy im sporo czasu. a spaniele to generalnie wcale nielatwa rasa : ) w przypadku szybkiego pojawienie aie dziecka chyba jednak proponowalabym goldena. ogolnie o wiele rzadziej stykam sie z problemem "golden gryzie moje dziecko" niz "spaniel gryzie moje dziecko" : ) przy braku zdecydowanie czesto polecam nabycie ksiazek o danej rasie i poczytanie jak rowniez wizyte na paru wystawach (a przynajmniej jednej). poogladanie wiekszej ilosci psow "na zywo" oraz porozmawianie z wlascicielami i hodowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
talareczka Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 20.01.09, 17:24 Zawsze przy zadawaniu takich pytań należy pamiętać, iż znawcy rasy niestety zawsze tylko chwalą swoją rasę, tym sposobem można się wpakować w niezłą kabałę. Według mnie zdecydowanie łatwiejszy w ułożeniu będzie golden, co nie znaczy, że należy brać to za pewnik. Jedno jest pewne, wybierając psa musimy bezwzględnie kierować się jego potrzebami jak i naszymi możliwościami w ich zaspokajaniu. Ja osobiście najpierw powiększyła bym rodzinę a później myślała o psie. Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 20.01.09, 18:18 talareczka napisała: > Ja osobiście najpierw powiększyła bym rodzinę a później myślała o psie. Jakbym słyszała swoją mamę ;p Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 20.01.09, 18:17 Bez względu na to, na którą rasę się zdecydujesz warto włożyć dużo wysiłku w znalezienie dobrej hodowlii zarejstrowanej w ZKwP i nawiązanie z nią kontaktu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirtillo1983 Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 20.01.09, 21:03 Wszystkim dziekuje za wypowiedzi. Zdecydowalismy sie na Goldena. Pojedziemy po niego na poczatku lutego. Jest pieknym pieskiem, rodzice maja cudowny charakter wiec i ich pociechy mamy nadzieje też. Takze w naszym życiu będzie dużo radości. Myśleliśmy o tych rasach ponieważ to rodzinne psy, wesołe oraz pełne wigoru (wspaniałe do agility). Oczywiscie ze bylem na wystawie, pytalem hodowców o psy, ale tak jak jest wyzej napisane każdy chwali swoich, każdy znajdzie kilka cech ktore pasuja nowym wlascicielom... Moim zdaniem zapytac na forum nic nie szkodzi. Kto chce wypowie sie i tyle. A dla nas może w wypowiedziach znajdzie sie inreresujące spostrzeżenia. Co to dzieci przykre jest, ale niestety nie każdy może ot tak łatwo począć dziecko...ale jak kto woli... Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 20.01.09, 21:10 Życzę Wam wspaniałego przyjaciela jakiego ja mam!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Springer Spaniel Angielski czy Golden Retriev 21.01.09, 14:16 Latwiej jest zaczac od psow ;). Wiem, bo wypraktykowalam :)); Odpowiedz Link Zgłoś