volvic77 06.04.10, 13:59 Jestem Polka, maz Francuzem, mieszkamy we Francji. Za miesiac pojawi sie nowy czlonek rodziny, a my jestesmy daleko w lesie z imieniem..... Bardzo mi zalezy aby imie bylo wymawiane tak samo w obu jezykach. Odrzucilismy wszelkie propozycje typu : Robert, Artur, Victor, David, Albert ze wzgledu na fakt ze albo juz istnieja wsrod znajomych albo sa po prostu przestarzale. Zastanawiamy sie nad tymi trzema : Yann, Loïc, Axel. A moze doradzicie cos zupelnie innego? Preferujemy imiona raczej krotkie. Starsza siostra ma na imie Eva i z wyborem dla niej nie bylo najmniejszego problemu. Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 14:09 Loïc jest IMO fajny, choc bretoński i bez bretońskich korzeni może trochę nie pasowac... Podobnie Yann. Axel to duńska forma Absaloma, imienia, które po francusku brzmi Absolon, więc jak dla mnie to zbyt "internacjonalne" imię, że się tak z rosyjska wyrażę. Było sporo wątków o imionach polsko-francuskich; sama osobiście wybierałabym imię o tej samej pisowni w obu językach. Jest to wbrew pozorom nie tylko Robert i Albert, ale i np. Gabriel albo Samuel, kilka innych wymieniłam tu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,109427208,109433167,Re_Imie_meskie_lub_zenskie_ale_miedzynarodowe_.html Odpowiedz Link Zgłoś
volvic77 Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 14:16 dziekuje. Udaje sie na przestudiowanie linka. - Braciszek Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 15:47 Ja jednak szukałabym czegoś bardziej międzynarodowego. Tak jak proponowała Gaudencja, np. Samuel jest fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 22:13 volvic77 napisała: > Jestem Polka, maz Francuzem, mieszkamy we Francji. witam w klubie > Za miesiac pojawi sie nowy czlonek rodziny, a my jestesmy daleko w lesie z imie > niem..... Bardzo mi zalezy aby imie bylo wymawiane tak samo w obu jezykach. > > Odrzucilismy wszelkie propozycje typu : Robert, Artur, Victor, David, Albert ze > wzgledu na fakt ze albo juz istnieja wsrod znajomych albo sa po prostu przesta > rzale. wyglada na to, ze mamy szukac imion meskich. Co do tych odrzuconych, to np. Victor nie jest wcale przestarzały: www.meilleursprenoms.com/stats/histogram.php3?recherche=victor&image.x=0&image.y=0 Robert - odrobine jest: www.meilleursprenoms.com/stats/histogram.php3?recherche=robert&image.x=0&image.y=0 Artur - bardzo popularny i zaden przestarzały: www.meilleursprenoms.com/stats/histogram.php3?recherche=arthur&image.x=0&image.y=0 David, Albert - wychodzą z mody > > Zastanawiamy sie nad tymi trzema : Yann, Loïc, Axel. osobisnie wszystkie 3 mnie drażnia, drażnia mnie zarówno po francusku, jak i po polsku. Owszem istnieją takie we francuskim i nawet dośc popularne ostatnimi czasy, ale irytujace. Poza tym nie spełniaja kryterium takiego samego wymawiania (za wyjatkiem Axela). A moze Daniel, a moze Stefan, a moze Aleksaner (ciut długie)? A moze tutaj zajrzyj jakie imie było popularne w poszczególnych departamentach i cos sobie z tego wybierzesz: www.prenoms.com/ www.meilleursprenoms.com/stats/topannee.php3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazetka Re: Yann / Loïc / Axel ? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.10, 22:16 A może Marcel? Odpowiedz Link Zgłoś
volvic77 Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 23:01 Nie ma to jak miec wybrednego meza, grrrrr. Samuel, Gabriel nie, bo nie przemawiaja do niego. Mamy juz chyba ze 3 Victorow, 1 Artura wsrod znajomych, wiec to tez odpada. Ja to bym z checia parla na Ernesta albo Oscara np, ale moj malzonek nie chce w ogole slyszec, no i wez zaradz czlowieku. Dlaczego Yann jest drazniace po polsku? Przeciez to taki swojski polski Jasiek, nie? A ze pisownia inna to juz szczegol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Yann / Loïc / Axel ? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.04.10, 23:05 a Vincent? Odpowiedz Link Zgłoś
volvic77 Re: Yann / Loïc / Axel ? 06.04.10, 23:14 szwagier tak sie nazywa, wic kurna tez odpada Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Yann / Loïc / Axel ? 07.04.10, 08:50 kamelia napisała, że ją osobiście drażni, a na czyjś osobisty gust nie masz wpływu mnie nie drażni, na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Yann / Loïc / Axel ? 07.04.10, 10:10 powiem ci, ze u nas tez nie było łatwo i to sie sie mi podobało, to sie jemu nie podobało i na odwrót. Oczywiście wyjście znalexlismy. To co ci propponuje zrobic, to przejrzec rózne strony z imionami, przejrzec kalendarz (francuski) i zobaczyc które imie bedzie wam pasowało, a jednocześnie bedzie spełniac kryteria. Zrobic liste i metoda eliminacji do czegos dojdziecie. Co do tego yanna, to drażniące jest ta wydumana pisownia, wyglada jakby na siłe musiało byc po "zagranicznemu", co do Loika to nie brzmi w ogole jak imie, tylko jak nazwa przedmiotu, nie wyobrażam sobie mówic tak na dziecko. Axel, niby pochodzenie skandynawskie, a pachnie mi bardziej kewinizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Yann / Loïc / Axel ? 14.04.10, 17:08 co do pisowni yanna to chyba nie bedzie problem skoro mieszkaja we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Yann / Loïc / Axel ? 07.04.10, 19:39 Jeremi Dorian Beniamin Julian Teodor Natan/Nataniel Cyprian Fabian Ruben Feliks Sebastian Adam Imiona brałam z jednej ze stron od Kamelii oraz z Behind the Name No i jeśli chodzi o pisownie, to wybierałam takie, których francuska pisownia nie odbiega bardzo od polskiej, wymowa także. Najbardziej podoba mi się Ruben i Jeremi. Odpowiedz Link Zgłoś
rubia88 Re: Yann / Loïc / Axel ? 07.04.10, 01:36 mi szalenie podoba się Gaspard, ale słyszałam, że podobnież to przestarzałe imię? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Yann / Loïc / Axel ? 09.04.10, 10:03 wręcz przeciwnie, w ciagu ostatnich lat sie zrobił bardzo popularny www.linternaute.com/femmes/prenoms/prenom/9775/gaspard/ Odpowiedz Link Zgłoś