edith31 07.05.09, 12:50 Aha mam jeszzce pytanko czy pies 13 tyg przyzwyczai sie do nowych wlascicieli czy to wielka krzywda dla niejgo brac go w takim wieku? w koncu to jeszcze szczeniak, czy da sie go ulozyc po swojemu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: pies 13 tygodni 07.05.09, 12:53 Da się. To jeszcze bardzo mały pies -- Labradość I don't need to fight to prove I'am right, and I don't need to be forgiven Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies 13 tygodni 07.05.09, 12:56 A dlaczego ma się nie przyzwyczaić? To dobry wiek, ja unikam sprzedawania szczeniat przed ukonczeniem dwunastego tygodnia zycia, bowiem wg mnie sa jeszcze za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
edith31 Re: pies 13 tygodni 07.05.09, 12:58 aha ,bo zwyczajowo oddaje pieski ok 6-8 tydzien wiec stad moje pytanie a mam na oku pieska 13 tyg ale zastanwaiam sie wciaz . Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: pies 13 tygodni 07.05.09, 13:08 Regulamin Związku Kynologicznego pozwala na sprzedaż szczeniat siedmiotygodniowych. Ale to bardzo wczesnie, ja uważam, że za wcześnie. Poza ty prawo unijne pozwala na przekraczanie granic szczenietom, które ukończyły 12 tygodni, więc za granicę młodszego sprzedać nie można. Stąd też trzymam szczeniaki do dwunastego tygodnia. Pies w każdym wieku przyzwyczai sie do nowego domu i stada. Przecież ludzie adoptują czy kupuja dorosłe psy i wszystko jest ok. Na twoim miejscu zastanowiłabym się w ogóle nad psem tak mniej więcej rocznym, a nie szczenięciem, przy czym psem w miarę ułożonym i wychowanym, było by ci łatwiej. Najstarszy pies, jakiego przyjęłam na stałe pod swój dach, miał prawie 8 lat. Jak na doga był po prostu stary. Problemów z adaptacją wśród psów jak i ludzi nie było żadnych. No i była to wielka obustronna miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: pies 13 tygodni 07.05.09, 13:15 Oddawać 6-cio tyg malucha to barbarzynstwo:/ Odpowiedz Link Zgłoś
edith31 Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 00:26 ten maltanczyk ma 13 tygodni skonczone ,ale bylam wczoraj ogladac yorka to Pani chce oddac je jak skoncza 6 tygodni, teraz maja ok 5. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 07:48 semi-dolce napisała: > A to jednak chcesz bez rodowodu? nieżle ... to już lepiej edith wez pieska ze schroniska. Uartujesz mu życie, a debilowi co nie wie co rozmnaża i jakie są tego konsekwencje procederu podtrzymywac nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry kupno psa rasowego - tylko rodowodowy z metryka! 08.05.09, 10:52 mam nadzieje ze autorka watku rozwazajac te wszytskie rasy zaklada kupno psa RASOWEGO a nie "rasowego bez rodowodu" za 200 pln z allegro. pies rasowy powinien byc kupiony od dobrego hodowcy, szanujacego i kohcajacego zwierzeta, ktory sprzeda ci zdrowego szczeniaka po zdrowych rodzicach i bedzie sluzyl rada i pomocą w wychowaniu psa. arka.strefa.pl/rasa.html kupujac psa w typie rasy w wiekszosci przypadkow przykladasz reke do procederu handlowania i rozmnazania psow okupionego cierpieniem zwierzat. www.stoppseudohodowcom.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
edith31 Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:20 Zrobie jak bede uwazala, pies ktorego mam na oku nie jest zwiazany z zadnym procederem, matka miala rodowod albo ojciec nie pamietam a dzieci nie maja bo jedne z rodzicow nie mialo. Jest od porzadnych ludzi, nie stac mnie na psa z rodoowdem, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edith31 Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:21 I tak za niego zaplace jak za zborze. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:31 A stać Cię na leczenie ewentualnych chorób? Nawracanie behawiorystyczne itd? Może warto uzbroić się w cierpliwość i uskładać? Wziąć tzw PETa, albo poprosić hodowcę o raty? Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:36 Wogóle zastanawiam się PO CO tu piszesz? Przyszłaś po radę do doświadczonych psiarzy. Dostałaś rady od doświadczonych psiarzy. Jednak nie akceptujesz rad od doświadczonych psiarzy bo nie podchodzą pod Twój światopogląd. Akceptujesz tylko to, co układa się puzzel po puzzlu do Twojej układanki. A reszcie mówisz - zrobię jak będę chciała. Nie marnuj naszego czasu proszę :] Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry proceder rozmnazania "psow rasowych bez rodowodu" 11.05.09, 10:48 Kupując psy na allegro, „rasowe z rodowodem”, a już szczególnie od ludzi, którzy sprzedają lub sprzedawali wiecej psow / miotów/ ras wspierasz okrutny proceder rozmnazania psów w bardzo złych warunkach. placisz za to że suki często trzymane sa w malutkich klatkach lub betonowych kojcach, nigdy nie wychodza na spacer, gdy nie mgoa już rodzic wyrzucane sa do lasu lub oddawane do schroniska. Szczekani sa sprzedawane w wieku 5-6 tygodni (a ich wiek często jest zawyżany) ani suki a ni szczenięta nie sa odrobaczane i szczepione ) bo po co robic koszty). Na uzytek kupujacych którzy chca zaoszczędzić, wymyślana jest cala masa historyjek „sunia rasowa, ale nie mielismy czasu aby jeździć po wystawach”. „psieki rasowe ale nie wyrabiałem metryki bo to pani szanowna koszty a po co pami ma przepłacać”, „piesek siódmy z miotu wiec nie ma metryki”, „a bo Fifi chciala zostac mamą”. W celu zrobienia zdjęć do oferty psy sa wyciągane z brudu i syfu, kapane, przychodzi 10 letnia corka sasiada i robione sa fotki na kanapie w salonie. Po którym suka i szczeniaki wracaja do chlewu. To nie sa historie wyssane z palca. to dzieje się tu teraz. Codziennie. Za Twoje pieniadze edith i ludzi podobnie myślących do ciebie. Wiem, ze masz prawo o tym nie wiedziec, ale nie masz prawa odwracac oczu kiedy jestes o tym informowana. Czytaj i oglądaj – jaa pozniej podejmiesz decyzje – to już Twoja sprawa i twojego sumienia. Opis interwencji w pseudohodowlach przeprowadzonych przez Fundacje EMIR fundacja-emir.org/aktualnosci/SCHRONISKA/stopdzikimhodowlom.htm likwidacja pseudohodowli pod poznaniem agata-air.wrzuta.pl/film/793nS29Injz/film_poznan sprawa pseudohodowli w Halinowie www.tvnwarszawa.pl/28415,1581435,0,1,z_nielegalnej_hodowli_w_halinowie_zniknely_psy,wiadomosc.html www.strazdlazwierzat.com.pl/index.php?pliki=interwencje temat 14 na stronie „FABRYKA PSÓW” a tutaj przypadek jakich wiele – sunia bullterierka – wykupiona z pseudo” „Pogryziona, w ranach i bliznach, ze zdartymi (najprawdopodobniej betonem) łapkami, nie przestraszona, a przerażona otaczającym ją światem i...własnym cieniem.” www.fundacja-ast.pl/content/view/673/65/ nie pierwsza… i nie ostatnia… to jest rzeczywistość allegro czy alegratki prawdziwa rzeczywistość takich aukcji jak chociazby ta: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6403473 jeśli po zastanowieniu się nad tematem nadal będziesz chciala kupic sobie taniego pieska bez metryki na giełdzie internetowej to: - szukaj kogos kto oferuje jedynie jeden miot i wczesniej innych psow nie sprzedawal, - wybierz takie miejsce gdzie możesz pojechac i sprawdzic w jakich warunkach zyje suka i szczeniaki, jak ich właściciel się nimi opiekuje, co ma na ich temat do powiedzenia i jakie ma porady i czy zalezy mu aby psy poszly w dobre rece. - Nie kupuj szczeniaka z dowozem („szanowna pani, umowmy się na parginku, przed makdonaldem, na tarsie A8) – to najczęściej sa wlasnie pieski z takich rozmnazalni. - piesek powinien mieć przynajmniej 8 tygodni - powinien miec książeczkę zdrowia z 2 odrobaczeniami i pierwszym szczepieniem – w książeczce powinny być wklejone nalepki preparatow oraz pieczatka i podpis weterynarza. Nie wiem co jeszcze wiecej mogę Ci pokazac czy napisac żebyś zrozumiala ze kupno psa to nie tylko wybor rasy, wiedza o psach czy umiejętność ich wychowania. To również madry wybor osoby od której tego psa kupujesz, nie tylko w tym celu aby piesek rzeczywiscie był rasowy, ale również aby był zdrowy, aby mieć możliwość kontaktu i uzyskania porady, i na sam koniec – aby nie gratyfikowac pieniężnie ludzi którzy zarabiają na cierpieniu zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:45 edith31 napisała: > Zrobie jak bede uwazala, pies ktorego mam na oku nie jest zwiazany z > zadnym procederem, matka miala rodowod albo ojciec najczęściej wciskany kit przez pseedohodowców. nie pamietam a > dzieci nie maja bo jedne z rodzicow nie mialo. hehehehe dobre kity ci żenią na wstępie. Jest od porzadnych > ludzi, rzeczywiście - tacy porządni, że tylko wciskają ci kit. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:48 > Zrobie jak bede uwazala,.... Ależ oczywiście, że zrobisz co zechcesz. Chcę ci jednak uświadomić, że przedmówczynie mają rację: albo się kupuje psa rasowego z rodowodem ze sprawdzonej, dobrej hodowli, albo bierze się za przysłowiową złotówkę/darmo psiaka ze schroniska. Tam też znajdziesz "rasowe" tzn. w typie rasy. Za darmo! W ogromnej większości przypadków pies z pseudohowli jest duzo tańszy przy zakupie, ale władujesz kasę w jego leczenie, ponieważ często takie psiaki są chorowite. Mój poprzedni piesek "w typie pudla-miniatury" przeżył 10,5 lat prawie cały czas chorując. Te "niepotrzebne" niektórym "papiery" to duża nadzieja na zdrowego i zrównoważonego pieska, poczętego przez zdrowych rodziców w odpowiednich warunkach. Jeśli nie stać cię na psa z rodowodem, to weź schroniskową bidę, ale [b]nie przyczyniaj się do istnienia pseudohodowli,[b] bo to najgorsza zmora zarówno hodowców jak i nieświadomych właścicieli. Nikt nigdy nie da 100% gwarancji na zdrowie fizyczne i psychiczne żadnemu psu, jednak uzyskanie miana "suki hodowlanej" lub "reproduktora" wiąże się z pewnymi warunkami, które pies musi spełniać, jest więc duże prawdopodobieństwo, że trafisz dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Edith mam psa z pseudohodowli 09.05.09, 11:43 pewnie z takiej samej z jakiej Ty chcesz kupic.Ale widzisz ja ta bide zabralam razem z TOZem,zabralismy nie kupilismy. nie dalekismy zarobic takiemu pseudoczlowiekowi. pies ma teraz 6 m-c przez 4 m-cv jak jest z nami wydalismy na leczenie psa ok 3 tysiecy zl za ta sume mozna kupic psa z rodowodem i nie martwic sie, ze pies ma robaki, ze trzeba robic przestwietlenia bo cos w lapce tkwi i nie wiadomo co to, nie trzeba psu podawac specjalnej karmy bo pies wymiotuje a przy tym rani kwasem z zoladka dziasla, i nie trzeba mu tych dziasel masowac masciami za 20 zl itp itd. moge o chorobach mojego psa odpowiadac godzinami bo CIAGLE mamy jakies problemy z jego zdrowiem. a to siersc wypada garsciami, a to ma do tej pory problemy z uchem, a to jedno oko widzi gorzej, a to z nosem na problemy i trzeba psa ciagle jak u dziecka wysmarkiwac, a to zeby rosna w rozne strony, albo ogon w ogole nie podnosi sie do gory. masz racje badz skapa kup psa z pseudohodowli po ojcu albo matce z rodowodem, masz racje wspieraj takich debili,ktorzy licza na szybki zysk. i wydaj w ciagu nie calego roku rownowartosc 3 albo 4 psow z rodowodem. szczerze ci gratuluje! ja psa zabralam z takiego miejsca a ty specjalnie jeszcze bedziesz placic takim ludziom. i moja praca i praca wielu innych osob w calej polsce idzie na marne dzieki jednej Edith... przykre.... jedyne czego sie obawiam to, ze Ty nie bedziesz wydawala kilku tysiecy na leczenie psa tylko bedzie pies skazany sam na siebie... bo ty zalujesz pieniedzy na zdrowego psa to niby dlaczego mialabys placic za zdrowie psa chorego? to tak jakbys dziecku odmowila leczenia. ale z twoich postow wynika, ze dla ciebie pies to pokazowka a nie czlonek rodziny. a to juz jest cholernie przykre. nie dla psiarzy a dla samego psa. bo on ciagle bedzie poza stadem. a ty ciagle bedziesz w psie widziala ladna pokaazowke przed sasiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 10:49 13 tygodni to doskonaly wiek 8 to absolutne minimum 6 to okrucienstwo i barbarzynstwo (nie mowiac o ryzyku zaburzen psychicznych u psa) Odpowiedz Link Zgłoś
edith31 Re: pies 13 tygodni 08.05.09, 17:22 Bardzo dziekuje a.nancy, a czyp piesio 13 tyg przyzwyczai sie do nowego imienia, bo wolano na niego juz inaczej i on reaguje na to imie a wlasciwie ona :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: pies 13 tygodni 09.05.09, 09:35 Schroniskowy albo przygarnięty z ulicy przyzwyczai sie natychmiast i w każdym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby jak grochem o ścianę 11.05.09, 11:38 Radzę darowac sobie wszelkie rady odnośnie zakupu / chowania zwierzęcia, a tym bardziej charakterystyki danej rasy z uwzględnieniem możliwości "szybkiego nawiązania kontaktu z dzieckiem". Powtórzę się... Do tych ras (które potrafią szybko nawiązać więzi z dziećmi) można zaliczyć: - małego galdaitora; - sznacerua średniego lub olbrzyma. Pierwszy jest pieskiem niewymagającym (jeżeli idzie o intensywność ruchu) - drugi - tak. Co by jednak nie tworzyć zróżnicowanych teorii i próbowac domniemywać nt. mozliwości wszelkich ras - to wyjście z zalożenia, że "płacisz już i tak jak za zboRZe" (dobże, rze nie zielonoświątkowe) KUP PIESKA Z DOBRYCH RĄCZEK PSEUDOHODOWLANYCH - czy jest to maltańczyk, pekińczyk czy niedżwiedż grizli - jeden diabeł. Odpowiedz Link Zgłoś