Dodaj do ulubionych

Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego

IP: 46.112.132.* 23.12.10, 08:30
Odbierałem do tej pory TVP1, TVP2 i TVPInfo z nadajnika ze Skrzycznego. Był to sygnał cyfrowy, za pomocą zwykłej anteny na dachu. Wpierw usunięto TVPSport . Przebolałem to, choć regularnie opłacam abonament i mam prawo do odbioru wszystkich programów TVP. Teraz, tuż przed świętami wyłączono mi i te programy, pozostawiają mnie na pastwę niskiej jakości sygnału analogowego, jednocześnie obiecująć, że od 31 grudnia będę mógł oglądać w wersji cyfrowej prywatne telewizje TVN itp. Wolałbym mimo wszystko TVP. Odbieram jednocześnie czeską wiązkę cyfrową na tej samej antenie i tam jakoś podobnych problemów nie ma. Jest program sportowy i poadto siedem programów radiowych. Czy jest jakaś szansa, aby można było normalnie odbierać programy Telewizji Polskiej?
Obserwuj wątek
    • Gość: przemo A jaki masz dekoder? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 08:37
      A jaki masz dekoder? Bo na dniach miała nastąpić zmiana kompresji z MPEG2 na docelowy MPEG4. Niestety sporo osób w naszych okolicach kupiło tańsze MPEG2 i teraz zostaną z ręką w nocniku...

Może po prostu Twój dekoder nie odbiera MPEG4?

A proces przejścia na nadawanie cyfrowe w Polsce można określić krótko - CYRK ZA NASZE PIENIĄDZE. Białoruś szybciej przejdzie na nadawanie cyfrowe niż Polska, rzekomo kraj EU. To nie żart, Białoruś wkrótce wyłącza nadajniki analogowe...
      • Gość: telewidz Re: A jaki masz dekoder? IP: 46.112.132.* 23.12.10, 08:51
        Nie miałem żadnego dekodera - odbierałem sygnał bezpośrednio na odbiorniku - czyżbym musiał kupić nowy telewizor?
        • Gość: przemo Re: A jaki masz dekoder? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:13
          > Nie miałem żadnego dekodera - odbierałem sygnał bezpośrednio na odbiorniku -
          > czyżbym musiał kupić nowy telewizor?

Informacja na telewizorze DVB-T oznacza możliwość odbioru naziemnej telewizji cyfrowej.
          Jednak istnieją dwa standardy kompresji: starszy MPEG2 oraz bardziej wydajny MPEG4.
          W Polsce transmisja będzie realizowana w MPEG4.

Część nowych telewizorów posiada wbudowany tuner jedynie MPEG2, a zatem chcąc odbierać sygnał cyfrowy niezbędny będzie zewnętrzny dekoder. Lub wymiana tv :)
    • Gość: przemo Oficjalne info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 08:49
      40% Polaków w zasięgu mux 2

W czwartek, 23 grudnia 2010 r. EmiTel uruchamia kolejne nadajniki drugiego multipleksu naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T). Oznacza to, że już co trzeci Polak będzie mógł w Święta oglądać programy Polsat, TVN, TV 4, TV Puls oraz TVN7 za darmo i w cyfrowej jakości. W ramach realizacji umowy na operatora mux 2 z nadawcami prywatnymi EmiTel jest zobowiązany do końca bieżącego roku uruchomić kolejne siedem nadajników (etap drugi).

Termin ten udało się przyśpieszyć, tak aby kolejni widzowie już w święta Bożego Narodzenia mieli możliwość oglądania cyfrowej telewizji naziemnej. Emisje testowe rozpoczęły się 17 grudnia. Wraz z realizacją drugiego etapu mux 2 pokryje 11 wysp cyfrowych, a sygnał dotrze do około 40% Polaków.

Nowe nadajniki emitujące sygnał mux 2 zostały uruchomione w obiektach:
      RTCN Gdańsk/Chwaszczyno (k. 35 - 586 MHz, 100 kW)
      RTCN Płock/Rachocin (k. 57, 762 MHz, 100 kW)
      RTCN Siedlce/Łosice (k. 43 - 650 MHz, 50 kW)
      RTCN Szczecin/Kołowo (k. 34 - 578 MHz, 100 kW)
      RTCN Piła/Rusinowo (k. 43 - 650 MHz, 100 kW)
      RTCN Rzeszów/Sucha Góra (k. 61 - 794 MHz, 10 kW)
      RTCN Wisła/G. Skrzyczne (k. 38 - 610 MHz, 1,25 kW)
      Orientacyjne mapy pokrycia znajdują się pod adresem:

www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/harmonogram-wdrazania-mux-2-2397
      W związku z uruchomieniem emisji mux 2 z obiektów nadawczych w Rzeszowie i Wiśle, zakończone zostaje testowe nadawanie programów TVP prowadzone do tej pory z tych obiektów w formacie MPEG-2. Wyłączenie nastąpi w środę, 22 grudnia. Emisja w mux 2 będzie prowadzona w nowszym - przyjętym przez Polskę - standardzie MPEG-4.

Według planu, kolejne sześć nadajników mux 2 zostanie uruchomionych w kwietniu przyszłego roku w ramach trzeciego etapu.

Więcej informacji na temat cyfryzacji telewizji naziemnej można znaleźć pod adresem: www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t
      • Gość: telewidz Re: Oficjalne info IP: 46.112.132.* 23.12.10, 09:36
        Ok. już wszystko w porządku przed chwilą ze Skrzycznego zaczęły nadawać programy TVN,itp w wiążce cyfrowej i dobrze je odbieram. szkoda że na razie nie ma TVP. A czy mnoże będą programy radiowe, jak w czechach?
    • Gość: M~ Re: Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego IP: 217.149.249.* 23.12.10, 09:28
      telewidz napisał(a):
      > Odbierałem do tej pory TVP1, TVP2 i TVPInfo z nadajnika ze Skrzycznego. Był to
      > sygnał cyfrowy, za pomocą zwykłej anteny na dachu. Wpierw usunięto TVPSport . P
      > rzebolałem to, choć regularnie opłacam abonament i mam prawo do odbioru wszystk
      > ich programów TVP.

Chyba żeś się trochę zapędził. To, że był dostępny sygnał cyfrowy - TESTOWY to można było nazwać "dobrodziejstwem", bo to tylko sygnał TESTOWY!!! Całość przejścia za sygnał cyfrowy zakończy się za kilka lat, a poszczególne regiony kraju będą podłączane sukcesywnie i niestety śląsk nie jest ani w pierwszej, ani drugiej turze tylko pod koniec.
      Dlatego możesz sobie piać w niebogłosy, że coś wyłączyli, bo akurat mieli takie prawo. Przypominam że to nadal TEST!
      • Gość: przemo Re: Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:20
        > Dlatego możesz sobie piać w niebogłosy, że coś wyłączyli, bo akurat mieli takie
        > prawo. Przypominam że to nadal TEST!

Proces przejścia na nadawanie cyfrowe od lat bardzo skutecznie opóźniają... sami nadawcy!

Kurczowe trzymanie nadawania w analogu oznacza:
        - utrzymanie obecnego układu, czyli brak miejsca w eterze na konkurencję
        - wciskanie klientom wynalazków typu Telewizja na Kartę
        - możliwość dojenia klientów na pakiety satelitarne typu mini, z umową na 24 lub 36 m-cy

Całość pokazuje słabość naszego państwa, prywatni nadawcy robią na co mają ochotę.

Paczka z kanałami TVP będzie w mux-3 - w naszej okolicy końcem 2011 lub w 2013 roku.
        Czy nadal są chętni do płacenia abonamentu za tzw. "media publiczne" ???
        • Gość: prywatny detektyw Czemu są problemy DVB-T z Polsce? IP: *.c198.msk.pl 23.12.10, 20:29
          To jest bardzo prosta sprawa, już od dawna mówi się o co chodzi z tą niedoszłą cyfryzacją w kraju to nie tylko problem Podbeskidzia, to kolejna afera Polska. Sprawę powinna badać od dawna prokuratura, na naciski ze strony operatorów satelitarnych, bo głównie ich wina że dziś DVB-T nie funkcjonuje jak należy, że wciąż się opóźnia, że satelitarna platforma TVP nigdy nie powstała, poczytajcie ten temat:
          forum.radiopolska.pl/index.php?showtopic=17571 zobaczcie jakie machloje w Polsce są a w Anglii posiadają platformę Free TV i 120 kanałów FTA, DVB-T w Europie działa od dawna - Czechy, Słowacja tylko w Polsce zwykli ludzie sobie pozwalają wchodzić na głowę i rżnąć na wszystkim nawet na komercyjnych kanałach TV, które same powinny się utrzymywać i wpraszać do domów widzów.
        • Gość: telewidz Re: Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego IP: 188.33.31.* 24.12.10, 05:44
          absolutna racja
      • Gość: telewidz Re: Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego IP: 188.33.31.* 24.12.10, 05:42
        Tutaj problem jest nieco inny, tu ciągle ktoś upomina się o abonament, ja go płacę a teraz skoro zamiast TVP daja mi prywatne stacje do oglądania, na których można zobaczyć wyłącznie reklamy lub brazylijskie seriale, to nie jest to w porządku. Dlaczego TVPSport można oglądać tylko w płatnych pakietach jakichś innych platform cyfrowych. Ja płacę chyba abonament za całość tVP. Dlaczego odstęp czasowy uruchamiania pakietów telewizji cyfrowej jest tak duży? To jest sprawa wpływu prywatnych telewizji. Skoro udało się uruchumić głupie programy TVN7 TV4 - w poierwszej kolejności powinno uruchamiać się programy TVP.
        • Gość: zgryźlak z Bielska Re: Sygnał cyfrowy TVP ze Skrzycznego IP: 212.160.172.* 29.12.10, 13:36
          Poczytajcie sobie poniższe forum to się dowiecie, że to TVP od półtora roku blokuje uruchomienie MUX1 (z podstawowywmi programami TVP).
          Przyczyna bardzo prosta: to TVP ma największy zasięg w systemie analogowym i przechodzenie na sygnał cyfrowy wspiera konkurencje (wyrównywanie zasięgu i uwalnianie kolejnych częstotliowości dla nowych operatorów)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka