Dodaj do ulubionych

Poród naturalny po cc

14.02.11, 21:40
Witam, czy którejś z Was udało się urodzić normalnie po cesarce w BB? Jeśli tak, to gdzie? Zależy mi na porodzie sn i waham się między szpitalem wojewódzkim a Eskulapem.
Obserwuj wątek
    • gigilena Re: Poród naturalny po cc 14.02.11, 21:47
      hej, zaglądnij do wątku "która rodziła naturalnie" i koniecznie zobacz film z załącznika mpd3
      a jeśli chodzi o opinię który szpital - to ja jestem za Esculapem w każdym przypadku :)
      • nilati Re: Poród naturalny po cc 14.02.11, 22:42
        Dzięki za odzew :) Cesarkę miałam właśnie w Esculapie i na opiekę nie mogę narzekać. Tylko wydaje mi się, że tną tam lekką ręką i boję się, że nie będą się ze mną cackać jak poród będzie się przedłużał. A przypadek dziewczyny po cc, który opisałaś jest chyba rzadki. Ciekawi mnie czy podali jej oksytocynę... Z tego co się orientuję przy porodzie sn po cc nie powinno się podawać oksy... Tyle teoria, ale jak jest w praktyce? Może stąd wynikły jej problemy?
        Filmik wzruszający, aż łezka poleciała... Ja mam do teraz wrażenie, że mnie coś ominęło przez tą cesarkę...
        • gigilena Re: Poród naturalny po cc 14.02.11, 23:14
          hej, ja rodziłam w Esculapie naturalnie a w przypadku który opisałam podali oksytocynę, nie znam postępowania w takich przypadkach niestety dlatego podałam to co wiem na pewno.
          Patrząc na to, że tam pacjentka to raczej klient a klientów fajnie mieć jak najwięcej, można wnioskować że nie lubią "czekać" zbyt długo ale uspokajając nie znam przypadku (oprócz tego opisanego-rzadkiego) w którym zrobili lekarze coś na przekór matce (jeśli nie ma zagrożenia dla żadnej ze stron). Ja rodziłam od wejście na salę porodową 8 cm rozw. -25 minut i lekarz się do tego przyczynił. Koleżanki które wybrały tą klinikę też pozytywnie mówiły o pomocy lekarza odbierającego a po oksytocynie chyba dosyć rzadko wszystko nie idzie szybko (nie licząc zatrzymania którejś fazy porodu z różnych przyczyn). Wszystko zależy od opinii lekarza w twoim konkretnym przypadku i jak on to widzi od strony medycznej a potem twój osobisty wybór. Tak czy tak będzie cudnie - byle bezpiecznie dla was obojga. Sama teraz czekam na "decyzje"porodowe, choć długa droga do rozwiązania, bo wykryto u mnie mięśniaka to komplikuje poród. Pozdrawiam
          • mpd3 Re: Poród naturalny po cc 15.02.11, 08:36
            Ja z porodów w E. jestem ogólnie zadowolona, ale przyznam szczerze, że z im dłuższej perspektywy PO porodach patrzę, tym więcej widzę niedociągnięć i wiem, że jednak nie urodziłam dzieci tak, jakbym chciała. Nie ma to akurat wiele wspólnego z samym E., pewnie nigdzie w BB (a może nawet w PL?) nie urodziłabym tak, jak teraz chciałabym... NIe wiem jak jest w bielskich szpitalach, ale w E. zdaje się, że oksy jest podawana rutynowo wręcz. Co wcale nie jest takie fajne, a po cc to już w ogóle jej nie powinno być. I sądzac po przykładzie kilku koleżanek moich, jednak po cc namawiać tam będą do kolejnego cięcia... Ja na Twoim miejscu umówiłabym się na wizytę i jasno określiła swoje oczekiwania i zobaczyła, co mają do powiedzenia i zaproponowania. Napisz później co i jak i jaka jest Twoja decyzja, sama jestem ciekawa...
            A tak już całkeim nawiasem: filmik, który zamieściłam w tym drugim wątku jest rzeczywiśie wzruszający. Spłakałam się również... I zaczęłam więcej o rodzeniu rozumieć (oczywiście nie za sprawą samego filmiku, moje poglądy na sprawę kształtuja się już od jakiegoś czasu). Szkoda, że dopiero teraz, kiedy wydałam już na świat dwójkę dzieci...
            • nilati Re: Poród naturalny po cc 16.02.11, 20:53
              Rozmawiałam z ginekologiem w Esculapie i sugerował cesarkę :/ No nic, mam zamiar porozmawiać z jakąś położną z wojewódzkiego, może dowiem się jak to wygląda tam. I mam nadzieję, że międzyczasie znajdzie się jakaś dziewczyna, która pochwali się, że jej się udało urodzić sn po cc. To by mnie podniosło na duchu :)
              • tanera Re: Poród naturalny po cc 18.02.11, 19:29
                a może pogadaj z położną z wyspiańskiego? polecam p. Iwonę lub p.Jolę
                • marcy_83 Re: Poród naturalny po cc 18.02.11, 22:55
                  Ja próbowałam, ale mi się nie udało :(
                  Wydaje mi się, że w naszym polskim systemie niestety musisz szukać wsparcia u lekarza - sama połozna, nawet najbardziej przekonana do takiego pomysłu może nie wystarczyć, bo to lekarz ma decydujące słowo. Jeśli naprawdę ci zależy na porodzie sn, musisz się naprawdę dobrze przygotować - zwłaszcza psychicznie i znaleźć jakieś wsparcie. Gdybyś chciała wiedzieć coś więcej pisz na PW, bo ja tutaj rzadko zaglądam.
                  A tak hardcorowo dodam jescze, że mi się marzy poród domowy po 2 cc, al to już w PL niemożliwe do zrealizowania...
                  • alajna2 Re: Poród naturalny po cc 19.02.11, 17:21
                    nilati a u kogo byłas w E? ja byłam u dr m.a.n.d.e.r.l.a.
                    Na 1 wizycie sugerował cc, przy 2 wizycie był mniej sceptyczny wobec sn. Moja pani ginekolog namawia na sn, bo wiele lat pracowała na Wyspianskiego i ma doświadczenie. Ale E. rządzi się swoimi prawami.
                    Kolezanka po cc wyladowała w Wojewódzkiim i rodziła sn, ale trwało to okropnie długo i ona lekarzy błagała o cc, dopiero jak mąz dał białą koperte się zgodzili. Jak widzisz nie ma reguły.
                    Tak naprawdę jesi Twój lekarz pracuje w którymś ze szpitali zwiększa to Twoje szanse na poród sn po cc.
                    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
                    • e-dziunia Re: Poród naturalny po cc 20.02.11, 11:49
                      nie rodziłam w eskulapie, ale rodziłam sn po cc - poród był szybki (4h), bez komplikacji i problemów, nawet ból nie był wyjątkowo uciążliwy. Wspominam ten poród naprawdę wspaniale!
                      A jako że doświadczyłam jednego i drugiego, to powiem Wam, że wolę sn :)
                      • nilati Re: Poród naturalny po cc 20.02.11, 21:55
                        E-dziunia, gratuluje i dzięki, że się odezwałaś, takich relacji mi teraz trzeba. Czyli jednak się da. Mój pierwszy poród też zaczął się dynamicznie, po godzinie od odejścia wód byłam na miejscu, z 6cm rozwarciem jak się okazało (a ból był do wytrzymania, jak w czasie miesiączki). Co z tego jak dziecko było ułożone pośladkowo.
                        • e-dziunia Re: Poród naturalny po cc 21.02.11, 17:33
                          służę uprzejmie ;)
                          Ja cesarkę też miałam nieplanowaną - tak wyszło. I powiem Ci szczerze, że strasznie się bałam porodu sn! No bo tak już jest, że strach ma wielkie oczy i jak coś nam jest już znane, to jest mniej straszne niż to, czego nie znamy :) Ale poród sn dał mi takie 100% spełnienie :) Na własnej skórze przekonałam się jak magiczna jest więź między mamą i dzieckiem w trakcie takiego porodu i zaraz po nim :) To fakt, że każdy poród jest inny, nie zawsze jest różowo.... może miałam szczęście, a może po prostu drugi poród jest łatwiejszy dla organizmu niż ten pierwszy...
                          Ja nawet chciałam załatwiać sobie cc w Eskulapie, ale kasy wtedy nie miałam.... I dziś się z tego cieszę, bo doświadczyłam wspaniałego porodu i Tobie życzę takich samych przeżyć :)
                    • nilati Re: Poród naturalny po cc 20.02.11, 21:49
                      W Eskulapie rozmawiałam z dr Biernackim. Moja ginekolog pracuje w Wojewódzkim i generalnie jest przeciwna niepotrzebnym cesarkom, ale to mi niczego nie gwarantuje. No chyba że na nią akurat trafię. Udanego rozwiązania alajna2, to już na dniach, prawda? Ja mam jeszcze przed sobą 2 miesiące.
                      • aregiec Re: Poród naturalny po cc 22.02.11, 11:19
                        Hej! Ja mam za sobą jeden poród przez cc z identycznych powodów jak u Ciebie - położenie pośladkowe. Też wszystko szło bardzo szybko - własciwie nawet nie wiedzialam ze rodziłam bo skurcze miałam praktycznie od poczatku ciązy (na fenoterolu), doszły tylko bóle krzyzowe, które były do wytrzymania i jak mnie wzieli z patologii (trafiłam 5 dni wczesniej z plamieniem - 34tc) to miałam juz rozwarcie na 5cm, na sali operacyjnej bylo 6. Ja bardzo źle zniosłam cc - miałam silne bóle głowy które pojawiły sie w trzeciej dobie, robiono mi lewatywe bo nie moglam sie wypróznic, do tego problemy z laktacja itd. Niemniej teraz z perspektywy czasu dziekuje ze tak sie stalo bo córka nie mialaby szans na urodzenie sie sn - macica poprzez skurcze byla tak obkurczona na głowce ze były problemy z wyjęciem jej przy cc :( Jedno jest pewne kiedys bardzo chcialabym urodzic naturalnie, podobnie jak Ty :) Jak wychodziłam ze szpitala i zegnałam się z połoznymi to mowiły mi do zobaczenia znow i życzyły wasnie porodu sn :) Rodziłam w Wojewódzkim i wszystkim polecam!
                        Co do lekarza to nie wiem do kogo chodzisz ale ja chodziłam do P. dr Małeckiej-Cholerek, chyba nie ma w Bielsku bardziej prorodzinnego i pronaturalnego lekarza ;) Znajoma znajomych chodzila do niej i po dwoch porodach (nie wiem jakich) rodziła w domu!!! Jakbys miała jakies pytania to pisz tutaj albo na priv. W prawdzie w Bielsku juz nie mieszkam ale ciagle na forum zaglądam ;)
                        • e-dziunia aregiec 24.02.11, 19:44
                          Gdzie Cie wywiało, że już w bielsku nie mieszkasz?? :)
                          Wieki Cie nie widziałam :)
                          Co u Was dziewczynki?
                          • aregiec Re: aregiec 27.02.11, 19:03
                            A do Krakowa... ale może wrócimy :) Bardzo byśmy chcieli bo jednak przywiązaliśmy się do Bielska.
                            U nas ok ale to może wątku zasmiecać nie będę i jak Cie zobaczę na gg to zagadam :D
                        • nilati Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 10:54
                          Aregiec, ja właśnie do Małeckiej chodzę :) A po cc czułam się dość dobrze, po 6 h pielęgniarka poszła ze mną pod prysznic, co było prawdziwym wyzwaniem, ale z każdym kolejnym dniem było lepiej. Inna sprawa, że blizna co jakiś czas się odzywała, nawet po wygojeniu a teraz w 2giej ciąży to są dni kiedy dość mocno mi dokucza.
                          • aregiec Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 11:48
                            Jeśli do niej chodzisz to myślę, że masz duże szanse na sn :) Powodzenia!
                            • alajna2 Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 14:49
                              jak Wam wcześniej pisałam chciałm sn po cc /w Eskulapie/
                              nie udało się,m w piatek miałm drugie ciecie, właśnie w Eskulapie.
                              Córka śliczna, 3450 i 52cm.
                              Zostałam przyjęta w terminie przewidywanego porodu, ale jeszcze nie było dziecko gotowe do sn, główka nie wstawiona, brak skrócenia szyjki itp prowokacji nie robili, bo że raczej nic z tego nie bedzie.
                              Myślę, że gdybym tam pojechała z bólami i poród byłby w akcji to byłaby szansa.
                              Jak pielegniarki usłyszały, ze jestem po cc to mi nie dawały szansy na poród sn-----> co daje do myslenia o ich taśmowym podejsciu do sprawy.

Muszę jeszcze Wam napisać, ze dr Manderla jest naprawde bardzo fachowym, upzrejmym i niesamowicie opiekuńczym lekarzem. POLECAM, bardzo sie nami opiekował, wszystko wyjaśnił, czuliśmy się naprawdę zaopiekowani ;)
                              • gigilena Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 15:14
                                gratuluję zdrowej córeczki i szczęśliwego rozwiązania alajna2
                              • nilati Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 20:25
                                Gratuluję szczęśliwego rozwiązania! wszystkiego dobrego! Ja już nastawiłam się na Wojewódzki.
                              • superika Re: Poród naturalny po cc 28.02.11, 23:21
                                Gratuluję mamusi mojej astrologicznej bliźniaczki :)
                                • alajna2 Re: Poród naturalny po cc 09.03.11, 20:53
                                  thank you very much dziewczyny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka