Dodaj do ulubionych

Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią

IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 16.05.12, 14:29
każdy wie ,że romy to patologia analfabeci nieroby i złodzieje i to są fakt !!
film przedstawiający romskie slamsy na Słowacji ,które nie są żartem dla ludzi ,którzy mieszkają koło nich , więc tolerancyjny jest tylko ten który koło nich nie musi mieszkać !
www.youtube.com/watch?v=JdWBh-bEH2s&feature=related
Obserwuj wątek
    • mrarm Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 15:30
      Nie, ja tego nie wiem. Nie dzielę ludzi na lepszych i gorszych na podstawie przynależności etnicznej. Za to wiem, że ten koleś, Polak, zabił człowieka. Rozumiesz to? Zabił człowieka. Umyślnie.
      • Gość: drinż jest usprawiedliwiony IP: *.jmdi.pl 16.05.12, 15:56
        Bronił siebie, rodziny, dobytku. Rodziny. Rozumiesz?
        • man_sapiens Re: jest usprawiedliwiony 16.05.12, 16:29
          Gość portalu: drinż napisał(a):
          > Bronił siebie, rodziny, dobytku. Rodziny. Rozumiesz?

Już jakieś 4 tysiące lat temu niejaki Hammurabi stwierdził, że jeżeli sprawiedliwość wymierzają własnoręcznie obywatele, to prowadzi to bardzo często do niesprawiedliwości i pomyłek. Dlatego cywilizowane państwa od wieków tworzą kodeksy praw i pozwalają tylko sądom na ich egzekwowanie, a stosowanie przemocy przez kogo innego niż urzędnicy wyznaczeni do tego celu (zwykle nazywani policjantami) za przestępstwo. Nie ma powodów, żeby cofać się do ery kamienia łupanego.
          Kradzież złomu nie jest w żadnym cywilizowanym państwie karana śmiercią.
          • Gość: (.)(.) Re: jest usprawiedliwiony IP: *.beskidmedia.pl 16.05.12, 18:51
            tenze hammurabi wyznawal zasade oko za oko a za kradziez karal obcieciem reki lub nawet smiercia. jestem za
            • Gość: MF [...] IP: 178.73.48.* 16.05.12, 20:27
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • man_sapiens Re: jest usprawiedliwiony 16.05.12, 21:07
              Kary i definicje przestępstw zmieniają się z czasem. M.in. dlatego, że jesteśmy bogatsi i np. stać nas na utrzymywanie przestępców w więzieniach. Ale pozostaje zasada, że kary wymierza sąd.
              • Gość: puch Re: jest usprawiedliwiony IP: *.cisco.com 16.05.12, 21:46
                Zlodzieji nienawidze. Niech smiecie sie boja zlapania na goracym uczynku, inaczej stana sie na tyle bezczelni ze nawet nie beda uciekac z miejsca tylko sie przejda z lupem.
      • Gość: nie pij tyle Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.dsl.bell.ca 16.05.12, 16:11
        A może to Czech?
        Do szkoły pod górkę było?
      • Gość: ;-0 Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.12, 17:04
        mieszkajac na odludziu liczysz na siebie i na sasiada...jesli masz do czynienia z grupa ludzi mozesz czuc sie zagrozony i nie mozesz liczyc, ze ktos pomoze! zrobil to co uwazal za istotne w tym momencie ! nie chcial bym sie na jego miejscu znalesc by podejmowac taka decyzje! nie mam nic do romow! ale gdyby to był ktos inny reakcja byla by taka sama! mial do tego prawo! jego ziemia! gdyby cos mu zrobili znalezli by go po roku! moze sasiadl przyszedlby sprawdzic po tygodniu! nie osadzajcie kogos majac zapewnione przez straz miejska i policje w miescie bezpieczenstwo! on i po tym zajsciu nie bedzie sie czuł bezpiecznie...to przestroga dla tych co czuja sie bezkarni!
      • Gość: (.)(.) Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.beskidmedia.pl 16.05.12, 18:45
        po pierwsze nie polak tylko czech (czytanie ze zrozumieniem i podstawy geografii sie klaniaja) a po drugie dobrze zrobil. bronil swojego dobytku przed zlodziejskimi brudasami. cyganie sami przyznaja sie do zamiaru kradziezy, twierdzac, ze przyjechali po zlom. zlom nie rosnie na przydroznych drzewach
      • Gość: Zdziwiony Do mram i man_sapiens IP: *.socal.res.rr.com 16.05.12, 19:44
        Po pierwsze wypowiadacie sie kategorycznie na podstawie notatki prasowej nie znajac "prawdziwej prawdy". Po drugie polskie prawo jest chore i tyle. Jesli to wydarzylo sie na jego posiadlosci to powinno byc uspawiedliwione dlatego ze kazdy ma prawo do obrony swojego dobytku i rodzieny. I go...o kogos obchodzi ze " mysmy tylko szukaji zlomu". Twoj teren? Nie? To zapytaj o pozwolenie jak nie to musisz liczyc sie z tym ze ciebie zbija. Jak masz problem ze zrozumieniem przeprowac sobie nastepne cwiczenie umyslowe - masz domek w srodku zone i dziecko/dzieci. Przychodzi gruba nieznanych tobie ludzi i zaczyna sie krecic po obejsci. Karzesz im wy...c ale nie sluchaja i ( przymijmy to) zaczynaja sie zachowywac agresywnie. Pytanie co robisz? Dzwonisz na policjie moglac czeby ciebie nie zabili i nie zgwalcili zony rabujac twoj dobytek ( nie jest to nieprawdopodoby scanariusz) bo policja moze przyjeszac poi 20 czy 40 minutach jesli wogole czy ( majac taka mozliwosc bronisz sie sam)
        • szaalony Re: Do mram i man_sapiens 16.05.12, 20:21
          Gość portalu: Zdziwiony napisał(a):

> Po pierwsze wypowiadacie sie kategorycznie na podstawie notatki prasowej nie zn
          > ajac "prawdziwej prawdy". Po drugie polskie prawo jest chore i tyle. Jesli to w
          > ydarzylo sie na jego posiadlosci to powinno byc uspawiedliwione dlatego ze kazd
          > y ma prawo do obrony swojego dobytku i rodzieny

Tak się składa, że ty też nie znasz prawdziwej prawdy. Po drugie w takim razie chore jest też prawo Czech, Austrii, Niemiec, Danii, Holandii, Anglii, Francji, Japonii, Szwecji, Korei, i wielu innych wysoko rozwiniętych krajów, bo w żadnym z tych krajów, i w zasadzie w żadnym cywilizowanym kraju poza USA nie istnieje prawne przyzwolenie na zabicie człowieka za wejście na posesję czy usiłowanie kradzieży.
          . I go...o kogos obchodzi ze " m
          > ysmy tylko szukaji zlomu". Twoj teren? Nie? To zapytaj o pozwolenie jak nie to
          > musisz liczyc sie z tym ze ciebie zbija. Jak masz problem ze zrozumieniem przep
          > rowac sobie nastepne cwiczenie umyslowe - masz domek w srodku zone i dziecko/dz
          > ieci. Przychodzi gruba nieznanych tobie ludzi i zaczyna sie krecic po obejsci.

Nie wiem co to za rzeczownik "gruba", ale jeżeli miałeś na myśli grupę, to odwołaj się do słów "nie znasz prawdziwej prawdy". Nie wiesz wcale, że była ich grupa, a ni nie weszli nawet do domu, ani również nawet nie wiesz czy ten gość miał rodzinę.

> Karzesz im wy...c ale nie sluchaja i ( przymijmy to) zaczynaja sie zachowywac a
          > gresywnie. Pytanie co robisz? Dzwonisz na policjie moglac czeby ciebie nie zabi
          > li i nie zgwalcili zony rabujac twoj dobytek ( nie jest to nieprawdopodoby scan
          > ariusz) bo policja moze przyjeszac poi 20 czy 40 minutach jesli wogole czy ( ma
          > jac taka mozliwosc bronisz sie sam)

> Jak masz problem ze zrozumieniem przep
          > rowac sobie nastepne cwiczenie umyslowe

Dla ciebie polecam ćwiczenie umysłowe ze słownikiem, biorąc pod uwagę słowa w twoim poście: "gruba", "karzesz", "przyjeszac", "poi", "scanariusz", "moglac".

• rzewuski1 Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 20:20
        mrarm napisał:

> Nie, ja tego nie wiem. Nie dzielę ludzi na lepszych i gorszych na podstawie prz
        > ynależności etnicznej. Za to wiem, że ten koleś, Polak, zabił człowieka. Rozumi
        > esz to? Zabił człowieka. Umyślnie.

to nie był Polak tylko Czech
      • Gość: romek Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: 94.42.253.* 16.05.12, 21:21
        Jaki Polak? Czech z Czech.
        A śmierć Roma nie miała związku z postrzałem a z celowym niestosowaniem się do zaleceń medycznych w szpitalu, czy to z winy samego Roma czy z winy rodziny czy z winy personelu, związek z postrzałem należy dopiero udowodnić.
      • Gość: do mrarm Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 21:37
        mrarm,

zanim zaczniesz się mentorskim tonem wypowiadać na forum - naucz się najpierw czytania ze zrozumieniem:

CZECH Jaroslav S. zabił CZESKIEGO Roma Martina H. w CZESKIEJ wiosce Kocobędz (na Zaolziu)

To, że dziennikarzełek vel badziewnikarz nie uściślił tego - nie zwalnia czytających od myślenia. Ani np. od wyguglania na mapie co to zacz ten Kocobędz (10 sekund)

Przestaję się dziwić temu, że Prezes Polskęzbaw i Ojciec Muchomoriusz mają tylu zwolenników. Bezmyślnych nie sieją.
      • Gość: K Nie zabił człowieka, tylko złodzieja IP: *.dynamic.upc.nl 16.05.12, 21:45
        Jak nie wolno bronić siebie, swojej rodziny i swojej własności to KTO to ma robić? Każdy napastnik powinien mieś świadomość, że ofiara może się skutecznie bronić!
    • Gość: maro Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 15:31
      To jak to jest ? Jak ktoś wejdzie na moją posiadłość bez mojej zgody to nie mogę się bronić ? Rumuny wiadomo, że będą siebie bronić i dlatego mają wspólną wersję wydarzeń.
      • mrarm Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 15:35
        Możesz, ale raczej nie powinieneś od razu strzelać w głowę. A jak ktoś wejdzie do Ciebie spytać o drogę?
        • Gość: leon Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.telgam.pl 17.05.12, 07:00
          jasne, pytaja cała grupą, w stodole zamiast jenda osoba iść do domu. Tłumaczenie na poziomie podstawówki
      • man_sapiens Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 16:32
        Jeżeli "wejdzie na teren", nie posłucha wezwania do wyjścia i nie zaatakuje ciebie, to dzwonisz po policję. Obrona jest dozwolona, ale tylko proporcjonalna do zagrożenia. Jeżeli na twoje podwórko wejdzie dziecko z ulicy i będzie próbowało podgrandzić zabawkę z piaskownicy to zastrzelisz je?
    • erka.erka Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 15:36
      Jest taka instytucja, ktora sie nazywa "państwo" i to wlasnie ono ma narzedzia zeby tworzyc prawo, zapobiegac, chronic i wymierzac sprawiedliwosc. Kazdy, kto to robi na wlasna reke jest przestepca.
      • Gość: wojt47 Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 17:15
        chyba żyjesz w jakimś innym kraju bo niestety Polskie państwo niestety nie chroni swoich obywateli.A jeśli to cwaniaków i złodzieji.Howg!!!
        • Gość: (.)(.) Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.beskidmedia.pl 16.05.12, 18:48
          kolejny idiota ktory nie zauwazyl, ze wydarzenia mialy miejsce w czechach. ale do szczekania na wlasny kraj pierwszy
          • Gość: z Bielska Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 20:12
            Nie ma znaczenia: czarny, biały rudy, żółty. Nikt z nas nie był podczas zajścia i nie widział jak to wyglądało. Zgadzam się, że nie można tak po prostu kogoś zabić !!!! Nawet zwierzęta nie zabijają bez sensu.
            Z obroną konieczną (nie jestem prawnikiem) chyba też nie jest tak po prostu ... możesz zastrzelić łobuza i już. Romowie są rozbestwieni i nikogo się nie boją i tu jest problem. Ilu z nich chce się asymilować ze środowiskami w których żyją ? Ilu z nich pracuje, chodzi do szkoły ? Co nie zmienia faktu, że sprawca był Czechem. ( poziom niektórych forumowiczów ... szkoda czarnej czcionki na komentarz).
            • man_sapiens Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 21:09
              > . możesz zastrzelić łobuza i już
              Wobec tego uważaj, żeby ciebie ktoś nie uznał za łobuza. Albo może lepiej dla ludzkości, żeby tak się zdarzyło?
    • Gość: klm [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 15:36
    • Gość: donald Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 17:20
      i bardzo dobrze że zastrzelił złodzieja.przynajmniej nikogo już nie okradnie,nie napadnie i nie skrzywdzi.
    • Gość: szaalony Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 17:49
      Włos się jeży na głowie kiedy czyta się niektóre z powyższych komentarzy. "Bronił swojego dobytku i rodziny". A co, ten gość wszedł tam z karabinem ? Jakiego dobytku w stodole bronił, że uważał że zabicie człowieka jest uzasadnione ? - Grabi, wideł ?

A w ogóle ciekawe po co i na jakiej zasadzie ów pan posiadał kuszę ? (zapewne model polski - kusza "pseudorefleksyjna" z resora od niewiadowa). Do kłusowania w lesie na sarny i dziki, bo do niczego innego taka kusza nie jest przydatna.

"Wy w miastach macie bezpieczeństwo zapewnione przez policję i straż miejską"

Oo tak, zapewniają take bezpieczeństwo, że ho ho, zwłaszcza SM. Jednak nie chodzę po swojej okolicy z łukiem (byłem kiedyś zawodnikiem klubu łuczniczego) i nie strzelam do meneli.

Problem polega na tym, że owe 600 ludzi nie uważa tego zdarzenia za zabójstwo, bo nie uważa cygana za człowieka. Zadziwiające, że to właśnie tacy ludzie protestują najbardziej, gdy mieszkańcy zachodu przyjmują ten sam model wobec nas i podpalają polskie hotele robotnicze i przebijają opony w samochodach. Ale on był tylko cynagem, a my jesteśmy polakami. Jeżeli na wsi mieszka pan iksiński (nie utożsamiam z tym strzelcem o którym mowa w artykule ale ze statystycznym polskim chłopem) który wywozi śmieci do lasu, wylewa szambo do rowu melioracyjnego, truje koty furadanem, kłusuje na sarny z kbks-u i chodzi non stop zachlany, to jest OK bo jest polakiem, daje na tacę, i ma kościelny ślub. Cygan który kradnie złom jest gorszy bo jest przede wszystkim cyganem, a to wg. wielu tu komentujących jakaś rasa poniżej człowieka; wszystkim miłośnikom takiego poglądu przypominam, żeby nie narzekali gdy zachodni "konserwatyści" i zadymiarze znów zdemolują polski hotel.
      • Gość: Kosma Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:02
        taaa, przyjechali złom zbierać. Miałem cyganów za sąsiadów, nikt się nie skalał pracą. Przyjechali kraść i tyle. Na autostradzie A4 na wysokości Opola, cyganie próbują na siłę zatrzymywać auta, by tombak sprzedać jako złoto w potrzebie uzupełnienia paliwa. Oczywiście, nie życzę temu i innym cyganom śmierci za kradzież, ale bezkarność ich jest przerażająca. Gdy dochodzi do eskalacji wtedy wszyscy na czele z mediami się gorączkują. Tyle prawdy wg mojej subiektywnej ale wyważonej oceny. Ponadto za kilka lat tak jak dzisiaj nie powinno nazywać się romów cyganami, to słowo rom będzie obraźliwe.
        • Gość: szaalony Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 18:28
          Cygan to słowo szersze niż rom, w tradycyjnych klasyfikacjach etnologicznych do cyganów zaliczają się Romowie i Sinti.
          • Gość: gość Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.12, 21:12
            W uzupełnieniu, żeby było mniej więcej wiadomo, o kim mowa w artykule.

Rom - nazwa zaczęła być stosowana po I Światowym Kongresie Romów w Londynie 1971 r., w Polsce oficjalnie po raz pierwszy użyto tego terminu w 1984 r.

Sinti lub Sinte - (za Wikipedią) >>tradycyjnie wędrowna grupa etniczna, pochodząca z Półwyspu Indyjskiego, pokrewna Romom i wraz z nimi określana zbiorczym mianem Cyganów (niem. Zigeuner, wł. Zingari, w języku sintich - Romané Chavé / Romane Tschawe / Romane Čhave, dosłownie: "Synowie Ramy" lub "Romscy synowie / chłopcy").<<

Cyganie - nazwa nadana Romom przez obcych, wywodzi się od athinganoi (gr. athinganoi - ci, którzy nie dotykają nikogo - niedotykalni
      • Gość: (.)(.) Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.beskidmedia.pl 16.05.12, 18:50
        i nastepny debil ktory nie zauwazyl, ze wydarzenia mialy miejsce w czechach
        • szaalony Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 19:02
          Tak się składa, że wiem, że Kocobędz jest w czechach, ale komentarze pod tym artykułem pisali polacy a nie czesi, a portal gazetacodzienna.pl na którym również były piękne komentarze (część wywalono) jest polskim portalem.

Ps. widzę, że jesteś bardzo odważny; zapewne dlatego się nie podpisujesz, ani nie logujesz; a skoro chętnie nazywasz ludzi debilami, to może powiesz coś o sobie - osiągnięcia, wykształcenie, itp :D
    • Gość: Lotar Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.home.aster.pl 16.05.12, 19:06
      Jak przychodzą cię okraść, to się bronisz, prostre. Bronisz dobytku, rodziny, to złodziej jest napastnikiem, nie powinno być w takim wypadku żadnej wątpliwości. Skąd w ogóle takie idiotyczne prawo, że nie można zabić bandyty, który ci włazi do domu? Mam dać się zabić, bo jak się będę bronił i zatłukę gościa, to pójdę siedzieć? A Romowie to oczywiście ogólnie znane miłe baranki, pracowite, uczciewe, do rany przyłóż.
      • szaalony Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 19:24
        Wiadomo, że pisanie na forach typu onet czy gazeta to bezsens, ale niestety czasem daję się sprowokować i biorę udział w rozmowie; więc napiszę: Dziwnym trafem takie prawo nie obowiązuje praktycznie w żadnym kraju poza USA. A to właśnie w USA odsetek przestępczości w tym włamań i ataków z bronią jest zdecydowanie wyższy niż na zachodzie europy i cywilizowanych krajach azji.

Dlatego, że w cywilizowanym kraju "sprawiedliwość należy do sądu, a nie do wideł"; (wypowiedź po plakacie nawiązującym do wzięcia na widły reakcji wydanym po zajściach antysemickich w 1944; cytat z TP, chyba VII/1944; por także TR 20/VII/1944). Przed czym bronił się ów pan ? Rom strzelał do niego ? Mógł zadzwonić po policję w czechach działa sprawniej a jakoś nie widziałem żeby cyganie chodzili tam z bronią w ręku.; albo psiknąć sę gazem. "Obrona swojej rodziny" - Taa, rodzinę miał w stodole ?? Niedługo okaże się, że ów złodziej złomu (nawet nie wiemy czy wszedł do tej stodoły) był uzbrojony w Panzerfausta i chciał zgwałcić jego dzieci. Wiadome jest że romowie tworzą patologiczne osiedla na słowacji, i w części czech, ale to nie znaczy że mogę sobie kogoś zastrzelić, bo wlazł do mojej stodoły. To nie USA, a jak komuś nie pasuje, to może sie tam wyprowadzić, tylko nie wiadomo czy wizę dostanie.

Nawet w kodeksie Hammurabiego karę wymierzał sąd posługujący się ów kodeksem, a nie (potencjalny) poszkodowany. No ta bene za kradzież takiego kalibru przewidywano nawet w kodeksach średniowiecznych chłostę albo ucięcie ręki a nie strzał w głowę.

Pytanie się "dlaczego nie mogę" to jakiś absurd. Dlaczego nie mogę zastrzelić kogoś kto sika pod moim płotem ? Przecież to może być zboczeniec który czyha na moją rodzinę!! Mam prawo jej bronić !

Ludzie wypisujący podobne wynurzenia na ogół uparcie nie chcą zastanowić się nad faktem, dlaczego poza stanami zjednoczonymi w praktycznie żadnym kraju nie istnieje możliwość strzelania do ludzi którzy wchodzą na moją posesję ukraść coś ze stodoły. Jedynie w USA istnieje tak rozwinięte prawo własności (i to de facto nie w każdym stanie), a jest to związane z wyjątkowo swobodnym dostępem do broni (jest duża szansa że intruz ma broń), i pewnymi zwyczajami wywodzącymi się jeszcze z czasów walk farmer vs. bandyta na "dzikim zachodzie". A żaden kraj, poza nielicznymi państwami rządzonymi przez afrykańskich kacyków nie zezwala na samosądy.
    • Gość: Piotr z Piotrkowa Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 19:24
      zero tolerancji dla rumków - banda złodziei i nierobów - tylko patrzą jak cie oskubać. czy kiedyś widzieliście roma w pracy - bo ja nie.
    • Gość: klm Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 20:14
      o co tyle hałasu - wyrwano chwasta, i tyle!
      spotkał ktoś uczciwego cygana?
    • cracovia.figiel Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 20:24
      Wyznawcy Chrystusa to Dziwki jeśli to prawda, że bronią Bandyty.
      • Gość: iustus skada wiesz? IP: *.fbx.proxad.net 16.05.12, 22:50
        Skad wiesz jak bylo na prawde? Od tego jest sad!
    • naprawdetrzezwy Tak, jasne. Oczywiście... 16.05.12, 20:30
      "Rodzina zmarłego, która brała udział w tym zdarzeniu twierdzi tymczasem, że przyjechali do wsi w poszukiwaniu złomu"

Jak wiadomo złom rośnie w stodołach w cudzych obejściach i dlatgo Cyganie go tam szukają...
      ;>>>
    • microb66 Tjaa 16.05.12, 21:16
      Szczyt trudności: odwiedzić kolegę Roma w pracy.
    • augenthaler Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 21:29
      Romowie to ludzie i od tego moze zacznijmy. Niektorzy rasistowsko nastawieni do swiata osobnicy lubia dzielic innych na lepszych i gorszych, na ubermenschen i untermenschen. Hitler zdechl a oni wciaz zyja i to jest spora ciekawostka przyrodnicza.

Weszli na prywatna posiadlosc? Wykroczenie, przestepstwo, okay. Ale w jakim kraju za kradziez karze sie smiercia? W Chinach? Czy Republika Czeska albo Polska leza w Chinach? Niektorzy mieszkancy tych krajow chyba mentalnie jednak w tych Chinach zyja i dla nich smierc za kradziez to zaden skandal.

Dla mnie jest to przekroczenie granicy obrony koniecznej. Zycie ludzkie to wartosc najwyzsza.

Romowie?
      Mniej kumaci, gorzej wyksztalceni, uposledzeni umyslowo, neonazisci, milosnicy hitlera i inne tego rodzaju typy maja metna wiedze o historii Romow w Europie. Ten indyjski lud trafil tutaj poprzez Turcje i Balkany. Romowie wcale nie byli darmozjadami, calkiem niezle tutaj funkcjonowali. W Krolestwie Wegier slyneli jako znakomici rzemieslnicy, kowale, rymarze. Wytwarzali najlepsze w tej czesci Europy zbroje i miecze. Byli cenieni przez ksiazat siedmiogrodzkich.

Czasem naruszali czyjes terytorium, bo prowadzili koczowniczy styl zycia. Nieustannie sie przemieszczali. Po zrealizowaniu zlecen ruszali dalej w poszukiwaniu nowych. Militarnie nikomu nie zagrazali. Nie grabili, nie pladrowali (jak Tatarzy), nie brali w jasyr, nie urzadzali pogromow, nie przesladowali innych grup spolecznych czy etnicznych. Nie asymilowali sie, ale tez nie byli wrzodem na dupie.

Nastal XIX wieku a wraz z nim szalejace tzw. procesy narodowotworcze. A wraz nimi rosnace nacjonalizmy, szowinizmy. Szczucie jednych przeciwko drugim bylo trendy. Romowie nigdzie nie byli u siebie, wiec byli latwym celem szykan, nagonek, pogromow, aktow nienawisci. Przepedzani z miejsca na miejsce, mordowani, jeszcze bardziej sie izolowali od zastanej wiekszosci.

Przyszedl XX wiek, roznej masci szumowiny dalej mordowaly w imie nacjonalistycznych hasel, a potem rowniez w imie hasel rasowych. Romowie nie zostali uznani za rase panow, wiec musieli zginac.

Po ostatniej wojnie swiatowej panstwa zakazaly taborom przemieszczania sie po ich terytorium. Romow zmuszono do zamkniecia sie w gettach. Od 70 lat zaden europejski przywodca nie probowal rozwiazac tego problemu w sposob godny, honorowy i humanitarny. Romow pozostawiono samych sobie, na pastwe wiejskiej nietolerancyjnej, niewyedukowanej dziczy. Byle pretekst jest dobry by w Roma rzucic kamieniem, by go opluc, by wypowiedziec sie o nim z pogarda. Duch hitlera wiecznie zywy, zwlaszcza na prowincji.

Romowie to jest lud specyficzny, ale jak kazdy zasluguje na szacunek. Problem jest trudny do rozwiazania, bo od dawna nikt nie probowal sie wziac z nim za bary. Wszyscy mieli tych ludzi w rzyci. Zasciankowy motloch najchetniej pozamykal by ich w obozach koncentracyjnych.

Nie, nie popieram kradziezy. Ale w zadnym razie nie popieram kary smieci za kradziez. I tyle.

• Gość: Alfa Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 22:23
        Podaj swój adres, niech inni też pójdą poogladać twoją własność, ty otwarta na świat mie...
        • szaalony Re: Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 22:44
          Twój przedmówca przynajmniej podał swój stały nick, ty nawet się nie logujesz, nie chcesz, czy wstydzisz się ? W jego poście jest kilka argumentów, w twoim tylko wyzwisko, no ale cóż, widocznie taki jest poziom twojej dyskusji. Na "Gali Boksu Intelektualnego" ani w debacie politycznej (chyba że polskiej) nie odniósłbyś wielkiego sukcesu. Zresztą nawet wyzywać trzeba umieć. Zapewne wielu mi zarzuci, że nie znam życia i nie wiem jak to jest pracować na chleb, i co to znaczy dobytek, ale niestety chybili, bo po studiach robiłem w hucie i to bynajmniej nie za biurkiem ale w miejscach gdzie niektórzy nasrali by w gacie ze strachu. No chyba że chodzi o pracę z widłami...
    • krzysztof_ptk Zastrzelił z kuszy Roma. Mieszkańcy go bronią 16.05.12, 21:31
      Myślę że to dobry przykład z 4 tysiącami lat od zapisów Hammurabiego. I gdzie znajdujemy się dzisiaj 2000 lat po Chrystusie? Zasłużył sobie właściwie ten cygan na pal jak Azja, syn Tuchajbeja. A tamtego tylko ukrzyżowali!!
      • Gość: jaaa [...] IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 23:08
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka