Dodaj do ulubionych

Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostrawy

IP: *.79.214.200.ivmx.pl 13.02.13, 10:33
I dobrze, nie damy GOP-owcom zarobić :)
I tak doją nas na potęgę, wystarczy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.13, 10:42
      Od dawna latam z Ostrawy zamiast z Katowic lub Balic. Jest bliżej. Aha, zaraz ktoś powie, że kilometrów prawie tyle samo. No tak, tylko 30 minut krócej się jedzie...a będzie jeszcze krócej jak dokończą obwodnicę Frydka-Mistka.

Oczywiście budowa S1 Bielsko-Mysłowice stoi na razie planem. I to niezaakceptowanym. Nie mówiąc o BDI do Krakowa (dziękujemy Wadowicom!)
      • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 12:27
        hanysowu na pohybel!
        • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 13:00
          aliveinchains napisał:

> hanysowu na pohybel!

Krakusom na pohybel!

Przy okazji: Ostrawskie lotnisko jest na Śląsku, a Pyrzowice nie, mądralo :D
        • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 13:02
          Z Pyrzowic?? Aaaa... To ten tzw. port lotniczy "Katowice" w połowie drogi do Częstochowy :P :D Równie dobrze można powiedzieć, że to lotnisko jest właściwie w Częstochowie :P
          Bardzo ładnie odzwierciedla to ślunską megalomanię Katowic.
          A wy wafle z RAŚowej V kolumny dalej... Tłuczcie tu te swoje "nie ma tego, nie ma tamtego"
          Im więcej waszych impertynencji, tym bardziej będziemy się od Śląska odcinać :) No, dalej - poszczekajcie troszkę :D
          I bardzo dobrze... Wolę morawsko-śląską Ostrawę niż Prusenland. W Ostrawie chętnie bilet kupię. Byleby Ślązacy mieli mniej zarobku :)
          • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 13:07
            Gość portalu: cdnn napisał(a):

> Z Pyrzowic?? Aaaa... To ten tzw. port lotniczy "Katowice" w połowie drogi do Cz
            > ęstochowy :P :D Równie dobrze można powiedzieć, że to lotnisko jest właściwie w
            > Częstochowie :P
            > Bardzo ładnie odzwierciedla to ślunską megalomanię Katowic.
            > A wy wafle z RAŚowej V kolumny dalej... Tłuczcie tu te swoje "nie ma tego, nie
            > ma tamtego"
            > Im więcej waszych impertynencji, tym bardziej będziemy się od Śląska odcinać :)
            > No, dalej - poszczekajcie troszkę :D
            > I bardzo dobrze... Wolę morawsko-śląską Ostrawę niż Prusenland. W Ostrawie chęt
            > nie bilet kupię. Byleby Ślązacy mieli mniej zarobku :)

Większych bzdur dawno nie słyszałem.
            1. Tak jak już wspomniałeś, Pyrzowice nie leżą na Śląsku a Ostrawa owszem - więc nie rozumiem tekstu: "I bardzo dobrze... Wolę morawsko-śląską Ostrawę niż Prusenland. W Ostrawie chętnie bilet kupię. Byleby Ślązacy mieli mniej zarobku :)"
            2. Pyrzowickie lotnisko istnieje już dłuuuuuugo, więc podpinanie tego pod jakąkolwiek megalomanię jest bezzasadne.
            3. Katowice mają lotnisko na Muchowcu. A Bielską megalomanię pokazuje określanie Kaniowskiego minilotniska Bielskim.

Człowiecze, leczże się z nienawiści...
            Was nie trzeba prowokować ślązakowskimi hasłami... sami się prowokujecie...
    • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 12:58
      Nareszcie ze Śląska! :D
      I na prawie całym odcinku szybka droga... Coś mi się zdaje, że będę latał przez lądek :D
      • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 13:06
        Cieszyńskiego - zapomniałeś dodać :D
        Dla nas na PODBESKIDZIU to kolosalna różnica, ale Ty oczywiście wolisz waflować Hanysom... :D
        • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 13:08

> Cieszyńskiego - zapomniałeś dodać :D
          > Dla nas na PODBESKIDZIU to kolosalna różnica, ale Ty oczywiście wolisz waflować
          > Hanysom... :D

A gdzie jest to Twoje Podbeskidzie, jak już opuścimy granice Bielska-Białej, misiu pysiu?
          • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 13:21
            Powiat bielski bez gmin Jasienica i Jaworze oraz Czechowic-Dziedzic NA PEWNO. Z Podbeskidziem utożsamia się również wielu mieszkańców Żywiecczyzny i południowo-zachodniej części woj. małopolskiego, słodziaku :)
            • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 19:02

> Powiat bielski bez gmin Jasienica i Jaworze oraz Czechowic-Dziedzic NA PEWNO. Z
              > Podbeskidziem utożsamia się również wielu mieszkańców Żywiecczyzny i południow
              > o-zachodniej części woj. małopolskiego, słodziaku :)

Region o skali paneuropejskiej normalnie :D
              Żywiecczyzna to Żywiecczyzna, Ziemia Krakowska. Kęty, Wadowice... Przecież to Małopolska.
              Natomiast określanie regionem połowy jednego powiatu zalatuje mi nieco... Megalomanią :]
              • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 14.02.13, 12:32
                Wolę region - mikroregion niż jakąkolwiek wspólnotę z agresywnym żółto-niebieskim antypolskim goebelsizmem, z którym - będąc "rdzennym" (jeśli ktokolwiek tak może o sobie mówić) mieszkańcem Beskidów nie czuję absolutnie nic wspólnego. Mało tego... Nawet Twój Śląsk Cieszyński mentalnie i kulturowo za wiele wspólnego z tym nowym "narodem" nie ma... Starzy Bielszczanie (żadni Ober-Ślązacy) wnieśli swój wkład w powstanie Podbeskidzia, podobnie jak "Galicjoki" czy okoliczni górale beskidzcy, a Biała w praktyce przestała być granicą już dawno, dawno temu. Stare, nieaktualne linię graniczne funkcjonują już tylko w nielicznych głowach pomyleńców, takich jak Waść. Nie chcemy tutaj żółto-niebieskiego Śląska ze zmyślonym "nowym narodem", nie będziemy znów dzielić idealnie zrośniętego miasta, wolimy własną beskidzką tożsamość (ze śląsko-cieszyńskim pierwiastkiem składowym - oczywiście). Pogódź się z tym.
        • Gość: meme [...] IP: 62.159.154.* 13.02.13, 13:13
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Harnaś$$ [...] IP: *.opera-mini.net 13.02.13, 13:23
            • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy z Podogonia IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 13:31
              I jeszcze sam siebie "zjechał" kozok przy okazji, co widać po IP :D :)
              Co to pensjonariusze Gliwickiej w Rybniku dorwali się do lapka Pana oddziałowego i inwazję rozpoczynają?!
          • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 13:25
            He he he. Poziom wypowiedzi zaiste frapujący :D
          • Gość: jasio Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.79.214.200.ivmx.pl 13.02.13, 13:28
            Hanysy, zmiatać z bielskiego forum!! Budujcie swoją "ślunsko potynga", bo reszta kraju wam ucieka.
            Nami się nie zajmujcie, szkoda i waszego, i naszego czasu.
            • Gość: Harnaś$$ [...] IP: *.opera-mini.net 13.02.13, 13:32
      • marszalek1980 Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 13:53
        mcmaxim napisał:

> Nareszcie ze Śląska! :D

akurat lotnisko pod Ostrawą lezy na Morawach, więc nie bardzo...
        • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 13.02.13, 18:49
          marszalek1980 napisała:

> mcmaxim napisał:
          >
          > > Nareszcie ze Śląska! :D
          >
          > akurat lotnisko pod Ostrawą lezy na Morawach, więc nie bardzo...

Aaaah, racja, Mošnov jest już po drugiej stronie Ostravicy... biję się w pierś :]
          Zatem ani jedno ani drugie lotnisko nie jest na Śląsku i tym bardziej kłótnia, która tutaj rozgorzała jest tak głupia, że aż brak słów... I najlepsze, że nie była sprowokowana przez żadnego ślązakowca...
          • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 07:08
            Witaj maxiu, widzę, że moja zrobiona dla jaj prowokacja rozwinęła wątek. Szkoda, że tak nie lubisz BB, że w sumie zaprzeczasz że budujemy region, choc tacy uczeni z UJ sami przyznają, że Kety, Andr, Sucha, Brzeszcze i częściowo Wadowice budują z nami jeden Obszar Metropolitalny (oczywiście o żywcu, Cz-Dz, Skoczowie nie muszę wspominać.). Osobiście Cieszyn, Ustroń i Wisłę mam w poważaniu. Jak nie chcą być Podbeskidziem krzyz na drogę i do RAŚu. A co do lotniska w Ostrawie to mnie rozwaliłeś. Toż Ostrawa tak jak BB była polska (nie gurnoslunska) i morawska. A lotnisko jest po morawskiej stronie. No i popatrz tam mogą z moraw i C.K. śląska cieszyńskiego zrobić jeden region, a ciebie uwiera wspólnota galicyjsko-cieszyńska...pozdrawiam:)
            • Gość: fiksum _dyrdymała [...] IP: *.rudcom.pl 14.02.13, 12:25
              • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 12:29
                > ali...masz jeszcze ....budę? Bo ja mam ...piach......Buda,wiadomo po co, komu
                > i do czego sulży, a piach...jak myślisz_ ..._

Moderatorzy, gdzie można zgłosić skarke na tego jegomościa z brakiem dystansu? Bo przepraszam, ale te słowa trochę pachną grozeniem
                • Gość: buzienkiCałuski [...] IP: *.opera-mini.net 14.02.13, 12:47
            • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 13:31
              aliveinchains napisał:

> Witaj maxiu, widzę, że moja zrobiona dla jaj prowokacja rozwinęła wątek. Szkoda
              > , że tak nie lubisz BB, że w sumie zaprzeczasz że budujemy region, choc tacy uc
              > zeni z UJ sami przyznają, że Kety, Andr, Sucha, Brzeszcze i częściowo Wadowice
              > budują z nami jeden Obszar Metropolitalny (oczywiście o żywcu, Cz-Dz, Skoczowie
              > nie muszę wspominać.). Osobiście Cieszyn, Ustroń i Wisłę mam w poważaniu. Jak
              > nie chcą być Podbeskidziem krzyz na drogę i do RAŚu. A co do lotniska w Ostrawi
              > e to mnie rozwaliłeś. Toż Ostrawa tak jak BB była polska (nie gurnosluns
              > ka) i morawska. A lotnisko jest po morawskiej stronie. No i popatrz tam
              > mogą z moraw i C.K. śląska cieszyńskiego zrobić jeden region, a ciebie uwiera
              > wspólnota galicyjsko-cieszyńska...pozdrawiam:)

Siema, misiu. Twoja prowokacja to pikuś, co tu inni propodbeskidzianie rozpętali... Z resztą, jak mam być szczery, to te pousuwane posty śmierdzą mi prowokacją tych samych ludzi, bo takiego bajzlu to ja tu nie pamiętam.
              Ali, rozróżnijmy więzy metropolitalne (hehe... metropolia... ok, niech będzie, że bielsko jest metropolią ;-) od regionu. W żaden sposób więzom Bielska ze Skoczowem, Ketami, Czechowicami czy Żywcem zaprzeczyć się nie da. Ale na miłość Boską nie twórzmy na siłę regionu! Niech ten region, jeśli ma powstać, stworzy się samorzutnie... Póki co są to rojenia ludzi ogranczonych powierzchnią naszego miasta i ewentualnie kilku ościennych gmin - a budowanie regionu na tak skąpych fundamentach jest conieco komiczne - i bynajmniej nie mam tu zamiaru nikogo obrażać, to jest stwierdzenie faktu.

A co do ewentualnej wspólnoty galicyjsko-cieszyńskiej: uwiera mnie ona tak samo jak Ciebie "władza" Katowic - chyba mam prawo do tego? I masz rację, niech rozbiór Śląska Cieszyńskiego idzie dalej, niech nas zmielą, zrobią jedną paćkę, z jednej strony czeską, z drugiej polską, gdzie nie ma miejsca na własną tożsamość... Ja się na to kur...czę nie zgodzę!
              • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 13:33
                Aha, a co do lotniska to już gdzieś indziej się zreflektowałem :]
                Pyrsk.
              • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 20:06
                Hejka, brakuje mi tu na tym forum ciebie, wikina, albrechta i paru innych..pamietam jakieś 8-9 lat temu jakie tu były jazdy:) Oj działo się, ale też było bardziej merytorycznie, w końu Polska w EU i perspektywy rozwoju BB, lotniska w BB, tramwajów, uniwerku, dróg, ekspresówkek stawały nam przed oczyma. Swoje też mam za kołnierzem, ale się uspokoiłem i ustatkowałem:):) W sumie to się to nasze BB i Podbeskidzie całkiem nienajgorzej zmieniło od tamtego czasu. Ale dalej jest fura do zrobienia. Duzo się zmieniło in minus (np. PKSy, upadek niektórych firm). Dlatego wkurza mnie to mielenie wkółko o tym samym. Jak słyszę tożsamośc czy to sci, czy podbeskidzia nie wspomnę o RAŚowcach to mnie skręca. BOM, Podbeskidzie, SCI i Galicja Zach. cóż za różnica. Wszystko może funkcjonować obok siebie. Kulturą i tożsamością się sam Cieszyn pięknie udławił. Bo zapomniał o gospodarce, o swoich poważniejszych zadaniach jak szpitale, transport, szkoły...i o to samo mam pretensje do p. Okrzesika na jego blogu. Budowanie wspolnoty nie polega na gadaniu tylko o tożsamości i kulturze. Sam lubię te tematy, ale mamy rok 2013r. Halo! Jak kochamy naszą kulturę to pokażmy co nas łączy, może trzeba wyremontować do końca starówke, może coś zmienić w TKB (festiwal zjada swoj ogon), może bielskie muzeum niech coś pokaże więcej z okresu A-W. Ale najważniejsze to to nie jest. Poczytaj blog Okrzesika. Jak będziesz 4 marca w BB to wpadnij ok 10.00 do TPolskiego. P. Staniszewska organizuje spotkanie nt arch BB.

BB bez Jaworza, Cz-Dz ehhhhhh...niektórzy zwolennicy Podbeskidzia więcej mu szkodzą
                • Gość: cdnn Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr IP: *.play-internet.pl 15.02.13, 22:50
                  Nic się nie zmieniło... Max trzyma się map sprzed naszej ery, Ali rozmemłania i nieformalności, a ja obstaję przy tym co realnie jest - choćby na skrawku terenu. Tyle w temacie.
                  Jeśli Jasienica i CzDz utożsamiają się kulturowo z Cieszynem... Pa pa. Niech sobie tam budują powiązania gospodarcze i społeczne. My sobie bez nich poradzimy. Oni bez nas niekoniecznie. ;)
                  • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 16.02.13, 00:26
                    > Jeśli Jasienica i CzDz utożsamiają się kulturowo z Cieszynem...

A masz jakieś przesłanki, że wogole chcą? Znaki na niebie i ziemii wskazuja na co innego. Cz-Dz to jest praktycznie dzielnica BB. Nie widzę rożnicy między nimi a naszymi Komorowicami. Cz-Dz są mocno związane z Bestwiną czy Pisarzowicami. Jasienica..tam chyba mieszka więcej nowych Bielszczan niż autochtonów od dziada pradziada..żyj dalej w swoich granicach wytyczonych wzdłuż potoczka, rowu, ścieżki...zgodzę się co do jednego - Ustroń, Wisła, Cieszyn tam jest mocne zaślepienie prawdziwym do bUlu SCI i jakakolwiek próba przekonania ich do wspólnoty Podbeskidzia będzie zamachem na ich kulturę.

Co to mcmaxima, widać że krotko tu dyskutujesz i to niestety w czasach gdzie posty na forum BB nabija się głownie w kontekście RAS i głupawych artykułów z GW. Kiedyś dyskusje były zakładane przez forumowiczów, nie przez komentarze do artykułów. Mc maxim był współtwórcą BBTT. Coś dla tego miasta robił.

Co do Polaka, znam tego pana, jego tworczość, rozmawiałem z nim parę razy. Gdybyś był chocby na jednym spotkaniu z p. Polakiem to byś nie pierniczył o jego górnośląskim i antypodbeskidzkim kursie. Może i jest cieszyniakiem, ale jest zarazem patriota polskim i w swojej twórczości traktuje galicyjska część miasta z tą sląsko-cieszyńską.

• Gość: Harnaś [...] IP: *.rudcom.pl 13.02.13, 13:44
    • marszalek1980 [...] 13.02.13, 13:54
      • Gość: cdnn Re: Z Podogonia....juhasy IP: *.play-internet.pl 13.02.13, 14:02
        A ty masz jakie korzenie, masrałku? Ganz oberschleschische bis 1500 b.c.?! Ja mieszkam w Bielsku-Białej, a mój ród żyje w Beskidach CO NAJMNIEJ od XVI-XVII stulecia i uważam się za górala. A przynajmniej taki jest mój rodowód. Takich jak ja (w całości albo częściowo mających takie pochodzenie) mieszka w mieście MASA! To już u was w Prusenlandzie przyjezdnych więcej.
        • Gość: CNN-nevs [...] IP: *.opera-mini.net 13.02.13, 14:10
          • Gość: jasio Re: Z Podogonia....juhasy sum... IP: *.79.214.200.ivmx.pl 13.02.13, 14:16
            Ty prymitywie, wchodzisz do forum obcego dla Ciebie miasta i od razu z wyzwiskami?
            "Śląskie" to symbol tandety: koleje śląskie, gospodarka śląska, przysłowiowe śląskie powietrze...
            Popracujcie nad własnym rozwojem, nienawiść do sąsiadów was zrujnuje!!
            • mcmaxim Re: Z Podogonia....juhasy sum... 13.02.13, 17:55
              Gość portalu: jasio napisał(a):

> Ty prymitywie, wchodzisz do forum obcego dla Ciebie miasta i od razu z wyzwiska
              > mi?
              > "Śląskie" to symbol tandety: koleje śląskie, gospodarka śląska, przysłowiowe śl
              > ąskie powietrze...
              > Popracujcie nad własnym rozwojem, nienawiść do sąsiadów was zrujnuje!!

Poplątanie z pomieszaniem.
              1. Koleje Śląskie - wynik kolesiostwa w cudownej PO.
              2. Śląska gospodarka - nasze województwo jest drugim po mazowieckim płatnikiem netto do budżetu państwa.
              3. Śląskie powietrze... Tu się uśmiałem :) Porównaj sobie statystyki czystości powietrza na przykład z tak uwielbianego tutaj smrodliwego Krakowa z jakimkolwiek miejscem na Śląsku, i nie mówię ani o Wiśle, ani o Cieszynie, ale porównaj chociażby z Katowicami czy Świętochłowicami :-)
              • Gość: remak Re: Z Podogonia....juhasy sum... IP: 79.139.65.* 13.02.13, 18:09
                W 2 na 3 punkty Twojej wypowiedzi to populizm i manipulacja:
                1) Kolesiostwo platformy ok, ale śląskiej platformy, wybranej do sejmiku w dużej mierze rękami śląskimi,
                2) Gospodarka - zgadzam się
                3) Bardzo zabawnie dobrane miasto do porównania. Bo Kraków to najbardziej zanieczyszczone miasto w Polsce :) W pierwszej dziesiątce jeszcze tylko Nowy Sącz jest spoza województwa śląskiego (trzeci). Pozostałe to: Rybnik, Zabrze, Katowice itd

Ale takie licytacje uważam za mało konstruktywne. Nie możecie Wy - Ślązacy - zostawić Bielska-Białej, Żywca itd w spokoju?
                Po co te wyzwiska??
                W całej dyskusji tyle wypowiedzi zostało ocenzurowanych, właśnie za wulgarność i wyzwiska - wszystkie napisane przez śląskich autorów próbujących coś tam w niegrzeczny sposób udowodnić...
                W ten sposób ani sympatii, ani zwolenników u nas sobie nie wywalczycie.
                Jak nas nie lubicie - nie lepiej zostawić nas w spokoju?
                • mcmaxim Re: Z Podogonia....juhasy sum... 13.02.13, 18:58
                  Gość portalu: remak napisał(a):

> W 2 na 3 punkty Twojej wypowiedzi to populizm i manipulacja:

Taaaaa?

> 1) Kolesiostwo platformy ok, ale śląskiej platformy, wybranej do sejmiku w duże
                  > j mierze rękami śląskimi,

Umówmy się, Platforma w całej Polsce jest dokładnie taka sama, zatem nie rozumiem dlaczego akurat Ślązacy-wyborcy są tu gorsi... Btw, na tę samą "śląską PO" głosowali również wyborcy z Bielska, Żywca, Szczyrku... - kij ma zawsze dwa końce ;-)

> 2) Gospodarka - zgadzam się

:)

> 3) Bardzo zabawnie dobrane miasto do porównania. Bo Kraków to najbardziej zanie
                  > czyszczone miasto w Polsce :) W pierwszej dziesiątce jeszcze tylko Nowy Sącz je
                  > st spoza województwa śląskiego (trzeci). Pozostałe to: Rybnik, Zabrze, Katowice
                  > itd

Owszem, ale to właśnie ten Kraków jest tutaj tak wielbiony jako zbawienie od wszelkiego zła...

> Ale takie licytacje uważam za mało konstruktywne.

Masz rację, jednak dałem tylko konkretne kontrargumenty do konstruktywnej dyskusji.

> Nie możecie Wy - Ślązacy - zo
                  > stawić Bielska-Białej, Żywca itd w spokoju?

Nie możecie - jestem Ślązakiem z Bielska, dlaczego mam swoje miasto zostawić w spokoju? :]

> Po co te wyzwiska??
                  > W całej dyskusji tyle wypowiedzi zostało ocenzurowanych, właśnie za wulgarność
                  > i wyzwiska - wszystkie napisane przez śląskich autorów próbujących coś tam w ni
                  > egrzeczny sposób udowodnić...
                  > W ten sposób ani sympatii, ani zwolenników u nas sobie nie wywalczycie.
                  > Jak nas nie lubicie - nie lepiej zostawić nas w spokoju?

A to już nie do mnie zarzuty :]
                  Ja nikogo nie obrażałem, co więcej, sam skierowałem kilka postów do skasowania.
                  Btw, debile są wszędzie. "Kiedyś myślałem, że głupców na świecie jest niewielu tylko są tak sprytnie porozstawiani, że ciągle ich spotykamy. Gdyby nie Internet nie wiedziałbym, że jest ich taka masa." (c)St. Lem.

Pzdr.
                  • Gość: cdnn Re: Z Podogonia....juhasy sum... IP: *.play-internet.pl 14.02.13, 12:07
                    Nie jesteś "Ślązakiem z Bielska", bo takowych NIE MA i gwoli ścisłości nigdy nie było... Jesteś prośląskim pomyleńcem z Bielska i to się akurat trochę z porządkiem rzeczy zgadza :)
                    Ponadto, żeby rozwiać Twoje rojenia, jesteś prawdopodobnie na 100% potomkiem niemieckich napływowców z XVI-XVIII z przeludnionych niemieckich landów oraz w jakiejś części potomkiem przyjezdnych z pruskiego Śląska w XIX/XX w (co sam kiedyś przyznałeś) i dlatego Twoje resentymenty ślązackie są takie silne. Mylisz "starych Bielszczan" ze Ślązakami, w czym akurat główna zasługa dr Jerzego (rocznik ZALEDWIE 1954), który podobnymi resentymentami (z racji cieszyńskiego pochodzenia i pracy/edukacji to tu, to tam - na Śląsku) zasiał ogólne nieporozumienie, co do historii i specyfiki dawnego Bielitz.
                    • Gość: fiksum _dyrdymała [...] IP: *.rudcom.pl 14.02.13, 12:38
                    • mcmaxim Re: Z Podogonia....juhasy sum... 14.02.13, 13:22

> Nie jesteś "Ślązakiem z Bielska", bo takowych NIE MA i gwoli ścisłości nigdy ni
                      > e było... Jesteś prośląskim pomyleńcem z Bielska i to się akurat trochę z porzą
                      > dkiem rzeczy zgadza :)

To pogadaj również z moją babcią, ona Cię naprostuje.
                      Btw, obrażając interlokutora daleko nie zabrniesz.

> Ponadto, żeby rozwiać Twoje rojenia, jesteś prawdopodobnie na 100% potomkiem ni
                      > emieckich napływowców z XVI-XVIII z przeludnionych niemieckich landów oraz w ja
                      > kiejś części potomkiem przyjezdnych z pruskiego Śląska w XIX/XX w (co sam kiedy
                      > ś przyznałeś)

Bahahahaha... Jeden mój prapradziadek pochodził spod Pszczyny, tyle. Reszta to Cysarocy od pokoleń.

> i dlatego Twoje resentymenty ślązackie są takie silne. Mylisz "st
                      > arych Bielszczan" ze Ślązakami, w czym akurat główna zasługa dr Jerzego (roczni
                      > k ZALEDWIE 1954), który podobnymi resentymentami (z racji cieszyńskiego
                      > pochodzenia i pracy/edukacji to tu, to tam - na Śląsku) zasiał ogólne nieporozu
                      > mienie, co do historii i specyfiki dawnego Bielitz.

Aha, czyli tak: Ty masz prawo - będąc z Bielska - być Podbeskidziakiem... Podbeskidzianinem... jakkolwiek to się nazywa, ale ja nie mam prawa być Ślązakiem? Ah, ta mentalność Kalego...
                      • Gość: cdnn Re: Z Podogonia....juhasy sum... IP: *.play-internet.pl 14.02.13, 14:00
                        > To pogadaj również z moją babcią, ona Cię naprostuje. <
                        > Btw, obrażając interlokutora daleko nie zabrniesz. <

Wystarczy, że gadałem z moim dziadkiem (rocznik 1922) i zdążyłem dawno temu jeszcze trochę z pradziadkiem (rocznik 1899)

> Bahahahaha... Jeden mój prapradziadek pochodził spod Pszczyny, tyle. Reszta to Cysarocy od pokoleń. <

1 może mieć dominujący wpływ na światopogląd potomków.

Od ilu pokoleń? Wiesz to? Nie wiesz, więc nie "mitologizuj" własnej rodziny.
                        • mcmaxim Re: Z Podogonia....juhasy sum... 14.02.13, 16:53

> > Bahahahaha... Jeden mój prapradziadek pochodził spod Pszczyny, tyle. Resz
                          > ta to Cysarocy od pokoleń. <
                          >
                          > 1 może mieć dominujący wpływ na światopogląd potomków.

Prapradziadek? Wpływ na mnie? Kpisz czy o drogę pytasz? ;-)

> Od ilu pokoleń? Wiesz to? Nie wiesz, więc nie "mitologizuj" własnej rodziny.

Oj wiem to, bo osobiście sporządzałem drzewo genealogiczne na wieeeeeele pokoleń wstecz.
                          Ale moment, w co się bawisz? W wyciąganie "dziadka z Wehrmachtu"? Wydawało mi się, że dla Podbeskidzian najważniejsze jest budowanie regionu zaistniałego po ostatniej wojnie, zatem o co Ci chodzi w tych genealogiach? Wielu obecnych Bielszczan ma korzenie w Szkieletczyźnie czy na innych Kresach - to przekreśla ich Podbeskidzkość?
                          Tak jak Ślązakiem jest ten, kto się nim czuje, tak Podbeskidzianinem może być ten, kto się nim czuje. Proste?
    • aliveinchains Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 12:23
      ok, a teraz powiem jedno..latam i z Pyrzowic i Balic...pozdrawiam wszystkich:)
      • Gość: fiksum _dyrdymała [...] IP: *.rudcom.pl 14.02.13, 13:07
      • mcmaxim Re: Zamiast z Pyrzowic polecimy do Londynu z Ostr 14.02.13, 13:23
        aliveinchains napisał:

> ok, a teraz powiem jedno..latam i z Pyrzowic i Balic...pozdrawiam wszystkich:)

A ja nawet ze Starachowic, Ławicy, Okęcia... Bosz... Się wojna o nic zrobiła :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka